jan 21

Riksinstruktören i Sveriges SF – IM Jesper Hall – har skrivit en bok med titeln ”Hjalmar Söderberg och schackspelet” (utgivningsår 2010). Det går att läsa om bland annat denna i en artikel med rubriken ”Pjäser med given plats i skönlitteraturen” i Svenska Dagbladet under Kultur och nöje, och den är signerad Kristian Fredén.

Till Hjalmar Söderbergs mästerverk inom det korta formatet bör utöver historietter som ”En herrelös hund” och ”Pälsen” tilläggas ”16. Kd3–Kf6” och ”29. Kf8–Ke6”. Detta framgår av boken ”Hjalmar Söderberg och schackspelet” av Jesper Hall. Nämnda tillägg är nämligen så kallade schackproblem där man i en given position ska finna den snabbaste (och oftast finurligt utformade) vägen till matt.

Vad som också framgår är att detta var långt mer än bara förströelse för Söderberg. Enligt den expertis Hall lutar sig mot i sin intresseväckande framställning bör var och ett av den sortens avancerade problem Söderberg skapade – vilket ju var långt före det fanns några datorer som hjälpmedel – ofta ha tagit hundratals timmar i anspråk…..

Lämna en kommentar