Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • Tre skadade efter lägenhetsbrand i Stockholm
  Vid 20.30 på fredagen larmades räddningstjänst och polis om en brand i en lägenhet i Vasastan i Stockholm. Byggnaden utrymdes och en och en halv timme senare var branden släckt. De boende fick återvända, utom till den branddrabbade lägenheten
 • Så hygieniskt är lösgodiset i ditt påskägg
  Påsken är en riktig godishögtid då försäljningen skjuter i höjden. Många väljer att fylla påskäggen med lösgodis – men hur står det egentligen till med hygienen och smittorisken i självplockshyllorna? Enligt mikrobiologen är torrt och sockerrikt ledorden som garanterar ett fräscht lösgodis.
 • MSB vill få överblick kring elcykelbränder
  Flera gånger har det hänt att bränder har startat på grund av laddning av elcyklar. Nu försöker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få överblick över situationen. – Vi samarbetar med ett antal aktörer kring att få bättre klarhet om bränderna, säger olycksutredaren Mattias Strömgren.
 • Här är EU-kandidaterna som oftast går emot egna partiet
  Socialdemokraternas toppkandidater till EU-valet är de som oftast tycker annorlunda än partiet – åtminstone om man jämför svaren i SVT:s valkompass. Den enskilde kandidat vars svar i flest fall skiljer sig från partiets är dock liberalernas Allan Widman. – Jag försöker vara uppriktig och ganska rak. Det leder väl till att jag ibland blir lite mer profilerad än ett partisvar som är mer av en kompromiss.
 • Unga drabbas inte av amorteringskrav
  Ungas möjligheter att köpa sin egen bostad påverkas inte av de allt tuffare amorteringskraven. I stället verkar hårdare amorteringskrav kompenseras av att bostadspriserna faller. Unga köper nu billigare bostäder samtidigt som de amorterar mer, visar en analys av Finansinspektionen.
 • Screening av prostatan möjligt inom fem år
  Inom fem år skulle det kunna bli aktuellt med masstestning, så kallad screening, för att upptäcka prostatacancer hos män. Det skriver Socialstyrelsen i en ny rapport som gjorts på uppdrag av regeringen, enligt Svenska Dagbladet.
 • Polis sköt ihjäl hund – gick till attack mot sina ägare
  Polisen sköt ihjäl en hund utomhus i Skrubba i södra Stockholm på torsdagskvällen, efter att den attackerat sina två ägare.
 • 19 april: Nattens nyheter
 • Bil voltade på E4 – flera körfält avstängda
  En person skadades och fördes till sjukhus efter en olycka på E4 strax innan Västertorp, i riktning mot Stockholm. Bilen ska ha voltat. Det är oklart hur allvarliga skadorna var.
 • Kristdemokraterna syns mer i media – och Moderaterna mindre
  Ebba Busch Thor (KD) får allt mer uppmärksamhet både i sociala medier och i nyheter. Hon är också den partiledare som oftast omnämns i positiva sammanhang. Samtidigt faller intresset för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Det visar Ekots Mediemätaren.
 • Häktade svenskens första ord inifrån fängelset i Ecuador
  Den svenske mannen som sitter häktad för dataintrång i Ecuador är övertygad om att anklagelserna mot honom kommer att falla. Det skriver han i ett uttalande inifrån fängelset, som SVT Nyheter tagit del av. ”Anklagelserna mot mig bygger på böckerna jag läst och teknologin jag har. Det är Orwellskt”, skriver han.
 • Varm och solig påskhelg väntar
  Det blir varmt och soligt hela påsken i Götaland och Svealand – och på varannan dag i norr. – I södra Sverige och längs södra Norrlandskusten blir det upp emot eller över 20 grader, säger SVT:s meteorolog Åsa Rasmussen.
 • Påskägg, påskkärring och påskhare – därför firas påsken som den gör
  Runt påskhelgen dukas ägg, påskris och fjädrar fram i många hushåll runtom i Sverige. Var alla påsktraditioner kommer ifrån vet vi inte säkert, men det finns flera trovärdiga teorier. – Jag tror att vi har tagit intryck från USA och Storbritannien, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.
 • Jordbruksverkets it-system har kostat 673 miljoner – osäkert om det kan användas
  Jordbruksverkets it-plattform har hittills kostat 673 miljoner kronor att utveckla. Men trots att det gått flera år sedan it-systemet togs i drift fungerar det fortfarande inte som det ska. Dessutom är det nu osäkert hur användbart systemet kommer att vara i EU:s nästa budgetperiod.
 • Jordbruksverket riskerar 260 miljoner i EU-böter efter it-problemen
  Efter stora problem med Jordbruksverkets nya it-system finns en kö på mer än 190 000 ansökningar om jordbruksstöd som inte har blivit formellt verkställda. Samtidigt vill EU-kommissionen att Sverige ska betala motsvarande 260 miljoner kronor för att man under flera år inte kunde registrera kontrollerna av hur jordbrukarna följer EU:s regler.
 • Om EU-valet – på lätt svenska
  I maj ska alla länder i Europeiska unionen välja politiker till Europaparlamentet. Valet i Sverige hålls 26 maj. Behöver du, eller någon du känner, veta mer om EU-valet i Sverige – men på enklare svenska? Då vill vi tipsa om programmet ”Nyheter på lätt svenska – om EU-valet”.
 • Nu inleds en av årets värsta bilhelger – SVT guidar dig i trafiken
  Påskhelgen är en av årets mest trafikerade helger, och mycket trafik för inte sällan med sig många olyckor. SVT Nyheter rapporterar direkt om påsktrafiken runtom i landet. – Man ska inte ha för bråttom, säger Helene Lilja på Motormännens riksförbund.
 • Åklagarmyndigheten inleder förutredning mot Erik Bengtzboe
  Åklagarmyndigheten har inlett en förutreding om en riksdagsledamots rese- och hyresersättningar och ifrågasatta folkbokföring, skriver de i ett pressmeddelande. För SVT Nyheter bekräftar de att utredningen gäller Erik Bengtzboe (M). – Det finns för närvarande ingen misstanke om brott, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck i pressmeddelandet.
 • Trafikverkets tips: Så kör du säkert i påsktrafiken
  Påskhelgen stundar och många väljer att ge sig ut på vägarna redan på skärtorsdagen. Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson är en viktig faktor för en säker resa att hålla humöret uppe bakom ratten. – Man måste lämna stressen hemma, säger han i Morgonstudion.
 • Snabblagade tips till påskbordet
  SVT-kockarna bjuder på sina bästa tips på snabblagad buffémat utan att ge avkall på smak och påskstämning.