Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • Uppgifter: Regeringen vill göra det straffbart att rekrytera unga
  Regeringen vill göra det straffbart att involvera unga i brott, erfar Ekot. Man vill även gå vidare med förslaget att gängkriminella ska kunna dömas till högre fängelsestraff än maxstraffet.
 • SBAB höjer och sänker boräntor
  Storbanken SBAB höjer tremånadersräntan för bolån med 0,4 procentenheter. Listräntan ligger nu på 3,77 procent.
 • I januari kommer chocken – elräkningen väntas bli mångdubbel
  I januari kommer den – elräkningen som är mångdubbelt större än nu i december. Elbolaget God El har räknat på hur mycket vintermånaderna kan kosta svenska hushåll.
 • Julia Agha om påverkanskampanjen mot svenska myndigheter
  SVT Nyheter har kartlagt desinformationskampanjen som påstått att socialtjänsten kidnappar barn. Den senaste tiden har den tagit fart på nytt. Julia Agha är vd på den arabiskspråkiga nyhetssajten Alkompis som vänder sig till utrikesfödda som bor i Sverige. – Det är en del av en global påverkanskampanj, säger hon.
 • Billiga priser och paketresor – här wallraffar SVT i skönhetsturismen
  SVT:s Dokument inifrån ville undersöka hur det går till att boka kirurgiska ingrepp på någon av klinikerna i Turkiet. Efter ett par telefonsamtal och att ha skickat en mobilfilm av sig själv erbjöds SVT:s researcher en fettsugning och en Brazilian butt lift, trots att hon först bedömdes ha för lite fett.
 • Gjorde Brazilian butt lift – hamnade på akuten: “Det luktade död”
  Drömmen om den ”perfekta” kroppen tog Sara till Turkiet för att genomgå operationen Brazilian butt lift. Men kort efter att hon kommit hem fördes hon med ambulans till akuten – och tillståndet var kritiskt. – Det var så många som livesände på sociala medier om sina operationer och allt verkade gå så bra. Jag tänkte att ’varför skulle inte jag också kunna göra det?’, säger Sara i Dokument inifrån: Priset vi betalar. 
 • ”Vi fortsätter granska och berätta om de svenska aktörerna som är drivande i kampanjen”
  Hetsandet mot socialtjänsten har förgrovats och radikaliserats. Desinformationskampanjen om att muslimska barn omhändertas på felaktiga grunder har lett till flera allvarliga hot mot socialsekreterare. SVT Nyheter kan nu visa hur inflytelserika opinionsbildare i Sverige underblåser polarisering och sprider falska rykten.
 • ”Abou Anwar” uppmanade pappa att bli martyr – försvarar hårda retoriken
  I en uppmärksammad video på Tiktok har han uppmanat en pappa att ta tillbaka sina barn – eller dö ”som martyr”. När SVT Nyheter träffar mannen, som i sociala medier kallar sig ”Abou Anwar”, hävdar han att han har blivit missförstådd.
 • Socialstyrelsen ratar Tiktok: ”Vi gör bäst nytta i vår egen kanal”
  Rykten och felaktiga föreställningar som rör socialtjänstens arbete är i sig inget nytt, enligt Annika Öquist på Socialstyrelsen. Men LVU-kampanjen och dess spridning har förvärrat problemen.  – Det går så snabbt och att det är så viralt.
 • Desperata föräldrar och extrema röster i enad kamp mot socialtjänsten
  Desinformationskampanjen mot socialtjänsten har tagit ny fart – nu genom aktörer baserade i Sverige. Tonen har samtidigt hårdnat, med anspelningar på terrorhot och martyrskap. I sociala medier har desperata föräldrar och mer extrema röster funnit varandra i ett löst sammansatt nätverk, där de hjälper varandra att få genomslag för sina budskap.
 • M-toppen: ”Man har inte hållit det man lovade”
  Carl-Johan Sonesson, regionsstyrelsens ordförande i Skåne, är en av flera moderata Skånepolitiker som riktar stark kritik mot regeringens hantering av energikrisen.  – Lovar man en sak ska man faktiskt försöka hålla det så nära som möjligt , säger han i SVT Agenda under söndagskvällen.
 • A-kassepengar försenas efter attack
  A-kassornas system håller fortsatt stängt efter den it-attack som upptäcktes tidigare i veckan.
 • V:s ilska mot S efter nederlagen: ”Sköt ert eget parti”
  Efter att ha tappat tre mandat i riksdagsvalet väntade ytterligare besvikelser för Vänsterpartiet. Frustrationen kulminerade i samband med talmansvalet. Vänsterpartiet misstänker att Socialdemokraterna gjort upp med Centerpartiet om valet av tredje vice talman och lämnat V utanför. – Nu är det krig, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i SVT:s nya dokumentär ”Maktspelet”.
 • Här gläds SD åt framgångarna – dagen innan Tidöavtalet: ”Det är otroligt faktiskt”
  Dagen före Tidöavtalet ska presenteras. SD:s partiledning verkar mer än nöjda över hur stort inflytande de fått i regeringsförhandlingarna.  – Det är otroligt faktiskt, i princip har vi fått igenom Sverigedemokraternas migrationspolitik, säger huvudförhandlaren Gustav Gellerbrant på det hemliga mötet – ett av flera ögonblick som visas i SVT:s nya dokumentär ”Maktspelet”.
 • Sydafrikas president Cyril Ramaphosa väljer att inte avgå
  Det har blåst ordentligt kring Sydafrikas president den senaste tiden, efter att han anklagats för korruption i en rapport. Men Cyril Ramaphosa avgår inte, trots risk för att bli ställd inför riksrätt. – Det vi nu ser utspela sig inför öppen ridå är en maktkamp inom ANC, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.
 • SVT/Novus: Högsta stödet för S på nio år
  Socialdemokraternas väljarstöd fortsätter uppåt i SVT/Novus väljarbarometer för december. Partiet får 34,2 procent – den starkaste noteringen i mätningen sedan december 2013. – De var aldrig på den här nivån under förra mandatperioden, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.
 • SVT:s partiledardebatt skjuts upp en vecka
  SVT:s stora partiledardebatt ställs in på grund av att två partiledare, Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD), har blivit sjuka. Debatten flyttas i stället fram en vecka.
 • ”Hédi Fried-kampanj” fortsätter: ”Som en långvarig influensa”
  Det har gått över en vecka sedan Förintelseöverlevaren och författaren Hédi Fried gick bort. Men folk fortsätter skriva hennes namn i statsministerns kommentarsfält – hundratals gånger, varje gång han publicerar något på Instagram. Historien börjar redan 2018 – med ett påstått löfte.
 • Passagerarfärjan var minuter från katastrof
  SVT kan idag avslöja att branden på färjan Stena Scandica var minuter från att sluta i en stor katastrof. Kustbevakningen och räddningsstyrkan som var på plats berättar nu för första gången om de dramatiska minuterna ombord.
 • Se specialstyrkan öva på mardrömsscenariot
  Det beskrivs som något av det svåraste som en brandman kan ställas inför. En fullt utvecklad fartygsbrand är en mardröm som måste hanteras med små resurser.   – Vi vinschas ned och har bara med oss det vi har i väskan, säger Kristoffer Wahter vid Storstockholms brandförsvar.