apr 15

Thomas Engqvist (Foto: Erik Geijer)

IM Thomas Engqvist är tillgänglig för privata schacklektioner under 2018. Engqvist är aktiv tävlingsspelare och spelar för en av Sveriges starkaste klubbar, SK Rockaden. Han är utbildad folkhögskolelärare och erfaren schackpedagog vilka sammantaget gör honom särskilt lämpad att undervisa i schack. Engqvists mest meriterande meriter som coach har varit att han ingick i Stefan Winges stab som hjälpte Winge att komma tvåa i VM i korrespondensschack som avslutades 2012. I Kina har han hjälpt den unge Zhu Yi som kom tvåa i VM under 12 år 2012.

Engqvists schackfilosofi är inspirerad av den kände schackpedagogen Eugene Znosko-Borovskij som var av åsikten att förståelse är viktigare än att lära sig utantill. Även den kinesiska schackskolans idéer, som bygger på att man går igenom spelade partier med en erfaren spelare, är en grundpelare i det pedagogiska upplägget. Det är mycket lättare att utvecklas i schack, om man samtidigt som man tränar, spelar aktivt och sedan tillsammans med läraren kritiskt går igenom ens partier för att upptäcka de svaga respektive starkare sidorna i spelet. Den bästa metoden att bli bättre i schack är utan tvekan genom att successivt eliminera sina tillkortakommanden. Den kontinuerliga verbala kommunikationen med läraren får effekten att eleven förstår hur han eller hon kan vidareutvecklas mot sina mål.

Förutom att luta sig mot detta är Engqvists undervisningsmetoder helt unika då tanken med varje lektion är att vara ett komplement till schacklitteraturen snarare än att lägga tyngdpunkten på hänvisning till litteraturen. Det är viktigt för honom att uttrycka vad han har lärt sig genom att spela schack och umgås med starka spelare under flera decennier och det är inget man kan lära sig enbart från det tryckta ordet. Fortfarande har den boken inte skrivits där schackspelaren verkligen uttrycker sina innersta tankar och relevanta erfarenheter om schack. Den stora fördelen med schacklektioner är att en pedagogisk schacklärare inte bara kan göra detta utan även skräddarsy lektionen för att nivåanpassa och möta elevens behov. Detta kan aldrig en schackbok göra som vanligen skrivs för en bred publik med syftet att sälja till så många målgrupper som möjligt. Dessutom har eleven alltid möjligheten att genom eget engagemang ställa väsentliga frågor för att därigenom påskynda sin egen utvecklingsprocess.

För spelare bosatta i Stockholm går det bra att komma överens om att träffas medan det för övriga går bra att kommunicera via skype, gärna med hjälp av Internet Chess Club (ICC) där det är enkelt och behändigt att flytta pjäserna.

Det finns tre andra möjligheter att ta schacklektioner:

Den första möjligheten är att vara med på en mejllista där de 300 viktigaste ställningarna presenteras under ett år. Genom att assimilera och upprepa dessa ställningar kommer du att öka din spelstyrka avsevärt i proportion till din rating. Om du kan alla dessa nyckelställningar kommer du att ha stora chanser i praktiskt schack att känna igen tematiken inom öppningsspel, mittspel och slutspel. Fem ställningar i veckan kommer att skickas ut med lösningen veckan därpå. Om du kan ett specifikt bondeslutspel kan det motsvara samma sak som att kunna 50 bondeslutspel, men du måste veta vilken nyckelställning det är. Detta är den enda genvägen som finns om man vill förkovra sig snabbt och effektivt. Om du vill se konkreta exempel på denna träningsmetod kan du läsa mer här och här och här och här.

Den andra möjligheten är att sända ett eller flera partier via e-post till thomasengqvist@hotmail.com för att få återkoppling, i första hand med hjälp av skriftliga kommentarer. Det blir ungefär två a4-sidor per parti späckade med pedagogiska kommentarer. Du kan se exempel på denna träningsmetod här och här.

Den tredje möjligheten är att vara med på en videokurs på Youtube. Det finns mer information om detta träningskoncept om du klickar här.

Alla är välkomna att ta schacklektioner eller få hjälp med sina förberedelser oavsett nivå, från 1000 i rating till 3000. Om du är intresserad av att utveckla ditt spel med ett träningsprogram genom att ta schacklektioner live, på nätet eller via mejl, alternativt har frågor är du välkommen att skriva till thomasengqvist@protonmail.com.

 

 

Lämna en kommentar