jul 04

Valberedningen har lagt ett nytt förslag:
Ordförande Carl-Fredrik Johansson, Upsala ASS, nyval
Ledamot 1 år, fyllnadsval: Harry Schüssler, Eksjö SK, nyval
Ledamot 2 år: Håkan Jalling, Växjö SK, nyval
Ledamot 2 år: André Nilsson, Västerås SK, nyval
Ledamot 2 år: Cajsa Elfverson, Solna SS, nyval
Ledamot 2 år: Håkan Winfridsson, SK Laxen, omval

Om man jämför med det tidigare förslaget så är det inte bara Anil Surender som försvunnit: Martin Sköldebrand var föreslagen till nyval, men är inte med nu.

Följande valdes förra året och sitter ett år till, eftersom ledamöterna väljs på två år:
Sebastian Nilsson, Lunds ASK
Lennart Beijer, Hultsfreds SK
Lennart Berglind, Rockaden
Även vice ordföranden Peter Halvarsson var vald för ett år till, men avgick tillsammans med Anil Surender. Det är därför det behövs ett fyllnadsval.

Läs de 26 kommentarerna till “Ordförande: Carl-Fredrik Johansson föreslås”

 1. Johan H säger:

  Helt OK förslag.

  Kanske finns något namn som man anser borde bytas av men på det stora hela klart godkänt.

 2. Lennart Brorson säger:

  En eloge till valberedningen!

  Den här styrelsen skulle ha alla möjligheter att dra upp riktlinjerna och sätta mål för framtida svenskt schack!

  Lennart

 3. Henrik Karlsson säger:

  Men är det tillräckligt med tid för alla distrikt att hinna med att diskutera dessa förslag & ta korrekta beslut?

  Kan det finnas andra (ännu) bättre lämpade kandidater?
  Vad har ovan föreslagna personer för åsikter om vart/hur förbundet skall föras?

  För egen del anser jag att det är väldigt kort om tid (40h) att hinna svara på bara de frågor jag ställt & tror att alla skulle vara bättre gynnade av att en extrakongress utlyses. Som dock måste hållas före augusti utgång, helst i mitten för att inte ”handlingsförlama” SSF.

 4. Staffan Olsén säger:

  Kan inte valet av ordförande vara ett problem med tanke på hans relation till Jesper?
  Ryktet har ju gått om att de ihop har tänkt att starta något vid sidan om SSF.

  Hur tänker de nu? Hoppas de inte har tänkt använda sina positioner till att få en ”flygande start” i ett senare läge.

  Tycker nog också extrakongress att föredra än att bara klubba igenom valberedningens förslag utan betänkligheter.

 5. Lena säger:

  Till Staffan: rykten struntar väl schacksverige högaktligen i?

  Till Henrik: Kongressdaturmet är spikat!

  Uppdaterat: Den här kommentaren fastnade i spam-filtret, av okänd anledning. Därför blev den försenad. Beklagar.
  /Erik

 6. Lasse Thomasson säger:

  Vem fan är Carl-Fredrik Johansson?

  Jag är övertygad om att han är totalt okänd för en mycket stor majoritet av schacksverige. Det återstår knappt ett dygn till kongressen i Örebro, därför är det naturligtvis hög tid att presentera honom för oss.

  Det kan knappast vara förenligt med god sed i föreningslivet att det endast är ett fåtal som känner till vem det är som är på förslag till ordförande i riksorganisationen.

  Naturligtvis bör en extrakongress utlysas så vi får tid att lära känna Johansson innan valet. Risken är annars att man får en stark känsla av att detta är vad kompisarna Johansson och Hall såg som det optimala resultatet, när kuppmakaren Hall sågade ordförande och styrelsen längs fotknölarna i ett brev för några dagar sedan.

  Min slutfråga är: Varför avgick inte hela styrelsen?

 7. Besserwisser säger:

  Carl-Fredrik Johansson har varit med och fått (bra) fart på Schackfyran i Uppsala, startat en massa skolschackklubbar och är ordförande(?) i Uppsala Skolschacksällskap som startades för några år sedan och i år tog sig till final i Kadettallsvenskan – precis den typen av klubb som Schacksverige behöver när trötta traditionella klubbar inte kan ta ansvar. Dessutom är han en hygglig schackspelare (2200+) som har spelat i elitserien med UASS. Totalt okänd? Hm …

 8. Anonym säger:

  Nu går skam på torra land. Valberedningen föreslår sig själv! 🙁

 9. Lasse Thomasson säger:

  Om det ”Besserwisser” räknar upp är meriterna som krävs för att bli ordförande i Sveriges SF är jag orolig för förbundets framtid. ”Satt fart på Schackfyran i Uppsala, är ordförande (?) i Uppsala Skolschacksällskap…” Ja, herregud!

  Blir mer och mer övertygad om att det enda rätta är att utlysa en extra kongress.

  ”Totalt okänd?”. Jag skrev: ”…totalt okänd för en mycket stor majoritet av schacksverige.” I min klubb Malmö AS kan jag garantera att ena handens fingrar inte skulle gå åt för att räkna de som vet vem Carl-Fredrik Johansson är.

 10. Bo säger:

  Valberedningen har varit sent ute med sina undersökningar om hur läget i CS varit. Hur många CS-möten har de varit med på? Sent allt för sent fick de fram några kandidater och redan där lyste ”kompiskontakter” mycket igenom.

  Att det varit svårt att få fram fristående ärliga kandidater av en milt uttryckt ”jävig” valberedning till en sluten och korrupt styrelsesledning, som nu avgått i förtid, talar enligt mig, starkt för den ”jäviga” valberedningen, speciellt i elfte timman,, borde ligga lågt. I den uppkomna sittuationen har kongressen alla möjligheter att komma fram med förslag under kongressen.

  När valberedningen nu föreslår en kandidat bland sig själva och i nära förbindelse till Jesper Hall personligen så kommer detta korrupta jävbeteende fram i dagen ännu en gång, nu från den andra sidan sas.

  Att så hårt helt ta parti för en part i en sluten krets bara för att en part t5vingats avgå för tankarna till brödraskapet, och dess fundamentalistiska ledare, i Egypten som nu genom en stark folkprotest åter hamnat i en kiaotisk sittuation.

  Besinning och eftertanke samt att skynda långsamt är nog det rätta.

  Slutligen har jag en begtäran frånga till detta gäng, Ari, Jesper och Carl-Fredrik. Hur är anställningsavtales skrivning formulerad mellan SSF och Jesper Hall?

  Det är mycket hög tid för öppenhet i SSF och att alla kort kommer upp på bordet.

  Jesper Hall och Ari Zigler, Ni är synade ihop med kompisen Carl-Fredrik Johansson.

 11. Friggebo säger:

  Ordförande för valberedningen är SSF:s tidigare ordförande Ari Ziegler. Valberedningen föreslår alltså Carl-Fredrik Johansson som ny ordförande, Carl-Fredrik sitter dessutom med med i valberedningens styrelse. Lite märkligt måste man säga, men troligen fanns det väldigt få kandidater som ville ställa upp med så kort varsel.

  Tycker dock att valberedningen har fått fram bra namn. Om hela styrelsen hade avgått hade det naturligtvis skapat stor oreda. I motsats till Lasse Thomasson så tror jag att Carl-Fredrik Johansson nog är en ganska känd person i schacksverige.

 12. Anonym säger:

  Konspirationsteorierna upphör aldrig att förvåna. Valberedningen kan inte ha fått in många förslag om när den väljer att föreslå en av de egna.

 13. André Nilsson säger:

  Jag tror, precis som Friggebo, att Carl-Fredrik Johansson är rätt känd i Schacksverige.

  När jag läser signaturen”Bo”s inlägg blir jag bara förbannad. Styrelseledningen är ”sluten och korrupt”. Jasså? Har du provat att prata direkt med någon i CS? Vad är det som är så himla slutet? Och vem är det du menar har tagit emot mutor? Allt sånt där skitsnack kletar av sig på alla i styrelsen och är fullständigt kontraproduktivt.

  Jag kan berätta lite om hur jag själv kom med på valberedningens lista så får väl folk avgöra vems ärenden jag springer och hur korrupt och jävig jag är.

  Situationen i SSF där vi har haft en ordförande som suttit som ordförande i flera kommittéer har av flera skäl varit olycklig. Om det beror på att, som en del påstår, Anil Surender är en maktgalen person med kontrollbehov eller, vilket jag tror ligger närmare sanningen, att Schacksverige består av en samling tröttmössor som sitter på sina feta arslen och bara gnäller i stället för att jobba, är oviktigt – det har varit en ohållbar situation.

  Jag har känt till länge att det har skurit sig mellan Jesper Hall och Anil/styrelsen och jag tycker att några felprioriteringar och ett par direkta misstag har gjorts. (Samtidigt ska man ha klart för sig att Anil och Peter Halvarsson har lagt ner ett jävla jobb och gjort en massa bra grejer. Fundera på det, ni som bara spyr galla: är ni beredda att lägga ner 10-20 obetalda arbetstimmar per vecka?)

  När Carl-Fredrik ringde mig i ett annat ärende passade jag på att höra mig för hur det gick för valberedningen och han var mycket bekymrad. Distrikten hade inte levererat en enda kandidat. INTE EN ENDA. Man skulle ju kunna säga att Schacksverige får den styrelse som den förtjänar, men sanningen är den att den – med valberedningens förslag – får en styrelse som är betydligt bättre än den förtjänar.

  Jag tänkte kavla upp ärmarna och köra två år. Vill ni mig något så föredrar jag att ni kontaktar mig personligen. Det går bra att mejla eller ringa (helst i nyktert tillstånd!). Och hörrni, om ni tycker att något är dåligt, var beredda på att ni måste tala om hur ni tycker att det ska göras bättre.

  Hoppas att vi slipper en extrakongress.

 14. André Nilsson säger:

  Det framgick inte av mitt inlägg, men jag föreslog mig själv.

 15. peter fransson säger:

  Kanon!! Snabbkurs….
  Hur man gör sig själv till ordförande!!??

  Jag kanske ska göra så i Västergötlands Schackförbund…
  Jag är ju ”ordförande” i valberedningen !!

  Nya lärdomar varje dag!!

 16. Daniel säger:

  Är det inte märkligt att Håkan Winfridsson är med för omval då han ständigt försvarat Anil och Halvarsson? Om man nu vill ha en ny styrelse med ett nytt ”tänk” så är det ju orimilgt att han sitter kvar.

 17. Missaerrolf säger:

  @Lasse, jag skulle snarare tro att väldigt många känner till Carl-Fredrik väl.
  Hur kan du ha undgått hans namn när du rapporterade om allsvenskan under alla de år du var redaktör och drev sidan?

  En släng av skåne-patriotism? 😉

 18. Jan Bengtsson säger:

  Bosse, jag är nästan BERGsäker på att C-F J inte satt kvar i valberedningen, när han accepterade förfrågan.

  Om Du tittar på förslaget så är det Ari Ziegler och Svante Wedin som undertecknat.

  Då är han valbar, tekniskt sett.

  Om hans kandidatur kom upp innan, är nu en hypotetisk fråga…

  Verkar inte som antalet kandidater var överväldigande…

  Han tog bara sitt ansvar i ett för SFF kritiskt läge.

  Vilket någon behöver göra.

  Styrelseförslaget ser starkt ut.

  Knappast några blyga jasägare.

  Samtliga har svenskt schacks bästa för ögonen.

  Däremot bör Distrikten skämmas, som inte vågar nominera någon

  Jan Bengtsson

 19. Thorleif Herrström säger:

  Nu får ni väl skärpa er!

  Som tidigare redovisats fanns inte EN ENDA nominering från distrikten före det att rabaldret om Anil bröt ut. Alla ni som nu snackar om kompisnomineringar kunde ju ha nominerat andra när det var nomineringstid. Ni kunde ju ha nominerat då valberedningen gick ut och vädjade om nomineringar. Nu är det en situation som inte kan skyllas valberedningen på något sätt. Valberedningen har försökt utföra sitt arbete under extremt tidspress och har fått fram ett förslag till ny styrelse. Om man har några få dagar på sig är det självklart att det blir folk valberedningsledamöterna känner. Speciellt som ingen tagit något demokratiskt ansvar och nominerat någon annan.

  Det är demokrati i SSF. Det betyder att styrelser och andra funktionärer har ett ansvar. Men det betyder också att alla medlemmar har ett stort ansvar. Det är medlemmarna – bland annat Bo och Anonym här – som också måste jobba med att få demokratin att fungera. Demokratin är inte någon julklapp som tomten kommer med. Vad har Bo och Anonym gjort för att få fram bra nya namn? Vilka har Bo och Anonym ringt? Var inte Bo och Anonym medvetna om att det var ont om tid och att valberedningen behövde all hjälp den kunde få? Eller menar Bo och Anonym att det är OK att sitta på läktaren och skriva recensioner när SSF om några dagar skulle sakna operativ ledning?

  En del vill ha en extra kongress. Vet dessa personer vad en sådan kostar både förbundet och distrikten? I både tid och pengar? Det är oansvarigt att kräva en sådan sak om det inte finns mer allvarlig kritik mot förslaget än att kandidaten är okänd (vilket verkar egendomligt eftersom vederbörande tillhör valberedningen, en person med förtroendeuppdrag kan ju inte vara okänd).

  Och om Bo och Anonym orkat läsa stadgarna är det inte alls för sent att nominera andra kandidater. Men har Bo och Anonym några sådana (som är villiga att ta på sig jobbet)? Det förefaller inte vara så.

  Jag är väldigt nyligen tillbakakommen till schacket i Sverige och det som hänt de senaste veckorna och den insyn jag fått i hur det går till ibland Sveriges schackspelare är verkligen deprimerande. Det kanske är så att schack har den plats i samhället som spelet förtjänar med tanke på dess utövare.Jaga vädjar till er: Skärp er! Klaga inte – gör något.

 20. Jan Bengtsson säger:

  Man kan bara instämma!

  För många som bara TYCKER, men inte gör något speciellt kreativt själv…

  Jan Bengtsson

 21. Lasse Thomasson säger:

  Thorleif Herrström.
  Carl-Fredrik Johansson är naturligtvis känd till namnet. Men vem är han? Har han kompetens att leda Sveriges SF? Det är hans cv. jag vill skall presenteras för Schacksverige. Att tillhöra valberedningen och fått (bra) fart på Schackfyran i Uppsala, som ”Bessewisser” skrev, är i och för sig hedervärt. Men handen på hjärtat är det tillräckliga meriter för att kunna sköta ett förbund med cirka 20 000 medlemmar?

  Den 29 juni, åtta dagar före kongressen i Örebro där ny ordförande skall väljas, publicerades ett inlägg på Schacksnack med rubriken ”Valberedningen behöver förslag” undertecknat av Sveriges Schakförbunds valberedning. Detta publicerades inte på SSF:s hemsida. Nog borde väl valberedningen sett till att så skett? Är inte detta anmärkningsvärt?

  Naturligtvis vet jag att en kongress kostar pengar men på det sätt som valberedningen misskött sitt uppdrag efter kuppmakaren Jesper Halls brev och Anil Surenders avgång finns det inget alternativ.

 22. Martin Skjöldebrand säger:

  Jag vet inte vilka flera i styrelsen som föreslagits är Iappropå CFJs okändhet alltså, just CFJ känner jag dock till), men förhoppningsvis är de väl kompetenta – jag önskar de föreslagna lycka till. Ger mig mer tid för det hektiska uppdragen i och med att det är valår nästa år, vi har en majoritet att rädda =)
  Själv skulle jag tveka att nominera någon från valberedningen – även om han möjligen inte var det vid nomineringstillfället har CFJ suttit i valberedningen en längre tid och jobbat med namnförslag. Känns inte helt ojävigt, men förhoppningsvis blir det bra.

  Uppdaterat: Den här kommentaren fastnade i spam-filtret, av okänd anledning. Därför blev den försenad. Beklagar.
  /Erik

 23. Anonym säger:

  Tack Schacksnack för att man fortfarande får skriva anonymt. [Jag är Anonym nr.7, inte något annat nr. som förvanskar mina ord]

  Jag hade här skrivit en text riktad till ombuden på Kongressen snarare än att svara på all smutskastning från centrala troll. Jag finner dock att det är en allt för besk karamell och att jag ändå inte bryr mig särskilt mycket om vad som sker på central nivå. Jag skulle bli lycklig om man blott en gång kunde bry sig om vad som sker på lokal nivå och inte bara befinna sig i stratosfären. Så långt har det gått – rakt ned i myllan som producerar den CO2 ni lyckligt konsumerar där uppe i ozonlagret. Men jag varnar er för det finns andra farliga gaser vi skulle kunna skicka upp till er. Eller som ett gammalt indianordspråk lyder: Pissar man tillräckligt länge på jorden pissar den till slut tillbaka.

 24. Dock säger:

  Några synpunkter:
  Skälet till att det inte nomineras är från min och flera av mina vänners sida är att det är totalt meningslöst. Det har det i alla fall varit under alla år som vi försökt. Att vi sedan några år fullständigt struntar i SSF och deras stolligheter är också en orsak.

  Det är obegripligt att CFJ får kritik för att han inte gjort något av vikt för schacken. Han har nog gjort med konstruktivt än många andra. De oerhört kända, viktiga och kompetenta ordförande som vi haft sedan 70-talet har i stort sett varit rena katastrofer. CFJ har förhoppningsvis inte den surdeg med sig och maktbehov som tidigare ordförande haft. Min förhoppning är att han prestigelöst öppnar upp för samarbete framför allt i de fall där det i åratal skitit sig totalt med Stockholm SF och Schackakademien.

  Det finns givetvis inget som helst skäl alls att köra en extrakongress. Det är rena dumheter, dyrt och meningslöst. Det vore roligt att höra från de som vill ha det. Av vilket skäl?

  Vbs förslag till styrelse ser utmärkt ut. Ge dom en chans.

 25. Anonym säger:

  Mitt inlägg (Anonym 11) syftade få dem som kritiserar nomineringen av C-F J att tänka om. Valberedningen har ju tidigare föreslagit Anil till ordförandeposten vilket inte tyder på någon intressekonflikt. Att sen föreslå någon ur de egna leden måste såklart vara bättre än att inte föreslå någon alls. Tänk om det inte ens fanns några andra kandidater?

 26. Erik Geijer säger:

  Till Bo: Alldeles för sent upptäcker jag din skrivning ”korrupt”. Jag har inte tid att kolla alla inlägg noga innan de släpps igenom, tyvärr.
  Hur som helst är detta ett övertramp. ”Korrupt” är näst intill en beskyllning om kriminellt beteende (ordet kan tolkas olika). Om du skriver i samma stil igen så blir du avstängd. Nu är du varnad. Folk får en varning, inte mer.
  Du gör bra saker för schack i andra sammanhang, Bo, men här gick du för långt.

Lämna en kommentar