Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • SVT:s reporter Klinghoffer: ”Sverige har inte legat i framkant”
  Totalt beräknas runt 150 personer av de 300 som reste ner till IS ha återvänt, enligt tidigare uppgifter från Säpo. Ett fåtal har dömts för brott begångna i konfliktzonen, men hur många som utretts är oklart. – Sverige har inte legat i framkant med vare sig det gäller lagstiftning eller att hantera de här människorna,säger SVT:s Sanna Klinghoffer som följt frågan i många år.
 • ”Liberalerna är splittrade, även efter det här beslutet”
  Liberalerna meddelande idag att man vill se en borgerlig regering efter nästa val. Något som inte kom som någon överraskning enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. – Det här har varit Nyamko Sabunis plan ända sedan hon valdes till partiledare.
 • Jimmie Åkesson om beskedet: ”Naturligtvis positivt”
  Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och vill se en borgerlig regering efter nästa val. Det meddelade Nyamko Sabuni på fredagen. SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar beskedet. – Det är naturligtvis positivt att ännu ett parti är berett att prata med oss, säger han till SVT Nyheter.
 • Lokala liberaler splittrade om beskedet i regeringsfrågan
  Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige, ser med skepsis på partistyrelsens vilja att samtala med alla partier efter valet. Han vill inte att partiet ska samverka med Sverigedemokraterna. – Vi vill i så fall söka oss över blockgränserna för ett samarbete med exempelvis Miljöpartiet, säger han till SVT Nyheter.
 • Liberalerna vill se borgerlig regering efter 2022
  Liberalernas partistyrelse vill efter valet 2022 se en borgerlig regering, där man själv ingår. Partiet kommer därmed att lämna januariavtalet nästa år. – Samhällsproblemen kräver en liberal politik. Det får vi med en borgerlig regering, sa L-ledaren Nyamko Sabuni i ett tal på fredagen.
 • Norge ska kompensera svenska arbetspendlare
  Den norska staten ska stå för kostnader för utländska arbetspendlare som drabbas av de stänga gränserna.
 • Nattens nyheter: 5 mars
 • Här är detaljerna som avslöjar deepfake-klippet av Tom Cruise
  På appen Tiktok visar ett konto klipp på vad som vid första anblick ser ut som skådespelaren Tom Cruise. Men det rör sig om så kallade deepfakes. – De är riktigt bra, men om man tittar noga ser man missar, säger Marcus Liwicki, professor i maskininlärning vid Luleå tekniska universitet.
 • Video på Tom Cruise sprids på internet – ”den bästa fejkfilmen som gjorts”
  En video som föreställer skådespelaren Tom Cruise när han trollar bort ett mynt har gått varm på internet de senaste dagarna. Men allt tyder på att videon är fejk, det är inte Tom Cruise. – Den bästa fejkfilmen som har gjorts, säger Erik Wisterberg, tech- och näringslivsreporter på Svenska Dagbladet.
 • LO: Kvinnor i arbetaryrken har betalat ett högt pris
  Kvinnor i arbetaryrken har betalat ett högt pris under coronapandemins första år, visar LO:s rapport ”Vi som inte jobbade hemma”. – Pandemin har på ett nästintill absurt sätt visat hur ojämlikt vårt samhälle är, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson på en pressträff i samband med att rapporten presenterades.
 • Regeringens besked: Gravida får rätt till coronaersättning
  Gravida som inte kan vara på jobbet på grund av risk att smittas av covid-19, men inte kan jobba hemma, får nu rätt till statlig ersättning. Det uppger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till SVT.
 • Här gick gärningsmannen till attack
  Från det att det första larmet inkommer till SOS Alarm – till det att polisen tar sig in i mannens lägenhet. SVT:s reporter är på plats i Vetlanda och har träffat vittnen, för att sammanfatta läget just nu.
 • Vet du mer – tipsa oss
  Vet du mer om händelsen Vetlanda? Hör av dig till SVT:s reportrar på mejladressen tips@svt.se. Fler sätt att tipsa oss på, om denna händelse och annat, hittar du här
 • Bakslag för våren – nu blir det mycket kallare på flera håll
  De närmsta dagarna blir det soligt – men än är det inte läge att lägga undan vinterjackan. Marsvädret som vi känner det är tillbaka, med betydligt lägre temperaturer och blåsigt från norr till söder. – Det är ännu kallare i hela landet, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.
 • Astra Zenecas vaccin får grönt ljus för alla över 18 år
  Folkhälsomyndigheten ger klartecken för att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska användas till alla över 18 år. Nya studier bekräftar att vaccinet har god skyddseffekt även för personer över 65 år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
 • Statsminister Stefan Löfven håller pressträff om dådet i Vetlanda
  Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg höll under torsdagen en gemensam pressträff för att kommentera våldsdådet i Vetlanda där sju personer skadades. – Varje attack mot oskyldiga kommer att mötas av hela Sveriges samlade kraft. Rädsla och skräck ska aldrig bli en del av vår vardag, säger Löfven.
 • Ny studie: Närmare hälften av alla dömda våldtäktsmän födda utomlands
  Närmare hälften av alla dömda våldtäktsmän var födda utomlands och runt 60 procent hade invandrarbakgrund. Det visar en ny omfattande svensk studie. Men vad överrepresentationen beror på kan forskarna inte svara på.
 • ”Chock är det enda ordet man kan använda”
  Ett vansinnesdåd som känns helt främmande. Så beskriver Vetlandas kommundirektör Magnus Färjhage gårdagens attacken. – Våra tankar går i första hand till de drabbade och deras anhöriga. Vi  håller tummarna för att de som vårdas och är allvarligt skadade ska klara sig på bästa sätt, sa han vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.
 • SVT/Novus: Tre partier riskerar åka ur riksdagen
  Tre partier ligger farligt nära riksdagsspärren i SVT/Novus senaste mätning, och riskerar alltså att åka ur riksdagen. Det är något som Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap, anser vore bra för Sverige. 
 • I år får fler sin deklaration digitalt än på papper
  För första gången någonsin får fler sin deklaration i en digital brevlåda än med papperspost. Skatteverket tror att digitaliseringen främst beror på att det går snabbare.