mar 18
Nils Grandelius har nästa vecka sitt livs chans att kvala in till en av världens starkaste schackturneringar, Altibox Norway Chess, med världsmästaren Magnus Carlsen i spetsen.
Allt hänger på om han vinner kvalet i Fagernes 23–26 mars. Ett kval som Sveriges Schackförbund direktsänder på schack.se.
– Det här kvalet är jätteintressant för svenskt schack i och med att Nils Grandelius deltar. Vi vill ge alla schackälskare i landet den här chansen att följa kvalet i en TV-sändning på schack.se, säger Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund.
Det är ett litet men slagkraftigt startfält: Nils Grandelius, Sverige, norska stormästarna Jon Ludvig Hammer och Aryan Tari samt inte minst nyblivna världsmästaren för damer, Hou Yifan, Kina.
De möter varandra två gånger – ett snabbschacksparti och ett långparti. Vinnaren får en biljett till Altibox Norway Chess där startfältet består av kanonerna Magnus Carlsen, Norge, Vladimir Kramnik, Ryssland, Anish Giri, Nederländerna med flera.
Partierna kommenteras av Jesper Hall i TV-studion i Lund och Ingemar Falk finns på plats i Fagernes. Schack.se ser ut att bli den enda sajten som direktsänder Norway Chess-kvalet, så det förväntas också bli många tittare från grannlandet Norge som naturligtvis håller tummarna för sina stjärnor i kvalet, Hammer och Tari.
För ytterligare frågor, kontakta gärna:
Carl Fredrik Johansson, ordförande Sveriges Schackförbund, 070-733 41 60 , carl.fredrik.johansson@schack.se
Ingemar Falk (även för kontakt med Nils Grandelius): 073-644 63 05 ingemar.falk@mail.com

GM Nils Grandelius är i hetluften. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

Läs de 7 kommentarerna till “Pressmeddelande: schack.se TV-sänder Nils Grandelius superkval 23–26 mars‏”

 1. Susanna Berg säger:

  Verkligen spännande sändning och tack till Sveriges Schackförbund som direktsänder detta! LIte tekniska problem men som Jesper Hall nämnde är det ett pilotprojekt som provas fram.Jag har överseende med detta då mycket annat är bra. Dock vill jag påpeka några saker som konstruktiv kritik när det gäller schacksändningar. Jag har sett på många sådana och lagt märke till att man nästan alltid är två som kommenterar. Ingen slump på något sätt. Det är krävande att kommentera ett parti när man ska rikta sig till flera nivåer samtidigt. Det blir dessutom ingen lugn stund utan man kan likna det vid en enmansföreställning på en teaterpjäs. Jesper Hall har klarat detta utmärkt med lugna och bra kommentarer och hållit spänningen vid liv hela tiden. En brist har ibland varit att förstå spelet och jag har haft en känsla när dessa frågetecken kommit ”varför han inte bara spelar tornet dit”. En bisittare skulle vara på sin plats i det fallet. Samma mix ungefär som de utmärkta kommentatorerna i Rilton Cup. Det ger mycket till alla parter, för vad svårt det är att förstå allt som händer i ett schackparti när man har kort tid på sig. En input om vad som kan göras bättre och för övrigt har jag bara positiva saker att säga. Schackkamp på hög nivå och det ska bli mycket spännande att se vad som händer de följande dagarna..

 2. Jesper Hall säger:

  Hej Susanna,
  Tack för feedback! Jag instämmer i det du skriver.
  Det är utan tvekan så att kommentering normalt sett blir mer underhållande med två personer i studion. Inte minst nu när det bara är två partier. Dessutom är det adderat momentet att jag själv sköter tekniken (med viss assistens av Lucas) vilket tar fokus.
  Vårt mål med detta test är att se om kommentering kan ske på annan plats än själva turneringen och hur man ändå kan producera en bra produkt med hjälp av kameror och filmer och skypeintervjuer. Om vi får detta på plats kan vi framöver ha många fler och mer avancerade livesändningar.
  Jesper Hall

 3. Susanna Berg säger:

  Hej Jesper,

  Tack för ditt svar och förstår verkligen utmaningen i det tekniska. Intressant om detta projekt slår väl ut för vilka möjligheter det öppnar till framtida livesändningar. Att se spelarna live och samtidigt få det kommenterat är helt fantastiskt! Nu är det vardagsmat men för några år sedan var det en utopi.

  Ser fram emot fortsatt schackunderhållning och lycka till med resten av sändningarna från Norge. 🙂

 4. Bonnagård säger:

  Det finns mycket att säga om schack sändningar. Vad jag inte förstår är hur man kan säga att något är pilotprojekt eller helt nytt bara för det faktum att man själv inte har kunskapen. Sedan uppfinner man hjulet och påstår att det är det första hjulet som någonsin rullat.

  ”se om kommentering kan ske på annan plats än själva turneringen och hur man ändå kan producera en bra produkt”

  Om man höjer blicken ser man dock att det just nu händer mycket inom de schackliga sändningarna världen över. En het potatis just nu är hur Aegon far fram och hyttar med näven åt allt och alla. Hotar företag med stämningar om man gör det minsta lilla annat än att förmedlar dragen. Men ur detta verkar ändå något nytt uppstått. Och det är att amerikanarna har börjat med en ny typ av sändningar kallade Chess Today som har två ideer den första att sändningarna skall vara kortare för dels vem orkar sitta och glo i timtal och det andra hör man på namnet att grundtanken är att det skall vara som ett dagligt nyhetsprogram för schacknyheter. Som schackmissbrukare skulle det vara mycket välkommet för då skulle man dels kunna kolla på sändningar varje dag (dricka alkohol varje dag) och inte bara då det är stora turneringar. Och dels skulle man slippa titta så mycket ihoptryck i tid utan få själva tittandet utspritt över tid. Sen kan man ju hoppas att det ökar kvaliten på sändningarna. Nackdelen är dock att livekänslan försvinner en aning då det blir lite komiskt ibland då det basunerats ut att någon spelare just gjort ett avgörande misstag och att man har BREAKING NEWS när man vet att partiet är färdigspelat sedan länge sedan.

  Slutligen. Man får tacka Snackschack att man får skriva av sig på detta forum. Detta med en eller två kommentatorer vill jag säga så som den gamla sportkommentatorn och radiolegenden Sven Jerring sa och som sedan fördes över till TV-legenden Lennart Hyland. De hade nämligen åsikten att all sport ses via en mans ögon och skall därför förmedlas via en mans röst. Visserligen är det så att ”kommentering normalt sett blir mer underhållande med två personer” men den underhållningen är mest en massa krims krams och bling bling som saknar värde. Urartningarnas urartningar vad gäller detta ser ni vart fjärde år i samband med VM fotbollen med sändningar där allt och alla skall uttala sig både före, under och efter matchen.

 5. August på Ekhemmet säger:

  Jau tyck att dette med livesändinga fungerade alles utmärkt å Jesper gör ne otroligt bra måtte ja säge.
  Tips till schackSverige: Jespers rolige kommentering kombineres bäst med ena kaffihalva.

 6. Bonnagård säger:

  Jo men bäst är om man delar kaffehalvan men då får man ju bara en fjärdedel….

 7. August på Ekhemmet säger:

  Dä ha tydelien dökit upp ena ny August på Ekhemmet här pau Schacksnack.Ja vell härme innlägga protes mot denna signaturkapning.Gamle August har ente urkat,eller brytt säj um döbatten pau launglia tier.Dätta innebär väl ente att de ä lovelitt fö vecka smaulua sum hälst te å skriva i mett namn.Jag fordrar att webmaster ingriper.F.övr. kan den goa kaffihalvan endast delas genom fördubbling,så att man får var sin.

Lämna en kommentar