Senaste nyheterna från omvärlden


DN


  • Serhii deserterade – i protest mot egna militären
    Utmattade ukrainska soldater strider i åratal utan att bytas av. Serhii Hnezdilov försökte lyfta problemet, men fick inget gehör – då deserterade han och meddelade beslutet på sociala medier, skriver New York Times.
  • Trumptrogna advokater skickas ut i USA – ifrågasätter valet på förhand
    Efter förra presidentvalet i USA hävdade Donald Trump att han förlorade på grund av valfusk. I år har tusentals Trumptrogna advokater sänts ut i landet – redan före valet. Deras mål är göra det svårare att rösta i de viktiga vågmästarstaterna, och att få bort väljare som väntas rösta på Kamala Harris från röstlängder.
  • Ukrainska armén vill locka soldater med romantisk reklam
    Ukraina får allt svårare att rekrytera soldater till fronten – nu provar man ett nytt grepp för att locka fler. Men reklamkampanjen med budskap om romantik och sensualitet har väckt debatt. – Vi behöver sälja idén att det är coolt att vara i armén, säger Khrystyna Bondarenko, chef för kampanjen, till Washington Post.
  • AIK:s matchvinnare: ”Bästa och viktigaste målet”
    GÖTEBORG. Framgångståget fortsätter för AIK. Benjamin Tiedemann Hansens segermål långt in på stopptid gav 2–1 mot IFK Göteborg och tog laget upp på tredje plats i den allsvenska tabellen.
  • 20-åringen sköt HIF upp på allsvensk plats
    Tre lag, två platser och en poängs skillnad. Det är förutsättningarna inför avslutningen av superettan, efter att Helsingborg hemmaslagit Gif Sundsvall med 2–1. 20-årige Adrian Svanbäck blev stor hjälte med sina dubbla fullträffar.
  • Friad efter 58 år – fick ursäkt av polischef
    En polischef i Japan bad på måndagen om ursäkt till 88-årige Iwao Hakamada, som satt oskyldigt dömd i nära 60 år.
  • Premiär för amerikansk version av spionsuccén ”Falsk identitet”
    Den amerikanska nyinspelningen av franska spionsuccén ”Falsk identitet” får premiär på SkyShowtime i november. ”The agency” är en politisk thriller med Michael Fassbender, Richard Gere, Jodie Turner-Smith och Jeffrey Wright i huvudrollerna.
  • Israeliska soldater vittnar om brutaliteten i Gaza: ”Svårt att acceptera”
    Tusentals israeliska soldater vårdas för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) eller annan psykisk ohälsa efter att ha tjänstgjort i Gaza. För CNN berättar flera av dem hur det mänskliga lidandet i kriget har satt sina spår. – Vi såg väldigt svåra saker. Saker som är svåra att acceptera, säger en soldat.
  • Faktabok om kolonisation ställdes på fiktionshyllan – förlag kritiskt
    På ett bibliotek i Montgomery i den amerikanska delstaten Texas har en bok om europeisk kolonisation klassats som fiktion. Det fördöms av bokens förlag och grupper som kämpar mot censur, rapporterar The Guardian.
  • David Batra om serien om livet som första dam: ”En balansgång mellan Borat och UR”
    Under ett års tid var David Batra medföljande partner till sin hustru landshövdingen. Under lika lång tid försökte han – för en dokumentärserie – lära sig om hur man gör just det. På tisdag sänds första avsnittet av ”First lady” i SVT.
  • Svenskt Näringslivs vd varnar för bakslag i klimatpolitiken: Helt fel väg
    Sveriges största gröna industrisatsning, Northvolt, är i kris. Samtidigt möter klimatpolitiken ett allt starkare motstånd i Europa. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke ser ingen ”grön bubbla” och är oroad över planerna på att riva upp ambitiösa mål. – Jag tror att det är viktigt att Sverige orkar hålla fanan högt, säger han i en intervju med DN.
  • Lisa Magnusson: Heroinet försvinner från de svenska gatorna – och det är dåliga nyheter
    Nu kommer drogerna som får heroin att framstå som snällt.
  • DN Debatt. ”Sverige jobbar hårt för att släcka sin egen EU-stjärna”
    DN DEBATT. En ny världsordning växer fram och den geopolitiska världsordningen påverkas av ekonomiska realiteter. Ett alltmer marginaliserat Europa hotar säkerheten. Sverige kunde vara en ljusstrimma i EU:s mörker, men då måste det också finnas en vilja. Vi är redo att bidra med särskilda EU-utbildningar, skriver Handelshögskolans Lars Strannegård.
  • Ministerns markering mot allsvensk spelare: ”Farligt, skadligt och väldigt allvarligt”
    Socialminister Jakob Forssmed (KD) markerar mot både spelare och klubbar efter helgens avbrutna derby. Om Hammarbys och Djurgårdens kritik mot polisens beslut att bryta matchen säger han: – I första hand bör man rikta ilskan mot de supportrar som återkommande och utstuderat ägnar sig åt detta.
  • Stoppa matcher som protest – ny svensk fotbollstrend?
    Personer på läktaren som tar sig friheten att bryta en match i protest mot den egna klubben. En trend som tilltar i svensk fotboll? – Det går att konstatera att det i svensk supporterkultur har etablerats någon form av praxis sedan förra sommaren, säger Anders Almgren, verksamhetsansvarig på organisationen Enable Sverige.
  • Regeringens utredare efter skandalmatchen: Ingen avgörande påverkan
    Stöket kring söndagens avbrutna fotbollsderby bör inte ha någon avgörande påverkan på framtidens lagstiftning, enligt regeringens utredare Anders Hübinette. – Arbetet med att ta fram nya lagar måste vara långsiktigt hållbart. Då kan man inte bara utgå från en match, säger han.
  • Ännu en rysk oligark mystiskt död
    En rad ryska oligarker har dött under mystiska omständigheter. Den senaste i raden är Michail Rogatjev, som ska ha fallit från tionde våningen.
  • Ryssarna trappar upp attacker med glidbomber
    Ryssarna har trappat upp sin användning av destruktiva glidbomber, som ukrainska luftvärnet har svårt att skjuta ned. Enligt Ukraina kan de släppa 900 bomber på bara en vecka. – De används i princip mot mål utmed hela frontlinjen, säger militära experten Jörgen Elfving.
  • Johan Esk: Sällan har en klubb som legat så bra mått så dåligt
    Förhållanden mellan klubb och tränare slutar (nästan) aldrig lyckligt. Det kraschade äktenskapet mellan Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf och Djurgården är senaste exemplet. Sällan har en klubb som legat så bra verkat må så dåligt.
  • Ledare: SD:s rötter är i vit makt-rörelsen – men det får man väl inte säga i det här landet
    SD tänjer just nu gränserna. Finns det en sanning eller är allt bara ”partsinlagor”? Vad säger statsministern?
  • Michael Winiarski: Siffrorna pekar på valseger för Trump
    Paniken sprider sig hos Demokraterna. När två veckor återstår till valdagen står det allt klarare att Kamala Harris får svårt att besegra Donald Trump i presidentvalet. I varje fall om tendensen i opinionsmätningarna stämmer med verkligheten: Trump ökar sitt stöd, medan Harris tappar.
  • Jonas Thente: Trovärdigt tvärsnitt genom den svenska litteraturen
    De skönlitterära nomineringarna till årets Augustpris är representativa för den svenska romanen och lyriken. Men har vi verkligen bara två förlag i Sverige?
  • Jan Eklund: Surt – framför allt för Augustprisets status
    Inte en enda av de fackbokstitlar jag håller högst i år har nominerats. Snopet, minst sagt. Vad håller juryn på med?
  • Lotta Olsson: Den sortens bilderböcker bör belönas
    Augustjuryn har prickat in sex av de bästa böckerna från årets utgivning. Men det är ändå orättvist, många bra hamnar utanför.
  • De nomineras till Augustpriset
    Agri Ismaïl nomineras för debuten och Karolina Ramqvist har för första gången chansen. Ämnena i de 18 böcker som i år kan tilldelas Augustpriset spretar från ung kärlek, heltidsjobbande robotar och bortglömda Hollywoodstjärnor till pengar, sorg och skogsmagi.
  • Upprop mot Stina Wollters program i SVT
    I en debattartikel på Aftonbladet, undertecknad av 211 svenskar med judisk anknytning, kritiseras SVT:s samarbete med Stina Wollter för att legitimera antisemitism.
  • Växande kritik mot Londonpolisen efter skandalen på Harrods
    Mellan åren 2005 och 2023 polisanmälde 21 kvinnor den förre Harrods-ägaren Mohamed al-Fayed för bland annat våldtäkt och sexuella trakasserier. Trots det väcktes aldrig åtal mot honom. Nu har Londonpolisen återupptagit flera av fallen, men krav ställs på en intern utredning om varför det inte gjorts tidigare.
  • Insändare. Ge skatterabatt på kvalitetscyklar
    INSÄNDARE. Cykeln kan bli en central del av en hållbar transportkultur som hjälper oss nå våra klimatmål och må bättre. Ge till exempel alla en skatterabatt på kvalitetscyklar, skriver Simon Andresen.
  • Trump har starkast stöd i väljarnas viktigaste fråga
    Ekonomin är den viktigaste valfrågan och Trump har bäst ekonomisk politik, i alla fall om man frågar de amerikanska väljarna som ska rösta fram USA:s nästa president. – Många väljare minns Trumps tid i Vita huset. Det var precis innan den stora inflationsvågen kom och priserna var lägre, säger USA-experten Dag Blanck.
  • Insändare. Noterat av DN:s läsare den 21 oktober
    INSÄNDARE. Läsarna ger kortfattat sin syn på läget i Sverige och världen samt DN:s innehåll måndagen den 21 oktober.
  • Nina Björk: Det gör mig nedslagen att just Aftonbladet slår in på denna väg
    Aftonbladet inför betyg på sina recensioner. Det är ett brott mot en äldre tradition och en anpassning till en ny. Nämligen den att värdera kvalitet genom siffror och mätande, skriver Nina Björk.
  • Efter derbyförlusten – Djurgården sparkar tränarduon
    Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf får sparken. Det meddelar den allsvenska klubben på måndagseftermiddagen.
  • Ryska skuggflottans turer i Arktis kan leda till miljökatastrof
    De arktiska Natoländerna behöver samarbeta mer med Ryssland om sjöräddning och klimatforskning. Det säger forskaren Patrik Andersson på Utrikespolitiska institutet. Han varnar för en miljökatastrof om det räddningssamarbete som Ryssland och flera Natoländer haft i Arktiska rådet fortsätter att gå på lågvarv.
  • Insändare. Pausa Sveriges klimatmål och ta eventuella EU-böter
    INSÄNDARE. Klimataktivister skulle göra störst nytta om de klistrade fast sig på gatorna i Peking. Pausa Sveriges klimatmål tills Kina och andra utsläppsbovar i omvärlden hunnit ikapp, skriver Peter Tornborg.
  • 81-åringen dog av nedsläppt hjälppaket i Gaza – ”ni bidrar till vårt lidande”
    81-årige Aref Qaed dog när han träffades av ett tungt matpaket som Förenade Arabemiraten släppte ner över Gazaremsan. – De hjälper israelerna att döda oss, säger den döde 81-åringens son Majed till DN. Dagen efter dödades en treårig pojke, även han av ett nedfallande hjälppaket.
  • Insändare. Avskaffa den orimliga tågavgiften på Arlanda
    INSÄNDARE. Det borde vara självklart att det inte ska kosta mer än en vanlig SL-resa att ta pendeltåget till eller från Arlanda flygplats. Avskaffa den orimliga tågavgiften på Arlanda, skriver Vincent Goodbrand.
  • Insändare. Svar: Löp linan ut och låt folket utse vår statschef
    SVAR PÅ INSÄNDARE. När demokratin hotas är det viktigare än någonsin att verka för att Sverige till fullo ska bli folkstyrt. Vi behöver löpa linan ut och tillsätta vår statschef i demokratisk ordning, skriver Niclas Malmberg och Malin Michaelson, ordförande respektive kassör i Republikanska föreningen.
  • Börsen och kronan backade – verkstadsbolag sänken
    Börsen och kronan pressade nedåt på måndagen, medan guldet fortsatte mot nya historiska rekordpriser. Breda OMXS-index stängde på minus 0,9 procent med verkstadssektorn som sänke.
  • Hyresgäster får 22 miljoner efter åratal av byggstök
    Den omstridda utbyggnaden i kvarteret Plankan på Södermalm i Stockholm har pågått i åratal och dragit över budget med en halv miljard. Nu kompenseras hyresgästerna med 22 miljoner i hyressänkningar, uppger Hem & Hyra.
  • Kristina Lindquist: Lars Trägårdh spelar dum och unnar sig ett gott skratt
    Regeringens utredare för en svensk kulturkanon är emot politik baserad på gruppidentitet. Så länge den identiteten inte är svensk. Lars Trägårdh känner uppenbarligen sin uppdragsgivare, skriver Kristina Lindquist.
  • Många dödade i nya israeliska räder mot Jabalia
    18 personer uppges ha dödats i Jabalia i norra Gaza efter en ny israelisk räd mot skolor och flyktinglägret, skriver Reuters. Samtidigt larmar FN om att situationen är kritisk i efter att Israel har intensifierat sina attacker i området och stoppat nödleveranser.
  • Fartyget Ruby ännu kvar utanför Englands kust
    Fraktfartyget MV Ruby har nu legat för ankar utanför brittiska Kents kust i snart fyra veckor. Bland andra Norge och hemmahamnen på Malta har sagt nej till att ta emot skeppet som har 20 000 ton högexplosivt ammoniumnitrat från ryska Kolahalvön i lasten.
  • Supportrar utanför stängda arenan: ”Måste finnas ett sätt att sätta dit dem”
    Ett 50-tal supportrar hade tagit sig till området utanför Tele2 arena där det allsvenska derby mellan Hammarby och Djurgården som i söndags avbröts på grund av inkastad pyroteknik spelades klart utan publik på läktarna.
  • Efter dödsolyckan i Luleå: ”Sorgen är tung”
    LULEÅ. Olyckan där tre unga män omkom och en ung kvinna skadades svårt har skakat Luleå. Under måndagen hissades flaggan på halv stång vid gymnasieskolan där några av de omkomna gick. – Det är klart att sorgen är tung, men alla tar också hand om varandra, säger Eva Lindbäck, skolchef för gymnasieskolan i Luleå.
  • Hammarby vann uppskjutna Stockholmsderbyt – inför tomma läktare
    Den uppskjutna kvarten av Stockholmsderbyt ändrade inte resultatet. Hammarby vann med 2–0 efter en surrealistisk och ödslig stund på Tele2 arena. – Fotbollen är fångad av några som inte respekterar sporten, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf, som senare fick beskedet att han fått sparken.
  • Ronny & Ragge återförenas med turné
    Ronny & Ragge dammar av ”Fårrden” och gör comeback efter 30 år. I sommar åker de på återföreningsturné till sex svenska städer.
  • Julia Navalnaja vill bli president i Ryssland
    Julia Navalnaja, änka till den döda ryska regimkritikern Aleksej Navalnyj, vill bli president i Ryssland, säger hon i en intervju med BBC.
  • ELO tar farväl av publiken
    55 år efter starten tar Electric Light Orchestra, ELO, farväl av livepubliken. Enligt Billboard spelar Jeff Lynne och hans band i Hyde Park i London som en del av Summertimefestivalen den 13 juli.
  • Så gick det till när polisen bröt Stockholmsderbyt: ”De hade en egen tolkning”
    Fotbollen var överens om att spela vidare. Polisen beslutade att dra in tillståndet med en kvart kvar av Stockholmsderbyt. Sedan uppstod ett dödläge, när Hammarbyfans stod kvar och polisen och klubben var oense om vem som hade ansvaret. Så här gick det till när mötet mellan Hammarby och Djurgården bröts för att återupptas nästan ett dygn senare.
  • Nya anklagelser mot Sean ”Diddy” Combs
    Ytterligare fem personer har lämnat in stämningsansökningar gentemot rapparen och musikmogulen Sean ”Diddy” Combs, uppger BBC.
  • Nathan Shachar: Gülen och Erdogan – från sammansvurna till dödsfiender
    Den muslimska predikanten Fethullah Gülen har gått bort, 83 år gammal. Han beskrevs som president Recep Tayyip Erdogans ärkefiende, men det var Gülens nätverk av poliser, domare och lärare som blev grundvalen för islamistiska AKP:s och Erdogans kontroll av den turkiska staten. Om Erdogan var den nya regimens ansikte så var gülenisterna dess maskineri.
  • Piskdejten blir ett totaltrauma i Jenny Jägerfelds nya roman
    I ”Hämndprojektet” vill Nico testa undergivenhetens ansvarsbefrielse genom bdsm. Aase Berg läser en välskriven roman, men håller inte med om att det är hämnden som renar.
  • Maja Nylén Persson inför USA-flytten: ”Det föll sig ganska naturligt”
    Den andra säsongen av den färska hockeyligan PWHL närmar sig i Nordamerika. Det blir den första för Maja Nylén Persson – som skrivit på för New York Sirens. – Jag tror att farten kommer att vara mycket högre. Det är ju de bästa spelarna i världen, säger den svenska landslagsbacken.
  • Sandviks vinst sämre än väntat – kursen faller
    Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en justerad rörelsevinst på 5,4 miljarder kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5,8 miljarder ett år tidigare.
  • Städerna där 27-åringar har råd med ettor
    På åtta ställen i Sverige är det omöjligt för vanliga 27-åringar att köpa en normalstor lägenhet – även om de jobbar och har skrapat ihop till en kontantinsats. Detta konstaterar Skandia i en ny rapport, som beskriver trösklarna för unga som vill in på bostadsmarknaden.
  • Insändare. Svar: Billigare snåla med vatten än att byta kranar
    SVAR PÅ INSÄNDARE. Vänd blicken mot torra Australien för att få inspiration hur man sparar på färskvatten. De finns betydligt billigare sätt att spara vatten än att byta vattenkranar, skriver Lars Thulin.
  • 250 mil nya kraftledningar ska fram på tio år – arga markägare vill att de grävs ner
    GRÅBO. På tio år ska Svenska kraftnät dra nya högspänningsledningar för 100 miljarder. Men när regeringen pressar på för att klara elbehovet kommer natur och husägare intill luftledningar i kläm. Önskemål om att oftare gräva ner kablarna avfärdas av Svenska kraftnät. Men en professor i elektricitetslära hävdar att regeringen liksom deras experter ”blivit missledda.”
  • Insändare. Skamligt nordiskt samarbete förstör fisklivet i Östersjön
    INSÄNDARE. Det ökade trålfiske som väntas bli utfallet av förhandlingar i Bryssel i början på veckan får en att börja gråta. Ett skamligt nordiskt samarbete förstör fisklivet i Östersjön, skriver Birgitta Gustafson på norra Gotland.
  • Rysk skuggflotta bakom utsläpp världen över
    Med skrotfärdiga och oförsäkrade skepp under falsk flagg glider den ryska ”skuggflottan” under västvärldens sanktioner. De undermåliga fartygen, som ofta fraktar olja, har redan legat bakom flera läckor, visar en granskning från Politico. Experter varnar nu för att en större katastrof är att vänta.
  • Sänkt skatt och tusen villor om året – så vill de ta makten från de rödgröna
    I Stockholm höjs skatten med 24 öre. I Göteborg rör det rödgröna styret inte skattenivån, men utmanas nu av fyra partier till höger som vill sänka den – med 13 öre. Sänkningen väntas inte få stöd, men sätter press på Centerpartiet. ”En hittepåbudget”, är omdömet från det rödgröna styrets ledare Jonas Attenius.
  • Insändare. Fördubblad fiskekvot kan ge mer svensk sill på tallriken
    INSÄNDARE. För att kunna bevara en svensk industri för fisklivsmedel krävs stabila och långsiktiga förutsättningar. En fördubblad fiskekvot i Östersjön skulle kunna ge mer svensk sill på tallriken, skriver Anton Paulrud, Annelie Rosell och Malin Skog vid yrkesfiskarnas organisation Swedish Pelagic Federation PO.
  • Efter avhoppet: Solberg får nytt toppjobb i Norge
    Glenn Solberg har hittat en ny arbetsgivare. Från årsskiftet börjar han jobba hos Olympiatoppen, Norges motsvarighet till SOK.
  • Sven-Eric Liedman: Regeringen saknar mod och moderna tankar i klimatpolitiken
    Här och nu ska livet bli billigare för bilisterna. Sverige börjar bli en utsläppsvärsting i Europa. Ändå mumlas det ibland om framtiden. Varför denna inkonsekvens från Tidöregeringen? Sven-Eric Liedman kräver en upplyst klimatpolitik.
  • Den brittiska punkpoeten excellerar i bitter realism och svart humor
    John Cooper Clarkes har inte upphört att raspa papper på femtio år och som blivit brittisk högstadiekanon på köpet. På Södra teatern river hans gamla hittar omväxlande ned gapskratt och myspysiga leenden, skriver DN:s Niklas Wahllöf.
  • Moldavien: Knappt ja till EU
    Moldaviens framtid som EU-land hänger på en mycket skör tråd efter söndagens folkomröstning. Ja-sidan har fått 50,4 procent av rösterna. Den knappa vinsten är en motgång för EU, och en framgång för Ryssland.
  • Vilt och psykedeliskt på Sven Wunders första konsert
    Avslutningskonserten på Stockholms jazzfestival är också den mest hajpade: Sven Wunders livedebut. Med tung, psykedelisk rock och turkiska influenser förtrollar de publiken från första stund, även om frontfiguren håller sig i skuggan.
  • Eduardo Halfon trevar efter sina släktrötter i en smärtsam berättelse
    En gammal kidnappning är utgångspunkt för Eduardo Halfons roman ”Canción”. Offret är Halfons judisk-libanesiske farfar. Spelplatsen är inbördeskrigets Guatemala.
  • Predikanten Fethullah Gülen är död
    Den muslimska predikanten Fethullah Gülen är död, enligt bland andra turkiska Hürriyet. Gülen har varit i exil i USA i 25 år och president Recep Tayyip Erdogan har pekat ut honom som hjärnan bakom bland annat kuppförsöket sommaren 2016.
  • Strömmer efter kaosscenerna: ”Nu ser vi över straffen”
    Justitieminister Gunnar Strömmer (M) fördömer skandalscenerna i Stockholmsderbyt som fick avbrytas. Och öppnar för förändringar av straffen för våld på läktarna.
  • ”Inte den strategi vi kom överens om med polisen”
    Intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) är kritisk till att polisen avbröt Stockholmsderbyt mellan Hammarby och Djurgården som spelas klart i dag måndag. – Det är inte den strategi vi kom överens om med polisen, säger generalsekreteraren Johan Lindvall.
  • Varför börjar svenskar prata engelska när känslorna spirar?
    Få saker irriterar svenskarna så mycket som när realitydeltagare slänger sig med engelska ord och uttryck i rutan. Samtidigt ses det som enormt pinsamt att vara dålig på engelska. Hur hamnade vi här? Och går det att tala om ett språkligt förfall?
  • SL:s vapen mot lövhalkan: Stålkulor och sand
    En av kollektivtrafikens minst omtyckta traditioner är tillbaka: lövhalkan. På måndagsmorgonen har både Roslagsbanan och gröna linjen haft problem med hala spår. – Vi gör allt vi kan för att hålla spåren rena, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.
  • Vattenfall tvekar kring vindkraftsprojekt
    Efter beslutet att pausa vindkraftsprojektet Kriegers Flak finns nu risk att Vattenfall tvingas avvakta även med Kattegatt Syd utanför Falkenberg. Det uppger Vattenfalls vd Anna Borg.
  • Oklart hur grönt Northvolt kommer att vara efter krisen
    Ett lågt klimatavtryck är Northvolts styrka mot billigare konkurrenter i Kina. Men krisen väcker frågetecken om hur gröna de svenska batterierna egentligen kommer att vara. Bolaget uppger för DN att den cirkulära modellen kommer att påverkas av höstens strategiska översyn.
  • Så mycket ökar pensionen 2025
    Inkomstpensionen ökar med 4,0 procent från och med 1 januari 2025 enligt Pensionsmyndighetens beräkningar. Det är betydligt bättre än ökningen januari 2024 då den stannade på 1,0 procent.
  • Torbjörn Petersson: Skräcken för ledaren förlamar Kina
    Miljardärerna, de statliga tjänstemännen och den unga generationen har alla tappat förtroendet för att Kinas ledning kan ge dem en bättre ekonomisk framtid. Därför biter sig krisen fast. Och av den anledningen krävs något mer än de stimulanser som hittills lanserats för att få fart på Kina.
  • Anders Tegnell klar för ”På spåret”
    Anders Tegnell är en av de nya deltagarna när ”På spåret” är tillbaka i vinter. Den forne statsepidemiologen bildar par med Ebba von Sydow som gör comeback efter succén i frågesporten ”Alla mot alla”.
  • Eyvind Johnsonpriset till Ida Linde
    Författaren Ida Linde tilldelas Eyvind Johnsonpriset – ett litteraturpris som sedan 1988 delas ut vartannat år av Bodens kommun till minne av författaren Eyvind Johnson.
  • DNB köper Carnegie för 12 miljarder
    Den norska storbanken DNB Bank har gjort upp med storägaren Altor, med finansmannen Harald Mix, om att köpa alla aktier i den svenska investmentbanken Carnegie Holding AB. Prislappen landar på 12 miljarder.
  • n’Jonas: När trygghetsrösten försvann
    En röst har mer än någon annan formulerat folksjälens moderna morgonbön. Plötsligt har den försvunnit.
  • Charles III utskälld i Australien: Ge oss vårt land tillbaka!
    Storbritanniens kung Charles III, som ännu är den forna kolonin Australiens statsöverhuvud, skälldes ut efter noter vid en mottagning i parlamentet i Canberra.
  • Fotbollsspelarnas virala ”catwalks” – en ny arena inom modevärlden?
    Dagens elitfotbollsspelare är inte bara idrottare – några av dem är också stilikoner. Modevärlden och fotbollsscenen har kanske aldrig stått varandra närmare än just nu, menar Emma Severinsson, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. – Att fotbollsspelare verkligen blir sådana här modeikoner har vi inte sett innan, säger hon.
  • Alex Schulman: Jag förstår inte hur jag ska klara av att leva med Trump fyra år till
    Åren med Donald Trump som president var en mardröm. Jag minns att jag vaknade med ångest varje morgon, famlade efter nyhetsappen för att se vad han gjort under natten.
  • Nationella minoriteter anklagar Lars Trägårdhs utredning för förtryck
    Sveriges nationella minoriteter bjöds in för att diskutera den svenska kulturkanon. Nu anklagar de Lars Trägårdhs utredning för lagbrott och fortsatt förtryck, och ska skicka ett protestbrev till regeringen. – Jag har ingen gräddfil för vare sig tornedalingar eller bandyälskare, säger Lars Trägårdh.
  • Så kan du återhämta dig under arbetstid
    Möte på möte, en överfull mejlkorg, tajta deadlines. För att klara av stressiga arbetsdagar med hälsan i behåll är återhämtning avgörande. Arbetslivsforskaren Lina Ejlertsson ger tips på hur man bäst återhämtar sig på jobbet. – Vänta inte tills du är på väg att krascha.
  • Mycket jämnt i Moldavien om EU
    Det ser ut att bli mycket, mycket jämnt i folkomröstningen i Moldavien om att skriva in strävan för EU-medlemskap i grundlagen.
  • Monegaskisk dominans i Austin – Leclerc vann stort
    Charles Leclerc imponerade i Austins GP. Formel 1-stjärnan vann stort i säsongens 19:e deltävling. – Jag är väldigt glad, för det har inte varit en enkel helg, säger han.
  • Ryssland: Har flyttat stora delar av Svartahavsflottan
    Stora delar av den ryska Svartahavsflottan har flyttats från Krimhalvön. För första gången någonsin bekräftar man från ryskt håll att Moskva har tvingats flytta fartygen till ryska Novorossijsk för att undgå ukrainska attacker, skriver Reuters.
  • Påhoppen allt grövre i valets slutspurt: ”Trump flyttar gränsen”
    Personangreppen blir allt grövre och mer frekventa när det amerikanska presidentvalet går slutspurten. ”Konstig”, ”mentalt instabil” och ”efterbliven” är ord som används när kandidaterna ska beskriva varandra. – Nu har vi kommit till en helt ny nivå, och Donald Trump flyttar gränsen för det politiska samtalet, säger retorikforskaren Gunilla Almström Persson.
  • Catia Hultquist: Det här händer när älskaren blir slav i en destruktiv relation
    Från kärleksbombning till total kontroll. Anna Lindman drar i sin nya bok paralleller mellan hjärntvätten i en sekt och psykisk misshandel i en parrelation. Men när ska samhället göra den farliga processen olaglig?
  • DN Debatt. ”Bluff och båg att företag täljt guld under inflationskrisen”
    DN DEBATT. Det hävdas att företagen passade på att öka vinsten medan svenskarna gick på knäna på grund av inflationen. Det är fel. Ja, priserna steg, liksom vinstandelen. Men även företag pressades hårt av räntan. När samtliga lönsamhetsmått sätts under lupp är nästan alla under sitt historiska genomsnitt, skriver Sven-Olov Daunfeldt, Svenskt Näringsliv.
  • Polisen slår tillbaka mot klubbarnas kritik
    Både Hammarby och Djurgården kritiserar polisens beslut att avbryta söndagens derby. Hammarby kallade det ett ”populistiskt beslut”, men myndigheten slår tillbaka. – Vi tar inga populistiska beslut, vi tar säkerhetsbeslut, säger polisens sektionschef Per Engström.
  • Fick chansen av Arsenal – ryckte i Premier League
    Arsenal gav Liverpool och Manchester City chansen att rycka i tabellen. En möjlighet som klubbarna tog. Liverpool vann mot Chelsea och City mot Wolverhampton, båda med 2–1.
  • Johan Esk: Om Djurgården vänder – då har svensk fotboll ett riktigt kaos
    Supportrarna har länge haft makten över herrallsvenskan i fotboll. Nu vill polisen ta över den. De som borde styra är som vanligt passiva åskådare – men kan få en glödhet potatis att jonglera med.
  • Philip Teir: Sanna Marin släpper inte greppet om Finland
    HELSINGFORS. Den tidigare statsministern Sanna Marin fortsätter att hålla Finland i sitt grepp. Nu kommer två nya böcker om henne och ett radiodrama – i tio delar – som skildrar hennes statsministerperiod i ungefär samma stil som en Netflix-serie.
  • FN:s miljömöte COP16 – bråk om gener och pengar hindrar världens länder från att rädda livet på jorden
    Vid FN:s stora miljömöte COP15 för två år sedan klubbades en räddningsplan för naturen. Men världens länder är fortfarande inte överens om hur den ska användas. Nu inleds COP16 i Colombia, där länderna under två veckors intensiva förhandlingar ska komma fram till en lösning.
  • Jörn Spolander: Havets fridfulla jätte visar hur våra problem hänger ihop
    Det är lätt av charmas av valhajen – lugn, prickig och ofarlig för oss människor. Och stor som en buss. Men nu måste den fly. Frågan är vart.
  • Insändare. Vårda alla för tidigt födda från vecka 21
    INSÄNDARE. Den praxis som Uppsala Akademiska sjukhus följer stämmer bäst överens med barnkonventionen. Vårda alla för tidigt födda från vecka 21, skriver Johan Unger, domprost emeritus.
  • Ett strömlöst Kuba väntar på orkanen Oscar
    Stora delar av Kuba står fortfarande på söndagen utan ström medan orkanen Oscar närmar sig. Maten ruttnar i kylskåpen och många hushåll har inte någon vattenförsörjning. Det redan tre dagar långa elavbrottet är det värsta som drabbat landet sedan Sovjetunionens kollaps för 35 år sedan.

SVT


  • Läkare: Behövs tydligare riktlinjer för samarbeten i sociala medier
    Läkare som får betalt för att marknadsföra produkter i sociala medier kan bryta mot de yrkesetiska reglerna. – Det är mycket tveksamt att ägna sig åt betalda samarbeten, säger Christofer Lindholm, ordförande för Läkarförbundets etik- och ansvarsråd. Läkaren Tracy Ghattas som har över 200 000 följare på Tiktok, menar att riktlinjerna måste bli tydligare.
  • Mykoplasma ökar i Sverige: ”Toppen av ett isberg”
    Ett större utbrott av mykoplasma pågår i Sverige. Förklaringen tros vara att immuniteten är lägre efter coronapandemin. – Vi ser inga tecken på att det mattas av, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog och infektionsläkare.
  • Calle Schulman försvarar olaglig läktarkultur: ”Busigt”
    I söndags stoppades en fotbollsmatch helt på grund av kaos i publiken. Men skribenten och AIK:aren Calle Schulman vill lyfta pyroteknik på läktaren som ett uttryck för passion för sitt lag. – Läktarkultur är en del av lockelsen även för de minsta, säger han.
  • Sverigehusen – bygglovsbefriade småhus SD:s vinst i Tidöförhandlingen
    Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra det möjligt att bygga 1,5-plansvillor utan bygglov. Tanken är att det ska leda till att fler hus byggs och till en lägre kostnad. Men både arkitekter och oppositionen rasar.
  • Så mycket ökar pensionen 2025
    Inkomstpensionen ökar med 4,0 procent från och med 1 januari 2025 enligt Pensionsmyndighetens beräkningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
  • Småbarn äter för mycket kött och för lite grönt
    En ny rikstäckande undersökning av småbarns matvanor visar att små barn äter för lite grönt och att mångas köttkonsumtion överskrider maxnivån för vuxna.
  • Hans inflationsmål har styrt våra räntor i 30 år – höftades fram
    Sjunkande räntor under många år har varit ett resultat av Riksbankens strävan efter att uppnå en inflation på två procent. Nu berättar arkitekten bakom målet att det togs fram i all hast och att han är förvånad över hur den sedan använts. – Inflationsmålet var egentligen bara en höftning, som skulle kunna vara trovärdig. Men den var inte särskilt vetenskapligt underbyggd, säger Thomas Franzén, vice Riksbankschef 1989-1995.
  • Diddy, tvångsutvisningar och en giraff bland publikens tips till SVT
    Vi har bett er skicka in bilder och videor i ert flöde som väcker frågor: Stämmer det verkligen? Är det på riktigt? Den här veckan fortsätter vi att titta närmare på några av klippen ni bett om hjälp med. Det handlar om tunnlar under Diddys hus, en nyhet om tvångsutvisning, och en giraff i bergen.
  • 11 av 18 HVB-bolag på polisens gänglista har upphandlats av SKR
    Sveriges kommuner och regioners (SKR) inköpscentral har avtal med 11 bolag som enligt polisen har kopplingar till kriminella nätverk. De tar också ut provision från bolagen för att agera mellanhand till kommunerna. – Ja, det är ju inte tanken att vi ska tjäna pengar på kriminell verksamhet, utan det måste naturligtvis stoppas, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.
  • Kravet: Sänk CSN:s höga påminnelseavgifter
    CSN:s påminnelseavgift på 450 kronor ifrågasätts, särskilt när fler låntagare riskerar att hamna hos Kronofogden. Sveriges Konsumenter kräver nu att regeringen ser över avgiften för att skydda ekonomiskt utsatta. – Den kan bli droppen som får bägaren att rinna över för många, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.
  • Strategin ”mikromotstånd” fick bukt med det värsta skolstöket
    Kommunala Gubbängsskolan i södra Stockholm tampades länge med stök och konflikter i korridorer och klassrum. Vändpunkten kom när skyddsombudet formellt krävde arbetsmiljöåtgärder. Sen dess har personalen en strategi som de kallar ”mikromotstånd”. – Facket borde använda de hårdare verktygen i arbetsmiljölagen oftare, säger läraren Hanna Garberg.
  • Johan Pehrson (L) utesluter inte vinststopp i skolan
    Liberalernas partiledare och utbildningsminister Johan Pehrson är öppen för att helt begränsa vinster i skolan. –Jag sagt att jag inte utesluter någonting, säger han i SR:s lördagsintervjun.
  • Satanistiska internetsekten 764 bakom flera knivdåd och sexuella övergrepp mot barn
    Internetsekten 764 groomar och utnyttjar barn sexuellt, ligger bakom åtminstone ett mord och har utfört flera oprovocerade knivdåd. Förövarna är ofta pojkar och unga män som har anslutit sig eller rekryterats från flera länder, inte minst Sverige. – Det är ett fåtal som attraheras av det här och har en personlighet som gör att de kan fångas upp av personer i det här nätverket, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE).
  • Terrormisstänkt man utlämnad – flögs till Belgien efter hemlig insats
    En rysk man misstänkt för terroristbrott i utlandet har nu utlämnats från Sverige till Belgien. Mannen flögs ut ur landet i en insats som genomföres tillsammans med en belgisk specialstyrka, rapporterar TV4.
  • Beckman svarar på kritiken mot SVT: ”Medverkar som konstnär”
    Wollters antisemitiska uttalanden gör att hon inte ska göra ”mys-tv”, menar DN:s Amanda Sokolnoicki. Nu svarar SVT:s programchef på kritiken efter ”Naken mot Wollter”. – Det har ingenting med världsläget att göra, säger Eva Beckman
  • Mats Knutson om att V portats: ”Pinsamt”
    Judiska centralrådet portar Vänsterpartiet från att komma på minneshögtider. Detta då rådet menar att Vänsterpartiet har utbredda problem med antisemitism. – Det här riskerar att skada förtroendet för Vänsterpartiet, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
  • Kritik mot SVT-program med Stina Wollter efter antisemitiska uttalanden
    I SVT:s kommande programserie ”Naken med Stina Wollter” ska kroppsaktivisten måla av en kändis utan kläder. Men redan innan det första avsnittet sänts har programmet fått kritik. Anledningen är antisemitiska uttalanden som Wolter gjort efter 7 oktober-attacken.
  • Jimmie Åkesson är partiledaren med högst frånvaro i riksdagen
    Jimmie Åkesson är den partiledare som har högst frånvaro i riksdagen. Sedan valet 2022 har Åkesson varit närvarande på 6 voteringar – och frånvarande på 74.
  • Glöm tydliga besked i regeringsfrågan före valet
    Den spretiga oppositionen är Magdalena Anderssons akilleshäl. Men SD:s tydliga krav på ministerposter gör regeringsfrågan till ett bekymmer även för Ulf Kristersson. Och så länge ingen av dem visar korten kan båda ducka tydliga svar.
  • Judiska centralrådet ska inte längre bjuda in Nooshi Dadgostar (V)
    Judiska centralrådet kommer inte att bjuda in Vänsterpartiet till minneshögtider. Detta med anledning av avslöjanden att flera V-politiker uttryckt sig antisemitiskt och hyllat terrororganisationer. – Inom vänsterpartiet är antisemitism inte bara ett problem bland enstaka personer, utan det är betydligt djupare än så, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.