Nov 16

Det fjärde partiet visade precis som det tredje partiet vem som för taktpinnen i matchen. Det är alltså Carlsen som är angriparen och Karjakin försvararen. Det hela började med att Karjakin gjorde en felräkning och sedan drog det undermåliga 19.Bxc4?. Erfarna spelare med den spanska spelöppningen vet att de vita löparna oftast blir starkare än de svarta och det är därför de sällan byts bort utan något rejält i utbyte. Carlsen spelade efter det inkorrekta avbytet successivt till sig en teknisk vinstställning då han i praktiken hade en extra bonde på kungsflygeln i kombination med en aktivare kung och löparparet. Under presskonferensen kritiserade Carlsen sig själv för att ha varit slarvig som tillåtit Karjakin att sätta upp en fästning efter det komprometterande 45…f4. Carlsen argumenterade att han generellt inte trodde på fästningen som en försvarsidé eftersom Anand gång på gång i sämre ställningar försökt skapa ointagliga ställningar som raserats. Carlsen insåg därför inte att ställningen var remi förrän hans kung stod på b3 och det inte gick att komma vidare. Oftast brukar det finnas dragtvångsmekanismer eller något forcerat fördelaktigt avbyte men alltså inte här. Carlsen håller med om att Karjakin är en bra försvarsspelare men anser samtidigt att det är bättre att vara den som angriper än den som försvarar sig. Den enda fråga man ställer sig är hur länge Karjakins försvarsspel kommer att hålla. Det är åtta partier kvar i matchen och i två av partierna har Karjakin klarat halvan med mycket darr på ribban. Kommer det femte partiet, då Carlsen för de vita pjäserna, att vara den stora vändpunkten i matchen? Det ser onekligen ut så.

I nedanstående videor framlägger GM Daniel King respektive världstvåan GM Fabiano Caruana sina synpunkter på partiet. Därefter följer kommentarer av GM Peter Svidler och GM Eric Hansen från studion på Chess24 i Hamburg.

Det fjärde partiet kan spelas igenom i sin helhet med lättsamma kommentarer på en roterbar bräda på The Week in Chess.

Mer fylliga kommentarer finns på en vändbar bräda på Chessbase av Dorian Rogocenko.

Det femte VM-partiet Carlsen-Karjakin spelas på torsdag kl. 20.00. Idag onsdag är det en välbehövlig fridag för spelarna.

Kostnadsfri livesändning med ytterst kvalificerade kommentarer på engelska av GM Peter Svidler, Ryssland och GM Eric Hansen, Kanada.

Läs kommentaren till “VM-matchen 2016 – parti 4 – Karjakin-Carlsen”

  1. En undran säger:

    Hur många vinstchanser kan man missa och ändå vinna VM? Det ser inte övermänskligt svårt ut att spela hem de senaste två slutspelen. Jag är väldigt förvånad av slarvet. Att en formsvacka kan drabba slutspelskungen Carlsen så hårt…

Lämna en kommentar