feb 02

Världens mest statusfyllda öppna turnering är Gibraltar Chess Festival och den gick i år av stapeln 21 jan – 1 feb. Turneringens stora förhandsfavorit var Hikaru Nakamura som tycks trivas extra bra att spela i Gibraltar då han segrat tre gånger på raken. Detta år fick han dock se sig snuvad av segern av ingen mindre än Levon Aronian som vann ett särspel mellan de fyra högst placerade. Dessa var förutom de två nämnda Richard Rapport och Maxime Vachier-Lagrave. Rapport förlorade mot Aronian och Nakamura fick ge sig mot Vachier-Lagrave och sedan vann Aronian finalen mot den sistnämnde med 2.5-1.5. Här nedan följer en segerintervju som ägde rum strax innan prisutdelningen.

Bäste svensk blev inte oväntat Nils Grandelius som med sina 6.5 poäng hamnade på en 28:e plats. Näst bästa svensk blev Pia Cramling och inte nog med det; hon blev också bästa dam vilket gav henne ett förstapris på 15.000 pund. Hon tog lika många poäng som Grandelius vilket genererade en 30:e plats. Stort grattis till Pia som har haft stora framgångar på sistone. Enligt intervjun nedan berodde det på att hon trivs väldigt bra att spela under dessa förhållanden och att samtidigt kunna vara tillsammans med sin familj. Hon var dock själv förvånad över sin framskjutna placering då hon inte har lyckats så bra tidigare i denna tävling.

Mer information och andra resultat finns på turneringens hemsida.

Läs kommentaren till “Levon Aronian vann Gibraltar Chess Festival 2018”