mar 09

         

Axel Smith, Lunds ASK, har i en kommentar till inlägget under ”Korta nyheter” om SCT:s veteranschack som skall spelas i juni, lyft fram en artikel – Ett hot mot idrottens kärna – som finns i SvD i dag. Den är skriven av ordföranden i Riksidrottsförbundet Karin Mattsson Weijber med flera. Schacksnack vill lyfta fram den i ”ljuset” så att så många som möjligt av hemsidans läsare får möjlighet att fundera på Axels fråga ”Gäller detta även schackförbundet, som inte är med i RF?” och vad det då kan få för konsekvenser.
.

…Ska Konkurrensverket tvinga idrottsrörelsens förbund och föreningar att ändra sin struktur och undergräva hela sin verksamhetsidé? Risken finns sedan en privat arrangör av bilsporttävlingar anmält Svenska Bilsportförbundet (SBF) för att ha brutit mot konkurrenslagen. Om anmälaren får rätt riskerar fallet att bli prejudicerande för i princip alla Sveriges 70 specialidrottsförbund, och rasera såväl tävlingsverksamheten som det ideella engagemanget. I dag träffar Riksidrottsförbundet (RF) och SBF Konkurrensverket för en sista diskussion innan verket tar sitt beslut.

En privat kommersiell aktör startade för ett antal år sedan en konkurrerande tävlingsverksamhet för bilsport i Sverige. Enligt SBF:s tävlingsbestämmelser och RF:s stadgar får inte en medlem utan godkännande från föreningen eller förbundet samtidigt delta eller vara funktionär i icke sanktionerade tävlingar utanför före ningens eller förbundets verksamhet. Initiativtagaren emotsätter sig dess regler och har anmält SBF till Konkurrensverket…

Läs hela artikeln här.

Läs de 5 kommentarerna till “Ett hot…”

 1. Tomas Pettersson säger:

  Personligen ser jag inget problem här. Sporter som utövas professionellt med konkurrerande kommersiella aktörer kan ändå bedrivas som nu på amatör och ungdomsnivå. Det hot som bekymrar RF:s ordförande innebär förvisso ett hot, men inte mot den traditionella svenska idrottsrörelsen som drivs ideellt, utan mot ledare som förvandlat ett tidigare ideellt engagemang till betalt arbete. Jag ser få tecken på att klubbar inom t.ex. fotboll som har stora inkomster av ligaspel och transferpengar använder dessa till något annat än att förbättra sina elitlag bl.a genom att i sin tur köpa spelare. Det är ändå avgifter, kommunala bidrag, lottförsäljning o.s.v. som betalar omkostnaderna för att bedriva den del av verksamheten som det inte går att tjäna pengar på.

  Tvärtom tror jag att den ideella delen av idrottsrörelsen lättare kan försvara och motivera samhällets ekonomiska stöd när man producerar välbefinnande och personlighetsutveckling och lämnar de kommersiella delarna till att konkurrera fritt med varandra och annan underhållning.

  Jag ser åtminstone det som ett samhällsintresse att människor aktiverar sig i organiserade fritidsintressen, medan jag finner det ganska likgiltigt om någon går och tittar på fotboll, går på operan eller ser på TV. (Däremot ser jag ett kollektivt intresse av att dessa alternativ och många, många fler finns, att via offentligt stöd värna om bredden i utbudet av underhållning har mitt stöd.)

 2. Dock säger:

  Sport är en produkt idag väl att likställa med andra kommersiella produkter.Föreningar idag är Aktiebolag och fler lär det bli.

  ”Enligt SBF:s tävlingsbestämmelser och RF:s stadgar får inte en medlem utan godkännande från föreningen eller förbundet samtidigt delta eller vara funktionär i icke sanktionerade tävlingar utanför föreningens eller förbundets verksamhet.”

  Jag tycker ovanstånde § är synnerligen märklig. Jag kan inte tänka mig att en individuell medlem har kännedom att RF äger hans hobby och fritid.

 3. Tomas Pettersson säger:

  ”Jag tycker ovanstånde § är synnerligen märklig. Jag kan inte tänka mig att en individuell medlem har kännedom att RF äger hans hobby och fritid.”
  De flesta tänker nog inte på det, men det är bara en liknande paragraf som hindrar en arrangör från att ordna ett svenskt schackmästerskap någonstans i trakten mellan Skövde och Hjo samtidigt som en annan arrangör ordnar ett i Västerås.

 4. Bengt Wihlborn säger:

  Kan inte se hur ett beslut i ena eller andra riktningen kan påverka SSF-medlemmar. Redan idag ordnar vi tävlingar och arrangemang som inte är sanktionerade-gudskelov (betydelsen kan diskuteras. Jag avser dock inte tävlingar som innebär förändring av klasstillhörighet). Jag har alltid upplevt frihet i att ordna schacktävlingar…. låt det förbli så, vi är ju inte RF-medlemmar!
  naiv?!

 5. Dock säger:

  @ Tomas
  Förmodligen.

Lämna en kommentar