Senaste nyheterna från omvärlden


DN


 • Källor: Ryssland rekryterar för sabotage i Europa
  Antalet ryska attacker och sabotage mot mål i Europa ökar. – Det är ett kort som Ryssland hela tiden haft i bakfickan som den nu verkar spela ut lite mer, säger Rysslandsexperten Markus Göransson. I flera fall misstänks personer ha anlitats av rysk underrättelsetjänst via nätet, rapporterar Washington Post.
 • DN Debatt. ”Stoppa pengaflödet till rysk oligark från svenska fabriken”
  DN DEBATT 14/7. Det är orimligt att oligarken Viktor Vekselberg fortsätter att bidra med finansiering till Rysslands krigsmaskin genom att tjäna stora pengar på att tillverka aluminium i Sundsvall. Nu krävs förutom ett svenskt förstatligande hårdare sanktioner från EU mot rysk metallexport, skriver Olesia Horiainova på ukrainska tankesmedjan Ukrainian security and cooperation.
 • Vargens unge, del 22 av 57
  Läs tidigare avsnitt här
 • Han drunknade på flykt från Ukrainas militär: ”De förstör våra barn”
  Valeriy Minikhinov blev bara 25 år. Han är en av många ukrainska män som drunknat när de försökt fly från att tvingas in i kriget. – De förstör våra barn, säger hans mamma som anklagar regeringen för sin sons död.
 • Lindblad bästa svensk inför avslutningen
  24-åriga Ingrid Lindblad, som nyligen blivit proffs, är fortfarande bästa svensk i golfmajorn Amundi Evian Championship. Trots en svajig tredje runda och att hon mot slutet av dagen tappade i sammandraget.
 • Karin Eriksson: Goda råd från Obama är nog det sista Biden önskar
  WASHINGTON. Det är inte konstigt om många demokrater drömmer om att Barack Obama ska gå in och ställa allt tillrätta i krisen runt Joe Biden. Det är just en dröm.
 • Nathan Shachar: Åttonde försöket att röja Hamasledaren ur vägen
  JERUSALEM. Ett sjuttiotal personer dödades på lördagen under en israelisk flygattack som riktades mot Hamas-ledaren Muhammad Deif.
 • Sommartipset: ”Break point” vänder på poängen med reality
  Sommartipset. Varje vecka under sommaren tipsar DN Kulturs medarbetare om en godbit värd att uppmärksamma. Denna vecka har Clara Popenoe Thor fastnat för tennisdokumentären ”Break point”.
 • Max Hjelm: Är det bostadsbristen – eller är studenterna bortskämda?
  Nu varnas det för att en av fyra studenter tvingas välja bort sitt förstahandsval på grund av bostadsbrist. Men stämmer det verkligen?
 • Kritik mot stjärnspäckade megabröllopet i Indien
  Sonen till Asiens rikaste man gifter sig i helgen i Bombay i Indien. I fyra månader har firandet av äktenskapet pågått och det beräknas kosta över hundra miljoner amerikanska dollar. En uppvisning av Indiens välstånd och utveckling, enligt vissa. Ett hån mot indier som lever i fattigdom, enligt andra.
 • Mjällby vann toppmötet: ”Nu lever vi”
  Mjällby avancerar till andra plats i allsvenska tabellen sedan Malmö besegrats med 2–1. Efteråt avslöjade Mjällbys matchvinnare, Jacob Bergström, i Max att det blir ett jordnära firande: – Nu lever vi. Nu ska jag grilla karré med familjen.
 • Ny tjeckisk succé – Krejcikova vinner Wimbledon
  Tjeckisk seger i fjol. Tjeckisk seger i år. Barbora Krejcikova gick i Marketa Vondrousova fotspår och vann Wimbledons damsingel.
 • Sjukskrivningar minskar under semestern trots ”ledighetssjukan”
  Har du blivit sjuk under de första dagarna på semestern? Det kallas ”ledighetssjukan” och är inte ovanligt. Men trots att man som anställd har rätt att sjukskriva sig under semestern är det få som gör det. – I början av min karriär upplevde jag det som jobbigt att säga till min arbetsgivare att jag blivit sjuk, säger Gustav Molnar.
 • Fortsatt dåligt väder – tävling uppskjuten
  På grund av väderläget ändrades fredagens tävlingsprogram på Falsterbo Horse Show. Även under lördagen blir det ändringar.
 • Minst 90 döda och hundratals skadade i attack i Gaza
  Minst 90 personer har dött och hundratals har skadats i en israelisk attack mot staden Khan Yunis i södra Gaza, rapporterar det Hamaskontrollerade hälsodepartementet. Gazafotografen Hussein Abdel Jawad och hans familj var några av de som nyligen flytt till området som de trodde var säkert. – Ljudet var fruktansvärt och rök och sand täckte hela området, säger han till DN.
 • Eva-Lotta Hultén: Vi måste lära oss begripa varför trådklövern behövs
  Tidigare skolgenerationer fick som läxa att upprätta ett herbarium med pressade växter. Kanske borde vi återupprätta en förbindelse med den hotade naturen och artrikedomen. Eva-Lotta Hultén argumenterar för herbariets återkomst i en tid av närliggande förödelse.
 • Stortalang klar för Hammarby
  Hammarby värvar. Den 18-årige talangen Jardell Kanga är klar för den allsvenska klubben. Det bekräftar ”Bajen” på sin webbplats.
 • Hitlers balkong finns kvar – i EM:s finalarena ekar nazismen
  BERLIN. Olympiastadion i Berlin skapades för Nazitysklands propaganda-OS 1936. På söndagen spelas EM-finalen här. Borde arenan ha rivits, eller har den historiska påminnelsen en funktion?
 • Ståhlis: När husdjur får finna sig i att dela kupé
  I tågkupén dit husse och matte med husdjur hänvisas tilldrar sig skeenden väl värda att berätta, konstaterar kåsören. Nyligen genomfördes en fem timmar lång rälsburen resa som innehöll både det ena och det andra.
 • Politiker testsimmade i Seine
  Nu visar franska politiker att det går att OS-simma i Seine, som varit kraftigt förorenad under många år. På lördagen tog franska idrottsministern Amélie Oudéa-Castéra en simtur i floden, där OS-maratonsimningarna ska avgöras.
 • Sommaren extra farlig för kvinnor med våldsam partner
  Sommarmånaderna är en extra utsatt period för de som lever med en våldsam partner. – När kvinnor isoleras med sina våldsutövare under sommaren och inte har tillgång till de vanliga andningspauserna med vänner, familj och jobb ökar risken för våld, säger Unizons ordförande Olga Persson.
 • LO och Svenskt Näringsliv kritiska till Riksbanken: ”Ligger så ruskigt fel”
  Först höjde Riksbanken räntorna mer än vad som behövdes. Sedan sänkte man alldeles för sent och för lite. Chefsekonomerna på LO och Svenskt Näringsliv är överens om sin kritik mot Riksbankens räntepolitik.
 • Publiken sugs in i rossiniska virvlar på Läckö slott
  I Rossinis ”La Gazzetta” möter vi den unga, förslagna och förälskade kvinnan som omintetgör sin fars missriktade äktenskapsplaner. Nu spelas operan på Läckö slott. Martin Nyström har sett den med en känsla av att förlora sig själv och födas på nytt.
 • Brittisk polis hittade kroppsdelar i väskor – en gripen
  Kroppsdelar tillhörande två män har hittats i väskor i den engelska kuststaden Bristol. En upptäckt som orsakat chock och oro i området, enligt polisen. Efter ett intensivt polisarbete i jakt på den misstänkte har nu en 34-årig man gripits, rapporterar Skynews.
 • Ytterligare inbrottsförsök med syra på Kungsholmen
  Polisen har under lördagen utrett flera inbrott i centrala Stockholm där tjuvarna misstänkts ha använt sig av stark syra. På kvällen kom ytterligare ett larm. – Vi tittar såklart på samband när det är så lika tillvägagångssätt, säger polisens presstalesperson Susanna Rinaldo.
 • Lotta Olsson tipsar: 5 x deckare
  Miljöerna är livsfarliga i G R Hallidays ”Under kärret”, Ann Cleeves ”Stormfågel”, Rebecka Edgren Aldéns ”Blå skymning”, Riley Sagers ”Hon som blev kvar” och Pernilla Ericsons ”Törstdöden”.
 • Bolsonaros regering anklagas för spioneri mot oppositionella
  RIO DE JANEIRO. Den federala polisen i Brasilien har avslöjat att expresidenten Jair Bolsonaro haft en högerextrem enhet inom den brasilianska underrättelsetjänsten som avlyssnade oppositionella politiker, domare och journalister. Hittills har fem agenter gripits.
 • 500 skäl att älska en liten italiensk bil
  Charmiga lilla Fiat 500 har en lång historia. 2007 kom den i ny modern version men behöll sin karisma. Kanske tack vare formgivaren bakom en annan retrobil, nämligen Mini Cooper.
 • Tredje säsongen av ”Euphoria” blir av
  Efter lång väntan och ovisshet är det äntligen bestämt att det blir en tredje säsong av den populära HBO-serien ”Euphoria.” Inspelningen börjar i januari 2025 och seriens kända ansikten – Zendaya, Sydney Sweeny, Jacob Elordi och Hunter Schafer – är på tåget, rapporterar Hollywood Reporter.
 • EM-dagbok: Anklagelsen från Las Vegas – dör fotbollen tråkdöden?
  BERLIN. Under fotbolls-EM skriver DN:s utsända dagbok från Tyskland med små och stora iakttagelser. I den sjätte delen undrar Malena Johansson om fotbollen är död.
 • Comeback efter 717 dagar: ”Inte fattat det”
  Hanna Glas spelar fotboll igen. Inhoppet i fredagens EM-kvalmatch mot Frankrike var hennes första tävlingsmatch på 717 dagar. – Det betyder enormt mycket. Jag har nog inte fattat det än riktigt, säger den svenska högerbacken.
 • Matilda Källén: Sanna Sundqvist berättar fängslande om den isande rädslan på BB
  Skådespelaren Sanna Sundqvist skildrar en barndom med en beundrad pappa som drack och hon minns chocken över att hennes nyfödda barn kunde ha Downs syndrom. DN:s Matilda Källén har lyssnat på en fantastisk berättare.
 • Theodor Kallifatides: Sjuttiotalets sexskildringar liknade besök på bilverkstaden
  Någon gång under ett läsande liv dyker den upp, den där scenen. Den kan vara tydlig och upplysande, eller bara oklart upphetsande. DN Kultur har bett fem författare att skriva om sexskildringarna de aldrig glömmer – och om konsten att gestalta erotik. Här skriver Theodor Kallifatides och illustrationerna är gjorda av Stina Wirsén.
 • Se upp – här kommer tjejerna: ”Har varit väldigt svårt för kvinnor att slå sig in”
  För första gången delas lika många OS-medaljer ut till damer och herrar i segling. Direkt efter spelen skrivs ytterligare historia. Ett svenskt stjärnlag är med i den första damupplagan av prestigetävlingen America’s Cup. – Det är en lång väg kvar tills seglingen är jämställd, men det här är definitivt kliv framåt, säger 29-åriga Lovisa Karlsson.
 • Susanne Nyström: Nu får det vara nog med fjäskandet för landsbygden
  Storstadsväljarna vinns inte genom att kopiera högerpopulismen. Det är valet i Frankrike en välbehövlig påminnelse om.
 • Partikamrater i brev till Biden: Lämna plats åt andra
  Listan på partikamrater som uppmanar president Joe Biden att kliva åt sidan blir hela tiden längre. I ett öppet brev ber 24 tidigare kongressledamöter honom att lämna plats åt andra kandidater, rapporterar Politico.
 • Niklas Wahllöf: EM har lika mycket med fotboll att göra som Eurovision handlar om musik
  Fotbolls-EM bevakas som ett jippo och en folkfest. Annat är det när klubblagens supportrar samlas – då ses det som obehagligt och skandalöst, skriver DN:s Niklas Wahllöf.
 • ”Det går inte att försvara sig mot hemliga bevis”
  BETLEHEM. Biståndsarbetaren Barah Odeh var på väg hem från en jobbresa i Tyskland när hon greps och fördes till en cell full av vägglöss och avföring. Hon är en av tusentals palestinier som sedan den 7 oktober har fängslats av ”hemliga säkerhetsskäl”. – Ingen är fri innan alla är fria, säger hon till DN, dagen efter frisläppandet.
 • Lars Adaktusson: Regeringen måste vara tydlig om att Djalali är oskyldig
  Som riksdagsman för Kristdemokraterna fick Lars Adaktusson ta del av hemlig information från utrikesdepartementet om fallet Ahmadreza Djalali. Uppgifter som uppges ligga bakom att UD inte krävt ovillkorlig frigivning av Djalali. Men Adaktusson säger till DN att upplysningarna inte ändrar hans ståndpunkt: – Djalali ska betraktas som oskyldig tills något annat bevisats.
 • Vad minns du från tidigare EM-finaler?
  Målen, länderna och storstjärnorna – testa vad du kan.
 • Spartansk semester i sommarstugan
  Begränsningar sätter fart på kreativiteten. Med potatisskalare som enda köksredskap ger Jens Linder sig i kast med sommarens matlagning. Recept: Jens Linder Foto: Nicklas Thegerström
 • ”Han säger att han förändrats av terapin – ska jag gå tillbaka?”
  Hennes ex säger att han har förändrats av terapin, nu vill han ha henne tillbaka. Att slippa skiljas och ha delad vårdnad känns lockande. Men år av lögner har satt sina spår. Vad ska hon göra? Psykologen Anna Bennich ger råd.
 • Rättegången mot Alec Baldwin läggs ner
  Rättegången mot den amerikanske skådespelaren Alec Baldwin, som har stått åtalad för dråp, läggs ned. Beskedet kom efter att försvaret pekat på flera frågetecken kring bevismaterialet.
 • Seger mot England krävs efter förlust: ”Är starka”
  En direktplats till fotbolls-EM 2025 finns fortfarande inom räckhåll för Sverige. Men efter 1–2 mot Frankrike i Dijon är förutsättningarna glasklara. Seger mot England på tisdag är ett måste för att säkra en EM-biljett.
 • Trump får åter full tillgång till Facebook
  Donald Trump kommer att få full tillgång till Facebook och Instagram igen, meddelar sociala mediejätten Meta på fredagen. Expresidenten portades från plattformarna 2021.
 • Kragh: Rysslands lista över måltavlor har vidgats
  Den ryska regeringen ska ha planerat att mörda flera chefer på europeiska försvarskoncerner. Rysslandsexperten Martin Kragh säger att listan över vilka landet ser som ett hot mot sina intressen bara har vidgats i och med kriget i Ukraina. – Den ryska säkerhetstjänsten har blivit mer aktiv och hänsynslös.
 • Alcaraz EM-finalgroda inför Wimbledonpubliken
  Den engelska Wimbledonpubliken tolkade ett av Carlos Alcaraz svar efter semifinalsegern mot Daniil Medvedev som om han tagit ut ett spanskt EM-guld i fotboll i förskott. – Det kommer att bli en väldigt bra dag för det spanska folket, säger Alcaraz som härnäst möter Novak Djokovic i en finalrepris.
 • Så planerar Kina att sprida sina elbilar över världen
  ”Det är inte konkurrens, det är fusk”, sade Joe Biden när USA lade en tull på 100 procent på kinesiska elbilar. Nu är det Europas tur att införa extra tariffer. Tullmurarna i väst kommer att driva Kinas export till nya marknader. Kinesiska bolag har redan en plan för hur de ska sälja sina elbilar i resten av världen.
 • Kramer satte svenskt rekord igen
  Andreas Kramer fortsätter att visa strålande form inför OS i Paris. På Diamond League-galan i Monaco putsade han sitt tidigare svenska rekord på 800 meter. Nya tiden: 1.43,13.
 • Lindblad tappar i majorn – spelet avbrutet
  Ingrid Lindblad föll från delad ledning till delad sjätteplats i golfmajorn Amundi Evian Championship under den andra dagens spel som avbröts.
 • DN Debatt. ”Ersätt Västlänken med en tunnelbana i Göteborg”
  DN DEBATT 13/7. Planerna på 45 meter långa spårvagnar i Göteborg riskerar att ytterligare försämra framkomligheten i landets näst största stad. I stället bör Västlänken omvandlas till ett tunnelbane­nät, skriver sju företrädare för kollektivtrafik­föreningen Gårdagruppen.
 • Vargens unge, del 21 av 57
  Läs tidigare avsnitt här
 • Statsvetare om S-kraven om Orbán: ”Man behöver vara pragmatisk”
  Magdalena Andersson (S) vill avbryta Ungerns EU-ordförandeskap. Men förslaget kan innebära problem för EU-samarbetet, menar Marie Demker, professor i statsvetenskap. – Det kan vara riskabelt att öppna upp den här dörren, säger hon.
 • Ungrarna i Ukraina kläms i det storpolitiska spelet
  BEREHOVE. Den ungerska minoriteten i Ukraina blir allt mindre. Utflyttningen beror inte bara på kriget, utan också på att Ukraina har stängt ungerska skolor. Nu blir Ungern ordförandeland i EU, men få ungrare i Ukraina tror att det kommer att hjälpa. De är mest kritiska mot sin egen regering.
 • Partikällor: Obama har uttryckt oro för Biden
  Två tunga namn inom Demokraterna, Barack Obama och Nancy Pelosi, har i privata samtal uttryckt oro för Joe Biden, enligt källor. Men enligt USA-experten Erik Åsard är det kongressledarna Chuck Schumer och Hakeem Jeffries som till slut skulle kunna få presidenten att hoppa av. – Då har han inget annat val, säger han.
 • Svenska VM-succén: Dubbla guld direkt
  Orienterings-VM i Edinburgh inleddes. Då blev det svenska fullträffar direkt. Guld till Tove Alexandersson i damsprinten. Guld till Martin Regborn och brons till Emil Svensk i herrsprinten.
 • Michael Winiarski: En stråle hopp eller fortsatt låst läge för Iran
  Irans nyvalde president Masoud Pezeshkian har kallats för reformist och moderat. Han själv talade om sin valseger som ”en stråle av hopp inför framtiden”. Men det är osäkert om han kan leverera de utlovade lättnaderna i slöjtvånget för kvinnor och en återupptagen dialog om kärnvapnen med USA.
 • Regerande mästaren klar för ny Wimbledonfinal
  Regerande mästaren Carlos Alcaraz är klar för sin andra raka final i herrarnas singelturnering i tennis i Wimbledon.
 • Officiellt: Nilsson klar för belgiska storklubben
  Gustaf Nilsson ångar på i Belgien. Nu har landslagsanfallaren bytt klubb inom landets gränser. 27-åringen är klar för Club Brygge.
 • Sverige vann – efter dramatisk omhoppning
  Det blev seger för det svenska hopplaget i Nations Cup-tävlingen i Falsterbo, efter att en dramatisk omhoppning mot Tyskland fått avgöra. – Det känns väldigt bra. Det var verkligen en bergochdalbane-dag, säger förbundskapten Henric Ankarcrona i SVT.
 • Brittiska författare: Keir Starmer är sexig
  Bridget Jones-författaren Helen Fielding och Caitlin Moran (”Konsten att vara kvinna”) har uttalat sig om den nytillträdde brittiske premiärministern Keir Starmer.
 • Ny succérunda för Åberg – leder i Skottland
  Ludvig Åberg fortsätter att imponera i Skottland. 25-åringen gick ytterligare en 64-rond under fredagens spel i Scottish open – och ligger i ensam ledning. Hehe, jag önskar att det kanske var så lätt som det ser ut, säger Åberg till Viaplay.
 • Frivilligstyrka anklagas för krigsbrott mot ryska soldater
  Frivilligstyrkan Chosen Company, vars medlemmar kommer från olika länder, är specialister på att storma ryska posteringar i Ukraina. Men uppgifter om krigsbrott kastar mörka skuggor över förbandet.
 • Sjukhuschefen avfärdar ”DDR-anklagelser”: ”Stämmer inte”
  På DN Debatt uppmanas Karolinska universitetssjukhusets styrelse att byta ut ledningen. Författarna, två professorer, skriver att ”ledningen snokar i mejl på ett sätt som påminner om brevcensuren i det gamla Östtyskland”. ”Det stämmer inte”, säger tillförordnade sjukhusdirektören Patrik Rossi i en skriftlig kommentar.
 • Hätsk debatt om långdistansvapen på tysk mark – ”upprustningsspiral”
  BERLIN. Beslutet att placera amerikanska långdistansvapen i Tyskland väcker häftig kritik i landet. Något liknande har inte skett sedan slutet av kalla kriget. Vänsterpartiet Die Linke varnar för en ”upprustningsspiral”.
 • Punk Royale: Ingen kan vara oberörd efter den välregisserade matföreställningen
  Moderna krogklassiker. Attityd, anarki och lyxiga råvaror har varit stommen i konceptet ända sedan starten. Numera är det ännu mer partystämning än när Punk Royale öppnade – men också mindre omsorg om de lyxiga råvarorna.
 • Sverige kan ta emot patienter från barnsjukhuset i Kiev
  Sveriges regioner har fått frågan om de kan ta emot patienter från Ukraina efter attacken mot ett barnsjukhus i Kiev. Två sjukhus har redan erbjudit sig att hjälpa till. – Vi lär ju våra barn att är du stark så måste du vara snäll, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
 • Regeringen vill skicka pengar till de drabbade i sjukhusattacken
  Regeringen vill skicka fem miljoner kronor i omedelbart stöd till de barn och familjer som drabbats av den ryska sjukhusattacken i Kiev. Åtgärden är ovanlig, enligt biståndsministern Johan Forssell (M). – Det är en humanitär gräns som har passerats, säger han till DN.
 • IOK skriver 12-årskontrakt med Saudiarabien
  Internationella olympiska kommittén (IOK) har tidigare meddelat att de inför OS i e-sport. Nu står det klart att de spelen de närmaste tolv åren ska äga rum i Saudiarabien, efter att IOK och Saudiarabien skrivit ett sponsoravtal.
 • NMR:s nättidning stängdes efter terrorstämpling i USA – återuppstod hos svenska Bahnhof
  Efter att USA terrorklassade nazistiska NMR försvann organisationens nyhetssajt Nordfront från nätet. Nu har sajten återuppstått hos svenska internetföretaget Bahnhof. – Vi förhandsgranskar inte våra kunder, säger Jon Karlung, vd och delägare i Bahnhof.
 • EU hotar X med miljardböter
  Sociala medier-jätten X, tidigare Twitter, bryter mot EU:s digitala marknadslag (DSA). Det uppger EU-kommissionen i en preliminär bedömning. Företaget riskerar nu böter på upp till sex procent av sin årliga globala omsättning.
 • Finland inför ny lag som kan avvisa flyktingar utan prövning
  I en tajt omröstning har Finlands riksdag sagt ja till en undantagslag som ger landet rätt att avvisa asylsökande direkt vid gränsen. Asylsökande får därmed inte längre rätt att få sitt ärende prövat individuellt. Lagen kritiseras av oppositionen och människorättsjurister.
 • Pedofiljägare dömda: ”Tar lagen i egna händer”
  Tre män kopplade till ”Pedo Hunting Sweden” dömdes på fredagen för grov misshandel av en man i Umeå. Gruppen stämmer träff med, misshandlar och hänger ut påstådda pedofiler. Medborgargardets aktivitet sprider sig i Sverige, Norden och Europa – och oroar Polisen. – Det är olyckligt att personer tar lagen i egna händer, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning (Noa).
 • Svenske löftet förlänger – och lånas ut
  Det svenska jättelöftet i fotboll, Matteo Perez Vinlöf, förlänger sitt kontrakt med Bayern München. Samtidigt står det klart att 18-åringen byter klubb – han lånas nämligen ut till Austria Wien kommande säsong.
 • Oväntade vändningen: Sjöström anmäld på 100 fritt
  Planen var att guldhoppet Sarah Sjöström bara skulle ställa upp i en individuell gren i OS i Paris. Nu kan det sluta med att simstjärnan trots allt simmar två. När anmälningslistorna blev officiella visade det sig att Sjöström inte bara är anmäld på 50 meter frisim utan även på den dubbla distansen. En oväntad vändning, även om ett definitivt beslut ännu inte är taget.
 • Poeten och konstnären Stig Johansson död
  Författaren, poeten och konstnären Stig Johansson har avlidit efter en kort tids sjukdom i närvaro av sin familj, meddelar hans gallerist och förläggare i ett pressmeddelande.
 • Daniel Alm: Pingströrelsen borde ha känt till Lewi Pethrus band till nazismen
  Hur nära stod Lewi Pethrus egentligen Adolf Hitler? Daniel Alm önskar nu se en öppen utredning om pingströrelsens stora förgrundsgestalts relation till nazismen.
 • DN Debatt Repliker. ”Flyktinginvandring ger Sverige många yrkesskickliga arbetare”
  SLUTREPLIK DN DEBATT 5/7. Arbetsmarknadsforskarna Hans Lööf och Andreas Stephan: Det finns en samhällsekonomisk återbäring några decennier efter att flyktingar fått asyl i Sverige.
 • Hudsjukdomar sprids utom kontroll bland Gazas barn
  Smutsigt vatten, avsaknad av tvål och alldeles för tätbefolkade läger för civila på flykt leder till att olika hudsjukdomar sprids snabbt i Gaza, enligt organisationen Läkare utan gränser. Allt från eksem till parasitsjukdomen skabb drabbar framför allt barnen i området.
 • Författaren och journalisten Dick Sundevall död
  Författaren och journalisten Dick Sundevall har dött efter en trafikolycka, berättar familjen för Magasinet Paragraf.
 • Skandalscenerna i Copa América utreds
  Det sydamerikanska fotbollsförbundet (Conmebol) utreder skandalscenerna i Copa América efter semifinalen mellan Uruguay och Colombia.
 • Fler människor testas för fågelinfluensa
  Sedan den 1 juni testas fler människor för fågelinfluensa i Sverige. Syftet är att upptäcka eventuella fall av den nya variant som spridit sig bland annat till kor i Nordamerika. – Det är en varningssignal som man måste ta på stort allvar.
 • Eminem levererar ett starkt och komiskt album
  Eminem och hans alter ego Slim Shady är oskiljaktiga. På det nya albumet bjuder rapparen på en personlig och komisk berättelse där han tycks försonas med sitt splittrade jag, skriver DN:s Yasmine Abdullahi.
 • Louise Boije af Gennäs stjärnspäckade pjäs skjuts upp
  Louise Boije af Gennäs nya pjäs ”Säg mitt namn” med Marie Göranzon, Ingela Olsson, Livia Millhagen och Gizem Erdogan i rollerna skulle haft premiär i höst – men föreställningen skjuts fram på obestämd tid.
 • Misstänkta Atmosfär-bedragarna tog in på spahotell efter springnotan
  De huvudmisstänkta för springnotan på drygt 80 000 på en restaurang i Malmö fortsatte med sina bedrägerier efter händelsen, enligt åklagaren. Bland annat ska sällskapet bara veckor efter springnotan ha tagit in på ett lyxigt spahotell på västkusten, och sedan smitit från notan på cirka 35 000 kronor. De nya misstankarna har lagts till under rättegången, som avslutas i dag.
 • ”Ingen förälder ska behöva riskera sina barns liv för att försöka göra deras tillvaro bättre”
  NOGALES. Boken om uppväxten som papperslös migrant i USA blev författaren Reyna Grandes genombrott. Nu återvänder hon till gränsen mot Mexiko som volontär. – Allt har blivit värre, mycket värre, säger hon. DN:s Karin Eriksson och Eva Tedesjö möter henne vid muren i den amerikanska öknen.
 • Vranjes hittade lugnet i Lund – och som potatisskalare i Frankrike
  Göteborgaren Ljubomir Vranjes bor i Lund, arbetar i tyska Flensburg och fantiserar om franska fiskebyar. För snart är kanske handbollskarriären över. – Jag har hållit på med handboll på högsta nivå i 33 år. Det kanske får vara slut efter den här vändan, säger forne landslagsikonen.
 • Stjärnan drar sig ur Tour de France
  Under torsdagens etapp så kraschade slovenen Primož Roglič för andra etappen i rad. Nu bekräftar hans stall, Red Bull Bora Hansgrohe, att 34-åringen drar sig ur.
 • Börje Ekholm om kritiserade jätteaffären: ”Helt avgörande för vår framtid”
  Ericssons köp av molntjänstbolaget Vonage för 63 miljarder är Sveriges historiskt största affär – men kritiker menar att den också tillhör de allra sämsta. – Den är helt avgörande för telekomindustrin och för Ericsson, ett sätt skapa nya intäkter, säger vd Börje Ekholm.
 • Sparkade förlossningsläkaren får nytt jobb
  Karolinska universitetssjukhusets tidigare förlossningsprofil Karin Pettersson får nya uppdrag på S:t Görans sjukhus och BB Stockholm till hösten. – Jag är väldigt glad och taggad på att börja jobba för andra arbetsgivare, säger hon.
 • Ryssland planerade mord på tysk vapentillverkare
  BERLIN. Den ryska regeringen ska ha planerat att mörda Armin Papperger, vd för den tyska försvarskoncernen Rheinmetall, rapporterar amerikanska CNN. Mordplanen avslöjades av USA:s säkerhetstjänst, som varnade den tyska.
 • Axfood-chefen gör sorti med rapportras
  Livsmedelskoncernen Axfood faller hårt på Stockholmsbörsen efter en delårsrapport för andra kvartalet, ned med 8 procent. Det oväntat svaga resultatet beror i första hand på driftstörningar inom logistiken, enligt avgående vd:n Klas Balkow.
 • Nicholas Wennö: Shelley Duvall var så mycket mer än skräckansiktet i ”The shining”
  Den amerikanska skådespelaren Shelley Duvall har avlidit vid 75 års ålder. Hon är mest känd för sina roller i ”The shining”, ”Annie Hall” och en handfull filmer av Robert Altman som upptäckte henne i början av 70-talet.
 • Franska rugbyspelarna åtalas för våldtäkt
  De två spelarna i det franska rugbylandslaget som misstänks för våldtäkt kommer att åtalas, uppger en juridisk källa för AFP. – Vi är inga domare, vi är inga utredare, men vi tycker att Argentinas juridiska system borde undersöka fallet väldigt snabbt, säger Florian Grill, ordförande för franska rugbyförbundet, till nyhetsbyrån.
 • 46-åring döms till rättspsykiatrisk vård efter mord på sin son
  En 46-årig man döms till rättspsykiatrisk vård efter mordet på sin son i Södertälje. Tingsrätten går på åklagarens linje om att mannen strypt sonen till döds. Mannen erkänner brottet.
 • Sebastian Lindvall: Hanteringen av odöda måste skärpas om zombiegenren ska överleva
  I SVT:s sommarsatsning på monster ingår en trio zombiefilmer med samhällskritisk udd. Sebastian Lindvall oroas av hur dagens filmare hanterar sina odöda och efterlyser mer George A Romero-anda om zombiegenren ska överleva.
 • Brynäskaptenen klar för New York
  Med drygt två månader kvar till säsongspremiär i SDHL har Brynäs åkt på ett tungt spelartapp.
 • Matpriserna sjönk – sill och sallad billigare
  Livsmedelspriserna har slutat att stiga. I juni sjönk de marginellt jämfört med maj. Och på ett år har maten nu bara blivit 1,1 procent dyrare – långt lägre än hur det såg ut i fjol, enligt SCB:s nya siffror.
 • Yasiin Bey till Way Out West
  Den amerikanske rapparen Yasiin Bey, tidigare känd som Mos Def, är klar för Way Out West. Hans spelning kommer att vara en hyllning till rapparen MF Doom, som dog i oktober 2020.

SVT


 • Så förebygger du syrainbrottet: ”Blir jobbigare för tjuven”
  Två lägenheter i samma trapphus på Kungsholmen i Stockholm utsattes för så kallade ”syrainbrott” under fredagsnatten. Faktum är att inbrottsmetoden blivit allt vanligare den senaste tiden. – Gör det jobbigare för tjuven, två lås är svårare än ett lås, säger skadeförebyggaren Erik Arvidsson.
 • Hårtransplantationer oreglerade: ”En inbillad trygghet”
  Minst 25 skönhetskliniker i Sverige erbjuder idag hårtransplantationer för personer som vill få tjockare hår. Men ingreppet sker på en helt oreglerad marknad och om något går fel skyddas inte konsumenten av skönhetslagen. – Jag ångrar det djupt varje dag, säger Maja, 33, vars ingrepp misslyckades.
 • 13 juli: Nattens nyheter
 • Guide: Så undviker du de vanligaste missarna vid grillen
  Sommartid innebär ofta att flera plockar fram grillen. Men hur var det nu igen – måste maten vara rumstempererad? Och hur viktigt är det egentligen att rengöra? Kocken Niklas Ekstedt går igenom fem vanliga misstag vid grillning.
 • Här är landets enda ungdomsavdelning i ett fängelse
  Regeringen har gett Kriminalvården i uppdrag att utforma ungdomsfängelser till sommaren 2026. Täbyanstalten i Stockholm, Sveriges enda anstalt med en ungdomsavdelning, kan bli en av de första att ta emot barn under 18 år.
 • Säpo: Sverige inte längre lika utpekat i propaganda
  Sverige är inte längre ett lika utpekat mål i propaganda från den våldsbejakande islamismen som för ett år sedan när terrorhotnivån höjdes, enligt Säpo. Säkerhetsläget är dock fortsatt allvarligt och hotnivån har inte förändrats.
 • Det innebär den låga inflationen för hushållen: ”De oroliga kanske har rätt”
  I den nya svenska ekonomin kommer vi få vi få vänja oss vi att priserna går upp och ner. Det säger Claes Hemberg, oberoende ekonom. – Det kommer ljusare tider, absolut, men det kommer inte snabbt, säger han.
 • Salwan Momika får nytt uppehållstillstånd
  Koranbrännaren Salwan Momika har fått förnyat uppehållstillstånd i Sverige. Enligt Migrationsverket riskerar han att utsättas för tortyr om han skickas tillbaka till hemlandet Irak.
 • Författaren Dick Sundevall har dött
  Författaren och journalisten Dick Sundevall har dött i en bilolycka, uppger hans familj för Magasinet Paragraf. – Vår pappa gick bort under gårdagen. Vi önskar att lämnas ifred i vår sorg. Han kommer vara enormt saknad, säger Fia Sundevall.
 • Ljusare tider i ekonomin – men fortsatt dystert för hyresgästerna
  Räntesänkningar och lägre inflation innebär positiva nyheter för bolånetagare med obundna lån. Men för hyresgästerna blir effekten inte lika glädjande. – Jämfört med de som äger sina bostäder och har lån som kan dra nytta av räntesänkningarna är absolut hyresgästerna förlorare, säger Maria Wiezell på Sveriges Konsumenter.
 • Så ska du agera om någon håller på att drunkna
  Sommar och sol kan innebära mycket tid vid stränder och vatten. Varje år omkommer dessvärre flera personer i drunkningsolyckor. Här ger sjöräddaren Maria Montefusco tips på hur du kan rädda liv om du upptäcker att någon är i nöd.
 • Inflationen sjunker – nere på 1,3 procent
  Inflationen enligt KPIF sjunker till 1,3 procent i juni. Det är första gången på tre år som den ligger under Riksbankens mål på två procent. – De som har bolån kan nog vara glada över beskedet i dag, säger SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström.
 • SMHI varnar för skyfall för södra och östra Götaland samt Gotland
  Det finns risk för nya skyfall och åska i Götaland och på Gotland, och eventuellt Svealand till helgen, enligt SMHI. Regnovädret drar in under lördagen, efter en lugn väderfredag, och gula varningar har utfärdats för södra och östra Götaland samt Gotland.
 • 12 juli: Nattens nyheter
 • Valmyndigheten efter SVT:s avslöjande om EU-valet: ”Bedömer inte att det påverkat valresultatet”
  Efter SVT:s avslöjande om att rösträkningen på flera håll gått snett i EU-valet svarar nu Valmyndigheten: – Vi behöver arbeta för att förbättra systemet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på myndigheten.
 • Snart olagligt för blivande arbetsgivare att fråga om din lön
  Snart kommer det vara olagligt för arbetsgivare att fråga om din nuvarande lön på en anställningsintervju. Det är en av flera åtgärder för att minska lönegapet mellan män och kvinnor i ett nytt EU-direktiv – som blir svensk lag senast 2026.
 • Regeringen vill stoppa fusk med föräldrapenning genom ny lag
  Fusket med föräldrapenning uppgår till runt 2 miljarder per år, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). Nu vill regeringen komma åt det genom att arbetsgivare ska behöva rapportera in anställdas frånvaro.
 • Så blir sommarvädret 2024
  Regn, åska eller strålande sol? Vädret i sommar väcker många frågor, inte minst efter förra årets sommar, som nog många skulle beskriva som en besvikelse. Men hur lätt är det egentligen att förutspå vädret i sommar? SVT:s meteorolog Nitzan Cohen svarar på tre frågor om sommarvädret.
 • Över 100 000 i kö för att få antagningsbesked: ”Ingen panik”
  Över 400 000 personer har sökt utbildning på universitet eller högskola till hösten. På Antagning.se, där man från och med i dag får besked om man kommit in eller inte, är det vid 12-tiden över 100 000 personer i kö för att komma in på hemsidan. Väntetiden uppskattas till över en timme.
 • Nu kommer antagningsbeskeden – här är yrkena flest vill utbilda sig till
  Antagningsbeskeden för alla de som har sökt utbildningar på universitet eller högskola i höst kommer under torsdagen. I år är det över 400 000 personer som sökt en plats – och de allra flesta vill bli läkare. – Det var ingen kioskvältare, säger Robin Johansson, enhetschef på Universitet- och högskolerådet.