jan 24

IM Nils Grandelius, Lunds ASK, har börjat komma upp i sin normala standard efter den misserabla inledningen i GM-C i CORUS Chess 2010. I dag vann han mot IM Robin van Kampen från Holland, precis som Axel Smith mer eller mindre lovat i sin rapport som publicerades i morse. I kväll blir det ingen rapport från Holland utan det kommenterade partiet får tala för sig själv. I morgon, den spellediga dagen, kan Schacksnack åter bjuda på en intervju med Nils, så håll utkik.

Tabeller och samtliga partier från GM-A, B och C kommer senare i kväll.

IM Nils Grandelius kommenterade partier rond 8-1.GM-C: tabell och samtliga partier efter rond 8.


Läs de 12 kommentarerna till “Nils vinstparti i rond 8…”

 1. Hans Tikkanen säger:

  På vilket sätt är 30…Sf6! 31.Txg7 S8d7! bra för vit?

 2. Rauan Sagit säger:

  Snyggt Hans, 30…Sf6 ser klurigt ut för vit

  Vit får prova

  30…Sf6 31. Txg7 S8d7 32. Tg3

  Men jag tycker att

  32…Df8

  Ser äckligt ut… Jag använder som vanligt ingen schackdator till analys, så jag kan inte ge ett exakt svar.

  32…Se4 däremot kan ge vit chanser, en ”mänsklig variant” är följande

  32…Se4 33. De7 Sxg3 34.Txg8+ Txg8 35.Dxd7 och det blir jobbigt för svart

 3. Dock säger:

  Drag man normalt förkastar direkt. Det är inte ”sunt” att tappa g7bonden framför kungen och ställa damen rakt i slag

 4. Linus Olsson säger:

  Min tyska kompis säger 30…Sf6 31.Txg7 S8d7 32. Sc5 (32. Tg3?! (32. – Se4?? 6.80) 32. – Df8 0.08 ) Sxg4 33. Se6 Sge5 34. f6 Sf7 35. Df4 Dxg7 36. fxg7 Kg8 37. c4 Tac8 38. Sxd8 Rxd8 0.47

 5. Linus Olsson säger:

  Det som däremot är märkligt i Axels kommentarer är att Li Chaos 13. Sxf7 inte får dubbla frågetecken. Det förvandlar en ställning som är något bättre för vit till förlust på ett drag.

 6. Hans Tikkanen säger:

  Din tyska kompis kanske behöver kompleteras med tex robbolito eller stockfish, eller få lite längre betänketid. Jag satte på deep fritz 11 (vit), robbolito och stockfish och fick fram följande variant 30…Sf6 31.Txg7 S8d7 32. Sc5 Sxg4 33. Se6 Sde5! 34.Txg8 Txg8 35.Dc1 Sg4 36.d7 Sge3 37.Kf2 Txg2+ 38.Kf3 Tgg8 (0.00), där fritz förstadrag Da1 ger svart fördel enligt de andra motorerna.

  Håller med om 13.Sxf7 är dåligt, men jag förstår poängen att komplicera ställningen när motståndaren har lite tid, särskilt som det inte hade gått så bra för Nils fram tills det partiet.

 7. Axel Smith säger:

  Hans: Du har säkert rätt i varianten du ger med S8d7 osv är helt okej. Jag kontrollerar med datorn att det jag skrivit inte är helt fel, men man kan ju inte påstå att partikommentarerna baseras på några djupare konkreta analyser av ställningen.
  Linus: 13.Sxf7 bör få ett frågetecken, det har du rätt i. Att jag inte gav draget något ? baserades nog mest på min känsla när jag följde partiet, jag tyckte att t.ex. 16.b4 såg mycket farligt ut för svart. Men Sxf7 är inte bra.

  Idag offrade Li Chao på f7 igen, även om han bara blev en kvalitet under. Min dator tycker -1 (jag satte dock bara på den en kort stund), men det känns att vit står okej där (speciellt eftersom Li Chao fortfarande har 1:42 på klockan, det är alltså prepp). Jag gissar på att vit vinner där.

 8. Håkan Winfridsson säger:

  Hans: Kan du hjälpa mig med att förklara vad robbolito och stockfish är för några program? Aldrig hört talas om dem. Vad kostar de, vilken säljer dessa? Är de bättre än Linus tyske kompis?

 9. Hans Tikkanen säger:

  Håkan:
  Robbolito och Stockfish är såvitt jag förstått det de två starkaste gratismotorerna. De är båda open-source. Det är bara att söka och ladda ner. De finns inte som multiprocessorvarianter men är mycket starka som de är, robbolito sägs vara lite starkare än rybka 3 (singelprocessor) [elo 3300 enligt hemsida] men hävdas av vissa vara en rybka-klon vilket fått stockfish-folket att säga att deras motor är den starkaste gratis-motorn. Robbolito verkar ha problemet att den bara ger en pv (principal variation) än så länge, men det kanske ändras i framtida versioner. Jag körde en snabbschacksmatch mellan robbolito och deep rybka 3 (lite orättvist det) som rybka vann med 2½-1½. Både robbolito och stockfish är betydligt snabbare än rybka, men jag antar att de inte bedömmer lika bra istället. Som jag förstått det är robbolito klart bättre än rybka i slutspel, men jag har inte testat det ännu. Helt klart värda att testas i mitt tycke, särskilt som de gratis! Som sagt, allt är som jag har förståt det, jag kan ha fått något om bakfoten.

 10. Hans Tikkanen säger:

  Tänkte bara tillägga, de har inga GUI utan kan köras i fritz, chessbase etc.

 11. Jörgen Nilsson säger:

  En fråga till Hans.T. Har du provat Kvetka? ( vitryskt program, tror jag.) Hur starkt är det i jmf. med Rybka,Fritz etc.
  Vi två möttes i Norrköping, Allsvenskan Schack- 08 – Karlstad ASS. Då var du bara 12 eller 13 år gammal och spelade skjortan av mig i slutet Sicilianskt. Du hade svart. Det partiet kommer du säkert ihåg! Jag håller tummarna för dig och Lund i fortsättningen i Elitserien! / Jörgen

 12. Hans Tikkanen säger:

  Jörgen: Som jag förstår det av deras hemsida är Kvetka en program för att enkelt titta på partier från hemsidor, tex borde man kunna köra detta lilla program när man vill titta på partier här på schacksnack och vips så kan man flytta pjäserna och ha analysmotor (jag har dock aldrig testat programmet själv, ska kanske göra det någongång, tack för tipset!). Det är alltså inte en motor själv, men kommer med gratis-motorn Fruit 2.3.1, som verkar vara ca 180 poäng sämre än rybka 3 (1CPU på båda, samma OS), inte så konstigt eftersom motorn slutade utvecklas 2007 enligt Fruit själva. De påstår natuligtvis ändå att den är en nyttig motor att ha, då den har en speciell spelstil…
  Jag är i regel nöjd om jag kommer ihåg mina partier från senaste tävlingen, partier 10+ år sedan kommer jag tyvärr aldrig ihåg. Tack för ditt stöd! /Hans

Lämna en kommentar