Senaste nyheterna från omvärlden


DN


SVT


 • Fem höjdpunkter från dagens riksdagsdebatt
  Sjöstedt och Åkesson överens, invandringsfrågan en huvudpunkt för Moderaterna och mittenpartier som inte riktigt vet vart de ska rikta kritiken. Den ändrade spelplanen sedan januariuppgörelsen blev tydlig under höstens första riksdagsdebatt.
 • Pensionsexperten om höjningen: ”Ett led i ett längre arbetsliv”
  Riksdagen har beslutat om höjd pensionsålder. Mikael Nyman, expert på pensionsfrågor, reder ut vad höjningen innebär. – Pensionerna kommer inte räcka om folk är pensionärer längre, säger han.
 • Nu ska vi jobba längre – pensionsåldern höjs
  Svenska folket lever längre och är friskare. Därför tycker politikerna att vi ska arbeta längre. Under onsdagen röstade partierna i riksdagen igenom förslaget om en höjd pensionsålder.
 • Utrikesministern: Vi prioriterar arbetet med att få hem barnen
  Efter att läget i Syrien trappats upp av Turkiets offensiv i landets norra delar har frågan återigen lyfts kring hur Sverige kommer att göra med de barn till svenska IS-terrorister som är fast i läger i området. Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) prioriterar regeringen arbetet med att få hem barnen, men kan ännu inte säga att de är på väg till Sverige.
 • SKL: 90-tal kommuner riskerar ekonomiskt underskott i år
  Ett 20-tal kommuner och fyra regioner kommer troligen vara tvungna att höja skatten nästa år, framgår i Sveriges kommuner och landstings nya ekonomirapport. SKL gör nu bedömningen att staten måste ta ett större ansvar för en fortsatt god välfärd. – Det är tunga situationer som våra medlemmar upplever, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 • Kristersson om Löfven: ”Ett ofantligt misslyckande”
  Arbetslösheten blev ett hett ämne i den första replikväxlingen i dagens riksdagsdebatt, när statsminister Löfven fick försvara sig mot Kristersson om varför Sverige har en av de sämsta siffrorna i Europa. – Ett ofantligt misslyckande, säger Kristersson.
 • Försvarets misstag – ubåtsbevis var signal till väderboj
  Försvarets främsta bevis för att en främmande ubåt kränkte svenskt vatten i Stockholms skärgård 2014 kom inte från främmande makt – det var i stället en signal till en av SMHI:s mätbojar. Det skriver SvD.
 • SVT:s Mats Knutson: ”En viktig politisk signal”
  Sverige stoppar all export av krigsmateriel till Turkiet. Det har myndigheten Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat. – Det spelar större roll att Frankrike och Tyskland stoppar sin export, men det är en viktig politisk signal Sverige skickar, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson.
 • Sjukvårdskaoset bakom kulisserna: Apotekstjänst lovade bättring – men det blev värre
  Leveranserna av sjukvårdsmateriel krånglade redan från start. Bolaget Apotekstjänst gav löften som inte infriades. Och ansvariga politiker fick kunskap om fortsatta problem via medierna – i stället för från sina egna tjänstemän. Det framgår av interna mejl som SVT Nyheter tagit del av.
 • Krigsmaterielexport till Turkiet stoppas
  Sverige drar tillbaka alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet. Beslutet har tagits av Inspektionen för strategiska produkter, ISP.
 • Betaltjänsten Swish fungerar igen
  Det är problem med betaltjänsten Swish är löst. Tjänsten gick ner vid 15-tiden och det gick inte att föra över pengar under flera timmar.
 • Pensionssparare misstänks ha blivit lurade på 137 miljoner
  De misstänks ha gjort medvetet dåliga affärer på pensionsspararnas bekostnad. I dag inleddes huvudförhandlingen i den första rättsprocessen mot fyra toppar i fondbolaget Allra.
 • Asylansökningarna i Sverige minskar – men flyktinglägren på Lesbos förblir fulla
  Samtidigt som statsminister Stefan Löfven talar om en skärpt svensk flyktingpolitik hotar Turkiets president Erdogan med att ”öppna portarna” och skicka miljontals flyktingar till EU. Men redan nu vittnar volontärarbetare om hur flyktingläger vid porten till Europa svämmar över – medan asylansökningarna i både Sverige och EU minskar stadigt.
 • Emma Frans: ”Det är så här det ser ut inom akademin”
  Forskaren och SVT:s vetenskapsexpert Emma Frans kommenterar det faktum att det är så få kvinnor som fått Nobelpris. – Det är ju så här det ser ut på de höga tjänsterna inom akademin.
 • Drygt två miljoner utrikes födda i Sverige – fler än någonsin tidigare
  Det bor fler utrikes födda i Sverige än tidigare. I början av 2019 var ungefär 19 procent av Sveriges befolkning – 1 960 000 personer – födda utanför Sverige, enligt SCB. Här får du lite snabba fakta om de utrikes födda i Sverige.
 • ”Det finns inte resurser för alla”
  Se när två människor med vitt skilda åsikter möts. Agneta Lejdhamre vill se ett mer generöst flyktingmottagande – Siamak Alian vill att Sverige tar emot färre.
 • ”Känns som att någon annan bestämmer över ens kropp”
  Med åtta veckor kvar tills barnet skulle födas fick Emelie Thelin en chock. Läkaren mitt emot henne meddelade att det inte skulle bli något planerat kejsarsnitt. Trots en tidigare komplicerad förlossning och trots att Emelie var fylld av skräck inför en ny. Det var helt enkelt inte hennes beslut.
 • Socialstyrelsen ser över riktlinjerna för kejsarsnitt
  Det seglar upp till strid i frågan om vem som har rätt att avgöra hur en kvinna ska förlösas. Är det en medicinsk fråga för läkare eller ska kvinnan få bestämma över sin egen kropp? Närmare 300 kvinnor kräver nu i en debattartikel rätt till kejsarsnitt och Socialstyrelsen håller just nu på att se över riktlinjerna för kejsarsnitt som önskas av den gravida kvinnan.
 • Expert ger Löfven rätt i frågan om svensk elproduktion
  I SVT:s partiledardebatt debatterade statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson klimatet och produktionen av el som som är viktigt för en klimatvänlig omställning av Sverige. Ulf Kristersson argumenterade att det i dag finns en brist på el i Sverige, medan Stefan Löfven svarade att överskottet är jättestort men att kapaciteten i elöverföringen behöver bli bättre. Enligt Ola Carlson vid Chalmers har S-ledaren rätt i bägge av sina påståenden.
 • ”Det hade kunnat ske dödsfall” – Apotekstjänst fick kritik redan 2013
  Apotekstjänst är under hård kritik för att inte klara avtalade leveranser till sjukhus. Men det är inte första gången bolaget får hård kritik för sin distribution. Den första stormen kom strax efter att Apotekstjänst startat sin verksamhet.