Senaste nyheterna från omvärlden
DN
- Arborelius om påvespekulationerna: Jag är ytterst olämplig
På lördag begravs påve Franciskus, därefter inleds den konklav som ska välja en ny ledare för den katolska kyrkan. För första gången sedan 1500-talet finns en svenskfödd kardinal bland de som röstar – och som kan bli utsedda till påve. – Jag är ytterst olämplig för den uppgiften, säger kardinal Anders Arborelius.
- Insändare. Strömmer måste svara på om vi ska tvingas skrota våra fordon
INSÄNDARE. Det är orimligt att hundratusentals svenskar vars intresse är att vårda äldre bilar och motorcyklar ska leva i ovisshet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) måste svara på om det är förenligt med äganderätten att ett privatägt fordon enligt ett EU-förslag ska kunna bedömas som uttjänt – som avfall – och då obligatoriskt ska skrotas, skriver Henrik Nyberg, talesperson för Nätverk på gemensam väg.
- Tågstopp norr om Göteborg fortsätter tills i morgon bitti
Det är stopp i tågtrafiken norr om Göteborg sedan tisdagsmorgonen. Anledningen är flera kopparstölder längs spåren som nu besiktas och repareras, enligt Trafikverket. Majoriteten av trafiken förväntas börja rulla i morgon bitti vid 04-tiden.
- Thoresen får spela och tonåring gör succé – fyra punkter inför fjärde finalmatchen
Den hockeyallsvenska finalen mellan Djurgården och AIK är framme vid den fjärde matchen. Djurgården leder med 2-1 i matcher i bäst av sju. Match fyra, där AIK är hemmalag, startar 19.00 tisdag kväll på Hovet. Här är fyra punkter inför matchen:
- Insändare. Bojkotta kosläppet i år
INSÄNDARE. Markera mot mjölkbranschens hyckleri genom att inte närvara när korna som stått inne hela vinterhalvåret släpps ut. Bojkotta ”Kosläppet” för att visa att du inte accepterar planerna från Lantbrukarnas riksförbund och regeringen på slopad betesrätt, skriver Linda Fidjeland.
- Insändare. Ge ukrainare möjlighet att stanna
INSÄNDARE. Låt de mer än tre år som ukrainska krigsflyktingar varit i Sverige räknas in i asylprocessen. Fatta ett klokt beslut i riksdagen så att ukrainarna har rätt att ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder än massflyktsdirektivet, skriver företrädare för fyra organisationer.
- Bröderna Gallagher drack te på påsken – fansen andas ut
Ska bröderna Gallagher lyckas hålla sams till Oasis återföreningsturné startar? När de nu firat påsk tillsammans utan bråk andas fansen ut.
- Johanna Frändén: Påven gjorde ett radikalt val – även inom fotbollen
Med påvens frånfälle förlorar katolska kyrkan en radikal religiös ledare och fotbollen en religiöst radikal supporter. Påven Franciskus betalade sitt medlemskap i klubben San Lorenzo in i döden, men gav ett ytterst kontroversiellt svar på den eviga frågan ”Messi eller Maradona?”.
- Alice Cooper återförenar sitt band – efter 51 år
Alice Cooper går tillbaka till rötterna och har spelat in ett album med sitt originalband – för första gången på 51 år. – Det kändes som det här var uppföljaren. Efter 50 år, är inte det lustigt, säger rockstjärnan till Billboard.
- Universitet i upprop mot Trump – skriver öppet brev
Chefer för över 170 universitet och högskolor i USA kritiserar president Donald Trumps agerande mot utbildningssektorn. ”Priset för att inskränka friheterna för amerikansk högre utbildning kommer att betalas av våra studenter och vårt samhälle”, skriver de.
- Efter påvens död – ”Konklaven” spelas på bio igen
Den Oscarsprisade filmen ”Konklaven” handlar om processen där kardinalerna i Vatikanstaten väljer en ny påve bakom stängda dörrar. I och med påve Franciskus bortgång har intresset för filmen återuppväckts. Flera biografer runt om i Sverige kommer att spela filmen igen från och med fredag.
- De flyttade till Mexiko – för att slippa Trump
MEXICO CITY. Rädslan för vad Donald Trump kan ställa till med i USA har fått amerikaner att flytta till grannlandet Mexiko. – Jag stod inte ut med tanken att vi skulle stöta på grannar med Maga-kepsar i snabbköpet, säger Brian Gibson som bosatt sig i Mexico City med sin fru.
- Gazasamtal: Flerårig vapenvila på bordet?
Nya medlingssamtal om ett möjligt slut på kriget i Gaza ser ut att äga rum i Egypten. Medlarna rapporteras ha lagt fram ett ramverk för en flerårig vapenvila.
- Så började länder behandlas som varumärken
Många länder ägnar sig åt varumärkesstrategier som liknar reklamkampanjer. Hur gick det till när nationer började behandlas som varumärken? Och lever Sveriges brand på gamla meriter? – Sverige skulle behöva vara ett fascistiskt land i tio år för att Sverigebilden utomlands skulle förändras avsevärt, säger den brittiske forskaren Simon Anholt.
- Björn Wiman: Snart lägger väl Trump ut kärnvapenkoderna på Twitter
Trumps Washington har blivit ett paradis för stövelslickare – och oron över att Vita huset vill påverka den kommande konklaven är knappast oberättigad, skriver Björn Wiman.
- Bakom Trumps tullkaos – en fejkad ”expert”
Donald Trumps aggressiva tullpaket har skapat en historisk turbulens på världens börser och ritat om kartan för internationell handel. Hans agerande går tvärt emot vad de flesta ekonomer förespråkar. Men bakom kulisserna i Vita huset, finns en ekonomiprofessor som stöttar Trumps tullar. Han heter Peter Navarro och har fört sin egen linje i decennier. Och för att hitta stöd för sina teorier om tullar, har han använt sig av en helt påhittad expert. Programledare: Elinor Ahlborn. Med Michael Winiarski, utrikeskommentator på DN.
- Försvarar Gjert Ingebrigtsen: ”Ett tryggt hem”
Löparstjärnan Jakob Ingebrigtsen anklagar Gjert Ingebrigtsen för misshandel under barndomen. Men löparstjärnans bror, Martin, ger en annan bild av uppväxten. – Jag växte upp i ett tryggt och bra hem, säger han under rättegången.
- Biles tvekan – kan nobba OS i Los Angeles
Simone Biles har sju OS-guld – men hon kan ha tagit sitt sista. Gymnastikstjärnan hintar om att avsluta karriären. – Jag är inte helt säker på om jag kommer tävla igen, säger hon.
- Största influerarna granskas – Ingrosso på listan
Kända influerare som Bianca Ingrosso, Therese Lindgren och Matilda Djerf ska granskas av Konsumentverket. Brott mot marknadsföringslagen gör att de i slutändan kan tvingas betala vite.
- Experten: Reklamera skidjättens snögaranti
Pröva Skistar i Allmänna reklamationsnämnden. Det uppmanar konsumentvägledaren Maria Wiezell besvikna skidåkare efter den snöfattiga påskhelgen. – Du ska inte betala fullt pris, säger hon till SVT.
- Slutspelsexperten kan gå upp i SHL för tredje gången
För tre år sedan gjorde han det med HV71, två år senare gjorde han om det med Brynäs. Nu hoppas kvalrutinerade Tyler Kelleher återigen få vara med och ta steget upp till SHL – den här gången med Djurgården. – Det här är varför vi spelar hockey, säger amerikanen. På tisdag kväll avgörs den fjärde matchen i finalserien mellan Djurgården och AIK.
- Regeringen vill kriminalisera oskuldskontroller
Regeringen och Sverigedemokraterna tar nu nästa steg för att kriminalisera oskuldskontroller. För den som utför en kontroll eller ingrepp kan straffet bli fängelse i högst ett år. – Det här är ett allvarligt ingrepp i kvinnors och flickors personliga integritet, säger jämställdhetsminister Nina Larsson (L).
- Nya Oscarsregeln – måste se alla filmerna
Oscarsakademin i Hollywood skärper reglerna – nu måste de som bestämmer vilka som får biovärldens finaste pris se alla filmerna för att få rösta.
- Kulturdebatt. Pantplockarna är vardagens miljöhjältar
Det är svårt att blunda för den växande armén av informella återvinnare som uppsöker soptunnorna. Deras återkomst tyder på att delar av både kretsloppssamhället och Fattigsverige är på väg tillbaka. Nils Johansson ger ett historiskt perspektiv på en nödvändig men föraktad samhällsinsats.
- Allt fler hos Kronofogden för hämtmat
Allt fler hamnar hos Kronofogden efter att ha beställt hem mat via mobilappar som Foodora, rapporterar Ekot.
- Nisse: Kom postmodernismen efter nya vågen?
Inom alla konstformer kommer nya rörelser hela tiden. Ofta heter de också något i stil med ”det nya”, vilket blir problematiskt när de sen åldras.
- Hur rullar skidan – ny testmetod ska skapa rättvisa tävlingar
Två personer rullar nedför en backe och så ser man vem som kommer längst. Eller så ger en maskin ett exakt svar. En ny mätmetod från Chalmers-studenter kan nu göra rullskidsporten mer rättvis.
- Fattiga svenskar dör i förtid – rika får 10 år mer
De rikaste kan leva över tio år längre än de fattigaste. Skillnaden i förväntad livslängd har mer än tredubblats sedan 1960-talet, enligt en ny studie. – Många är inte medvetna om problemen, säger folkhälsovetaren Fatuma Mohamed.
- Johan Croneman: Filmen om Jonas Lundqvist rusar rakt in i mitt pacemakerkryddade hjärta
Vid första anblicken ser ”Ner till min far” ut som något som blivit över efter ett desperat nattligt klipparbete. Ändå träffar dokumentären om musikern Jonas Lundqvist en särskild nerv. Till sist sitter jag där, viftar med vit flagg, kapitulerar, torkar tåren, skriver Johan Croneman.
- Ny milstolpe för Ovetjkin
Washington vann första slutspelsmatchen mot Montreal med 3–2, efter ett avgörande i förlängning av ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin.
- Svarta hål hjälper oss att hitta rätt på jorden
Sveriges största observatorium riktar blicken mot svarta hål ofattbart långt bort i universum. Men samma teknik hjälper oss också att förstå klimatförändringarna – och hitta rätt på jorden.
- Därför är ”Svettdoktorns” kollegor kritiska – men kunderna nöjda
Svenskar som lider av kraftig svettning kan söka offentligt finansierad vård i Norrköping. Hudkliniken där har full ruljans och många nöjda kunder från hela landet. Men svettdoktorn Carl Swartling kritiseras också för att mjölka systemet. Var ska gränsen för den skattefinansierade vården egentligen gå?
- Har du koll på alla Erikar?
En kock, en kung, en rörmokare – testa vad du kan.
- Harvardkonflikten trappas upp – stämmer Trump-regeringen
Konflikten mellan universitetet Harvard och Vita huset trappas upp. Sedan Donald Trump beordrat att frysa statliga anslag på över 2 miljarder dollar svarar skolan med att stämma presidenten.
- Marina Ferhatovic: Jag trodde inte att jag skulle glömma hennes namn
I flera dagar har jag försökt hitta hennes namn i minnets labyrinter. Amal? Jasmine? Nour? Vad spelar det ens för roll? tänkte jag uppgivet. Alla dessa namn finns ju bland tusentals dödade barn i Gaza.
- Därför blir du olyckligt kär – och så bryter du mönstret
Att stå där med ett blottat bultande hjärta och bli avvisad gör ont. Hur mycket och hur länge det smärtar går dock att påverka. Här är psykologen Camilla von Belows första hjälpen-kit vid obesvarad kärlek.
- Luleås styrkebesked – vann andra finalen i Gävle
Ett bottennapp för Brynäs, ett styrkebesked från Luleå. Norrbottningarna var trots bortais överlägsna och vann den andra SM-finalen med 5–2. – Överlag en bra match, säger Luleås Marcus Hardegård, som stod för ett mål och en assist, i TV4:s sändning.
- Hedrar Franciskus: ”Han var en verkligt karismatisk påve”
ROM. Halv åtta på måndagsmorgonen gick påve Franciskus bort. Samma kväll har tusentals katoliker från hela världen samlats på Petersplatsen för att be, sjunga och hedra hans minne.
- Apor äter alkoholhaltig frukt ihop – kanske kan liknas vid människans festande
Schimpanser ses äta alkoholhaltig frukt tillsammans i flera filmer från ett forskningsprojekt, skriver The Guardian. Forskarna undrar nu om aporna kan hjälpa till att hitta ursprunget till människors tusenåriga tradition av festande.
- Insändare. Makthavare måste svara på journalisternas frågor
INSÄNDARE. Vi lär våra barn att man är ansvarig för sina handlingar och det borde även gälla vuxna, i synnerhet makthavare. Både politiker och ansvariga inom näringslivet måste svara på journalisternas frågor, skriver Gertrud Appelqvist.
- Insändare. Inför ursprungsmärkning även på kapitalvaror
INSÄNDARE. Det finns europeiska tillverkare av det mesta vi behöver, men då måste vi som konsumenter få veta var produkterna tillverkas. Inför ursprungsmärkning även på kapitalvaror, skriver pensionären Sven Eriksson.
- Insändare. Gör vad du kan som konsument för att skydda skogen
INSÄNDARE. Ju fler kartonger vi använder, desto fler träd i den svenska skogen behöver sågas ner. Gör vad du kan som konsument för att skydda skogen, skriver Gunnel Källström.
- Insändare. Inför skärpta sanktioner mot den ryska oljan
INSÄNDARE. Pressen på Ryssland måste öka så att det blir mer smärtsamt att fortsätta kriget i Ukraina. USA och EU bör i samverkan förbereda ytterligare skärpta sanktioner mot den ryska oljeexporten, skriver konsulten Staffan Riben, tidigare verksam i den internationella oljeindustrin.
- Svenskens mardröm – Leeds till Premier League
Landslagsmålvakten Viktor Johansson har haft roligare dagar på jobbet. I måndagens Championship-match mot Leeds släppte den svenske Stoke-målvakten in fem mål på 35 minuter.
- Insändare. Förbjud aktiebolag i friskolan
INSÄNDARE. Regeringen vill kasta ut börsklippare ur den svenska skolan, men då krävs ett förbud i stället för utredningens bleka förslag. Aktiebolagen hör över huvud taget inte hemma i vårt skolsystem, skriver Iwan Langermo.
- Kardinalerna som tippas ta över efter påve Franciskus
Efter tolv år som påve har Franciskus avlidit, 88 år gammal. Nu spekuleras det kring vem som ska ta över som den katolska kyrkans högste ledare. Här är namnen som kyrkohistorikern Joel Halldorf tror mest på.
- Insändare. Stoppa exporten av svenska vapen till Israel
INSÄNDARE. Det är obegripligt att Sverige exporterar rödpunktssikten, som kan användas för att döda barn i Gaza och på Västbanken. Agera nu för svenskt exportstopp av både militära och civila vapen och vapendelar till Israel, skriver Elisabet Näsman.
- DN Debatt. ”Behandlingen av skuldsatta svenskar bygger på en nidbild”
DN DEBATT. Bilden av vilka som hamnar hos Kronofogden är felaktig: De vanligaste orsakerna till överskuldsättning är arbetslöshet, skilsmässa eller sjukdom – inte överkonsumtion och lättja. Därför sätts inte heller rätt insatser in. Fem enkla åtgärder skulle kunna göra stor skillnad, skriver Arena Idés chefsekonom Elinor Odeberg.
- Insändare. Ge inte någon dricks till personalen på krogen
INSÄNDARE. Om landets krögare tycker att personalen är underbetald bör de dela vinsten med sina anställda. Man ska som restaurangkund inte behöva känna att man måste betala extra utöver notan för god service och god mat, skriver Christian Dorsin.
- Kristofer Ahlström: Nu räcker det med nättjafs – duellen måste återinföras som debattmetod
Det har blivit för enkelt att kalla någon idiot på nätet. Men den som måste försvara sina åsikter med klinga väljer strider med större omsorg. Därför finns det bara en sak att göra: duellera mera, skriver Kristofer Ahlström.
- Attacken på Fed-chefen skakar investerarnas förtroende
På skärtorsdagen och långfredagen riktade Trumpadministrationen flera attacker mot den amerikanska centralbankens chef Jerome Powell. Utspelen påverkar investerares redan skakiga förtroende för amerikanska tillgångar. – Alla okonventionella, för att inte säga korkade policyförslag, påverkar förtroendet, säger Ola Olsson professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet.
- Ekonomen: Oljan har gjort Norge arrogant och förslappat
Världens mest framgångsrika land har ett stort, osynligt problem. Norge håller på att paralyseras av oljerikedomen. Det hävdar ekonomen Martin Bech Holte, som har skapat nationell kontrovers med sin bästsäljare ”Landet som ble for rikt”. – Det är en ond spiral vi är inne i, säger han till DN.
- Blodtrycksmedicinering minskar risken för demens
Att aktivt behandla sitt höga blodtryck med läkemedel minskar risken för demens. Redan efter några år syns en tydlig skillnad, visar forskning.
- Förvirring på myndigheter efter Musks prestationskrav
Elon Musks krav på att offentligt anställda ska skicka in en lista över sina prestationer har skapat förvirring hos de amerikanska myndigheterna. Allt färre lyder techmiljardärens order, enligt en genomgång av Washington Post.
- Rosengård vinnare igen – efter drömmål
Rosengård är tillbaka på vinnarspåret igen efter 0–4 mot Hammarby för en vecka sedan. – Det var en viktig seger för oss, säger Oona Sevenius.
- Nicole väntar på vård – i en tid när transpersoner ifrågasätts
LULEÅ. Transvården genomgår stora förändringar. I nuläget är kötiderna långa och det kan ta upp till åtta år att få könskorrigerande kirurgi. Nicole Johansson, 37, väntar på att få börja leva sitt liv – samtidigt som debatten om transpersoners existens hårdnar. – Det känns väldigt otryggt, säger hon.
- Sörjer påven: ”Glad att jag hann träffa honom”
För bara två månader sedan mötte Hans Billing påve Franciskus i Rom. När han på måndagsförmiddagen satt i bilen kom dödsbeskedet över bilradion. – Det är vemodigt, men jag är också glad över att ha hunnit träffa honom, säger Hans Billing efter måndagens högmässa.
- Mållöst mellan målsnåla klubbarna: ”För dåligt”
Gärna tre poäng men helst inga fler skador med tanke på de kommande semifinalerna mot Chelsea i Conference League. Djurgården fick nöja sig med 0–0 mot Gais – men slapp av tv-bilderna att döma fler allvarliga blessyrer i en redan uttunnad trupp.
- Pernilla skaffade barn på egen hand: ”Nu har jag ingen stress längre”
SUNDSVALL. Varje år görs omkring 1 500 fertilitetsbehandlingar för ensamstående kvinnor i Sverige. Pernilla Löfgren var dock rädd för långa vårdköer vid lagändringen 2016 och valde i stället att åka till Danmark. – Jag trodde att jag skulle vara gift och ha barn vid 30-årsåldern. Och så blev det inte, säger hon.
- Förlusten av Kursk öppnar för ny offensiv: Vill sätta krokben för Ryssland
Ukraina tappar Kursk och förlorar ett förhandlingskort – då öppnas möjligheten för en ny blixtoffensiv, menar major Roger Djupsjö. – Det måste ske på ett ställe där man verkligen kan överraska, säger han.
- Snöbrist i fjällen – gäster får pengarna tillbaka
Det är snöbrist i fjällen och Skistar erbjuder nu full återbetalning för avbokningar av skidresor på tre av bolagets skidorter. – Vi har haft en utmanande påsk, säger Niclas Sjögren Berg på Skistar.
- Malin Fransson: ”Kimbys lugn trots det felaktiga matchstraffet var imponerande”
Ibland blir det fel. Vid ett fåtal tillfällen blir det till och med så fel att en rejäl dos frustration är förståelig. Patrick Thoresens felaktiga matchstraff spelade en stor roll i AIK:s vändning i den tredje matchen i finalserien. Det rubbade dock inte Djurgårdens tränares Robert Kimbys lugn.
- Grannen som blev president – och räddade hennes bror
DAMASKUS. I ett lummigt kvarter med Sovjetinspirerade höghus formades revolutionären som blev president. Grannarna minns Ahmed al-Sharaa väl. Särskilt Maya al-Azim. Men hon hade aldrig kunnat tro att den tystlåtna, allvarsamma pojken på våningen ovanför skulle rädda livet på hennes bror.
- Man i 25-årsåldern häktad för mord i Oskarshamn
En man i 25-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och gravfridsbrott i Oskarshamn.
- Hemma i sovrummet gjorde Billie Eilish låtarna som förnyade musikvärlden
Det är tio år sedan Billie Eilish slog igenom på internet med sin ”Ocean eyes” och i veckan uppträder hon i Stockholm. ”Hennes självutlämnande dagbokstexter har i dag inspirerat en hel generation av kvinnliga popartister”, skriver Kajsa Haidl.
- Per Svensson: Därför peakar självupptagenheten just nu
Världen är en rövarkula. Men det angår oss inte på djupet. Vi fortsätter att bygga trädäck, klicka hem kläder och smutta på goda viner. Per Svensson skriver om hur det egocentriska blivit det nya normala.
- Rapport: Här är jobben som kan ersättas av AI
Många tjänstemän riskerar att stå sysslolösa när AI-verktygen tar över deras arbetsuppgifter. I en ny rapport pekar arbetsgivarorganisationen Almega ut yrkesgrupperna som påverkas mest av teknologin. – Om några år kommer vi nog att börja se jobb försvinna, säger chefsekonomen Patrick Joyce.
- Visuella kreatörer hotas av AI – studenten Love välkomnar teknologin
AI-verktygen blir allt bättre på att skapa text och bild, vilket har fått många att oroa sig för att yrken som grafisk formgivare kan bli överflödiga. Designstudenten Love Molin grubblar inte över de dystra AI-prognoserna, utan bjuder in robotarna i sitt skapande.
- Invasiva maskar väller in – så ska de stoppas
Odlingssäsongen 2025 präglas av en febril jakt efter mask på plantskolor och handelsträdgårdar. En invasiv lövplattmask från Sydamerika ska stoppas – misstaget som gjordes när mördarsnigeln kom till Sverige ska inte upprepas.
- Joakim Hunger-Carlson: Hoppa inte över den mänskliga och kritiska granskningen av AI
Inom kort ska vi alla arbeta med AI. Det är svårt att förstå när det bestämdes – och av vem. Följderna är snudd på oöverblickbara. Joakim Hunger-Carlson undrar vem som egentligen talar och om vad.
- Ulla Gudmundson: Franciskus talade oftare om människohandel än om abort
Påve Franciskus förflyttade kyrkans tyngdpunkt från Rom till fältet, från centrum till periferi. Han lät alla frågor, även den tabubelagda, luftas utan risk för utfrysning och repressalier, skriver Ulla Gudmundson, tidigare ambassadör vid den Heliga Stolen.
- Världen reagerar på påvens bortgång: ”Varma, nyfikna ögon”
Påve Franciskus avled på annandag påsk, 88 år gammal. Nu sörjer den kristna världen hans bortgång. – Det är sorg naturligtvis. Det är en stor kyrkoledare som har dött, säger Sveriges ärkebiskop Martin Modéus till DN. Kondoleanser från hela världen strömmade in till Vatikanen.
- Här är påve Franciskus liv i bilder
- Den vita röken som alla väntar på – så väljs den nya påven
Över hundra kardinaler, inspärrade i Sixtinska kapellet under Michelangelos berömda takmålning. Och till sist den vita röken som stiger ur skorstenen. Valet av en ny påve efter Franciskus kan ta flera dagar, eller till och med veckor. Så här går det till.
- Nathan Shachar: Amerikas förste påve var inte rädd för kontroverser
Påve Franciskus var och förblir hett omstridd i sitt hemland Argentina. Han misstroddes av doktrinära katoliker, hyllades som en rockidol av Latinamerikas massor och blev på gamla dar vänsterns och de progressivas favorit.
- Påven Franciskus har avlidit – blev 88 år
Påven Franciskus, 88, är död. Han avled på måndagen efter en stroke. Hela den katolska världen sörjer nu en påve som beskrivits som en ödmjuk, enkel och socialt engagerad förnyare av den katolska kyrkan.
- Minister: ”Gazaproblem” viktigast – inte gisslan
Gisslan är inte högsta prioritet när Israel fortsätter kriget, enligt en av landets inflytelserika och ultranationalistiska ministrar. Han ser förutsättningar för en permanent lösning på ett ”Gazaproblem”.
- Trumps handelskrig: Kina varnar för att följa med i USA:s tullar
Kina höjde på måndagen tonläget i tullkriget med USA genom att varna övriga länder för att följa USA:s exempel med höga tullar mot Kina. ”Vi kommer att slå tillbaka lika hårt” skriver handelsdepartementet i ett uttalande.
- Okritiskt romantiserande om kvinnliga konstnärer i en tid som passerat
Selby Wynn Schwartz bok om kvinnliga konstnärer har hyllats och prisats. Rebecka Kärde ser däremot en självförhärligande appropriering av kvinnoöden som har väldigt lite med dagens kvinnor att göra.
- Palle: Är ingressen början på slutet eller slutet på början?
I skrivarlyan kan ingen höra dig skrika. Bokstavligt talat.
- Vad gör att vissa sångröster är unga för evigt?
För sångare är rösten ett arbetsredskap som slits med åldern. Ändå kräver vi det omöjliga av dem: att de ska låta som de gjorde när de var unga. Vad händer när rösten inte längre samarbetar – och vad krävs för att den ska göra det?
- Malmö FF-profilen fick dubbla hjärtstopp: ”Fick se båda sidor av döden”
Greger Andrijevski lever med smärta. Den förre Malmö FF-anfallaren har genomgått ett tiotal operationer och drabbats av dubbla hjärtstopp. Hans jobb? Att ta hand om spelares hälsa.
- Barnen hamnar i kläm när tusentals tas i förvar
Rädda Barnen larmar för allvarlig psykisk ohälsa hos barn med föräldrar som är inlåsta inför utvisning. I takt med att antalet förvarstagna ökar varnar de för att fler barn kommer att drabbas. – Jag önskar att jag kunde ge mina barn glädje i stället, säger Fener Can som varit förvarstagen i sju månader.
- Alex Schulman: Kasta ut bistron från våra biografer
Jag berättar för barnen hur magiskt det var att gå på bio förr. De tittar på mig med tomma blickar. De har bara sett ödsliga salonger och försöken att lyxifiera biograferna med vin och prosciutto.
- Veteranens kostsamma matchstraff ströks efter matchen
Efter att ha varit borta från spel i tre veckor var Djurgårdens norske forward Patrick Thoresen tillbaka på isen igen i den tredje matchen i finalserien mot AIK. Trots att han bara spelade en period hann 41-åringen vara inblandad i mycket. På 20 minuter blev han både målskytt, och fick matchstraff. AIK gjorde sedan två mål under de efterföljande fem minuterna i numerärt överläge. Men ett par timmar efter matchen annullerades matchstraffet.
- Lindblad vinner Los Angeles – tar hem miljoner
Unga stjärnskottet Ingrid Lindblad fullbordade drömmen när hon tog hem titeln i LPGA-turneringen i Los Angeles. – Det är ganska galet, svarade hon på en fråga från turneringens reporter gällande att ta en vinst redan under första säsongen på touren.
- Källor: Hegseth delade attackplaner i chatt med familjen
USA:s försvarsminister Pete Hegseth uppges ha spridit planerna på amerikanska attacker i Jemen i ytterligare en chattgrupp. I gruppen ingick bland andra Hegseths fru, bror och privata advokat, enligt New York Times.
- AIK vände nyckelmatchen mot Djurgården: ”Vi bara kör på”
Den tredje matchen i den hockeyallsvenska finalen var något av en nyckelmatch för AIK. Efter att ha förlorat de två första matcherna behövde AIK en seger. Avgörandet i påskdagens jämna matchen kom i förlängningen, och den som fick Hovet att jubla var Oscar Nord. Hans mål innebar att AIK vann över Djurgården med 4–3.
- Diktaturen Nordkorea var deras vänskapliga granne – sedan kom Putin
DANDONG. Nordkorea och Ryssland har knutit allt tätare band på senare tid. En ömsesidig försvarspakt har undertecknats och nordkoreanska trupper strider på Rysslands sida i Ukraina. I den kinesiska gränsstaden Dandong fruktar invånarna att Kina håller på att förlora kontrollen över ”lillebror”.
- Barça stormar mot ny CL-final – krossade Chelsea
Barcelonaspöket fortsätter att gäcka Chelsea. Svenskklubben föll med hela 1–4 på bortaplan och står inför ett nästintill omöjligt uppdrag i returen av Champions League-semifinalen hemma i London.
- Tseganesh ville inte ”sitta hemma” – flyttade 100 mil för jobb på äldreboende
BODEN. Kommuner i norr skriker efter arbetskraft, men få vill flytta dit. Tseganesh Loba Lillqvist gick mot strömmen och flyttade hela sin familj 100 mil norrut – för ett jobb på ett äldreboende. – Jag bor hellre i en liten by och jobbar än sitter hemma i en större stad, säger hon.
- DN Debatt. ”Generation Z lämnas med notan för barn och äldre”
DN DEBATT. Samhällets yngsta och äldsta är de som har störst behov av välfärden, men det är också de som bidrar minst till den. Det kommande decenniet väntas personer över 80 år öka med 47 procent, samtidigt som de i yrkesför ålder bara ökar med 4 procent. Det går inte ihop – och det är min generation som blir förlorarna, skriver den 28-åriga läkaren Madina Refoi vid tankesmedjan Synaps.
- Arsenal partydödare – inget firande för Liverpool
Liverpool får vänta med att fira Premier League-titeln. Arsenal tog bortamatchen mot Ipswich på fullaste allvar, bara dagar efter uppvisningen mot Real Madrid. 4–0-segern på Portman Road satte stopp för alla eventuella festligheter redan nu.
- Man gripen efter intensiv norsk mördarjakt
En stor polisinsats under påsken har gett resultat: Norsk polis har gripit en man misstänkt för skärtorsdagens mord på en av personerna bakom det största värderånet i Norges historia.
- Trumps politik får fler amerikaner att öppna bankkonto i Schweiz
Banker i Schweiz ser en ökning av välbärgade amerikaner som öppnar bankkonton i landet, rapporterar CNBC. En stor anledning sägs vara rädsla och missnöje kopplat till Trumps ekonomiska politik.
- Erik Åsard: Trumps välde kan bli farligare än 50-talets häxjakt
McCarthyismen under 50-talet utgjorde den längsta och mest omfattande vågen av politisk repression i amerikansk historia. Tiotusentals människor fick sina liv och karriärer ödelagda. Den otyglade Trumpismen är potentiellt farligare och kan ställa till med ännu större skada, skriver statsvetaren Erik Åsard.
- Larssons nya vardag efter karriären – klipper video för landslaget
Pirret och nerverna från proffskarriären kanske aldrig kommer igen. Men tränaryrket kan åtminstone påminna om ett stängt kapitel. Med datorn som sitt viktigaste redskap stortrivs Sebastian Larsson i sin nya roll bakom Jon Dahl Tomasson.
- Gustafson frälste Häcken på tilläggstid i derbyt
Änglarna såg ut att ha återuppstått. Då klev Simon Gustafson fram som en frälsare för Häcken och sänkte IFK Göteborg i derbyt på Gamla Ullevi med sitt 3–2-mål i den 97:e minuten. – Det smakar bra, säger Gustafson till Max.
- Tio billiga och näringstäta livsmedel i dyrtider
De flesta svenskar äter för lite grönsaker, frukt och fullkorn, enligt Livsmedelsverket. Samtidigt har matpriserna ökat de senaste åren. Vilka råvaror ska man köpa för att äta nyttigt utan att det tär på plånboken? DN listar tio billiga och näringstäta livsmedel.
SVT
- Lorena Delgado Varas (V) utreds inte efter antisemitisk bild
Åklagaren inleder inte en förundersökning mot riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas (V), rapporterar Svenska Dagbladet. Hon polisanmäldes av Judiska centralrådet för hets mot folkgrupp efter ett inlägg på plattformen X.
- Fler köper hämtmat på faktura och hamnar hos Kronofogden
Allt fler hamnar hos Kronofogden efter att ha beställt hem mat via mobilappar som Foodora mot avbetalning eller faktura, rapporterar Ekot.
- Nordisk-baltiskt köp av flera hundra stridsfordon
Sverige, Litauen, Finland och Norge tänker tillsammans upphandla ”flera hundra” stridsfordon 90, som internationellt kallas för CV90.
- Svensk pekas ut som möjlig ny påve
- Oskuldskontroll kan kriminaliseras
- Regler för anhörigassistans utreds
- Kan svenska kardinalen Arborelius bli nästa påve?
På måndagen den 21 april somnade påve Franciskus in. Han var känd som reformvänlig, men när en ny nu ska väljas kan man i stället vilja ha det omvända – som den stillsamma Anders Arborelius. – Då skulle jag fråga den heliga ande om jag skulle våga ta på mig något sådant som totalt övergår min förmåga och kraft, säger han.
- Konsumentverket granskar influerare: Brister i reklammärkning
Konsumentverket öppnar flera tillsynsärenden mot kända influerare och annonsörer, inklusive Therese Lindgren och Bianca Ingrosso, för bristande reklammärkning på sociala medier. Syftet är att skydda barn och unga från otydlig reklam.
- Regeringen vill kriminalisera oskuldskontroller
Regeringen och Sverigedemokraterna tar nu nästa steg för att kriminalisera oskuldskontroller. För den som utför en kontroll eller ingrepp kan straffet bli fängelse i högst ett år.
- Konsumentvägledaren: Utmana Skistars snögaranti i ARN
Snöbristen i fjällen har ställt till det för skidåkare under påskhelgen. Skistar erbjuder nu full återbetalning på tre orter, men konsumentvägledare Maria Wiezell kritiserar Skistars avtal och uppmanar konsumenter att pröva det hos Allmänna reklamationsnämnden.
- Edward Blom om påve Franciskus: ”Ingen feg påve”
Mathistoriken Edward Blom är katolik och beskriver påve Franciskus som en lyssnande och ödmjuk påve som lyckats hålla samman kyrkan trots interna motsättningar. – Han har trott på allt i kyrkans lära, men ändå satt kärleken och ett mjukt möte med människor allra först, säger han till SVT Nyheter.
- Ny rapport avslöjar: Kriminella jobbar som personliga assistenter
De 62 största assistansbolagen har anställda med kopplingar till organiserad brottslighet. Det avslöjar en ny myndighetsrapport. – Assistansen är inte längre trygg. Den är kapad och utnyttjad av den organiserade brottsligheten, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Nu tillsätter regeringen en utredning.
- Vad händer när en påve dör? Traditioner, sorgetid och valet av en efterträdare
Samtidigt som folk över hela världen sörjer påvens bortgång börjar spekulationerna om vem som kan komma att ta över. Här är katolska kyrkans traditioner och steg efter ledarens död.
- Se Groomingskandalen – sexbrotten som skakar England på SVT Play
- Nattens nyheter: 21 april
- Syskonen om Stina Oscarson: ”Ville förvandla världen”
Teaterregissören och debattören Stina Oscarson har gått bort vid 49 års ålder. För SVT berättar nu hennes syskon om barndomen som formade henne – och sorgen de nu befinner sig i. – Det är en stor omätbar sorg, saknad och en minimal lättnad sett till hennes lidande på slutet, säger systern Kajsa Oscarson.
- Ryska plan avvisades över Östersjön – flög nära Natos luftrum
Brittiska stridsflyg avvisade tidigare i veckan två ryska flyg över Östersjön, nära Natos luftrum, skriver den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.
- EU-kommissionären vill att Sverige leder upprustning
Sverige behöver ta ledningen när Europas försvarsförmåga ska byggas upp. Det är budskapet från EU:s försvarskommissionär Andrius Kubilius. – Vi har ont om tid, sade han när han nyligen besökte Sverige.
- Nattens nyheter: 20 april
- Larmet: Ekonomistudenter kan inte räkna
Många av dagens ekonomistudenter saknar baskunskaper i matematik, skriver representanter från svenska ekonomiska utbildningar på DN Debatt. Det befaras få konsekvenser inte bara för studenterna, utan även för Sverige.
|
Senaste kommentarer