jul 02

Nya schackregler från Fide har publicerats 1 juli 2014. Den mest uppseendeväckande regeln är att man inte kommer att få ha med sig vare sig mobil, dator eller i-Pad i tävlingslokalen framöver. Det kommer alltså inte att gå för sig att förbereda sig i spellokalen under exempelvis Elitserien. Deltagare kan därutöver räkna med visitering av resväskor om man misstänker mobil- eller datorinnehav. Den främsta anledningen torde vara att man vill stävja det allt ökade fusket inom tävlingsschacket som bygger på att man tar hjälp av de oerhört spelstarka schackdatorerna i en eller annan form. Det räcker exempelvis med att titta på en dator ett par sekunder i en kritisk ställning för att man ska kunna besegra en högre rankad spelare. Alla de kompletta reglerna finns i svensk översättning av Ola Winfridsson. Det finns också en kortare sammanfattning av de viktigaste justeringarna av reglerna publicerade på schack.se av Niklas Sidmar.

Läs de 19 kommentarerna till “Nya Fide-regler 1 juli”

 1. Andreas van der Wal säger:

  Det mest uppseendeväckande måste väl ändå vara möjligheten till visitering.
  Håller det ens mot svensk lag?

  Sen ser jag ju en hel del praktiska problem med detta. Nedan följer två scenarier som jag inte tycker är särskilt långsökta:

  1. Allsvenska serien: Ett lag har bortamatcher lördag-söndag. Spelarna har med sig mobiltelefoner för att kunna hålla kontakt med varandra, och familjen på hemmaplan. Någon har även med sig en dator för att analysera något parti, eller uppdatera klubbens hemsida. Var placerar vi alla mobiltelefoner och dator? I en bil?

  2. SM som ligger på lut nu… Här finns det en hel del spelare som åker tillsammans med andra och som kan behöva kontakt med varann efter avslutat spel (ena spelaren klar tidigt, den andra sitter längre och vill ringa när han spelat klart). Någon kanske är där med sin familj och vill ringa dem när ronden är slut. Ska tävlingsarrangören samla in alla mobiltelefoner? Vem ansvarar för dessa under tiden?

  Det känns helt klart som att regeln passar bättre för elit än för hobbyspelare.

 2. Ola Winfridsson säger:

  Ni glömmer bort en mycket viktig aspekt, Thomas och Andreas: detta gäller i Fides egna evenemang (lag-EM, lag-VM, OS, kontinentmästerskap, världscupen, grand prix-turneringarna m.fl.) och Fide rekommenderar endast att man även i andra tävlingar följer dem. Reglerna ger möjlighet för arrangören/turneringsledaren att anpassa stora delar av reglerna efter lokala förhållanden. De exempelvis som du nämner ovan, Andreas, är just sådana lokala förhållanden. Ovanstående regler är alltså på inget sätt bindande bara för att SM och Elitserien är elorankade.

 3. Andreas van der Wal säger:

  Nja, det var inget jag missade eller glömde, men jag tycker fortfarande att det är en högst tveksam regel.Jag hoppas att Sveriges SF skriver in ett generellt undantag i tävlingsbestämmelserna, så att svenska arrangörer slipper tänka på att meddela detta inför varje tävling..

  Oavsett vilket så innebär visitationsregeln att ett Fide-evenemang inte längre kan gå i Sverige om man hårddrar det hela, eftersom vi troligen skulle bryta mot svensk lag om vi kräver att få visitera spelare. Som bekant så kommer ju ledningen för Fide från platser där man inte bryr sig så väldigt mycket om sådant, men jag misstänker att man legalt har problem i många västländer.

 4. Tson Tam säger:

  Hur ska man kunna kräva tidsfördröjning eller tidstillägg om arrangören inte använder digitalklockor, t.ex i många klubbmästerskap, distriktstävlingar etc.?

  G.4 Om en spelare vid draget har mindre än två minuter kvar kan han begära att tidsfördröjning eller tidstillägg på fem sekunder införs för båda spelarna.

  Mobilproblemet är enkelt. Lämna mobilen hemma. Köp en icke smart phone för någon hundring och använd den vid bortamatcherna genom att plocka in/ut SIM-kortet lägg sedan mobilen i bilen. Eller blir det allmän förnedring även om man ertappas med ett SIM-kort i sin plånbok?

 5. Arne Johannesson säger:

  ”G.4 Om spelaren vid draget har mindre än två minuter kvar på klockan kan han begära att
  tidsfördröjning eller tidstillägg på fem sekunder införs för båda spelarna, om möjligt. …”

  Observera de två sista orden. Det är alltså bara applicerbart om det finns möjlighet till detta. Analoga klockor utesluter alltså denna paragraf.

 6. Ola Winfridsson säger:

  Andreas: Vad beträffar SSF:s tävlingsbestämmelser så är det för all del bra om ett påpekande skrivs in om det, men de flesta känner väl till att det står arrangören fritt att modifiera Fides tävlingsregler efter lokala förhållanden (nolltoleransregeln t.ex.).

  Sedan åtminstone Bled-OS 2002 har det i Fide-evenemang av och till förekommit med larmbåge och/eller snabbkoll i väskan när spelarna går in i spellokalen och de senaste 3-4 åren har det väl standard i samtliga evenemang jag nämnde ovan. [I senaste kandidatturneringen i London påpekade Gristjuk för övrigt efteråt att kollen förvisso varit rigorös på vägen in i spellokalen inför spelstart, men att ingen någonsin kollade honom när han sprang ut och in för att röka (på gatan utanför).] Man stadfäster således egentligen bara något i Fides tävlingsregler som varit praxis i flera år. I det avseendet skiljer sig inte schacket sig från andra stora idrottsevenemang, så det ser jag inte som något helst hinder för Fide-arrangemang i Sverige. Sverige har arrangerat ett antal stora idrottstävlingar de senaste åren i t.ex. friidrott och ishockey (för att inte tala om alla konserter och liknande) och med tanke på attentatsrisken är det svårt att se åskådare, utövare och journalister med flera skulle tycka att det var anmärkningsvärt, eller någon som helst form av lagöverträdelse, om en säkerhetsvakt bad att få kolla någons väska.

  Det skulle för övrigt vara mycket intressant att veta vilket lagrum du stödjer dig på. En brysk tackling i ishockey skulle ute på gatan vara ett misshandelsfall, men bestraffas på isen med blott 2 min i utvisningsbåset. Om en spelare på goda grunder misstänks bryta mot schackreglerna och fuska med elektroniska eller andra medel, tycker åtminstone jag att det är bra att domaren nu har reell möjlighet att bekräfta eller motbevisa misstankar. Precis som tidigare står det dock spelaren fritt att vägra. Dessutom torde en begäran från en domare att plötsligt och ”extraordinarie” be att få kolla en spelare väska, kläder, skor eller liknande endast vara aktuell om det under spelets gång uppstår en synnerligen stark misstanke om att en spelare på något sätt fuskar. Paradexemplet är bulgaren Ivanov som uppträdde mycket anmärkningsvärt, utöver det faktum att han gjorde mos av ett antal spelare med flera hundra poäng mer i Elo, utan att förbruka nämnvärt mycket tid.

  För nationella tävlingar, och andra evenemang som inte arrangeras i Fides regi, där en övervägande andel av deltagarna är amatörer kommer nog inte Sverige att vara ensamt om att strunta i sådana aspekter. Det är nog få schackklubbar och tävlingsarrangörer (utöver St Louis Chess Club) som har råd eller möjlighet att ordna med värdeskåp eller liknande för amatörspelare under några timmar. Tycker inte heller det är rimligt att begära, som Tson Tam menar, att amatörspelare ska lämna mobilen i bilen eller i jackfickan i tamburen eller skaffa en fulmobil enbart för stöldriskens skull vid schackevenemang. Reglerna ska och kommer naturligtvis att tillämpas med en stor dos sunt förnuft, precis som det står i förordet till Fides tävlingsregler.

 7. Andreas van der Wal säger:

  Ja, jag tror att de flesta tävlingsarrangörer vet att de kan modifiera tävlingsreglerna, men för enkelhetens skull vore det bra om Sveriges SF gjorde det så slipper en arrangör missa att nämna det innan turneringen drar igång.

  Jag hänvisar inte till något lagrum, eftersom jag inte är juridiskt utbildad, men jag är tveksam till att det är ok med kroppsvisitering. Det är en rätt stor skillnad på kroppsvisitering och larmbågar.

 8. Thorleif Herrström säger:

  Visitation är ett brott mot den personliga integriteten så som den definieras i svensk lag. Visitation får göras vid misstanke om brott, alltså t.ex. vid misstanke om attentat på en idrottsarena. Men att ha en mobil i fickan strider inte mot någon svensk lag såvitt jag vet.
  Det är möjligt att man kan visitera folk vid privata arrangemang, jag har inte kollat det. Det kanske vore bra om SSF kollade upp vad som gäller för visitation så någon stackars arrangör slipper ta den fighten.

 9. Ola Winfridsson säger:

  Thorleif: Jo, och misshandel är också förbjudet enligt svensk lag. Det hindrar inte att man utan mer än ett par minuters vila i utvisningsbåset kan puckla någon gul och blå förutsatt att man är iförd skridskor, hockeyklubba, klubb- eller landslagströja o.s.v. I spel- och idrottsvärlden upphäver tävlingsreglerna lagar som normalt gäller samvaron mellan människor.

 10. Dock säger:

  Thorleif
  Självklart kan du vägra att bli visiterad. Men då får man givetvis ta konsekvenserna att bryta mot reglerna. Regler som man har accepterat genom att delta i tävlingen. Omedelbar avstängning borde då ske samt avstängning från klubbträning och tävlingsverksamhet under en tid. Givetvis kommer även denna regel tillämpas olika beroende på vem det gäller. En GM eller en spelare med kontakter eller en lågrankad klubbspelare kommer bedömas olika.

 11. Arne Johannesson säger:

  ”En GM eller en spelare med kontakter eller en lågrankad klubbspelare kommer bedömas olika.”

  Varför?
  Regler skall väl vara lika för alla?

  Det går för övrigt inte att villkora grundlagsskyddade rättigheter.

 12. sture lindberg säger:

  När jag anmälde mej till SM fanns det inga regler om att visitera för att leta efter mobil.
  Nu någon vecka innan SM startar så får jag reda på att denna regel ska gälla.
  Är det verkligen ok att ändra regler EFTER folk betalat startavgifter ?

 13. Dock säger:

  Arne

  Självklart (men tyvärr) bedöms folk olika. Ett exempel, Korchnoi slutade skriva protokoll under Rilton för några år sedan. Det fanns inte en domare som vågade säga till honom. Det var dock inga som helst problem för dom att säga till andra spelare. Jag kan rabbla upp flera andra exempel.

  Precis som man kan stänga av personer som vägrar dopingkontroll så kan schacket stänga av personer som inte accepterar kontroller.

  Sture

  Du har en poäng. Det har iofs varit känt länge, sedan 2013, att reglerna skulle ändras. De fanns på Fides hemsida och på engelska.

 14. Kom igen säger:

  Det är ingen grundlagsskyddad rättighet att inte bli visiterad. Då hoppas jag att vi har rett ut det lilla missförståndet.

 15. Arne Johannesson säger:

  ”6 § Var och en är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp även i andra fall än som avses i 4 och 5 §§. Var och en är dessutom skyddad mot kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.

  Utöver vad som föreskrivs i första stycket är var och en gentemot det allmänna skyddad mot betydande intrång i den personliga integriteten, om det sker utan samtycke och innebär övervakning eller kartläggning av den enskildes personliga förhållanden. Lag (2010:1408). ”

 16. Bror duktig säger:

  Jag tror du glömde läsa två viktiga ord: ”gentemot det allmänna”.

  http://lawline.se/answers/skydd-mot-kroppsvisitering

 17. Arne Johannesson säger:

  Nej det gjorde jag inte.
  Lagen som jag refererade till gäller. En länk till en sida utan trovärdighet gör det inte.

 18. Ingvar Gundersen säger:

  Äntligen några riktigt bra regeländringar från Fide!
  Att under Elo-tävlingar få lov att begränsa deltagarnas möjligheter att ha med sig mobil eller andra elektroniska hjälpmedel i spellokalen bör vara till godo för alla. Det finns gott om exempel, även från våra nordiska länder, där enskilda spelare misstänkts för fusk med mobil, utan att tävlingsledning har gripet in. En tydlig ändring i form av restriktivitet och sanktioner är till godo båda för arrangören – som enklare kan se till att varken mobilfusk, eller misstanke om sådant, förekommer, -för alla deltagare, som inte behöver oroa sig för fusk av denna art, – och för duktiga spelare som tidigare orättvist har blivit misstänkta för sådant, kan slappna av och koncentrera sig på sitt jobb, dvs spela bra schack!
  Och om det skulle finnas enstaka fuskspelare, elit eller amatör, som nu antingen lägger av med spel, eller slutar med fuskandet pga rädsel för att bli avslöjad, så är det väl ingen som gråtar!
  Det enda som behövs är ohildade och kompetenta tävlingsledare och domare, och häri ligger kanske den största utmaningen?!

 19. Ola Winfridsson säger:

  Föreligger misstanke om någon form av brott får man alltså bli kroppsvisiterad? Hur detta lagrum är tillämpligt/ej tillämpligt i spel- och idrottssammanhang framgår inte. Precis som Dock påpekar godtar man spelreglerna och att avhålla sig från att fuska när man spelar och kan förvänta sig att varnad, utvisad, avstängd och så vidare om man inte lyder.

Lämna en kommentar