jan 02


Foto Lars OA Hedlund.

Nyårsdagen besökte Peter Hlawatsch från Scandinavian Chess Tournament (SCT) landets största internationella schackturnering Rilton, som går av stapeln i Stockholm och efter det tecknade han ner några synpunkter.

I år spelas Rilton på en ny adress – Clarion Hotel vid Skanstull. Pampigt hotell med en bred ingång. Till vänster om ingången ligger en enkel kafeteria som kl. 16.00 hade slutsålt förutom kaffe och te. Till höger om denna finns några ”trappsittplatser” med plats för analys eller blixtspel. En våning upp ligger den ljusa, rena och välventilerade spelsalen som rymmer samtliga klasser – Rilton Cup, Rilton ELO och Rilton Open – men den är alldeles för liten för så många deltagare (223). Borden, men tyvärr allt för få, med livesändningar har vita bordsdukar. Med flera bräden hade man ökat PR för turneringen!

För åskådarna finns det tre korridorer på kort sidan samt två på långsidan men det är omöjligt att följa spelet på ett tillfredställande sätt. För analyser, utöver de som nämndes i förra stycket, finns det platser till på andra våningen. Vill man betala 40 kronor, tillträde till turneringarna är gratis, kan man besöka det stora kommentatorsrummet på övre plan där GM Ulf Andersson håller hov de sista fem ronderna.

Sammanfattningsvis: Det är en klar förbättring sedan förra året då Rilton spelades i Schacksalongerna.

Lämna en kommentar