Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • Lena Hallengren: ”Kommuner har ansvaret för att anställda har rätt utrustning”
  Socialminister Lena Hallengren reagerar starkt på SVT:s granskning om att kommuner och regioner köpt in icke godkänd skyddsutrustning. – Det är högst olyckligt att många regioner och kommuner har köpt osäker utrustning. Det är arbetsgivarens ansvar att de anställda har rätt utrustning, så de kan skydda sig själva och även brukare och patienter.
 • Kryssningsbolaget Birka Cruises lägger ner
  Coronapandemin driver på nedskärningar hos kryssningsföretagen. Eckerökoncernen lägger ner verksamheten i kryssningsföretaget Birka Cruises med över 500 anställda. Och Tallink Silja säger upp nära 300 svenska medarbetare.
 • Marmorstein: ”Kommer att bli ett väldans liv internt inom S”
  Det så kallade ”riktmärket” som ska sätta nivån för hur många asylsökande Sverige ska ta emot är en omstridd fråga inom Socialdemokraterna. Om S gör upp med M om ett riktmärke eller tak kan man vänta sig reaktioner internt, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein, i en kommentar till Mikael Dambergs intervju i Morgonstudion.
 • Emma upplevde stressen på förlossningen: ”Kände mig snuvad och ledsen”
  Emma Ehrenström födde sitt tredje barn för några veckor sedan på Södersjukhuset i Stockholm och hon märkte av att det var stressigt för personalen. – Jag kände mig inte lika sedd och hörsammad som vid mina tidigare förlossningar, säger hon.
 • Kris i förlossningsvården i sommar – över 1 000 arbetspass obemannade
  Det är kris i förlossningsvården i stora delar av landet under sommaren. Fler än 1 000 arbetspass är fortfarande obemannade och personal tvingas flytta sina semesterveckor för att lösa situationen. På Danderyds sjukhus i Stockholm hävdar man att bemanningskrisen nu är löst – men enligt Svenska Barnmorskeförbundet saknas det fortfarande personal till hundratals arbetspass.
 • Marmorstein: ”Han vill blidka båda sidorna”
  Debatten om migrationspolitiken fortsätter både mellan och inom partierna. För Centerpartiets del har det uppstått en intern konflikt den ena sidan vill ha en stramare riktning, medan den andra vill se en generösare politik. – Anders W Jonsson försöker blidka båda sidor, som han brukar göra i sådana här lägen, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
 • KD om hårda coronakritiken: ”Fick inte gehör”
  KD:s Ebba Busch har beskrivit det som att regeringen ”med berått mod” låtit en omfattande spittspridning i samhället. I Morgonstudions partiledarintervjuer förklarar gruppledaren Andreas Carlson varför partiet varit bland de vassaste i sin kritik av svensk coronastrategi – samtidigt som man sade sig sluta upp bakom regeringen under våren.
 • Anders W Jonsson (C): Beredda att kompromissa om migrationen
  C vill inte ha ett volymmål för asylsökande, men just den frågan är hetast i de fortsatta förhandlingarna i migrationskommittén, där partiet ingår. – Det viktigaste för oss är att göra skillnad i människors vardag. Då kan man inte sätta sig vid sidan om och säga att vi är inte beredda att kompromissa om någonting, säger Anders W Jonsson (C), vikarierande partiledare i Morgonstudion.
 • Pytonorm i svenska frysdiskar: Experten kritisk
  Runt om i Sverige går det att hitta pytonorm i mataffärernas frysdiskar. – Det är inte alltid som de här djuren avlivas på rätt sätt, säger Jan Westin, zoolog och vetenskaplig ledare på The perfect world foundation.
 • Andningsskydd med falsk märkning kan ha spridit smitta
  Bristen på krisberedskap ledde till att bluffmasker köptes in till covidvården i Sverige. Maskerna kan ha bidragit till smittspridningen. Det säger Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen efter SVT Nyheters och Uppdrag Granskning avslöjande om att stora mängder icke godkända skyddsmasker köpts in och använts inom vård och äldreomsorg.
 • Opererades av skandalkirurgen – stämmer region Stockholm
  En patient som opererades av skandalkirurgen Paolo Macchiarini stämmer nu region Stockholm, efter att fyra centimeter av hans luftstrupe opererats bort.
 • Zuckerbergs svar på annonsbojkotten: De är snart tillbaka
  Mer än 600 internationella bolag har stoppat annonseringen på Facebook i ett försök att få sociala medier-jätten att agera mer kraftfullt mot hat och rasism. Men grundaren Mark Zuckerberg är inte beredd att ge efter för påtryckningarna. – Min gissning är att alla dessa annonsörer snart är tillbaka på plattformen, ska Zuckerberg ha sagt enligt BBC.
 • Arbetsmiljöverket om de bluffmärkta andningsmaskerna
  Många kommuner och regioner har köpt andningsmasker som är bluffmärkta, och inte testade. SVT Nyheter och Uppdrag granskning har kunnat avslöja en omfattande internationell handel med icke godkänna skyddsmasker.
 • En meters avstånd på krogen: ”Betydligt tydligare för krögarna”
  I dag förtydligade Folkhälsomyndigheten sina råd till krogar, barer och uteserveringar kring hur när nära sällskap får sitta varandra – en meter. Det nya allmänna rådet välkomnas av branschens parter. – Det blir betydligt tydligare för krögarna, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.
 • Anhörig: Viktigast att Iran tar ansvar
  Det viktigaste är att Iran tar sitt ansvar för nedskjutningen och att de skyldiga straffas, säger Madeleine Persson, 19 år. Hon förlorade sin pappa Mahdi Emami, 60 år, när passagerarplanet sköts ned utanför Teheran i år. – Jag vill veta vad som händer med dem som tog livet av så många människor, säger hon till TT.
 • Här är chansen störst att vinna ”gul bil”-leken i Sverige
  En klassisk billek är att räkna antalet gula bilar. Men leken blir allt svårare i takt med att antalet gula bilar minskar – störst chans att hitta en finns på Gotland.
 • Emma en av de som fått munskydd från Sydkorea
  Med anledning av coronaviruset har Sydkorea skickat munskydd till koreaner runt om i världen – bland andra svenskar med koreansk bakgrund. En av dem är Emma Edlund från Sundsvall. – Jag blev glatt överraskad att de hjälper oss som är adoptivkoreaner. Det visar att de bryr sig om oss, säger hon.
 • Sydkorea delar ut munskydd till koreaner världen över
  Med anledning av coronaviruset har Sydkorea delat ut munskydd till koreaner runt om i världen. Även adopterade från landet, oavsett var de bor, har fått möjlighet att få masker. – Den koreanska staten har totalt levererat 370 000 masker till koreaner i 14 olika länder, skriver Dukhwan Hwang vid Sydkoreas ambassad i Sverige i ett mejl till SVT Nyheter.
 • Folkhälsomyndigheten: Minst en meter mellan sällskapen på restaurangerna
  Folkhälsomyndigheten har under torsdagen uppdaterat förskrifterna och de allmänna råden för restaurang, caféer och barer. En ny reglering är att det ska vara minst en meter mellan sällskapen. – Den nya regleringen vi har tagit fram är för att det ska bli enklare för dem som har restauranger och för tillsynen, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på folkhälsomyndigheten.
 • Klart: Telia måste blockera fildelningssajter
  Den tidigare dom som tvingar Telia att blockera flera streaming- och nedladdningssajter slås fast av Patent- och marknadsöverdomstolen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.