maj 20

Det har framkommit en och annan synpunkt på laguttagningen för damernas OS i Batumi, Adzjarien, sedan Schack.se offentliggjort förbundskapen Anders Wengholms val. De uttagna är Inna Agrest, Angelina Fransson, Jessica Bengtsson, Margo Zarytovskaya och Nina Ziegler.

Grundfrågan är vad det är för kriterier som gäller i samband med laguttagningar. Detta är viktigt inte bara för transparensen utan också för att skapa stabilitet och en positiv aura kring laguttagningar så alla vet vad som gäller och inte minst generera möjligheter för de inbegripna att mentalt kunna förbereda sig långsiktigt för den hedervärda uppgiften att representera sitt land i OS-sammanhang.

10 november 2016 hade Schacksnack en undersökning om vilka kriterier som bedömdes som viktigast för en lagledare att ta hänsyn till. Frågan löd ordagrant: Föreställ dig att du är lagledare för det svenska OS-laget. Vilka förutsättningar anser du ska vara avgörande för laguttagningen? Så här utföll sig sedan de 103 rösterna för respektive kriterium:

det aktuella Elo-talet (53,0%, 55 Röster)

familje och/eller tränarrelationer (14,0%, 14 Röster)

premiera lagspelare framför spelare utan lagkänsla (14,0%, 14 Röster)

vilka som behöver utveckla sina talanger eftersom Sverige ändå inte kan vinna ett OS. (7,0%, 7 Röster)

spelaktivitet (6,0%, 6 Röster)

laganda och personkemi (5,0%, 5 Röster)

meriter och titlar (2,0%, 2 Röster)
tidigare OS-erfarenheter (0,0%, 0 Röster)
Susanna Berg rekommenderar på sin hemsida Schackelina.blogg.se att Sverige inspireras av Danmark som ett föredöme för att styra upp verksamheten på damsidan. Grundprincipen i Danmarks schackförbund har varit att låta ”Styrke, aktivitet og aktuel form” vara avgörande för uttagningen även om det inte har varit lätt då Danmark har många starka spelare som brinner för att representera sitt land.

Läs de 15 kommentarerna till “Damlaget till OS 2018 är uttaget”

  1. Johan Eriksson säger:

    Håller med om att kriterier för uttagning är viktiga.

    Det borde vara enkelt. Tillfråga spelarna i den ordning de är placerade på Elo-listan.

    Om någon av dessa inte spelat något elorankat parti det senaste året så är de inte aktuella för spel pga inaktivitet.

    Undantaget kan vara någon junior som är på väg upp och uppenbarligen underrankad.

  2. Thomas Engqvist säger:

    Aktivitet kontra inaktivitet verkar vara en springande punkt i laguttagningar. Exempelvis fick ju inte Evgenij Agrest, trots sin höga grundkapacitet (”styrke”) spela på grund av inaktivitet och i de svenska damernas OS-trupp finns det spelare som inte har varit så aktiva. Detta visar prov på inkonsekvens i laguttagningar. Enligt Schacksnacks omröstning räknas inte aktivitet som en av de viktigaste kriterierna för att platsa i ett OS-lag och det kan man ju förstå med tanke på de otaliga möjligheter som finns nuförtiden att både spela och träna utan att det kommer till officiell kännedom. I Danmark värdesätts ”aktivitet” och det är förmodligen för att man ska kunna styrka ”aktuel form”. Ett sätt att kringgå sådana här problem med laguttagningar kan vara att ha en uttagsturnering inför OS där de valda kandidaterna får möta varandra i dubbelronder för att utröna både vilka spelare som ska plockas ut och på vilka bord de ska spela. Detta blir också en träningsturnering inför OS samtidigt som deltagarna lär känna varandras starka och svaga sidor vilka sammantaget bör bli en tillgång i lagsammanhang.

  3. Sune säger:

    ¤2

    Väldigt god idé med dubbelrondig uttagsturnering inför OS, för de aktuella kandidaterna! Som du nämner blir det samtidigt en kvalificerad träningsturnering. Absolut något som 1) enkelt går att besluta och genomföra 2) skulle tillföra svenskt schack mer av trovärdighet och kvalité.

  4. Fredrik. säger:

    Jag tycker det är dåligt att ej damarna får ersättning för att representera Sverige. Det skulle ju naturligtvis vara en morot samt möjligen utveckla svenskt damschack.

    Herrarna får ersättning, och ja dom är bättre, men dom är ju inte heller, förutom Nils några proffs?

    Vi bör lägga stora resurser på damschacket om schacket i sig ska kunna utvecklas i sverige.
    Att vi nu lägger alla pengar på medelåldersmän med 2450-2500, som inte har ett dugg chans att blanda sig i topp10, känns bara onödigt och tråkigt. Förra OS var det exempelvis mycket roligare att följa damarna än herrarna.

  5. Johan Eriksson säger:

    Håller helt med Fredrik,

    Det är klart att damerna också ska ha ersättning. Tror att få spela i landlaget är en av de främsta morötterna för våra bästa damer. Villkoren måste förbättras. Sen undrar man varför det inte är fler tjejer som spelar och varför de är så få tejejer som verkligen satsar på schack.

    Hoppas att Sveriges schackförbunds satsning på sponsorer blir lyckosam så att ekonomiska förutsättningar skapas för detta samt annat som exempelvis att höja priserna kraftigt i GP-serien så att fler kan leva på schack.

  6. 2018 säger:

    Vilket år lever sveriges schackförbund i?
    Full ersättning till herrarna, men 0kr till damerna?
    Skulle det vara någon annan sport vore det rubriker i alla tidningar.
    Och ja jag är fullt medveten om att våra manliga spelare har högre elorating.

    Mycket snack om att vi vill ha fler tjejer att spela schack är det dock….

  7. Peter Halvarsson säger:

    Observera att det är ersättning till ÖPPNA klassen, inte herrklassen. Det finns ingen herrklass.

  8. Allan Edwall säger:

    Mycket bra förslag #2 av Thomas E Tycker du skulle kunna lyfta frågan till den berömda Kongressens nickedockor. Annars riskerar det bara bli snickelisnack på nått seminarium eller liknande. Jag skulle vilja komplettera detta förslag med att peka på att en sådan tävling om den genomförs på rätt sätt skulle öppna upp för sponsorer på ett underbart sätt.

    Angående ersättningar. Där är jag för jämställdhet men ersättningen skall grunda sig på kompetens och beprövad erfarenhet inte på vilket kön någon har. Och då vi inte har någon herrklass är det således ett helt korrekt beslut i frågan. Jag skulle dock kunna tänka mig en lösning med varierande ersättningar likt en trappa där 1:a bordet har högst ersättning och att trappan ner går Öppen klass bord 1-2-3-4-5 följt av damklassen bord 1-2-3-4-5 (skulle någon dam hellre spela i damlaget kan hon få ersättning som om hon spelade i öppen klass för det bord hon då skulle sitta på).

    Det tror jag skulle vara en lämplig kompromiss och även göra tydligt att det handlar om att nå sportsliga mål då schacket främst är en individuell sport. Laguttagningen anser jag ska ske efter rating men att spelarna och lagledaren ska kunna göra vissa ändringar utifrån andra kriterier. Något i stil med att spelarna får göra ett undantag och lagledaren ett. Det skulle alltså gå till som så att man som Johan Eriksson säger att man tillfråga spelarna i ratingordning om de vill delta och fråga dem om det är någon speciell spelar de vill ska vara med. När man sen har kommit till 4:a uttagna spelare står det lagledaren fritt att ta in den femte spelaren utifrån spelarnas önskemål eller utifrån lagledarens egen bedömning.

    Lönetrappan något i stil med procent av förbundets + sponsorns hela ersättning:
    1 Bord 1 Öppen klass – 18%
    2 Bord 2 Öppen klass – 16%
    3 Bord 3 Öppen klass – 14%
    4 Bord 4 Öppen klass – 12%
    5 Bord 5 Öppen klass (reserv) – 10%
    6 Bord 1 Damklass – 10%
    7 Bord 2 Damklass – 8%
    8 Bord 3 Damklass – 6%
    9 Bord 4 Damklass – 4%
    10 Bord 5 Damklass (reserv) – 2%

    Ett annat alternativ skulle vara att bygga ersättningen på ratingtalet där högre rating genererar högre ersättning men lägre ersättning för de som spelar i damklassen (utom om det sker frivilligt; dvs om man nobbar öppen klass)

  9. Moralens väktare säger:

    Om man är tjej så har man möjlighet att slå sig in i landslaget och spela för ersättning. Når man bara till en styrka runt 2000 kan man iaf få en betald semester per år (varannat EM och OS). Det daltas redan för mycket med kvinnor på alla områden vilket i sin tur leder till den befogade kritiken och misstänksamheten mot dessa.

  10. Nyfiken säger:

    Misstänksamheten mot kvinnor? Berätta gärna mer om på vilket sätt man är misstänksam mot kvinnor…

  11. Moralens väktare säger:

    Ja, om du kvoterar in folk utifrån deras kön så vet ingen längre om personen har sin befattning tack vare att vara kvinna. Eller så vet man kanske att det är just därför. Det finns redan stor ekonomisk vinning i schacket på att vara just kvinna, dels i form av dampriser men även ökat antal ”arbetstillfällen”. Det vore intressant om vi fick se några manliga stormästare göra ett könsbyte vilket redan skett inom andra sporter.

  12. Vanlig kille säger:

    Inlägg nummer 9 slog kanske alla rekord i dumhet här på schacksnack?!

  13. Johan Eriksson säger:

    Vilken nivå på inlägg 9. Och män daltas det ju aldrig med. Eller hur?

    -Män som blir inkvoterade i bolagsstyrelser för att de är män.
    -Män som under årtionden öppet kan trakassera kvinnor utan någon påföljd.
    -Manliga idrottsproffs som har mycket högre lön än kvinliga idrottsproffs
    för att de är män och därmed genetiskt beskaffade med större muskelmassa.
    -Män som regelmässigt misshandlar kvinnor utan påföljd.

    Det finns gott om andra exempel. I rest my case.

  14. Adam säger:

    Angående inlägg nummer 8, så skall självfallet ersättningen vara samma för öppen- /damklass. Allt annat vore helt fel. Det samma om rankingtalet är grunden för ersättningen; det vill säga två som har samma elo-tal skall ha samma ersättning oberoende av i vilken klass som de spelar i.

  15. Sune säger:

    12

    Nej, det har förekommit ännu värre dumheter i t.ex inlägg som handlade om ’finansschack’ och grunder/regler för laguttagning till OS 2018.

    Är det förresten en person som tagit ut lagen till OS – eller gruppbeslut?

Lämna en kommentar