jun 02

När partiet är klart räcker man upp handen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Schacksnacks fotograf Lars OA Hedlund var på plats under Schackfyrans riksfinal i Västerås den 1/6.

Resultat i toppen:

 1. Frestaskolan 4b, Upplands Väsby, 488
 2. Musikskolan Lilla Akademien 4, Stockholm, 477
 3. Stora Hammars Skola 4, Vellinge, 474

Glada vinnare: Otippade Frestaskolan 4b från Upplands Väsby. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer om resultaten på schack.se.

Full koncentration. (Foto: Lars OA Hedlund)

Arrangemangen fungerade alldeles utmärkt, förutom en krånglande högtalaranläggning.

Nu har jag hittat det rätta draget... (Foto: Lars OA Hedlund)

Vad händer vid brädet där borta? (Foto: Lars OA Hedlund)

Action bland pjäserna. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs de 5 kommentarerna till “Bilder från Schackfyrans riksfinal”

 1. André Nilsson säger:

  Ett kul blogginlägg om Riksfinalen:

  http://mensworld.se/helgens-gig-pappa-matt-son-schack/

  ”I ABB Arena i Västerås hölls riksfinalen och där hade nu 2500 fjärdeklassare samlats för att tävla i finalen. Då förstår ni kanske hur många tusentals kids som var med från början i distriktsfinalerna!
  Det intressanta med den här tävlingen är två saker. Det ena är att barn får tävla individuellt (i schackpartierna), men ändå i lag, då hela lagets poäng räknas. Perfekt för barn, som enligt mitt tycke behöver båda världarna.
  Det andra är hur välorganiserat det hela var. Trots att jag bara sovit en halvtimme, var jag helt lyrisk över hur man kan organisera 2.500 fjärdeklassare att sitta vid rätt bord, vid rätt tid, rapportera poäng mm. Det var kirurgisk precision över hela arrangemanget. Hur lyckas man hålla 2.500 barn ”i schack”, så att säga, en hel dag? Jag blev verkligen imponerad.
  Jag har varit på ett flertal fotbollsturneringar och hockeyturneringar med bara ett hundratal deltagare, där inget funkar. Matcher blir sena, barn kommer bort, resultat diskuteras och de ”supportande” föräldrarna beter sig som riktiga svin, istället för de förebilder de borde vara.

  Alltså, hur kommer det här sig? Vad är det jag säger egentligen? Att fotbolls och hockey-ledarna är sämre än de som genomförde schackfinalen? Nej, det kan jag ju inte säga. Eller kan jag det?

  Jo, det kan jag fan.”

 2. Martin Slingsby säger:

  Grattis!

 3. Dock säger:

  Jag var där med Lilla Akademien. Fantastiskt väl genomförd turnering. Liten försening vid rond ett som togs igen under följande ronder. Allt fungerade som ett urverk. Inte ens jag hade kunnat göra det bättre! 😉

  Det jag skriver nu ska således inte ses som kritik. Jag förstår upplägget med lappar enbart på yttersidorna men det skapade kaos de första ronderna innan alla förstod systemet och tanken bakom det. Förslag: ha lappar även på insidan de två första ronderna. Det var i det närmaste totalt omöjligt att höra vad som sades i högtalarna.

 4. André Nilsson säger:

  Tack för feedbacken!

  Vi borde absolut ha haft skyltar på insidan också, det står redan på vår förbättringslista.

  Ljudet gav oss huvudvärk – i dubbel bemärkelse! – redan förra året och vi har varit på kommunen om det. Tyvärr var ljudkillarna väldigt sena på fredag kväll och ingen tekniker fanns på plats tävlingsdagen, när rundgången slog till innan första ronden. Vi kommer att sätta press på kommunen så att det löser sig bättre om vi arrangerar igen nästa år, men det är svårt med akustiken i en plåtlada.

 5. Dock säger:

  Andre’
  Jag berömde evenemanget och ditt arbete idag för Jonas Sandbom. Han hotade med att skvallra för dig om det! Så det är väl lika bra att erkänna offentligt att du fått beröm av mig. Det är inte ofta vi är överens men…..! 🙂

  Igen, en fantastiskt väl genomförd turnering. Bästa jag sett.

Lämna en kommentar