jan 18
Genom sin vinst mot Ivan Sokolov i dagens parti i Tata-turneringens sjätte rond gick Magnus Carlsen upp till ensam förstaplats då hans medtävlare i täten, Anand och Karjakin remiserade sina partier. Magnus hade vit mot Sokolov och det blev en Ruy Lopez (spanskt), en öppning som Sokolov är specialiserad i och skrivit åtminstone en bok om. Sokolov utvecklade sig i något som ibland kallas Neo-Archangelskt med Lb7 och Lc5. Carlsen valde den moderna universalmedicinen i Ruy Lopez som vit: d3 i stället för c3-d4 framstöten. Detta leder till mindre taktiska ställningar och mer positionsmanövrerande. Och utmanövrerad kan man nog säga att Sokolov blev. Efter dubbla tornbyten genomförde Carlsen d4 i 26:e draget, fick friare spel, lyckades placera en springare på f5 – vits vinstruta i spanskt – och vann. Det är kusligt att se dessa 2700-spelare förlora mot Magnus. De gör inte många fel, men känns chanslösa på något sätt.

Världsmästaren Anand mötte som svart landsmannen Harikrishna i en Réti-öppning. Anand utjämnade lätt, bytte damer och vann så småningom en bonde. Efter lite förvecklingar fick han torn och ett par bönder mot två lätta pjäser. Omedelbart efter tidsnöden enades de båda om remi i en ställning där Anand tycktes ha en liten fördel. Osökt infinner sig reflektionen att i denna ställning skulle Carlsen spelat vidare och troligen pressat hem vinsten…

Den tredje tätmannen Karjakin mötte Fabiano Caruana, förra årets komet som svart i en Ruy Lopez där Karjakin valde den s.k Berlin-muren med Sf6, en mycket effektiv utjämningsvariant för svart, utprovad med framgång av Kramnik i hans världsmästarmatch mot Kasparov i London 2000.  Också Karjakin utjämnade spelet och efter korrekt spel, där motorernas utslag var maximalt två tiondels bonde som fördel till någon, blev det remi efter 38 drag.

Levon Aronian är en kämpe. Han mötte den numera ofta remiserande Peter Leko som vit i ett damindiskt parti. Det uppstod tidigt ett slutspel där Aronian lyckades vinna en bonde, men där Leko hade löparparet, en avsevärd tillgång i slutspel. Så småningom uppstod ett slutspel med olikfärgade löpare, men där Aronian vunnit ännu en bonde. Detta förvaltade han väl och vann efter 59 drag.

Nakamura pressade länge i ett parti öppnat med Caro-Kann mot l`Ami men var tvungen att nöja sig med remi.

Dagens längsta parti stod Anish Giri och Hou Yifan för. Öppningen blev en lite udda siciliansk drake där vit fianchetterade sin vitafältslöpare tidigt. Hou offrade (?) en kvalitet i mittspelet och Giri returnerade den något senare. Genomgående hade Hou Yifan ett initiativ. Giri blev i sin tur tvungen att offra kvalitet för att neutralisera svarts fribonde och det uppstod ett slutspel med torn mot löpare och bönder på samma sida- kungsflygeln. Vid några tillfällen verkade Hou Yifan lite osäker på förvaltningen av denna fördel – kanske hade hon Nakamura-Sokolov i minne – men till slut vann hon efter 85 drag.

I den för svenskt vidkommande intressanta B-gruppen mötte Nils Grandelius gruppens högst rankade spelare Naiditsch. Nils försvarade sig med sicilianskt, Najdorf-varianten. Naiditsch speladfe g3-varianten och offrade först en och sedan en andra bonde för angrepp. Nils förvarade sig väl, men i ett vägande läge i 22.a draget gjorde han en fatal försvagning av kungsflygelbönderna med h6(?). Detta gav Naiditsch möjlighet till en snygg men enkel offervändning och vinst. Nils har nu återigen 50% och ligger mitt i tabellen. Richard Rapport leder fortfarande på 5 poäng av 6.

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Lämna en kommentar