maj 19

VM-matchen mellan världsmästaren Tan Zhongyi och utmanaren Ju Wenjun slutade med en säker men knapp seger med siffrorna 5.5 – 4.5. Matchen började 2 maj i Shanghai och avslutades i Zhongyis hemstad Chongqing, i västra Kina. Det här var tredje gången som två kinesiskor mötte varandra i en VM-match. Första gången var år 2000 då Xie Jun besegrade Qin Kanying 2000 och andra gången 2010 då blott 16-årige Hou Yifan besegrade klubbkamraten Ruan Lufei och blev den yngsta schackdrottningen i schackhistorien.

Det går att spela igenom alla 10 VM-partierna och läsa mer på Chessdom.com och Hemsidan

Ju Wenjun är årets damvärldsmästare. (Foto: Wikimedia 2013)

Läs de 3 kommentarerna till “Ju Wenjun – damvärldsmästare 2018”

 1. Lasse S säger:

  Detta inlägg gäller den pågående matchen mellan Wenjun och Lagno.
  Tyvärr förlorade Lagno dagens parti mot Wenjun vilket innebär att det kommer att avgöras i snabbschack.
  Där är troligen Wenjun den starkaste vilket innebär att Kina (tyvärr) kommer att behålla damtiteln även framöver.

  Samtidigt så måste man naturligtvis ge Wenjun en eloge för att hon lyckades ta sin sista chans.
  Personligen så misstänker jag att det mer beror på att Lagno inte lyckades hålla sina nerver under kontroll men det är ju också en faktor som man som professionell schackspelare måste kunna bemästra.

 2. Sune säger:

  I dagens parti kändes det mest som att Lagno, som vit, ”hamnade” i en ställning med angreppschanser för svart.

  Förberedelserna inför partiet verkar inte ha varit optimala. 1.d4 hade givit flertal möjligheter till lugnt positionellt
  spel, gärna med strävan mot balanserade ställningar.

 3. Bonde i skogen säger:

  Jag hade önskat att Kateryna vann men Kina hade preppat som vanligt. I sista paritet öppnade Kateryna som svart med vad som såg ut som Pirc försvar. Hon har plusstatistik i Pirc som svart med 27-20=17 och är van som få att spela detta försvarsspel. En i chatten skrev: ”Pirc as usual in must win situations”. Wenjun Ju gav snart svar på tal med 6.a4 som Kateryna förmodligen aldrig tidigare sett. Kateryna kan vara stenhård i Pirc med grymma attacker på kungssidan men nu rann allt ut i sanden. De i studion undrade vart den bonden skulle och svaret 8.a5 följde. Uppenbart hade kinesteamet preppat Wenjun i händelse av Pirc försvar. Den psykologiska bortsättningen 36…Dg6 var av historisk storlek! Stackars Kateryna!

Lämna en kommentar