dec 02

På Netflix kan filmintresserade schackentusiaster ta del av filmen Queen of Katwe (uttalas kah-tway) som berättar den sanna historien om schackunderbarnet Phiona Muetsi från Kampala, Uganda. Hon växte upp i ett fattigt slumområde men kunde med hjälp av schacket få ett bättre liv i och med kommande bok- och filmkontrakt. Den personen som låg bakom den ekonomiska förvandlingen var missionären, fotbollsspelaren och coachen Robert Katende. Ett av de första råden han gav till Phiona var att spela med lugn och tålamod. Redan som 11-åring blev Phiona juniormästare för flickor i Uganda. Phionas självförtroende ökade men i och med sin bakgrund kände hon sig underlägsen. Katende stärkte henne genom orden: “But in chess I am always reminding her that anyone can lift a piece because it is so light. What separates you is where you choose to put it down. Chess is the one thing in Phiona’s life she can control. Chess is her one chance to feel superior.”

Det internationella genombrottet skedde när Phiona representerade sitt land i Schackolympiaden i Istanbul 2012 och blev den första kvinnan någonsin att få den kvinnliga titeln kandidatmästare, det första steget i trappan mot den åtråvärda stormästartiteln. Efter det gjorde hon sin första resa till U.S.A. för att marknadsföra boken The Queen of Katwe.

Nalwanga, en flicka från Kampala slum, säger att ”berättelsen om Phiona inspirerar unga flickor som jag över hela Uganda. Nu tror vi också att vi kan uppfylla våra stora drömmar.”

Det går att läsa mer om Phiona på theguardian.com.

Queen of Katwe – Official Trailer

QUEEN OF KATWE – Hollywood Premiere

 

Lämna en kommentar