Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • Här är det preliminära valresultatet i kyrkovalet
  Enligt det preliminära valresultatet får Socialdemokraterna flest röster och har i nuläget 27,24 procent av rösterna. Valdeltagandet ligger på 17,09 procent, en minskning med nästan 2 procent jämfört med det senaste valet.
 • V om budgeten: ”Våra krav är inte uppfyllda”
  Under måndagen ska finansminister Magdalena Andersson (S) presentera budgeten. Men Vänsterpartiet menar att Centerpartiet har haft stor påverkan på den och att Vänsterpartiets krav inte är uppfyllda.
 • Trolle om släppta IS-kvinnorna: ”Finns inga möjligheter”
  Flera återvända IS-kvinnor har släppts på fri fot i Sverige efter förhör, något som fått hård kritik av bland annat terrorforskaren Magnus Ranstorp. Men enligt Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE), fanns det inget annat alternativ. – Jag gör bedömningen att det här systemet ändå fungerar, säger han till i Agenda.
 • Vinst från friskolor laddad fråga för Centerpartiet
  När Centerpartiet snart samlas för att bestämma vilken politik de ska driva i framtiden kan frågan om att begränsa friskolors vinstuttag bli en av de allra hetaste. Om partiet ändrar sig skulle det innebära att de överger den traditionellt borgerliga hållningen i den mycket omdebatterade frågan. – Det har varit en väldigt polariserad fråga tidigare, där vänstern varit emot och högern för. Nu känns det som att vindarna har vänt litegrann, säger CUF:s utbildningspolitiska talesperson Caroline von Seth. 
 • Annie Lööf: Inte aktuellt att slopa skolans kösystem helt
  Flera inom centerpartiet vill slopa kösystemet till friskolor. Nu är även partiledningen redo för förändring. – Vi har sagt att femtio procent av skolans platser ska kunna användas i form av köplats för de skolor som väljer att göra det, säger Annie Lööf (C) i SVT:s Agenda.
 • Här är andra älgar vi minns
  Ett sjukhus i Eskilstuna fick ett oväntat besök av en älg under söndagen. Men det är inte första gången en älg hamnar i blickfånget.
 • Det avgör om regeringen får igenom sin budget
  Det är turbulent i politiken just nu och en avgörande fråga är hur regeringen ska få igenom sin budget. Och det kommer inte vara helt lätt. – Regeringen har bara 116 mandat bakom sig i riksdagen och behöver få stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.
 • Därför tar Agenda upp kösystemet till friskolor
  I Agenda söndag 19 september intervjuar vi Centerpartiets partiledare Annie Lööf inför partiets stämma, där det väntar en debatt om hur friskolor ska regleras, bland annat om köer får användas som urvalsgrund vid antagning av elever till friskolor.
 • Forssell (M): Kriminalisera deltagandet i terroristorganisationer
  En återvändande IS-kvinna som är misstänkt för folkmord ombads själv kontakta socialtjänsten efter återkomsten till Sverige. Moderaterna kritiserar regeringens hantering av återvändandet. – Personer som är ett hot mot säkerheten släpps ut vind för våg, säger Johan Forssell (M).
 • MP: Redo att lämna regeringen om C:s krav går igenom
  Frågorna om skog och strandskydd är så viktiga att de kan avgöra om Miljöpartiet ska vara kvar i regeringen, enligt språkröret Märta Stenevi. Det finns gränser för vilka kompromisser MP kan gå med på för att statsministern ska göra Centerpartiet nöjt.
 • Vallokalerna i kyrkovalet har stängts
  I dag har medlemmar i Svenska kyrkan röstat i kyrkovalet. Samtliga personer folkbokförda i Sverige över 16 år som är medlemmar i Svenska kyrkan kunde rösta om hur kyrkan ska styras.
 • Socialtjänsten om IS-kvinnorna: ”Sekretessbelagt”
  Socialtjänsten är mycket förtegen om de hemkomna IS-kvinnorna och hänvisar till sekretess. Flera kvinnor ska ha släppts ut i samhället efter förhör, men socialtjänsten vill inte kommentera om kvinnorna avradikaliserats sedan hemkomst. – Då är det fortfarande så att jag säger att för staden är detta sekretessbelagd uppgifter och jag vill inte gå in på några detaljer, säger Ing-Marie Larsson som är talesperson för socialförvaltningen Göteborg.
 • Kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali: ”Flera av dem fortfarande radikala”
  Det autonoma styret i nordöstra Syrien håller 11 000 internationella IS-fångar. När kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali får höra att IS-kvinnorna i väntan på brottsutredning släppts rakt ut i samhället tar han sig för pannan: – Det är ett svek mot allt vi gjort. Det är svenska medborgare som kan bli nästa offer.
 • Ranstorp om hanteringen av IS-kvinnorna: ”Blir förbannad”
  Enligt uppgifter till SVT ska flera av de radikala IS-kvinnorna ha släppts ut i samhället efter förhör direkt efter ankomsten. I ett fall med en tågbiljett och ett nummer till en socialjour i handen. Nu höjs röster för att Sverige ska redovisa hur man hanterat de 150 personer som hittills återvänt från Syrien: – Det är helt oacceptabelt att det är så lättvindigt man tar de här frågorna. Jag blir förbannad när jag hör den här historien, säger terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp.
 • Uppgifter: IS-kvinnorna släpptes efter förhör – fria att röra sig i samhället
  De har under flera år tillhört den övertygade, radikaliserade kärnan av terrorsekten IS och är nu tillbaka i Sverige. Efter ett förhör direkt vid ankomst ska kvinnorna ha släppts ut i samhället – i ett fall med en tågbiljett och ett nummer till en socialjour i handen. Detta utan att det gjorts en ordentlig bedömning om de fortfarande är radikala och kan utgöra en fara för samhället.
 • Dyrare sprit och tobak ska betala upprustning
  Försvaret behöver kulor för den största upprustningen på decennier. En liten del av det ska betalas genom skattehöjningar på alkohol och tobak, föreslår regeringen.
 • Fimpar på marken kan bli dyrt
  Att fimpa på marken ser ut att kunna svida i plånboken framöver – riksdagen väntas nämligen nästa vecka besluta att det blir böter även på ringa nedskräpning.
 • Enkät: Är du redo att hångla på dansgolvet igen?
  Mingel, trånga bussar och fullsatta dansgolv. Snart återgår svenskarna till ett mer normalt liv. Vad har vi lärt oss och vad vill vi helst vara utan när restriktionerna släpps?
 • Psykologen: Så tar du dig ur ”coronabubblan”
  Pandemin har fått svenskarna att tråna efter social närhet och folkliv. Men är vi redo att återgå till det normala? Flera psykologiska studier larmar om risken för ett bakslag för den psykiska ohälsan när restriktionerna släpps. – Vissa kommer behöva träna på att träffa folk igen, säger psykologen Björn Hedensjö.
 • M vill att fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas
  Moderaterna vill strama åt sin migrationspolitik ytterligare – fler uppehållstillstånd bör återkallas. Förslaget tas upp på partiets arbetsstämma i oktober.