nov 22

I rond 8 fick det svenska herrlaget (22) möta det starka laget från Rumänien (20). Den enda som lyckades ta en fullpoängare var GM Tiger Hillarp Persson mot IM Daniel Deac Bogdan. De övriga tre borden fick lämna ifrån sig tre fullpoängare till Rumänien som var för bra denna gång. FM Martin Lokander går lättöverskådligt igenom hela vinstpartiet på schack.se.

Det svenska damlaget besegrade Belgien med 3-1 och det var vinsterna på de två sista borden som banade vägen. WFM Emilia Horn besegrade Wiebke Barbier och Angelina Fransson besegrade Astrid Barbier.

GM Daniel King går i nedanstående videoklipp igenom höjdpunkterna från den åttonde ronden.

Island på hemmaplan blev för tufft för svenskarna som förlorade på alla bord i den nionde och sista ronden. Då gick det bättre för damlaget som besegrade grannlandet Danmark med siffrorna 2.5-1.5. Det blev bland annat två svarta vinster för WIM Inna Agrest mot WIM Nina Hoiberg respektive Angelina Fransson mot WFM  Thomine Stolberg-Rohr.

Det blev till slut favoriten Ryssland som höll undan från Ungern i sista ronden genom att spela oavgjort. Ryssland (1) vann med 15 matchpoäng före de tre lagen Armenien (6), Ungern (7) och Frankrike (4) som tog 13 poäng. Sverige (22) blev 28:a med 7 poäng av 36 deltagande lag. Bra eller dåligt? Om jag vore lagledare skulle jag inte vara nöjd så här finns det mycket att jobba med för att stärka lagets sammanhållning inför kommande drabbningar.

Att schack verkligen är ett skicklighetsspel, inte bara individuellt utan också i lag märktes framför allt när damerna möttes. Det var de fem högst rankade lagen som placerade sig på de fem högsta platserna. Ryssland (2) vann med 17 poäng av 18 möjliga matchpoäng! Tvåa blev Ukraina (3) med 15 poäng och trea Georgien (1) med 14 poäng. Fjärdeplatsen tog fjärderankade Polen med 11 poäng medan femterankade Frankrike, också med 11 poäng, blev femma i sluttabellen. Det svenska damlandslaget Sverige (27) blev 22:a med 8 matchpoäng och 14.5 partipoäng. Detta bådar gott för framtiden.

King går i det följande klippet igenom Carlsens vackra vinstparti mot Polens starkaste spelare Wojtaszek.

 

 

Lämna en kommentar