dec 28

Redaktionen. Foto: Verina Nakasi (överst) och Erik Geijer.

Vi är det nya gänget som tar hand om Schacksnack:

 • Erik Geijer, som driver Schackhandeln i Stockholm. Journalist, Internet-konsult, klubbspelare och sekreterare i Rockaden. Erik (som har huvudansvaret för Schacksnack framöver) kommer bl a att skriva nyheter och bokrecensioner.
 • Thomas Engqvist, IM, tränare och utbildad lärare. Thomas (som spelar för Rockaden) kommer att kommentera nya och historiska partier samt skriva om schackhistoria med tyngdpunkt på strategiska idéer.
 • Ivar Paulson, ”schackflanör” med hemvist i den gotländska klubben Burgsvik-Alva, kommer att skriva om nyheter, schackhistoria samt schackkultur.
 • Lars OA Hedlund, fotograf (som redan bidragit mycket till Schacksnack) tillhör Wasa SK där han är juniortränare.
 • Lasse Thomasson som skapade Schacksnack är med ett halvår till som konsult, för att hjälpa oss nykomlingar att bli varma i kläderna.

Fler är välkomna, hör av dig om du är intresserad av att bidra till Schacksnack.

Jämfört med hur det fungerat hittills så vill vi skriva om fler ”lokalnyheter”, det vill säga det som händer runt om i schacksverige. Hör gärna av dig och berätta om vad som händer i din klubb och ditt distrikt. Vi kan inte skriva om allt och alla, men vi vill skriva mer om ”små” turneringar.

Dessutom vill vi gärna visa på fler sätt att njuta av schack, utöver tävlingspartierna. Det blir säkert en del bokrecensioner också.
En av de viktigaste delarna här är debatten: Schacksnack är ett av de få ställen där man kan diskutera vad som händer i schacksverige. Samtidigt hoppas vi på att diskussionerna kan hållas på en trevlig nivå, så har det inte alltid varit tidigare.

En del av Schacksnack som tyvärr inte väntas leva vidare är det utmärkta systemet för att visa partier. Ingen av oss har tid att lägga in partierna i det systemet.

Vi får nöja oss med länkar eller något annat enkelt upplägg, ifall det inte dyker upp någon frivillig.

 

Läs de 55 kommentarerna till “Det nya gänget på Schacksnack”

 1. Bo Berg säger:

  Jag vill önska lycka till ”Det nya gänget”!

  Det säger en hel del om Lasse arbete att det krävs 4 män och ändå talas det om att alla delar kanske inte kan leva vidare. Men samtidigt verkar det tillkomma kompetens som kanske inte fanns fullt ut tidigare.

  Det blir spännande att se hur framtiden blir med SchackSnack och Lasse finns ju med som konsult under ½ år.

 2. Victor Larsson säger:

  Lycka till! kanon att det lever vidare

  Personligen tycker jag det är synd att partierna försvinner då jag tror de drar mycket trafik hit. Förstår dock om det är tidskrävande!

  Det kanske är möjligt att fundera kring om det går att göras lättare alternativt om det kan distribueras (ansvarsmässigt) på något sätt. (dvs så att ”alla” kan lägga in partier som vill?) Lars T – kanske en rolig utmaning under ditt sista halvår att tänka på? 🙂

  Notera att ovan bara är en fundering – inget mer 🙂

 3. Erik Geijer säger:

  Tack Victor, vi funderar på det. Fast det kan nog inte bli ”alla” utan snarare de som är beredda att lära sig systemet. Jag träffar Lasse på söndag, då ska vi titta närmare på partivisningen.

 4. Usama bin Bush säger:

  ”Samtidigt hoppas vi på att diskussionerna kan hållas på en trevlig nivå, så har det inte alltid varit tidigare.” Nä verkligen inte flyg och far är det absolut roligaste som finns! Att censurera är ett feltänk som bara bidrar till ytlighet och lull lull samt en feget som sprider sig och vill nu någon säga jävla xxxxx så är det väll upp till någon att polisanmäla det i god demokratisk ordning för förtal hets mot folkgrupp etc Och så blir sidan inte lika intressant om man censurerar och agerar privatpolis.

  Och detta med visning av partier etc måste ni ju bara fixa för annars kommer jag idiotförklara er eller kanske än värre rösta med fötterna…

 5. Jan Wikander säger:

  God fortsättning är en önskan som är populär dessa dagar. Jag tror att ”Nya” Schack Snack kan bli ett utmärkt
  komplement till respektive distrikts- och klubbars hemsidor. Alla gubbarna på Schack Snack kan f ö träffas live
  på Clarion Hotel och den pågående Riltonturneringen. Saknar en dam i redaktionen, bara kungar?! Lycka till.
  Hälsningar Jan Wikander

 6. Ola Winfridsson säger:

  Lycka till med nya Schacksnack, grabbar!

 7. Erik Geijer säger:

  Själv känner jag många som klagat just på tonen i vissa diskussioner här, och jag vet minst en som håller sig borta med motiveringen att ”det är så mycket gnäll”. Man får väga olika intressen mot varandra: somliga vill kunna ta i hårt i diskussionerna, andra låter bli att delta just därför att tonen är så hård. På samma sätt finns det folk som undviker schackklubbar och andra föreningar där det bråkas mycket.
  Vi lägger upp partierna om vi hittar ett sätt som vi hinner med. Om vi inte hinner så kanske du eller någon annan lägger upp dem på en annan sajt.

 8. Frisk fläkt säger:

  Erik Geijer kursar mellan sida och sida vill inte stöta sig med någon censurerar och vill gå medelvägar andas in och andas ut nä båda äro farliga jämna således ut dem – andas inte alls!

 9. Erik Geijer säger:

  Hittills har jag och resten av gänget skött Schacksnack i två dagar. Intressant att du redan anser dig veta allt om hur jag fungerar…

 10. Usama bin Bush säger:

  ”Om vi inte hinner lägga ut partier så kanske du eller någon annan lägger upp dem på en annan sajt.”
  (lägga ut partier tillagt för att sätta in citatet i samanhang)

  Ja det var ju tydligt. Nu vill vi bara veta vad ”om vi hinner” betyder för ”du eller någon annan” lägger redan upp partier på ”annan sajt”. lol
  (du syftar här på jag;Jag lägger inte upp några partier men då jag ingår i blocket du eller någon annan så lägger således det blocket upp partier på nätet – bevis överflödiga; Ja det är svårt med logik!)

 11. Frisk Fläkt säger:

  Ta inte illa upp för jag står helt på din sida. Men jag ska inte göra om det! För det ni gör är jättebra. Med det inte sagt att det inte kan bli bättre eller hålla sig på den höga nivån sidan haft tidigare! Det enda jag egentligen ville säga med mitt tidigare inlägg är att man inte ska strypa den fria öppna debatten. Sen hoppas jag du förstår att det inte var personligt riktat. Ett övertramp från min sida – jag erkänner.

 12. Erik Geijer säger:

  Ok,
  ursäkten är accepterad. Visst är det viktigt med partierna. Vi har hittat en lösning för dem, jag återkommer om hur det ska gå till.

  Censur gillar jag inte, och hittills har jag godkänt alla kommentarer som har kommit även om jag inte gillat alla. Det är mera min stil att släppa igenom kommentarerna och sedan svara på dem. Fast blir det för illa så kanske jag stoppar något.
  Om jag stoppar ett inlägg så kommer jag att förklara varför.

 13. onni aikio säger:

  ”Bråkas för mycket ” ? Nästan alltid orsaken till bråk är — politik ! Det finns en klubb där bråk är avskaffad … helt och hållet ” Veteranernas SK i Stockholm ” ! Den största orsaken till det är att även ”Schackfilosofer” är välkomna till klubben och kan berätta om vad schack är för ett spel ! Saknar inte kunskapen !
  Det är inte bara det att alla medlemmar (nästan alla) är över 65 år …äldsta var 92 … utan det finns en annan orsak också … till lugnet !

 14. Lelle säger:

  Tips:
  Om ni beskådar http://www.rilton.se/#post40, så ser ni en användbar viewer som jag satt igång på 15 minuter! Det finns möjligheter. Använd möjligheten!

 15. Schack är ett geometriskt språk säger:

  Byt nu tillbaka till det bättre och seriösare namnet schackforum från det lite fåniga schacksnack

 16. Erik Geijer säger:

  Tack Lelle för tipset.
  Som du kanske sett så kommer Lasse Thomasson att lägga in partierna ett år till, och under den tiden kör vi det nuvarande systemet. Sedan får vi se. Fast systemet nu är bra, om vi bara hinner med att lägga in partier.

 17. onni aikio säger:

  Till Erik ! Det viktigaste borde vara att man rättar till missuppfattningar och ” historieförfalskningar” ! En annan sak är hur mycket politiker i riksdagen följer med (vet om) vad som sker på skolan ? Schack används i dag som hjälpmedel vid matematik för att öka koncentrationen hos elever före lektionen … det är 50 000 elever som har varit med och testat det redan ! Det är större sak än säsong-avslutning i kyrkan ! Vet riksdagen, skolstyrelsen vad som sker på skolan ? (Troligen inte !) Det är skolan och Schackakademien (enligt Schacksnack.se) som ordnar Schack-4 tävlingen = världens ”största” schackturnering … varje år ? Hur många nya medlemmar har Sveriges Schackförbund skaffat med denna utveckling ? Säkert mera än blivit av med !
  Detta inlägg var menat som bara en ren information om läget i dag på ”Schackfronten” !

 18. Charles Ponzi Jr. säger:

  Onni Aikio. Jag har ett pyramidspel du kanske skulle vilja hänga med på. Fantastiska utdelningar lovas! Det enda du behöver göra är att sätta in så mycket pengar, ta dem gärna av klubbarna och distrikten, så även de får utdelning, och absolut bäst vore ju om du kunde haka på skolan att så de kan hänga på detta fantastiska kedjebrev! Allt du behöver göra är att sätta in pengarna på postgiro 65 22-7. Och skulle du missa i år kan du köra samma schema nästa år!

 19. Erik Geijer säger:

  Kommentaren om pyramidspel är verkligen på gränsen, det är snarast ett hån mot Onni som han inte förtjänar. För första gången var jag frestad att inte släppa igenom en kommentar.
  Vad tycker ni andra?

 20. onni aikio säger:

  Jag ? Du har totalt missuppfattat informationen ! Jag har bara berättat om vad är det som har hänt ”På schackfronten ” … jag saknar ju intresset till spelandet … jag har slutat med det … för länge sedan ! Jag har bara berättat om vad andra ( Schackförbundet/Schacakakdemien och skolan) har gjort och vad är det som skrivs i tidningar och på Internet.
  Det senaste var när jag slog upp ”Geometriska språket” på Google … så resultatet blev 52-sidor 20 000 000 svar … Schackspel är det bästa exempel av just detta språk! Sambandet finns !
  Om jag vill ha pengar då kontaktar jag James Randi Education Foundation i New York som har lovat 1 milj dollars belöning till den som bevisar att ”den dubbelriktade informationen” existerar i verkligheten … informationen som är ett måste då man spelar Schack: Kommunikation sker över brädet … vilket omvandlar spelet till ett språk – informationen går över brädet — fram och tillbaka !
  Jag ber att du lämnar mig utanför … jag har bara sett vad är det som har hänt !

 21. Lennart Bonnevier säger:

  Erik,

  Eftersom du frågar: jag tycker att du absolut kunde ha stoppat den kommentaren. Helt vid sidan av ämnet, bara ett rent påhopp.

 22. Martin Slingsby säger:

  Jag önskar också att det lämnas utanför. Vi vet alla att Onni Aikio ”snöat in” på schack som geometriskt språk – och vill påskinna att ett ”geometriskt språk” är grunden för spelet. Han är ganska ensam om det. Jag gjorde samma sökning som Onni och fick också en miljoner träffar på Google. Däremot hade i stort sett inga med schack att göra.
  Att Onni ser vad som händer betvivlar jag dessutom allvarligt om han menar att Schack 4-an genererar fler medlemmar än de som försvinner. Så är det dessvärre inte – förmodligen minst delvis på grund av oengagerade schackklubbar.

 23. André Nilsson säger:

  Länk till reglerna för denna belöning, Onni? Jag tror du har missuppfattat den gode James Randi.

 24. Erwin säger:

  Jag har hört av buddister att James Randi är reinkarnationen av Schrödingers katt! Men kanske har jag missuppfattat informationen? För att oavsett om du stänger dig inne i en låda, en kista, en garderob, ett isblock, radioaktivt rum eller vår fyrkantiga värld så lutar det åt att du har intresse för 8×8 snarare än att du inte har det. Men samtidigt då vi observerar så ser vi att det lutar åt att inte aktiv mer än att aktiv. Ja ligger således kanske död i kistan? Eller snarare sitter och blänger på skärmen 1920×1080 men då knappast av likgiltighet då det ju ibland interageras med den. Det har jag sett då folk ju skriver här. Det kan knappast förnekas. Och bara som ett tips – för att ta sig ur lådan så måste man vara aktiv, det visste redan Houdin, eller så får man sätta sitt hopp till övernaturliga förmågor men det är klart vi ska lämna det utanför även om det ser ut som att många sitter i lådan och vill ta sig ut. Eller ”komma ut” som James säkert skulle ha sagt och då syftandes på ”komma ut ur garderoben.”

  Varför berätta om vad andra har gjort eller inte gjort – kanske i brist på att man själv har förmågan att göra något. Ligger sanningen någonstans mitt emellan som katten som både är död och lever samtidigt? Ja i så fall har vi ju 50.000 nya medlemar inom kort (är väll bara en tidsfråga innan de registreras;och är väll bara en tidsfråga innan de avregistreras) som förbundet skaffat och samtidigt har vi distrikt och klubbar som helt lagt ned verksamheten. Eller så gör man som i mitt distrikt och kör verksamhet och deltagande i klubben och distriktet utan krav på medlemsavgifter. Så sanningen ligger mitt emellan eller tänker jag fel nu? Ty vad är verksamhet? Det som sker på ett papper eller det som sker i verkligheten? Kanske en blandning av dem och då kära vänner har vi en katt som kan spela schack! Ska jag registrera honom? Och i så fall kommer han att få Tidskrift för Schack?

  Sen har jag alltid funderat på denna: Ett schackdrag som spelas i en schackturnering är ju troligen synligt för i alla fall en eller två spelare, oftast i alla fall, förhoppningsvis fler. Samtidigt skrivs ju dragen ner på papper. Och då är vi där igen! Vad har skett egentligen? Det som står på ett papper eller det som sker i verkligheten. Ja oftast båda. Men hur är det då någon skrivit fel, eller skrivit rätt men dragit fel? Vad gäller då? Och kanske speciellt det fallet då dragen förs över till datorn och de lever sina egna liv. Eller visas då bara en felaktig bild upp.

  Sen är jag mer av den åsikten att ”schack som geometriskt språk” är ogooglebar (nytt ord 2013 Svenska akademins ordbok). Men du kanske googlade före 2013 och tja då var det väll googlebar (ordet finns ej i Svenska akademins ordbok). Samtidigt kan jag helt hålla med om att Schack är ett geometriskt språk men beviset för det kan du knappast googla fram.

 25. Erik Geijer säger:

  Hej Erwin/Frisk Fläkt/Charles Ponzi Jr./Usama bin Bush,
  det syns i systemet att det är samma person som står bakom alla dessa kommentarer. De flesta av dina kommentarer (inte alla) är påhopp, förolämpningar och provokationer. Jag har varken tid eller lust att hålla efter sånt. Om du fortsätter i den stilen så stänger jag av dig. Det blir bara en varning (den här).
  Ibland skriver du vettiga kommentarer, t ex det som skrevs med signaturen Erwin. Skriv sånt så är du välkommen att fortsätta.
  Om en schackklubb har en medlem som ständigt bråkar och muckar gräl med de andra i klubben så åker den medlemmen förr eller senare ut. Samma sak gäller på Schacksnack.

 26. Erwin Svensson säger:

  Hej Erik och Schacksnackare!

  Det är tråkigt att det uppfattas som påhopp och förolämpningar. Det är inte min mening. Provokationer kan jag kanske erkänna. Mycket av dessa provokationer beror säkert på frustration men påhopp och förolämpningar känner jag inte att jag håller på med. Jag är dock starkt kritisk till en viss huvudorganisation inom svensk schack.

  Ta exemplet med pyramidspelet som herr Ponzi tog upp. Vem är det som möjligen förolämpas där? Ja inte är det Aikio. Snarare de som står bakom ett visst postgironumer. Men det kanske var för svårt att förstå? [Förolämpade jag dig nu?] Största problemen med påhopp här på schacksnack är som jag ser det att väldigt många blir väldigt upprörda då man kritiserar företeelser eller maktstrukturer i svenskt schack.

  Erwins kommentar är ju mest humor med Aikio men tar också upp några viktiga aspekter angående schackfyran och medlemsavgifter men dessa missar folk p.g.a. det löjeväckande snacket runtikring. Det visar sig i alla fall då man läser Bonneviers och Slingbys kommentarer som bara skriker ”Censur, censur, sådant vill vi inte höra.”

 27. onni aikio säger:

  Jag vill rätta till bara några missuppfattningar, vilka bara hänger ”envist” med hur ofta jag än tar upp och rättar till dem i samband med debatten !
  Martin Slingsby och André Nilsson … Ni skyller på Mig att det är jag som har hittat på att Schack är ett geometriskt språk . Så är det inte, utan det är två av Veteraners SK:s medlemmar Berndt Söderborg f.d. ordförande för Stockholms Schackförbund och nuvarande ordf. Sven-Gunnar Samuelsson ( just nu avstängd ) vilka har kommit på att Schack är ett språk … i Sverige. Eftersom pjäser är geometriska figurer … så kan det inte vara fel att dra slutsatsen om att språket är också geometriskt … eftersom sådant språk finns … och uttrycket används redan överallt i världen (t.ex. EU-projekt EMTISM) … inte bara i Schack-4:n. Det saknar betydelse vem var den som gjorde upptäckten ! Jag tror inte att Nobelkommitténs ordf. Marcus Storch skulle vara med på satsning ” Schack på skolan” … om detta inte skulle vara sant !

 28. onni aikio säger:

  Till André Nilsson … förlåt att jag inte läste din fråga på en gång ! Du bad adressen till JREF-institution. ” One miljon dollar Paranormal Challenge ”.
  ”At JEFR, we offer a one miljon- dollar prize to anyone who can show, under proper observing conditions, evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event ” ! http://www.randi.org/site/index-php.html=compon

  Enligt V-skap är den dubbelriktade informationen just sådant ”Paranormal företeelse” … jag kan bevisa att sådant finns… eftersom jag spelar schack !
  Jag vet att Erik kommer att radera dessa rader … men skyll inte på Mig !

 29. Martin Slingsby säger:

  Som sagt, Onni, du är inte med – SGS är inte avstängd. SGS är heller inte ordförande för StSF hur mycket du än vill att din kompis ska vara det. Han sparkades/avgick för länge sedan (beroende på vem man lyssnar på). Den avstängningen du pratar om upphävdes vid höstkongressen.

  Nej, schack-4an har inget med geometriskt språk att göra och jag betvivlar att Marcus Storch skulle engagera sig i schack-4an för den skull. Ocxh även om det inte är du som lanserat den (i mitt tycke) tröttsamma idén om schack som geometriskt språk så är det ingen annan som blandar in det i alla sina inlägg (tack gode …. )

 30. Sune Larsson säger:

  Apropå idén om schack som geometriskt språk.
  Omfattar det geometriska språket även kurvor?

  I så fall har jag upplevt dylikt som dessutom
  föreföll högst stimulerande och vederkvickande.

  Tänker på kurviga damer (curvy Queens…. 😉

 31. onni aikio säger:

  Till Martin S ! Du menar att schackspelets (i alla fall i ditt spel) häst ser ut som hästen i Solvalla ! Schackspelets häst har 8 fötter och Solvallahästen bara 4 … ser du bara 4 fötter ? Du menar att Sveriges schackförbund sålde ett nytt krigspel till eleverna på skolan … så som inte TV- och Dataspel skulle varit redan tillräckligt störande ! Det saknas logik i dina påståenden !
  Schackspelets regler hör till ”Kvadratsregler, Triangelmanöver, Trappstegen o.s.v. … hur mycket bevis måste det läggas fram … innan du blir nöjd ?
  Nu måste denna tvist avgöras i riksdagen. Det kan inte vara så att något så här stort sker på skolan (större sak är skolavslutning i kyrkan) … utan att skolinspektionen eller regeringen vet något om det … vad är det som sker !

 32. Lelle säger:

  Otroligt att hela Sverige samt andra utanför landet ska läsa denna Onni teorier.
  Schack och spelet är något vi anväder idag med att spela schack. Kom
  till Rilton turneringen och beskåda ett arrangemang som håller hög
  klass. Sitt inte hemma och tro att ni vet bäst. Kom till verkligheten
  istället:)

  Att schackspelare sitter hemma i sin vrå och beklagar sig eller tycker
  annat är en tråd som kan grenas ut hur mycket som helst. Lika så när
  man möter sämre spelare och ska analysera partiet som man har vunnit
  överlägset. Ändå tycker den sämre spelaren att han stog på vinst. ”jag
  offrade ju, Naturligtvis är det vinst”….

  Redigering: fixade stavfel.

 33. André Nilsson säger:

  Onni: länken funkar inte när jag trycker på den. Jag vill ha verifierat att James Randi ”har lovat 1 milj dollars belöning till den som bevisar att ’den dubbelriktade informationen’ existerar i verkligheten”. När jag googlar ”dubbelriktad information” får jag inte en enda vettig träff. Du kanske kan reda ut (REDA UT och INTE något annat) vad du menar med begreppet.

  Till moderator (när vi nu äntligen tycks ha en fungerande sådan): Uppenbart svammel som Onni Aikios inlägg den 3 januari, vad tillför det debatten?

 34. onni aikio säger:

  Men snälla du ? Jag förstår inte vad är det du pratar om ! Jag vill att du gör samma ”test” som jag har gjort: Ställer Dig framför en skolklass (30-elever) och försöker berätta om vad Schack är för ett spel …hur pjäserna flyttas … utan att använda geometri=jordmätning ! Vanliga hästar hoppar inte över rutor !
  Vaddå för verklighet du snackar om ? På senaste Stockholmsmästerskap (11 ronder) över 60-åringar förlorade jag bara ett parti ! ( också det helt onödan) … trots att jag skiter i vem som vinner … eftersom jag bara mediterar genom att spela S … i lokalen där det är tystare än i kyrkan ! Kom ner till verkligheten ! Att ta ett parti schack … är effektivare sätt att meditera än vad kyrkan kan erbjuda ! Jag är inte ensam om detta !

 35. onni aikio säger:

  Till André ! ” Reda ut” ? Okey, men bara kort … om Moderatorn tillåter ! Det var Aristoteles för 2300 år sedan som var den första som upptäckte ”Den dubbelriktade informationen” mellan olika organen i kroppen hos insekter och hos människan. Sedan var det Einstein som förbryllades av att fotonerna kunde kommunicera med varandra … information som neurologen Mervi Antila 2011 påstår är en av orsakerna till Bipolis sjukdom … information som förbryllar Kvantfysiker 2012 när de såg hur två elektroder gjorde precis samma sak samtidigt och det att Higgs-partikel kunde kommunicera med andra partiklar bevisar att informationen existerar. Henrik Eskilsson från KTH kunde styra datorn enbart med sin blick (Godmorgon Sverige i SVT.1. 11/2012) … är senaste beviset om informationen som är ett måste för varje schackspelare … man måste kunna kommunicera med sin motståndare … och utan något språk går det inte ! Söderborg och Samuelsson har rätt … det geometriska språket är ett måste för att kunna spela schack !
  Det att du inte hittar antigen ”geometriska språk eller dubbelriktad information” i SAOL … beror på att Vetenskapen har inte erkänt att sådana finns (Jag testade med VoF och det stämde) trots att man kan hitta 20 000 000 miljoner träffar=svar på Google !
  Orsaken till att du inte hittar något om den dubbelriktade informationen i V-skapliga böcker är att Vetenskapen har bannlyst all information. Detta drabbade Nobelpristagaren 1912 Alexis Carrel, Transplantationernas fader när han berättade om sina uppfinningar livets lagar=vilka Schackspel grundades på i Indien och ”den dubbelriktad information ” Vetenskap får inte syssla med demoner ”… var förklaringen !
  Om du vill testa själv då sätt fingrarna på en het platta … berätta om sedan vad som hände mellan fingret och hjärnan ? Jag tror inte att Moderatorn tillåter detta vara kvar !

 36. Leo säger:

  Jösses. Så går det, André 🙂

 37. Schack är ett geometriskt språk säger:

  Modigt pojkar att ni alla kollektivt idiotförklarar och hoppar på Onni. Han har sin egen åsikt och sin vision om schack. Låt det vara så.

 38. Leo säger:

  (37): Visst, men om man envisas med att föra fram den visionen i trådar som handlar om något helt annat, så bör man åtminstone anstränga sig för att göra den begriplig, tycker du inte det? Annars blir ju informationen, eh, ganska enkelriktad.

 39. André Nilsson säger:

  Word, Leo.

  Onni, dina inlägg är övernaturliga fenomen i sig själva. Claima den där millen du.

 40. Susanna Berg säger:

  Vad betyder egenligen en rubrik ? Jo det handlar om innehåll och att jag ska lockas att läsa.. Schack som geometriskt språk anser jag får flyttas till en annan tråd.

  Det jag vill göra under rubriken ” Det nya gänget på Schacksnack” är att hälsa alla välkomna och ser ut att bli en bra mix. Kul!

 41. Susanna Berg säger:

  Undrar hur man kommer i kontakt med Schacksnack för att skapa ett nytt diskussionsämne?

 42. Verum säger:

  Geometriskt språk, ja det är det vi ska snacka om och inte pyramidspel och odemokrati. Jag ställer mig frågan: Hur mycket stryk tål egentligen schackspelet? Otroligt mycket blir då svaret! Men varför ska vi ställa oss denna och andra negativa frågor då vi istället kan ställa många andra mer kreativa och uppbyggande? Jo, det är ju för att pyramidspel och odemokrati ska få styra! [Observera att detta inte är ett cirkelresonemang]

  För övrigt är det väll bara att acceptera att schack är ett språk!? Jag minns när jag blev anställd som mattelärare hur lyriskt rektorn pratade om att matematik var ett språk men sen förstod han inte att man inte kan prestera samma resultat med mindre arbetare och fler elever. Och då är vi väll där igen och det oavsett om ”det” är ett språk eller inte – nämligen att de flesta inte har en susning om den verkliga innebörden i det som pågår runtikring oss.

 43. Stefan Bryntze säger:

  Angående att Erwin/Frisk Fläkt/Charles Ponzi Jr./Usama bin Bush, var samma person…

  Troligen meningslöst föreslå detta då det är så svårt att kontrollera, men det vore praktiskt om man bara fick ha två namn. Sitt riktiga namn såklart och ett påhittat.

  På internet är det mycket kvantitet över kvalitet, tycker det verkar problematiskt att en persons åsikter vädrade under många alias kan skapa en illusion av en grupp lik-tänkande personer.
  Även om man har rätt i en fråga kanske man lägger ner frågan för man tror man är ”ner röstad”

  Mer än 1 anonymt alias ska inte behövas, tror inte schacksnack skulle tappa speciellt många (seriösa) insändare av kommentarer om sådan policy skapas. Men som sagt, förstår om det är svårt och för mycket jobb att övervaka sånt.

 44. Martin Slingsby säger:

  @ Onni: I rest my case, jag har inte påstått någonting av det du påstår att jag att jag påstår.
  @: Schack är …: Om du har läst Onnis konstanta inlägg om geometriskt språk i alla de forum och alla möjliga och omöjliga ämnen han bevistat skulle du också bli [beeeeeep} trött på dem. När han dessutom börjar blanda in riksdag, regering och (i andra sammanhan) Haningen kommun för att de inte delar eller propagerar för hans ider, blir du ännu tröttare på att läsa det.

 45. Anders Lind säger:

  Andre: Funkar att söka på James Randi challenge på google och då får man bland annat upp denna sida: http://www.randi.org/site/index.php/1m-challenge.html

 46. onni aikio säger:

  Till Leo och ”Schack är” …Tack för hälpen ! Det har ingen betydelse vems åsikter det är jag tar upp i detta forum som enligt SAOL är ” domstol” =Folkets domstol. Jag vill bara veta (ställa dem i Sv SF mot väggen) …bevisa hur dåliga tänkare vi är …det finns något som inte stämmer … därför att i deras reklamhäfte står det att ” LÄR DIG TÄNKA … SPELA SCHACK ” … det verkar inte vara så. Jag har lärt mig tänka … vad är det andra (Martin och André ) sysslar med … måste jag fråga ? Det första som jag är efter är att Förbundet bryter tystnaden och slutar skicka reklamblad till skolorna där man uppmanar att spela schack … så lär du dig tänka ???? Det som jag möter i schackklubbar (andra än i Veteranernas SK i Stockholm, där både Söderborg och Samuelsson f.d. ordf. i STH:s SF … är medlemmar) … är ett dåligt bevis på att man blir bättre tänkare när man spelar schack … ” utan att tänka” ! Paradox !

 47. Schack är ett geometriskt språk säger:

  Schack är geometri samt mycket annat. Språk?? Bara för att vi inte begriper Onnis åsikter behöver det inte betyda att han har fel eller förtjänar att behandlas med mer respekt. Det är lågt med påhoppen.

 48. Sune Larsson säger:

  Schack må vara vilket språk det vill – på andra forum diskuteras mer konkret schack – t.ex slutspelet
  mellan Stoltz-Kashdan 1928 i Haag. Diskussion S+4 bönder mot L+4 bönder. Karsten Mueller menade
  exempelvis i Fundamental Chess Endings att vit borde kunna hålla detta vid bästa spel. Därefter vederlades
  en del av hans varianter av en noggrann tysk! Herr Houdart (Houdinis skapare) menar att det skulle rubba
  hans världsbild och själva grunden i Houdini – om svart står på vinst när slutspelet börjar (se position via länk)

  Varianter och positioner att sträva mot florerar. Bästa datorn säger lika spel – men är det så? Fann själv en
  rad med vinstvarianter för svart och ställningar där man ser hur krampaktig vits ställning kan bli.

  För intresserade (av schack) här länk till diskussion – analyser + länk till Karsten Muellers genomlysning.

  Alltså: är slutspelet vunnet för svart även vid bästa försvar? Jag tror det – Karsten M håller på remis…

  http://talkchess.com/forum/viewtopic.php?t=46726

 49. André Nilsson säger:

  (40) Håller med Susanna Berg!

  (45) Jag känner väl till James Randis stående vad och det är inga problem att googla det, men min fråga till Onni var vad han menade med det diffusa ”dubbelriktad information” och varför han trodde att hans påstådda bevis av detta fenomen skulle rendera en miljondollarbelöning. (Nej, Onni, jag vill inte ha några fler utredningar från dig.)

  De påstådda påhoppen mot Onni Aikio har sin förklaring i det Martin Slingsby skriver i (44). Men det är väl ändå i första hand det Onni skriver som får ”påhopp”, inte han som person? Är det något som är respektlöst är det att gång på gång kapa trådar med förvirrade inlägg som dessutom lägger jävligt skumma ord i mun på folk. Sida upp och sida ner ägnas åt meningslöst dravel. Varför inte bara skapa en tråd om schack som geometriskt språk så får vi väl se hur många som är intresserade av att diskutera det.

 50. André Nilsson säger:

  Önskar också det nya gänget lycka till!

 51. Leo säger:

  (47) Det är knappast fråga om påhopp eller bristande respekt. Om det inte går att
  1. ge en enkel och konkret definition av ”dubbelriktad information”,
  2. ge en enkel och konkret definition av ”geometriskt språk”, samt
  3. förklara vad endera har för relevans för schackspelet,
  finns det helt enkelt inget att diskutera. Trots ett stort antal inlägg i ämnet har jag inte sett något i den vägen. Men skapa gärna tråden ”Schack som geometriskt språk” och samla alla data där 🙂

  Och lycka till med nya Schacksnack, förstås, för att återgå till ämnet!

 52. onni aikio säger:

  Men snälla André ! Du pratar i nattmössan ! Det geometriska språket har diskuterats i Schackforum.se … föregångare till Schacksnack.se. c. 5000 inlägg ! Debatten avslutades med att jag hotades ställas inför domstol av en professor i VA som deltog i debatten. Jag tyckte att han hade kommit in på detsamma slutsats (sanning) som jag … samma som Berndt Söderborg och SG Samuelsson att schackpjäser är geometriska figurer och fungerar som ett språk !
  Han hade skrivit en artikel i tidningen ”Ny kunskap” att matematiska formler fungerar som ett språk ! Jag tyckte att det var precis samma sak … han hade kommit på matematiken ! Fortfarande kan jag inte se skillnaden. Kan du ? Du kan väl börja svara på frågor också och inte skylla på andra !
  Det är inte så konstigt när vi vet att det är geometri=jordmätning som utgör grunden till matematik t.ex. det är kortare sträcka från 1 till 3 än från 1 till 8 !

 53. Martin Slingsby säger:

  Onni: Sluta snälla. Please?
  Professorn som du refererar till bad dig upprepade gånger att låta bli att blanda in honom i dina mer eller mindre relevanta inlägg om schack. Du fortsatte att blanda in honom i dina ideer. Till slut ledsnade han. Jag minns delar av den hopplösa/meningslösa diskussionen på schackforum.
  Kan vi lägga ner det här nu, alt göra en separat tråd för de som önskar/orkar diskutera geometriska språk och schack.

 54. André Nilsson säger:

  Att Olle Häggström övervägda att polisanmäla säger en hel del om hur snett det kan gå när du tillåts svamla fritt på forumet. Vad är det frågor du vill att jag ska svara på? Om du kan formulera dem på ett begripligt sätt lovar jag att besvara dem efter bästa förmåga. Under tiden kan du väl svara på mina frågeställningar som sammanfattats av Leo på ett alldeles ypperligt sätt.

 55. Erik Geijer säger:

  Jag har skapat en sida som enbart är till för att diskutera om schack är ett geometriskt språk (tack Susanna för ett bra förslag): http://www.schacksnack.se/artiklar/77985
  Där får ni diskutera frågan hur mycket ni vill. Här under ”Det nya gänget på Schacksnack” och på övriga sidor är det inte längre ok att ta upp den frågan.
  Onni: med all respekt för att du brinner för ditt hjärteämne så har du även orsakat en hel del irritation genom att ta upp saken i alla möjliga andra diskussionstrådar. Jag hoppas att du respekterar det nya upplägget och håller dig till den nya diskussionssidan när du vill ta upp ”schack som språk” i framtiden.

Lämna en kommentar