feb 13
Missa inte WFM Susanna Bergs inlägg på sin blogg Schackelina.blogg.se i högerspalten där hon tar upp tre andra schacksidor, nämligen Schacksnack, Schack.se och larsgrahn.blogspot.com. Hon gör positiva jämförelser och diskuterar den fantasilösa latmaskfrasen "Hou Yifan har valt att inte försvara sin titel." Av en tillfällighet använde sig alla tre sidor av denna fras samtidigt. Huvudfrågan är om det kan anses vara ett plagiat att kopiera denna fras? Vad säger läsarna?


Läs de 5 kommentarerna till “Plagiat?”

 1. Magnus Olsson säger:

  ”Plagiat” är väl att ta i. Det som plagieras måste väl ha lite verkshöjd, och det har inte en standardformulering som den här.

  Men man kan ju också se positivit på det hela och tycka att ”great minds think alike”.

 2. Thomas Engqvist säger:

  Naturligtvis är det inget plagiat utan en helt vardaglig fras som vem som helst har rätt att kopiera rakt av. Även om vi nu skulle veta upphovsmannen till denna fras så är det helt ovidkommande för det är nog inte bara ovanstående nämnda schacksidor som har använt sig av denna ”standardformulering”. I skolans värld krävs det som regel flera sammanhängande meningar efter varandra för att man ska kunna vara någorlunda säker på att det med största sannolikhet rör sig om efterhärmning men helt säkra kan vi aldrig vara eftersom ”great minds think alike”. Det handlar i slutändan bara om sannolikheter. Det är tur att ingen har rätt till monopol på vissa ord eller meningar även om någon skulle tro sig vara först.

 3. En undran säger:

  Thomas Engqvist gör ett fantastiskt bra och proffsigt jobb med Schacksnack. Källor återges bra. Plagiat känns inte berättigat att ta till. Om någon tidigare redaktör har gjort det ska det inte gå ut över en oskyldig ny sådan. Starkare bevis får lyftas fram om bifall ska ges till anklagelser.

  Och visst kan flera personer, oberoende av varandra, formulera sig på samma sätt eller väldigt lika. Det händer inom musikbranschen också. Det leder till anklagelser om låtstöld. En musiker från USA berättade om detta fenomen för mig i Stockholm runt 1996. Man kan oberoende av varandra samtidigt få liknande idéer och inspiration. Det har hänt även mig.

  Det är tur att ingen ännu har ensamrätt på att få utföra vissa schackdrag…

 4. Thomas Engqvist säger:

  Tack för att du uppskattar Schacksnack! En undran; har inte Richard Réti ensamrätt på 31.Rd5 som han besegrade Capablanca och Alekhine med i samma turnering?

 5. En undran säger:

  Nja, Richard Réti får ingen ensamrätt, även om det var en prestation!
  Kanske är det värt ett projekt att leta efter andra partier än dessa som slutar med 31.Td5!

  Det kanske också finns en lång slutspelsstudie som ärar Richard Réti med detta avslutningsdrag? Om inte kanske någon där ute är intresserad av att komponera en sådan!

Lämna en kommentar