sep 13

Slutspelsälskare kan den sista timman av livesändningen njuta av det sällsynta slutspelet utan bönder, två löpare mot en springare, mellan kontrahenterna Yuffa Daniil och Luce McShane. Den som inte känner till grunderna i detta slutspel hänvisas till position 204 i boken 300 most important chess positions – Study five a week to be a better chess player. Där gås slutspelet noggrannt igenom utifrån löparparets perspektiv i VM-partiet Botvinnik-Tal, Moskva 1961.

Genom att följa slutspelet i livesändningen kommer du att lära dig en nyttig försvarsteknik med springaren placerad på de magiska rutorna g7 och b2, beledsagad av de ytterst kompetenta och outtröttliga kommentatorerna GM Evgenij Miroshnishenko och GM Alex Jermolinskij. Missa heller inte guldkornet när Jermolinskij diskuterar Nisipeanus vinstparti mot Nakamura (3.12.50).

Livesändningen håller en sådan exceptionellt hög nivå att konkurrensen börjar bli stentuff om vem man egentligen ska lyssna på när det råder valfrihet. Vi har ju även gänget i Saint Louis schackklubb, Chess24 och Chess.com som också kan bjuda på högtidsstunder. Det är bara att ta för sig som åskådare då det råder blomstrande tider för kvalitativt liveschack på nätet.

IM Daniel Rensch på Chess.com fokuserar på det mest uppmärksammade partiet Nisipeanu-Nakamura genom att anlägga ett eget perspektiv som skiljer sig från den allmänna debatten. Han använder datoranalyser som grund men har förmågan att vara kritisk till datorns bedömningar, p.g.a. dess egen begränsning som grundar sig på horisonteffekten, och detta gör att Renschs analyser genomgående håller en mycket hög nivå.

Rensch analyserar också det uppmärksammade partiet Nihal Sarin-Safari Eltaj som säkert får en och annan Breyer-älskare att höja på ögonbrynen. Breyervarianten i Spanskt var ju den varianten som fick den ryske stormästaren Leonid Stein att sluta spela 1 e4. Breyer var också den populäraste varianten på 90- och 2000-talet innan Berlinmuren tog över efter Kramniks seger över Kasparov i VM-matchen 2000.

Lämna en kommentar