Nov 19

Karjakins tredje vita parti blev väldigt spännande då Carlsen inbjöd till Marshallvarianten i Spanskt. Eftersom Marshall anses vara en ganska bra variant för svart nuförtiden avböjdes den med draget 8.h3 men Carlsen spelade Marshall i alla fall! Det verkade som att båda spelarna var väl förberedda för efter ca en och en halv timmes spel enades spelarna om remi när det var dam med olikfärgade löpare och endast fyra bönder vardera kvar på brädan. Ibland är det så med aggressiva varianter att de blir forcerade och när båda spelarna behärskar variantslingorna är remi det logiska resultatet. Detta är den stora nackdelen med de öppna spelen efter 1.e4 e5 att vit alltid kan förflacka spelet och så också här. Om det var någon som tjänade på denna snabba remi var det nog faktiskt båda spelarna som visade tydliga trötthetstecken i gårdagens parti. Nu kan båda ladda upp på lördagen inför söndagens parti där Karjakin har vit ytterligare en gång. Den drabbningen blir säkert spelmässigt intressantare.

I nedanstående klipp går GM Daniel King igenom hela partiet. Det andra klippet är med GM Loek van Wely och GM Eric Hansen som kommentatorer på Chess24 i Hamburg.

Det sjätte partiet kan spelas igenom i sin helhet med kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Det finns även en roterbar (Ctrl-B) bräda på Chessbase där man kan spela igenom partiet med genomarbetade och intressanta kommentarer av den svenske stormästaren Tiger Hillarp Persson.

Poängställningen efter halva matchen är sex remier = 3-3. Det sjunde VM-partiet Karjakin-Carlsen spelas i morgon söndag, kl. 20.00.

Livesändning med GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson.

Lämna en kommentar