jul 06

Valberedningens förslag till ordförande och övrig styrelse gick igenom. Det innebär att Carl-Fredrik Johansson nu är ordförande för Sveriges Schackförbund.
Inga motförslag presenterades.

Det blir ingen extrakongress.

Uppdaterat:

 • Motionen om att man inte ska få slå kungen i barnschack avslogs.
 • De båda motionerna om att bidragen i mycket högre grad ska ges till klubbar och distrikt avslogs i huvudsak. Med andra ord gick kongressen på styrelsens förslag.
 • Strategiarbetet: Styrelsens förslag gick igenom med ett tillägg, om en satsning på tjejschack.
 • Budgetförslaget gick igenom.
 • Pia Cramling blev utsedd till hedersledamot i Sveriges Schackförbund.

Till valberedning valdes:

 • Bosse Nyberg, sammankallande
 • Jan Wikander
 • Anna-Karin Burman
 • Gert Gustafsson

 

Läs de 13 kommentarerna till “Carl-Fredrik Johansson vald till ordförande”

 1. Lennart Brorson säger:

  Önskar Carl-Fredrik och hans kollegor varmt Lycka till! Ni har goda möjligheter att lyckas.
  Det är dock illavarslande om kongressen utan reservationer godkänt den misslyckade avgående styrelsens förslag till strategi och fördelning av US bidrag. Vår sports framtid avgörs faktiskt av US bidrag och hur det fördelas för fortlöpande rekrytering, utveckling av de tusentals nyrekryterade till bra juniorer, fler vuxna medlemmar och en bra elit. Vilken roll är det tänkt att klubbarna ska ges i den processen?

 2. Curt Peterson säger:

  Skulle gärna vilja se en översiktlig presentation av förbundets ekonomi. Finns säkert att gräva fram men för de flesta medlemmar är årsredovisningar svårtolkade. Hur mycket pengar får förbundet från staten i förhållande till övriga intäkter? Hur används pengarna (översiktligt)?
  I avvägningen mellan satsning på ungdomsschack eller eliten tycker jag satsningen på ungdomar har högst prioritet. De senaste årens dåliga relationer med Akademin och Stockholms schackförbundet är förödande och att återupprätta anständiga relationer måste ha hög prioritet för den nya styrelsen.

 3. peter fransson säger:

  Nu får vi svälta ett år till…. vi gamla ”veteranklubbar” i Sverige!

  Snart kommer väl skolschackklubbarna arrangera SM också, då är den möjligheten också borta..

  Nu hoppas vi att den nya styrelsen är mer öppen och visar förbundets medlemmar vilka avtal som
  tecknats när det gäller anställdas kostnader mm person för person inte i en klumpsumma.

  Carl-Fredrik Johansson vet jag en sak om… Han tycker inte om saker som är hemliga!! 🙂

 4. André Nilsson säger:

  Curt, man behöver inte gräva speciellt mycket, det är bara att gå in på http://www.schack.se och kolla i verksamhetsberättelsen. Där finns alla ekonomisiffror. Överskådligt.

  Lennart, är det något i strategidokumentet som är dåligt/fattas? Vad i så fall? Och vad i budgeten är det som borde fördelas annorlunda och varför?

  Peter, på vilket sätt har den gamla styrelsen varit sluten? Och vad vore det för fel om en skolschackklubb växer sig så stark att de vill arrangera ett SM?

 5. André Nilsson säger:

  Direktlänk till Verksamhetsberättelsen:

  http://www.schack.se/arkiv/vb/vb_2012.pdf

  Ett utmärkt ställe att börja på om man vill informera sig om vad som händer i SSF.

  Uppdaterat: Länken fixad på begäran/Erik

 6. Curt Peterson säger:

  Tack André,
  Jag ser nu att ca 2/3 av intäkterna är statligt bidrag. Vad baseras detta på? Antalet medlemmar totalt? Antal medlemmar under viss ålder?? Hur det än må vara är detta naturligtvis pengar som kan förändras (troligen minskas) framöver. Jag är rädd för att medlemsavgifterna framöver kan behöva höjas kraftig.
  Borde inte sponsorsintäkterna kunna öka?. Se på Tyskland där Bundesligalagen uppenbarligen badar i sponsorspengar med tanke på vilka utländska spelare man har i sina laguppställningar. En utveckling som nog inte bara har fördelar på sikt men kul att följa matcherna.

 7. peter fransson säger:

  Andre jag har inte ork till att gå in på detta just nu… vet bara att det varit svårt att få kontakt med Anil tidigare ordf. Svarade inte på samtal eller ringde tillbaka…. sena med protokoll osv… men nu med en ny styrelse så kommer det bli bättre… hoppas jag i varje fall.
  Jag tycker också att den ”nya” styrelsen har ett stort uppdrag att klargöra för vilka lokala verksamheter som ska prioriteras samt ges bidrag…. då detta är den största posten av bidrag till förbundet ca 3 miljoner kronor.

  Vi får hoppas på att du Andre blir sekreterare på möterna….. Du är snabb och rapp! 🙂

 8. Lennarth Eriksson säger:

  Curt skriver ”Borde inte sponsorsintäkterna kunna öka?”
  Men hallå!! Vi i svenskt schack gör väl allt att få extra pengar av sponsorer istället för att leva på bidrag. Om du var med på kongressen, så sa styrelsen att omkring 180 000 kr är från sponsring. (Ni får rätta mig i fall jag har fel)

  Man kan inte bara ”spy saker” vad vi/förbundet ska göra. Eller borde göra. Ni sitter hemma och tror att förbundet kan göra allt för er som sitter hemma……Se till att ha koll på saker innan ni tar upp dom!!

 9. Lennart Brorson säger:

  André,
  den kraftiga KVANTITATIVA utvecklingen under de senaste åren har åstadkommits genom att vi lyckats sälja schack som ett hjälpmedel i undervisningen och genom ett bra projektarbete. Det är mycket positivt, och kräver ett eget kapitel. Avgörande har dessutom varit att Ungdomsstyrelsen, vår enda ”sponsor”, är ansvarig inom utbildningsdepartementet.

  Den nya styrelsen har till uppgift att utnyttja läget på bästa sätt. Men nu handlar det om beslut långt ovanför det strategidokument som redovisades i kongresshandlingarna: Hur får vi också en KVALITETShöjning som skapar ett starkt svenskt schack i framtiden? Vilka ska ta ansvar för jobbet? Och vilka resurser krävs?
  Därför ställde jag en provokativ fråga om klubbarnas del i detta, eftersom den tidigare styrelsen nästan demonstrativt lämnade oss utanför.

  Jag återkommer gärna med synpunkter på ”SSFs ekonomiska flöde”. En snygg presentation, men de ekonomiska fakta är beroende frågorna ovan, eller hur?

 10. Ola Winfridsson säger:

  Att skaffa sponsorer till schack i västvärlden är lättare sagt än gjort, se inte minst Sigeman-intervjun i senaste TfS (Ferdinand Hellers har gjort liknande påpekande tidigare). Har inte sponsorn en direkt anknytning till schacket är det mycket svårt. Det är inte direkt så att SAS, likt Tata Steel och Aeroflot, står på kö för att få sponsra (och att SSF gör allt för att mota bort dem), eller för den delen skulle ha en åsikt om turneringsformatet (som när Aeroflot drev igenom snabbschacksformatet). Som Johan Sigeman påpekar, för sponsorer av schack är det ofta svårt att se vad de får ut av de medel de skjuter till.

  Vem som helst kan slänga in ett schackbräde och några pjäser i annonsmaterial för att signalera ”strategiskt tänkande” eller något klokt och vist, men det betyder ju inte ett skvatt när det kommer till kritan och sådana företag är knappast mer benägna att sponsra schacket ändå. Det var enligt min mening synnerligen glädjande att Sandvik ville sponsra både ett läger och kläder för herrolympierna senast. Bara att hoppas på en fortsättning.

 11. Dock säger:

  #10
  Tyvärr Ola så tycker jag att SSF gör allt de kan för att mota bort sponsorer. SSF har varit synnerligen duktiga på att bla jaga bort sponsorjägarna. Och inte bara SSF. Det finns flera exempel, ett är när ett hyfsat känt möbelföretag ville sponsra juniorschacken men drog sig ur när det visade sig att en anställd ägnat sig åt oegentligheter.
  Det som hänt i Stockholms SF lär knappast få sponsorer att stå i kö.

  Det spelar ingen roll hur hårt några jobbar för att bygga upp. Det finns alltid någon där i slutändan som river ner. Vi måste ha nolltolerans och städa rejält när det händer saker.

  Sponsoring är ingen välgörenhetsverksamhet. Sponsorerna köper en tjänst eller produkt. De vill givetvis ha valuta för sina pengar.

  Jag tycker absolut att sponsorer kan ha och tom ska ha krav på produkten/tjänsten de köper.

  Slutligen som jag sa till Andre’ i Örebro. Tom med jag tycker styrelsen ser bra ut och tror på den. Då kan det inte bli fel!

 12. Curt Peterson säger:

  Till Lennarth E: Jag tycker 180 kkr i sponsorsintäkter är en blygsam summa men jag förstår att det är svårt att öka den avsevärt. Vi har inte på långt när någon fixstjärna a la Magnus Carlsen och någon spelare på 2700 nivå är nog vad som krävs. Hoppas att Nils G kan nå dit. Jag tror att minsta Bundesligaklubb i Tyskland har större sponsorsintäkter än vårt förbund har..

  Kan någon förstå varför vi inom schacket ständigt råkar ut för förlamande konflikter? Alla vill ju schackets väl, låt vara att vi kan ha olika åsikter hur detta ska åstadkommas. Men varför kan vi inte uttrycka våra åsikter utan att svartmåla de som tycker annorlunda? En splittrande fråga är hur pengarna (de få vi har) ska användas. Vissa tycker att ungdomssatsningarna inte ger något men utan nyrekrytering går vi ju sotdöden till mötes.

 13. Jan Bengtsson säger:

  KLOKA ORD.

  Det ENDA som under överskådlig tid skulle kunna generera sponsorintäkter är Schackfyran,
  som ett kombinerat socialt- och pedagogiskt skolprojekt.

  Är det sponsring eller MECENATER som ger de tyska Bundesligaklubbarna stora resurser?

  Jag vet inte!

  Ungdomssatsningarna ger oss både nödvändiga resurser OCH även möjlighet att visa upp schacket!!!

  Utan detta dör schacket på längre sikt, utan tvekan.

  Glöm inte, att även ta med landstingsstödet i beräkningarna…

  Några miljoner gissar jag. Distrikten i Skåne får kanske uppemot en halv miljon.

  Både NVSSF och Nordskåne var helt utan innan Schackfyran…

  Sen är det klubbarnas ansvar att ta till vara dessa möjligheter.

  Sparvarna kommer INTE flygandes själva…

  Jan Bengtsson

Lämna en kommentar