jul 11

Vi fortsätter med det fascinerande temat remi och har i följande Veckans kluring valt ut slutet i en studie komponerad av D. Gurgenidze från 1986. Ställningen är hämtad ur Sharpen your Tactics! 1125 Brilliant Sacrifices, Combinations, and Studies av GM Anatoly Lein och Boris Archangelskij.

Det är alltså vit vid draget och målet är att få remi. Hur går det till? Publicera gärna ditt lösningsförslag i kommentarfältet ovan.

Gurgenidze,D – Slutet av en studie
1986
[Anatoly Lein/Boris Archangelskij]

Vit drar och gör remi

 

Läs de 3 kommentarerna till “Veckans kluring 52”

 1. Rickard säger:

  1.De3+ Kxe3 2.Tg3+ följt av patt.

 2. Amir säger:

  1. De3+, Ke3
  2,Tg3++, K….
  3.remi

 3. Per Steneskog säger:

  En av mina verkliga favoritböcker! Den rejält sönderlästa kombinationsboken packas alltid ner tillsammans med solkrämen. Perfekt att arbeta sig igenom när man ligger vid poolkanten och ”slappar”.

  Det som är bra är att de över tusen kombinationerna är antingen från partier eller partiliknande studier, hyfsat lätta (förutom slutet av boken) och att övningarna inte är kategoriserade. Inga rubriker som ”queen sacrifices” som påverkar. Varför envisas de flesta andra böckerna med att kategorisera? Göra det lättare att lösa/träna på en sak/hjälpa tränare att välja en övning? Oavsett denna bok är för att träna direkt. Det förekommer visserligen kombinationer i följd med samma tema (exempelvis patt), men inte så ofta.

  Vissa problem är tveksamma (inte avgörande fördel), bilösliga eller svaren inte är så utförliga. Fick man önska skulle det förekomma några fallgropar som inte har någon lösning.

  Men den kan rekommenderas varmt. Jag behöver dock investera i ett nytt ex snart, då mitt snart snart faller isär och inte klarar mer vattenstänk, så köp inte slut på dem.

Lämna en kommentar