apr 07

Inför den nionde ronden är det fortfarande delad ledning i toppen. GM Wesley So och GM Varuzhan Akobian har 5 poäng av 8. Igår besegrade Akobian GM Yaroslav Zerebukh och den förstnämnde petade därmed för tillfället bort den sistnämnde från sällskapet med So. Det börjar hårdna till rejält inför slutronderna och många har chansen att vinna då hela 4 spelare har 4.5 poäng, däribland förhandsfavoriterna GM Hikaru Nakamura och GM Fabiano Caruana. Det passar ju perfekt att det är helg eftersom det gör det lättare för den intresserade publiken att engagera sig i den dramatiska slutstriden.

Även U.S.A.-mästerskapet för damer har delad ledning i toppen med IM Nazi Paikidze och WGM Sabina Foisor. Båda dessa har 5.5 poäng och de följs åt av två spelare med 5 poäng, sensationen NM Maggie Feng och förhandsfavoriten GM Irina Krush. Dessa följs sedan åt av ytterligare två med 4.5 poäng och så vidare.

Läs kommentaren till “2017 U.S. Chess Championships: Round 9”

  1. Sune Larsson säger:

    Fantastiskt fina sändningar från US-ch i Saint Louis! Med Yasser Seirawan och Jennifer Shahade som kommenterande tandempar. De gör en alldeles utmärkt insats och är både behagliga och givande att lyssna på. Kompletteras förträffligt av entusiastiske och duktige Maurice Ashley med sina datoranalyser. Bara att rekommendera de som har tid, att se sändningarna från början till slut. Gärna i efterhand utan att veta resultat. Direktsändningen är ju måhända väl sent för oss som jobbar.

    Vilka partier det bjuds på! Startfältet är ju väldigt imponerande med So, Caruana och Nakamura i spetsen. Plus garvade exryssar och unga, talangfulla amerikaner. Wesley So imponerar enormt med sitt i det närmaste stoiska lugn. Har en självklar koncentration och meditativ närvaro i partierna. Har nu spelat 64 partier, mot världseliten, utan förlust. Är helt inne i schack och spelar snabbt och målmedvetet. Wesley har utvecklats enormt senaste året och imponerar lika mycket i blixt-och snabbschack.

    I 9:e ronden vann han som svart mot unge Xiong – i ett parti som Maurice Ashley beskrev som ’he takes the game up to the level of roses’.. Det jämfördes med Marshalls odödliga Dg3!! som svart mot Levitsky, Breslau 1912 – partiet där legenden berättar att åskådarna kastade upp guld-chips på brädet efter det att Levitsky kastat in handduken. (Efter Dg3!! kunde damen slås på tre olika sätt – samtliga med förlust för vit)

    En VM-match mellan Wesley So och Magnus Carlsen vore verkligen något att se fram mot. Just nu skiljer det 18 elo mellan de båda…

Lämna en kommentar