Nov 10

I det första VM-partiet spelade Carlsen överraskande det aggressiva Grünfeldförsvaret. Detta visar att båda spelarna är kompromisslösa och spelar hårt på vinst oavsett färg. Partiet slutade med remi och var förhållandevis jämnt.

I det andra partiet hade Carlsen vit och spelade det dynamiska men samtidigt säkra draget 4.d3 mot Berlinvarianten i Spanskt parti. Vit fick angreppschanser som grundade sig på att det var olikfärgade löpare vilket skapade svagheter på de svarta fälten, särskilt rutan g7 blev ett problem. Anand försvarade sig dock långt ifrån optimalt och frågan är nu hur mycket detta parti kommer att påverka resten av matchen. Det krävs 6,5 poäng för att ernå VM-titeln. För varje remi ökar vinstchanserna markant för Carlsen så för Anands del krävs det att spela på vinst med de vita pjäserna även om det kan innebära en ny förlust. Anand har faktiskt inget att förlora i detta läge.

Idag har spelarna en välbehövlig vilodag för att ladda om batterierna till tisdagens spel.

Partierna kommer att publiceras med kommentarer lite senare. För närvarande hänvisas till GM Daniel Kings kommentarer på Youtube.

Första VM-partiet

Andra VM-partiet

Tredje VM-partiet

Fjärde VM-partiet

Femte VM-partiet

Sjätte VM-partiet

Sjunde VM-partiet

Åttonde VM-partiet

Nionde VM-partiet

Tionde VM-partiet

GM Magnus Carlsen, Norge, på god väg mot en ny VM-titel? (Foto: Stefan46, 2008 - Wikimedia)

 

Lämna en kommentar