jul 12
En av våra läsare – Sune Larsson – har skrivit följande tankeväckande och inspirerande mejl till Schacksnack:
”Kanske kunde skriva något om gamla tider. Tittade just in på TFS 1960-08 sid 14 och fann en artikel av Flohr, som just heter ’Från flydda tider
Flohr skriver om 1931 när världsmästaren Alexander Alekhine står på höjden av sin skaparkraft – och inbjöds ’stormästarnas skräck’ Gösta Stoltz och Salo Flohr
att spela konsultationspartier med honom i Nice… Vilken ära – och vilket härligt kort med de tre på promenad…
Jag är djupt imponerad av den talang våra tre musketörer – Ståhlberg, Lundin och Stoltz hade!
Se bara på Stoltz’ första parti i Franskt när han, som ung, fick chans att spela match mot Spielmann som då var rankad 9:a i världen – 1930.
Alltså – första gången Stoltz spelar Franskt – och på detta sätt…….. en sådan talang – och sån skaparkraft!
Stoltz var väldigt respekterad i schackvärlden – kanske den största talang vi någonsin haft – men försörjningstvång, krig och dysterhet kom emellan bl.a.
Artikeln är väldigt intressant med bl.a. besök i Monte Carlo och Alekhines relation till talet 26…”
Artikeln är onekligen intressant och de äldre årgångarna av T.F.S. innehåller många sådana här guldkorn och Schacksnack lovar att då och då plocka fram de bästa godbitarna ur den här tårtan i en ny spalt framöver kallad ”Från flydda tider”.

Alexander Alekhine (1892-1946) gjorde den otroliga bedriften att med Flohr som vittne vinna på rouletten med nr 26 och därefter besegra Lasker i 26 drag. Det är väl inte konstigt om Alekhine fick ett speciellt förhållande till den siffran efter dessa bravader. (Foto: Wikimedia)

Läs de 8 kommentarerna till “Från flydda tider – 1”

 1. I love history säger:

  I alla partier 1935-1939 slutade det remi mellan Ståhlberg och Alekhine. De åren var det ”stål” i gubben Ståhlberg!

  Alekhine hade sin storhetstid 1930-35.

  Vad gäller ”schackgeniet” Lundin var det väl (?) alkoholen – precis som för Alekhine – som satte stopp för karriären till toppen.

 2. Sune säger:

  #1

  Du menar förmodligen ”schackgeniet” Stoltz i stället för Lundin (som ju hade familj och schackverksamhet)

  Jo, Gösta hade ju sina personliga problem, sin dysterhet och tog kriget väldigt hårt. Använde alkohol för att hålla demonerna borta, vilket till sist inte riktigt höll i kampen mot världseliten. Som bäst rankad 8:a i världen.

  Men hans partier lever kvar.

 3. Dock säger:

  #1 Du menar nog Stoltz. Lundin tror jag var absolutist. Rätta mig gärna om jag har fel.

 4. Patriotsystem 2 säger:

  Nä vad jag vet hade inte Lundin några som helst alkoholproblem tycker någon med riktigt namn en riktig patriot så att säga t.ex. du Thomas gå ut och säga att så inte alls var fallet. Sen kan det vara allmängods att vissa av de andra herrarna som nämnt ovan hade problem men det kan man ju låta vara.

 5. Patriotsystem 2 säger:

  Jo, glömde ju säga att detta är en mycket bra ide. Kan dock tänka mig att man travar igenom dessa och reflekterar och därmed kritiserar eller berömmer hur det ser ut idag. Här är det ganska enkelt: Varför ordnar man inte ett liknande jippo (i positiv bemärkelse; alltså ej elo) med de tre starkaste spelarna idag och säg Magnus the M eller Vlady the K och bjud sen in pressen, TV och schackpubliken till att träffas i någon stor konferansanläggning som ändå stor tom under sommaren 2019. Eller om någon annan har än ännu bättre ide.

 6. I love history säger:

  Det första inlägget på tråden gjordes vid ett sent klockslag 00:08 av mig och förstås förväxlade jag Stoltz med Lundin. Ursäkta mig för det misstaget! Rätt ska var rätt och flera har rättat mig och jag kan bara instämma.

  Alekhine har mycket historia kring sin person. Hans far arkebuserades när bolsjevikerna gjorde revolution och A flyktade till Frankrike och tog där parti för Adolf Hitler som ogillade kommunister (t.ex. fackföreningar förbjöds i Tyskland och fackledarna internerades). A’s ställningstagande som pro-nazist under krigsåren låg honom i fatet i efterkrigstiden utan att man betänkt att bolsjevikerna avrättade hans far och att Alekhine i likhet med många andra – påven och Vatikanstaten t.ex. – såg Adolf Hitler som den största fienden till bolsjevikerna. En annan historia är katten som Alekhine alltid hade med sig sin katt på schacktävlingar. På en tävling förbjöds han ha med sig katten men då stickade hans fru en tröja med kattmotiv som han bar under tävlingen. Alkoholen är en annan historia kring Alekhine som erkände att han spelade så många tävlingar efter VM-titeln 1927 att han använde alkoholen för att varva ned. Vid VM-matchen mot Euwe 1935 förlorade Alekhine knappt 9-8 till Euwe och 13 remier, men följdriktigt p.g.a. av alkoholkonsumtionen som tilltagit. Till den andra matchen mot Euwe ,1937, fokuserade Alekhine mer på schack än alkohol var väl förberedd och återvann VM- titeln: Alekhine krossade Euwe med siffrorna 10-4 och 11 remier. Ödet formar oss men den som har en begåvning klarar många prövningar och A hade en begåvning utöver det vanliga.
  En rolig kattanekdot https://www.chess.com/blog/myaut4/alexander-alekhine-plays-chess-with-cat

 7. Sune säger:

  Följande uppsnappat (från TFS 1958-07), när det gäller anekdoter kring Alekhine

  Vid VM-matchen mot Euwe 1935, bodde Alekhine på Carlton i Amsterdam. Hans hotellräkning blev
  gräsligt dyr, ty han åt mycket rysk kaviar. Arrangörerna vart smått förtvivlade. Måste de betala sånt?
  De frågade Lasker vad han tyckte. Lasker sög fundersamt på sin cigarr en stund och avdömde sedan.

  ”Ni förstår, Alekhine har franskt pass, men till sin uppfostran och hela sin läggning är han fortfarande
  ryss, och ryssar brukar äta kaviar.”

  Arrangörerna betalade Alekhines ryska kaviar…

 8. Pantern säger:

  Det var väl katten som åt kaviaren?

Lämna en kommentar