apr 22

Stefan Winge mot VM-guld!?

Denna gång har det tagit väldigt lång tid innan Stefan Winges motståndare, i det återerstående partiet World Championship 20,  Guillermo Toro bestämde sig för vilken ruta han skulle flytta kungen till trots att det fanns endast ett realistiskt alternativ om han inte skulle förlora omedelbart. I dag kom draget.Läs de 17 kommentarerna till “Följ Stefan Winge mot VM-titeln…”

 1. Håkan Winfridsson säger:

  Eftersom partiet visas med 5 drags fördröjning är det väl inte kungsdraget utan hans 89:e drag som tagit lång tid att bestämma sig för om inte jag missuppfattat systemet.

 2. Per Steneskog säger:

  Precis.

 3. Tomas Corsell säger:

  Och vad är egentligen poängen med detta ”systemet” med fem drags fördröjning, om annat än att man vill försäkra sig om att bomma igen minsta tänkbara möjlighet att (korr-)schack skulle kunna bli en populär publiksport.

 4. Magnus Olsson säger:

  Kan det vara för att hindra ”åskådarna” att hjälpa till med analysen?

 5. Per säger:

  Magnus har rätt. I detta fall skulle man kunna tänka sig att tredje part, finländaren som vinner VM om detta parti slutar med remi, skulle kunna sitta och analysera och sen skicka sina idéer till Stefans motståndare. Så att Stefan egentligen möter en honom i ett parti till! Nu vill jag å det bestämdaste säga att jag inte på något sätt tror att detta skulle vara fallet!
  Fördröjning syftar också till att göra det svårare för spelare att kopiera de allra bästa schackspelarna i dessa livepartier, eftersom man inte vet om den variant som spelades är vederlagd eller inte.
  Inom SSKK har vi normalt valt 3 drags fördröjning för svenska tävlingar. Men det finns också en del tävlingar som visas i realtid. I ICCF visar man inte VM-finaler med livesändning då flera spelare på denna nivå känner olust för att deras konkurrenter kan följa deras nyheter mm direkt.
  Titta gärna på http://www.iccf-webchess.com och kolla in alla partier från jordens alla hörn som finns att titta på under ”Tables and results”!
  Varför inte prova på att spela en tävling!
  Med bästa hälsningar
  Per

 6. Aca säger:

  Tyvärr är ju korrschack numera helt meningslöst för spelare under den allra yttersta eliten. De allra bästa kanske fortfarande kan tillföra något utöver dataanalyserna.

  För alla andra känns det fullständigt meningslöst.

 7. Dock säger:

  Per Magnus
  Jag håller inte med. Det finns knappast något som hindrar att en spelare lägger ut det aktuella partiet på sin hemsida för att få så mycket hjälp som möjligt. Det är knappast något som hindrar spelaren att fråga om hjälp av vem som helst. Rybka har Elo idag på runt 3100. Jag förstår inte regeln.

  Personligen finner jag noll av intresse för korr, det blir för perfekt för att vara intressant

 8. Tomas Corsell säger:

  Dock, du har helt rätt. Argumenten för ”systemet” med fördröjning håller inte. Den enda begränsningen för vilken hjälp man ska få använda sig av i korrspel bör alltid få vara korrspelarens egen etik- och självkänsla. Det borde för övrigt inte utgöra ett hinder att en korrspelares namn endast är en pseudonym, bakom vilken det kan få ligga en hel grupp av samarbetande människor, maskiner och bibliotek.

  Många, många samtidigt pågående korrpartier som visas i realtid på nätet, och därför garanterar att det ständigt händer något intressant fastän varje enskilt parti rör sig långsamt, fyller ut dödtiden mellan de mer kortlivade live-turneringarna för alla schackintresserade med internetuppkoppling. Detta hjälper till att ytterligare synliggöra och hålla schackspelet vid liv!

  Var och en finner sin egen tillfredsställelse i schack, som i allt annat, men jag måste ändå få säga att jag inte håller med Dock om att ”perfekt” schack skulle vara ointressant. Mänskliga prestationer i form av intellektuella akrobatnummer baserade på såväl erfarenheter som intuitiv improvisationsförmåga i all ära, men visst roar det också att iaktta extremt väl genomtänkta strategier och långsiktig planering, stängslande sin väg genom exakt beräknade taktiska minfält. Schacket har många sidor, var och en med sin charm!

 9. August på Ekhemmet säger:

  Hauhaujaja ! Ente sulle dau gamle August kunna bidra mä naura raud utau nauen större vekt. När Stefan va hemma hos August au hälsa pau fö munna aur sen, dau spelte han mest Backgammon. Han intog utan protester bjuden mat och dryck, men avstod från den goda kaffihalvan.

 10. Per säger:

  Lars Dock skrev: ”Rybka har Elo idag på runt 3100.”
  Det är en skillnad mellan detta med Rybkas ranking för partier med närschacksbetänketid. I korrschack pratar vi om fem dagars betänketid per drag! Så du måste göra skillnad mellan FIDE:s ELO-tal och det som gäller i korrschack. Även Rybka har en horisont genom vilken den inte ”ser”. Den kan bara se ett visst antal drag. Förvisso ganska långt fram, men när det kommer till slutspel är den betydligt sämre än i mittspelet. OCH en dator kan inte planera och genomföra långsiktiga strategier. Där har människan en fördel. Och det är också givet att en dator hävdar sig bättre mot människan ju kortare betänketid som finns.
  Vidare så har man inom korrschacket möjlighet att använda hjälpmedel. Så då kan man ju fråga sig om inte en människa + Rybka spelare bättre än Rybka själv? Att finna ”sanningen” i en schackställning är väldigt tillfredsställande.
  Tomas: Jag har aldrig hört talas om ett sånt samarbetsprojekt som du beskriver. Men om det nu är en grupp som spelar, vem ska då få äran att hämta gruppens titlar och utmärkelser?
  Med bästa hälsningar!
  Per
  PS Såvitt jag vet har inte du, Lars, spelat ett enda parti på ICCF servern. Rätta mig gärna om jag har fel! Det blir inte bara remi som det borde bli i korr om alla spelade perfekt…
  Så du borde prova på och sen bilda dig en uppfattning! 😉

 11. Dock säger:

  Tomas Jag skrev att jag personligen inte roades av Korr. Jag kan förstå att andra gör det.

  Per Ett Elo på 3100 är hur man än ser det imponerande. Tom Wedberg sa för länge sedan att man behövde hjälpa Fritz. Detta beroende på horisonteffekten. Det är klokt sagt.
  Jag är helt övertygad om att kombinationen mensch/maschine är optimalt. Om jag minns rätt så hade Topalov plus Rybka eller Anand plus Rybka med datbaser 3300 Elo.

  Jag har testat det själv med specifika ställningar och under några timmar ett antal gånger. Det är lätt att bli rätt så bra på att djupt analysera ett ställning 20 drag eller tom mer framåt. Givetvis är de som tillhör världseliten ännu skickligare och det avgör.
  Motorerna har blivit enormt mycket bättre på slutspel och strategier. Vissa engines är bättre än andra på olika ställningar.

  Jag har aldrig spelat på ICCF och kommer med största sannolikhet aldrig att göra det. För övrigt skrev jag heller aldrig att det är perfekt schack utan att det är för perfekt schack vilket är en viss skillnad.
  Jag har provat 2 ggr med korrschack och varit vansinnigt uttråkad efter 1 månad.

 12. Dock säger:

  Tillägg
  Jag är rätt så okunnig om detaljer vad gäller korr, så ta mina åsikter som åsikter från en lekman som bara provat på korr!! Jag föredrar partier på upp till en halvtimme eller helst 1 minuters. Så att spela ett parti som pågår i 5 år skulle göra mig suicidal!

 13. Per säger:

  Hej!
  Nåja – några fem år tar det inte längre. Om man spelar på servern så tar det normalt högst 2 år. Det förekommer också spelare som spelar mycket snabbt och det avslutas en del partier redan de första veckorna av en turnering.
  Poängen är att du spelar inte bara ett parti, men flera simultant. Så om ett parti tar lång tid så har du andra att titta på samtidigt. Jag trodde också att jag var för otålig för korrschack men jag testade en gång och sedan dess har jag stadigt varit vid draget i 32 år! Jag tycker att det förbättrade mig som närschackspelare också. Man jobbar helt enkelt med schack dagligen och det ger mycket träning.
  Mvh Per

 14. Dock säger:

  Per (S?)
  Har inte Winges parti hållit på nästan 5 år?
  Jo jag kan förstå att vissa uppskattar korr, men jag har försökt och aldrig fallit för det. Är nog för otålig. Är inte heller så förtjust att Fritz har så stor betydelse.
  Självklart finns det fördelar att spela korr för närschacket.
  Men jag är en för ytlig person för att uppskatta det!

 15. Per säger:

  Lars skrev: ”Har inte Winges parti hållit på nästan 5 år?” Jodå, det startade den 25 okt 2004! Men det är med vanlg post och dessutom ovanligt långt. Om man spelar på servern så går det betydligt fortare, då tiden i postgången inte existerar.
  Det finns ett antal som fortfarande gillar den långsamma postgången så det arrangeras fortfarande poststävlingar också. På 80-talet spelade jag med en motståndare från Litauiska Sovjetrepubliken. Det tog sex och ett halvt år och varade i drygt 90 drag. Det var ett tornslutspel och min motståndare hette A Mikenas, vars far skrev en uppmärksammad bok om tornslutspel och faktiskt var en toppspelare i Sovjet. Han hade bland annat tuffa duster med Tal i Sovjetmästerskapet på 60-talet. Mycket riktigt så förlorade jag tornslutspelet. Men det var mycket lärorikt!
  Mvh
  Per (Jodå det är S i efternamnet och ordf i SSKK)

 16. Magnus Olsson säger:

  Tomas (inlägg nr 8): Det räcker tyvärr inte med etik. Antag att jag spelar ett korrparti som samtidigt läggs ut ”live” på nätet. Jag sitter och tänker på mitt 25:e drag när jag får ett mail från en spelare jag inte känner: ”Hej! Jag tittade på din ställning och undrar om inte 25. De4 vinner [och så följer en bunt långa varianter]. Vad tror du?”.
  Jag har inte hunnit analysera det draget ännu.

  Nu hamnar jag i en svår situation. Skall jag utnyttja informationen i mailet? Är det etiskt att göra det? *Kan* jag ens bortse från idén nu när jag har fått den presenterad? Skall jag tro på varianterna? Hur vet jag att det inte är min motståndare som försöker förvirra mig?

  Med nuvarande system slipper man i alla fall sådant.

  Att en spelare själv skulle lägga upp ställningen på sin egen hemsida borde väl vara att betrakta som fusk? Jag har inte sett reglerna men de borde i alla fall förbjuda sådant…

 17. onni aikio säger:

  ”Fusk” ? Det är ju tillåtet att använda datorer och database (flera miljoner spelade partier) också och ingen bryr sig om det ! Meningen med korrschack borde vara lite si och så ! Spela skall man inte förbjuda, men titlarna som ”mästare” borde slopas på grund av hjälpmedel som dator !

Lämna en kommentar