apr 20

Dagens fråga

En snabb ”Veckans fråga” (avslutas i dag klockan 15.59). I Lund pågår Schackstudions GM-turnering och tre ronder återstår. Sista ronden spelas på fredag. Vem vinner turneringen? Omröstningen finns som vanligt i högerspalten.  Svarsalternativen är:

 • IM Daan Brandenburg
 • GM Nils Grandelius
 • GM Stellan Brynell
 • IM Daniel Semcesen
 • GM Hans Tikkanen

Läs de 14 kommentarerna till “Veckans fråga…”

 1. Magnus Olsson säger:

  Borde det inte finnas ett alternativ ”inget annat” om någon nu skulle tycka att SSF gjorde det enda möjliga? Som omröstningen ser ut så ger den intrycket att vilket alternativ man än röstar på så tycker man att SSF borde sparat på något annat än just Schack-4:an-ledaren.

  Från webmaster: Naturligtvis! Lagt till i alternativen. Tack!

 2. Rickard Engman säger:

  Det är beklagligt att det måste göras nedskärningar på viktiga delar inom det SSF satsar/ har satsat på.

  Om inte ekonomin tillåter måste nedskärningar göras tyvärr. Vad exakt som är ”minst illa” att skära ned på är inte enkelt att avgöra. Därför avstår jag från att rösta

  En fråga , som är mer intressant är finns det inte fler / effektivare sätt för SSF att få in pengar både till SSF , och Sveriges Schackklubbar så att ” Rörelsen” inte skall behöva dra ned på sådant , som är sådant som tillhör kärnverksamheten.

  Mitt förslag är en ny veckans fråga där förslag kan ges på vad , som kan göras för att vända den negativa trenden.

  En annan viktig fråga är:

  Vad gör olika klubbar idag för att finansera sin verksamhet ?

  Skriv gärna hur ni på eran klubb klarar att driva er verksamhet.
  Kanske just din klubb har någon smart lösning på hur ni får in pengar till er verksamhet.

  Dela då med er av era ekonomiska lösningar till övriga! Kanske är det så att just eran klubb har lösningar , som är guld värda även för övriga schack-Sverige.

 3. Magnus Olsson säger:

  Jag avstår från att rösta eftersom jag inte har tillräcklig insyn i SSF:s ekonomi för att veta var man egentligen kan spara pengar. Situationen är väldigt trist och vad man än sparar på så blir det dåligt.

 4. André Nilsson säger:

  Alla ni som tycker att ”SSFs ekonomi körs i botten”, som en anonym brevskrivare tyckte i en annan tråd har chansen här att säga vad det ska sparas på. Märkligt vad tyst det blev …

  Rickard Engman undrade vad man kan göra för att få in pengar till SSF och det finns väl i stort sett två lösningar: att höja medlemsavgifterna och att skaffa sponsorer. Fler förslag? Det förstnämnda brukar ge upphov till ramaskri och på den andra punkten har vi lyckats väldigt dåligt genom åren. Visst borde det gå att få en nationell sponsor till propagandatävlingen Schackfyran?

  Jag tycker Rickard Engmans andra frågeställning på sätt och vis är intressantare: ”Vad gör olika klubbar idag för att finansera sin verksamhet ?”. Jag ska dela med mig med ett tips som kanske har gått några föreningar förbi. Det går att anställa så kallade ”tredjefasare” och få dels extra arbetskraft i föreningen men också ett bidrag på ca 5000 kr per månad. ta kontakt med Arbetsförmedlingen i din kommun och se vad de har för upplägg för tredjefasarna.

  Hittar ni rätt person kan det ge ett enormt uppsving för en schackklubb, och tänk lite utanför boxen – det behöver faktiskt inte vara en schackspelare som ni tar in.

 5. Rickard Engman säger:

  Helt rätt André Nilsson !

  Hoppas att fler gör , som ni !
  kommer med konkreta förslag och tänker lite utanför boxen!

  Jag tror att det finns flera schackspelare ute i vårt land , som faktiskt har förmågor , kunnande , kontakter , som man vanligen inte tänker på att olika klubbmedlemmar faktiskt besitter.

  Jag menar hur brokig är inte ” schackspelarskaran” ?

  ”Alla” sorters ursprung , utbildning , arbete , ålder , samhällsklasser etc

  Det borde innebära att det finns folk där ute , som faktiskt vet hur man kan vända den negativa trenden

  De kanske finns schackspelare , som faktiskt har det , som sitt arbete att vända negativa trender inom tex näringslivet etc

  Träd fram! dela med er av ert kunnande VÄND DEN NEGATIVA TRENDEN !

 6. Magnus Olsson säger:

  André: Om vi skall satsa på elitspelarna över 25 år, med deltagande i olympiader, EM etc, så måste vi nog skaffa sponsorer. Statsbidragen är ju till för att stödja ungdomsverksamheten. Och ja, det är svårt, men inte omöjligt.

  Om vi kan vända trenden på breddsidan och göra schack mer synligt i samhället så borde det kunna bli lättare att hitta sponsorer. Det går att vända trender. Och dagens satsning på ungdomsschack borde, om man sköter det rätt, leda till att när t ex schack-4:an-deltagarna växer upp så finns schacket med på deras karta så att vi har en större publik i framtiden.

 7. Rauan Sagit säger:

  Så vem tjänar pengar på schack, rent strukturellt så att säga? Internet Chess Club (ICC) drar in hyfsade belopp, men det sker också på grund av medlemsavgifter, så egentligen är det en stor schack-klubb, med volontär-arbetare. FIDE drar in pengar via avgifter för registrering av turneringar och för titlar. Vem mer?

  Nå. Schackpartier mellan halvkända starka spelare på 90 min för 40 drag och 30 sek tillägg per drag kan knappast dra in pengar bara som de är så att säga. Besökare behöver veta vad som sker bakom kulisserna på de här partierna. De behöver kommentatorer som kan liva upp saker och ting, som är mycket bra på att framträda.

  Där är ett sätt att tjäna pengar under en turnering. Att välja ut kommentatorer som kan motivera en besökare i rummet att betala en summa per dag. Men då gäller det att vara proffsig med utrustning, aukustik, så att de längst bak både ser och hör. Det gäller att ta det hela på allvar, i så fall. (livesändningar kollapsar fortfarande, hur ofta kollapsar en direktsänd tennismatch?)

  Ett annat sätt. De starkaste spelarna i en turnering säljer blixtpartier varje dag för besökare. Och man gör det snyggt, på podium, och en kommentator än en gång, som kryddar till det hela. Energi, spänning, och att få hänga med! Det kan man betala för!

  Okej så fler besökare => större intresse från sponsorer. Undersök då marknaden. Vem besöker stora turneringar? Gör ett snyggt enkelt formulär o ta reda på saken. Presentera sedan potentiella sponsorer med hårda fakta. Sälj in det hela, så att säga.

  Så det här var förslag hur en turnering som kan ha ett stort kommentator-rum och många besökare per dag kan försöka värva sponsorer och tjäna pengar. Men utgifterna då? Hyra lokal, ha personal på plats, teknisk utrustning, teknisk personal på plats, resultat-rapportering, servering? Det här vet jag inte. Det behövs siffror. Men då kan Sveriges Schackförbund tillsätta en kommitté som utformar och håller turneringar som går med vinst och vinsten går till SSF. Men då behövs personer som klarar av att göra det också 🙂 och hur många sådana finns bland schackspelare?!

 8. Bengt Wihlborn säger:

  När det är kris…. brukar det bästa sättet vara att investera sig ur krisen….!

 9. Jan Lidén säger:

  André Nilsson skriver om ”tredjefasarna” men ger en för anordnarna (t ex schackklubbar) alltför ljus bild. Det som kallas JOBfas3 är en tidsbegränsad period av aktiviteter/sysselsättningar för arbetslösa personer. Det handlar inte om arbete och inte heller om anställning. Inga löner utbetalas. Däremot aktivitetsstöd eller försörjningssstöd. Det låter ju bra om klubbarna kan håva in 5000 per månad. Enligt arbetsförmedlingen ges pengarna (225 kr per person och anvisningsdag) som ekonomiskt stöd för handledning och ev merkostnader. Klubben måste alltså utse en handledare och tredjefasarnas aktiviteter får inte konkurrera med ordinarie arbete. Fas 3 kommer antagligen att skrotas efter all kritik mot att de arbetslösa trots alla regler ändå utnyttjas som ”arbetskraft” (alltså utan lön) av oseriösa anordnare och att Arbetsförmedlingen brister avsevärt i kontrollen av om anordnarna följer kraven eller ej. Jag tycker inte att det för de arbetslösa orättvisa systemet JOBfas3 ska utnyttjas för att förbättra schackklubbars ekonomi. Men Rauan Sagits förslag är däremot mycket intressanta.

 10. André Nilsson säger:

  … och Jan Lidén målar upp en alltför svart bild av ”tredjefasarna”. Tidsbegränsningen för Fas 3 är TVÅ ÅR. Tredjefasarna får inte konkurrera ut några avlönade arbetare, hur många sådana finns det bland schackklubbarna? Om Fas 3 kommer att skrotas eller ej i framtiden är ointressant. Eller: skynda er då! Att klubbarnas ekonomi kan förbättras med Fas 3:are är en bisak, det viktiga är att man får in folk som kan jobba för schacket.

  Det jag däremot glömde skriva var att en förutsättning för att kunna ta in Fas 3:are är antagligen att man har en egen klubblokal.

 11. Andreas van der Wal säger:

  Förslag till extrainkomster för schackklubbar:

  Ställ upp på arrangemang som valborg, nationaldagsfirande, midsommarfirande, julmarknader etc.

  Vår klubb kör ett av Stockholms större midsommarfirande. Arrangemanget sker tillsammans med ett Folkdansgille. Vi sliter 1-2 dagar om året med detta (dagen före i form av förberedelser och själva midsommardagen med lotteriförsäljning etc). Det är rätt kul och vi slipper hålla på med Bingolotter eller liknande.

  Jag har varit med i föreningar som kört Valborgsmässofirande, hjälpt till på nationaldagsfirande etc. Det finns gott om möjligheter. Kanske är det lokala fotbollsklubben som kör Valborgsmässofirandet? Kontakta dem och se om de vill ha hjälp med förberedelser, lottförsäljning, korvförsäljning etc. Självklart är det även reklam för klubben!

 12. Martin Slingsby säger:

  TfS är en märklig skrift som lika gärna kan gå i graven.
  När man gjorde om den sades det – om jag minns rätt – att man skulle *inte* bevaka tävlingar, för det kunde man lika gärna läsa på nätet om. Och oftast mycket snabbare än i pappersform. Man skulle istället skriva om breddverksamheten.

  Så, vad är nu huvudinnehållet? Turneringsreferat … =/

  Jahap … i tråkigt format i Sv/V (eftersom man inte har råd med färg) och veckor efter det att det hände. Med korta snuttar om breddverksamheten istället.

  Someone please end its misery, and fast.

  Så vad slaktar man istället? Den mest expansiva och framtidssäkrande verksamheten – Schack 4an …. ummm jepp … figures. (Ingen godispåse till de som gissar vad jag röstade på).

 13. André Nilsson säger:

  Får vi hem samma tidning? Huvudstoryn i senaste numret (som var i färg!) var om hur man nyrekryterar vuxna schackspelare. TfS ska handla om _svenskt_ schack, och det gör den.

 14. Bo Berg säger:

  Angående SSF:s anställningar:

  Jag lägger även med mitt svar på Jespers sk. rapport längst ner.

  För mig verkar det som om BBG (budgetsberedningsgruppen Anil S., Erik D., Peter H. och Niklas S.) räknat hem de inkomster som Jespers projekt skulle kunna ge direkt utan att till fullo ha insett att bidragspengarna släpar efter med 2 år.

  Härav c:a 1 miljon mindre till verksamhet.

  Insikten att låta en anställd gå borde ha skett innan ytterligare en ny anställdes (Jesper) och även detta anser jag är för mycket anställda i detta lilla förbund och dess ekonomi.

  Förutom Per och Jesper har ju även Kent arbetat med S4an det senaste året såsom anställd. Dessa tre torde kosta förbundet mellan 1 till 1,5 milj. vad gäller skatt och arbetsgivaravgifter samt resor övernattningar mm. Detta förutom själva lönen som också blir c:a 1 milj.

  Dessa c:a 2,5 milj. är bidragspengar som det menas skall komma den lokala verksamheten till del. Såsom det har varit nu senaste året så krävs det av dessa tre att de skapar över 100 klubbar som består eller ersätts av nya och dessutom över 10 000 ungdomsmedlemmar per år. Detta skall dessutom ha skett 2 år innan om lån från övrig verksamhet inte skall behöva ske såsom nu skett och som det kommer att behöva ske även framöver.

  Jag anser att vi endast har råd med en personal som arbetar avlönat med detta. De övriga medlen bör ut lokalt där de kan användas till kortare resor mm. som inte kräver skatt eller arbetsgivareavgifter. Då blir dessa pengar mer värda.

  Sedan måste den anställde arbeta mot att den lokala verksamheten blir självgående och slutmålet skall vara att avskaffa sin egen nytta då regionerna själva erhållit tillräckligt kunnande.

  Dessutom krävs det nog en rationalisering av kansliet genom att det slås ihop med något av de större distrikten så att effektivisering och samverkansfördelar går att uppnå.

  Mvh Bo Berg

  Det finns mycket att debattera och ventilera i detta ämne och SSF:s ekonomi samt dess nuvarande och framtida likviditet och hur det senaste 1 ½ årets budgetplanering inkl. denna anställning vid sidan av de andra 4 anställningarna som redan fanns förutom vissa arvoderingar som tillkommit och så finns det ju även resor och telefon samt övernattningar mm.

  Jesper Hall uppfattar jag såsom mycket duktig att snappa upp saker som han sätter sig in i och han är även bra på att sedan framföra sina slutsatser mm. Hans kunskaper och erfarenheter är omfattande och djupa och han inger förtroende med sin personliga framtoning.

  Som jag bedömer det är han nog utifrån detta berättigad en god lön, men det gäller ju för alla som vill ha ett jobb att det finns någon som anställer eller anlitar för de kunskaper som finns. I dagens samhälle finns många mycket kompetenta som har ett arbete som de är överkvalificerade för eller så kan vissa t.o.m. vara arbetslösa trots goda kvalifikationer. Utifrån detta ser jag mycket positivt på Jesper Hall och även hans författarskap med schack samt grävande och undersökande arbete såsom nu senast med Hjalmar Söderberg och schacket samt liknande.

  Min frågeställning som medlem i SSF är om Vi har råd med en sådan anställning?

  C:a 560 000 kr per år i 1½ år blir nog över 1 miljon med resor och liknande omkostnader. Och dessa pengar måste lånas från förbundet kassa eller via ett banklån med vidhängande ränta först i 2 år och sedan hela tiden tills detta lån är avbetalat med hjälp av ev. extra bidragspengar som kan genereras från våren 2012 och framåt. Om Jesper slutar nu när projekttiden går ut till sommaren så handlar det om en avbetalning på c:a 1,2 milj. 2012. Det motsvarar c:a 200 extra nya klubbar i verksamheten som bedrivits 2010. ( 50 klubbar svarade han kort innan han lade på sin mobil, när jag ringde upp honom. Så han är inte så lätt att nå och få tala med och så är det dyrt för oss när våra tjänstemän bara har mobil.)

  Nu talar ju prognosen i rapporten om att det blir lite mer, men en skuld på 3/4 milj. torde ligga kvar från feb/mar 2012 och framåt. Under våren finns prognos på ytterligare 20 klubbar och totalt 72 klubbar till sommaren om Jesper slutar då. Det skulle i så fall kunna innebära ett extra tillskott med bidrag på c:a 450 000 kr om allt går bra men skulden ökar med c:a 100 000 kr till c:a 850 000 kr och det ger i så fall en fortsatt skuld på c:a 400 000 kr om kalkylerna håller och bidragen inte sjunker nämnvärt, vilket bara det är högst osäkert.

  En annan stor osäkerhetsfaktor som Jesper själv nämner i sin rapport är: ”… om de orutinerade klubbledarna hunnit få in en korrekt registrering i tid.”

  En mycket allvarlig kritik måste här riktas mot SSF:s ekonomiansvariga och styrelsens budgetarbete då de bara begärde hälften så många klubbar (35) av det som prognosen i rapporten anger. Det gör ju att Jesper hamnar utan klander, men hur har ekonomiansvarig räknat? Om utfallet blir så riskeras ju hela SSF:s ekonomi.

  Detta förutom den grundläggande budgeten som slog fel på ½ miljon bara den.

  Jag tittade tillbaka på de senaste årens siffror som finns på sidan 5 i SSF:s senaste möte i nov. Se http://www.schack.se/arkiv/protokoll/cs/cs2010_6.pdf

Lämna en kommentar