jan 14

vann han då sitt första parti, Magnus Carlsen. Han hade de vita pjäserna mot holländaren Loek van Wely. Denne var ju länge Hollands högst rankade spelare, men har på senare år passerats av Anish Giri. Det blev ett kungsindiskt parti där Carlsen valde Averbachvarianten  med Lg5 i sjätte draget. Några drag senare kunde Magnus välja mellan att slå tillbaka med c-bonden eller e-bonden på d5. Slag med c-bonden ger en modern Benoni med ibland ganska dynamiskt spel. Magnus valde det betydligt mer positionella, lugna slaget med e-bonden. Van Wely utvecklade sin löpare till f5 och gav sig sedan ut på en äventyrlig bondevinst på b2 med sin dam. Efter dambyte kunde Magnus byta av den svarta löparen på f5 och fick ett för honom närmast vunnet slutspel. Motorer som Houdini ser inte riktigt detta, men med snabbt och oerhört starkt spel förstorade Magnus sin slutspelsfördel till 33.e draget då van Wely gav upp i en ställning där Magnus inte har någon materiell fördel, men den svarta f5-bonden faller och mot Magnus fortsätter man inte då.

Sergej Karjakin är jämnårig med Carlsen, men av en mer nedtonad sort. I denna turnering gick han nu upp till ensam ledning på 2.5 poäng av 3 efter att ha besegrat Hao Wang i ett ryskt parti. Kinesen utjämnade spelet utan större svårigheter men begick små inexaktheter  vilka Karjakin utnyttjade till att få ett vunnet tornslutspel. Så går det till på denna nivå. Som tidigare påpekats är Karjakin en allvarlig konkurrent till turneringssegern för Magnus Carlsen.

Dagens tredje vinst stod världsmästaren Anand för. Han spelade vit mot Fabiano Caruana i en Ruy Lopez, spanskt parti. Anand valde den lite tråkiga, men nuförtiden vanliga d3 varianten mot det slutna försvaret. Caruana utjämnade och partiet såg ut att gå mot remi då Caruana i tidsnöd i 34:e draget gjorde ett dåligt löpardrag ( Ld6) som tillät Anands dam-tornbatteri att tränga in i svarts kungsställning och vinna. Så Anad är återigen med i räkningen på en delad 2-4 plats med Carlsen och Harikrishna.

Övriga partier slutade remi i A-gruppen.

Tyvärr gick det illa för Nils Grandelius mot holländaren Jan Smeets. Nils försvarade sig med Najdorf-varianten i Sicilianskt mot Smeets e4. Grandelius spelade b5, med ett tidigt b4 och Smeets rockerade in i detta. Båda angrep på varsin flygel. Smeets långt framskjutna dambönder såg ut att kunna skapa problem för honom och Nils prövade ett löparoffer som såg ut att ge honom goda chanser. I de taktiska förvecklingarna gjorde Nils ett dåligt damdrag 26 …Dd7 som Smeets utnyttjade till att helt enkelt avveckla till en ställning med merpjäs.

I B-gruppen leder nu Rapport och Tiviakov på 2.5 poäng av 3.

Tabell och partier rond 1-3.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Lämna en kommentar