sep 11
Thomas Engqvist
(Foto: Erik Geijer)
Höstsäsongen har börjat i september och vi är inne på sjunde säsongen med en schackkurs på Youtube. Kursen kommer att handla om hur man kan vinna partier med hjälp av att studera utmanaren till Magnus Carlsen, den indiske stormästaren Viswanathan Anand som anses ha den snabbaste hjärnan i världen. Den planeras att starta i början av oktober och avslutas i mitten av december. VM-matchen planeras att gå 7-28 november i Sotji och givetvis kommer denna högintressanta match att bevakas under kursens gång. Anands spelstil och bidrag till schackutvecklingen kommer att gås igenom pedagogiskt och strukturerat och belysas med hans viktigaste partier. Grundböckerna kommer att vara följande tre: Vishy Anand: World Chess Champion Life and Games av Vishy Anand och John Nunn, Chess Secrets: Heroes of Classical Chess: Learn from Carlsen, Anand, Fischer, Smyslov and Rubinstein av IM Craig Pritchett och Anand: Move by Move av GM Zenon Franco som beräknas vara ute i handeln september 2014. Det finns även en DVD – My Career Vol. 1-2 – utgiven på Chessbase som kan vara användbar där Anand berättar om sin karriär från ung junior fram tills han blev världsmästare i Mexico 2007. 

10 klipp på i snitt 25 minuter vardera kommer att skickas ut ca en gång i veckan, vanligtvis under en helg. Det som krävs är att deltagaren har ett konto registrerat på Youtube för att få tillgång till de privata klippen som kontinuerligt skickas till den registrerade mejladressen under hösten.

Det kostar endast 400 kr att vara med och då ingår dessutom möjligheten att komma med återkoppling till mig via mejl och på det sättet få inflytande på kursen. Är det några oklarheter med något modellparti alternativt något tekniskt problem med Youtube kan ni också höra av er.

Målsättningen med kursen är ni ska bli bättre schackspelare och därför kommer jag ibland be er att trycka på pausknappen när ni tittar på klippet. När jag går igenom ett modellparti ställer jag alltid frågor för att enligt beprövad pedagogik aktivera er. Det anses inte vara bra att passivt sitta och lyssna på en föredragshållare utan det är viktigt att man själv får tillfälle att tänka, räkna och bedöma olika ställningar som uppstår under partiets genomgång.

Metoden att höja er spelstyrka bygger på att ni själva är aktiva. Min rekommendation är att ni lägger ner åtminstone en timme per klipp. Ni kan repetera klippet några veckor senare för att se hur mycket ni kommer ihåg av det ni har lärt er. Det ni kommer ihåg är det som ni kan tillämpa när ni spelar i turneringar och på det sättet kan ni höja er rating sakta men säkert. Det kan gälla vissa strategiska knep eller förhållningssätt till typiska ställningar, allt beroende på hur mycket förkunskaper ni redan har. Knepet är alltså att titta flera gånger så att man får in idéerna i kroppen. Det är det som är det viktiga snarare än att försöka lära sig partier utantill utan någon förståelse.

Kursen vänder sig till alla seriöst intresserade schackspelare. Ni som har lust att ägna schacket en timme i veckan med denna undervisningsmetod som bygger på aktivering är välkomna att betala in kursavgiften senast 1 oktober. Begränsat deltagarantal är max 50. Schackklubbar med minst fyra deltagare får kursavgiften betald enligt ett särskilt rabattsystem. Principen är att fyra deltagare från samma klubb betalar 1200 kr istället för 1600 kr  Om det är sex deltagare kostar det 1700 kr istället för 2400 kr. Ju fler deltagare från samma klubb ju mer rabatt.

Ni måste anmäla er till thomasengqvist@hotmail.com om ni vill vara med så meddelar jag samtidigt kontonumret.

Välkomna!

Schackhälsningar IM Thomas Engqvist

P.S. Det går att beställa mina tidigare kurser enligt samma premisser som ovan med den skillnaden att alla klippen skickas ut på en gång. Mina tidigare kurser har varit följande:

Kurs 1: Blandade teman.
Kurs 2: Mod i schack
Kurs 3: Capablanca
Kurs 4: Fischer
Kurs 5: Carlsen
Kurs 6: Schackpsykologi

 

Lämna en kommentar