nov 04

Norrbotten har inget vidare rikt schackliv men jag gör mitt bästa för att ändra på den saken. Turneringar är ett bra sätt att aktivera spelare. Det är kul när några börjar träna seriöst och kan höja sin standard. Den här gången hade vi ett fint startfält.

Emil Hermansson 2447      4.5 – 2401

Anders Öhman       2066      4.0 – 2384
Martin Almström     2175      3.5 – 2218
Per Vestin                1799      1.5 – 1921
Erik Näckholm        1962      1.5 – 1875
Mats Liljenberg      1908       0.0 – ——

Förra turneringen gjorde Mats Liljenberg en kanonturnering med prestation på 2524. Nu gick allt snett. Houdini sa +5 mot Erik i första ronden och efter den förlusten gick det bara utför. Betydligt bättre gick det för Anders Öhman och Per Vestin. Per började med en vinst och tog remi i ett klart fördelaktig tornslutspel mot Erik. En vinst där och så hade det säkert ångat på. Anders spelade lysande genom hela turneringen och jag var nöjd med mitt spel mot honom trots remin. Mot Martin stod han bättre när han nöjde sig med remi. Men en prestation på 2384 är lysande och all den träning vi lagt ned har givit gott resultat.

I Boden har vi nyss startat en tredje klubb som heter Everest. Där har vi seriöst träning en gång i veckan och krav på Elo 2000 för att vara medlem. Anders är en av medlemmarna och förmodligen i sitt livs form. Vi tränar taktik, slutspel, Najdorf, Grünfeld och spelar snabbschack i dessa öppningar. Jag delar med mig av hela min repertoar och nu börjar de kunna varianterna. Sen är det taktikträning som gäller. Att kunna göra bra analyser under partierna är den viktigaste egenskapen hos en spelare.

Det är kul när det är några som satsar, som vill förbättra sitt spel. Har man flera sådana spelare så är ökar det intresset i länet. Finns det regelbundna tävlingar på nära håll så finns det också en vits att träna för man får den spelträning man behöver.

Jag är visserligen alltid klart högst rankad i mina turneringar men det är en lyx att spela på hemmaplan. Få sova i egen säng, vara utvilad och laddad inför partierna, spela i ljus och fin spellokal med bra utrustning, dela med mig av mina kunskaper och inspirera andra att bli bättre.

Så kan alla IM göra i sin stad. Ordna egna tävlingar och engagera andra. Går det i Boden så går det var som helst. Det jag hoppas på är att unga spelare ska vilja bo i Boden under en period och kunna satsa helhjärtat på schack. Med dem på plats kan det bli spel varje helg och träning under veckorna. Jag är beredd att hjälpa till med finansiering för dem som är intresserade. Det skulle bli ett lyft för Norrbotten att ha dem här och en möjlighet för unga att bli IM.

Vi får se vad som händer. Detta var den 20:e gången Boden Elo arrangerades. Den börjar bli väl etablerad och kan vi få lite spelare från Stockholm så skulle det ge en rejäl skjuts. Det är lätt att ta sig till Boden. Nattåg eller flyg och vill man kan man stanna en vecka så man hinner spela två turneringar. Vi ordnar med bra och billig logi.

Helgerna 30 nov och 7 dec ser det ut att bli spel igen. Ta chansen att spela en trevlig och bra turnering. Seriöst spel under ronderna och avslappnad god stämning däremellan. Vi äter ute tillsammans och hinner umgås lite mellan ronderna.

Hör av er om ni är intresserade. Allt är möjligt. Fungerar inte spelschemat för er resa så anpassar vi det. Bra och billig logi kan ordnas. Alla titelspelare har förmåner, även CM. Boden är en väldigt vacker stad, boka in ett datum och ta tillfälle i akt. Schacket i Sverige behöver aktiveras, jag gör vad jag kan!

Bästa hälsningar

Emil Hermansson

www.hermanchess.se

Läs de 9 kommentarerna till “Hälsningar från Boden 2.”

 1. Bulls eye säger:

  Mycket intressant att Cirkus Boden (i positiv mening) söker spelare som skulle kunna tänka sig att bo i Boden en lite längre tid för träning och spel. Jag skall peka på detta erbjudande för de jag känner till men man skulle vilja veta lite mer hur det tänkta upplägget skulle se ut eller så kanske det är helt individuellt. Man skönjer här ett schackhjärta då det t.o.m. är aktuellt med stöd och annan finansiering. Jag skulle vilja pressa dig lite på denna punkt men tänker inte göra det så tillvida en av de unga talangfulla i min klubb vräker ur sig ett ja! Men man kan kanske få pressa lite av egen nyfikenhet och för oss alla som inte är purunga eller talangfulla men med schackhjärta: Vad finnes det då för enklare boenden där uppe som man skulle kunna ha som extra bostad och kunna komma upp dit någon månad i stöten? Tänker mig att det viktigaste är att det är lätt att säga upp lägenheten eller boendet och inte heller allt för dyrt för en vanlig svenssonlön.

 2. Emil Hermansson säger:

  Du har en bra fråga som jag ska besvara men vill helst inte tala med en anonym person. Därför blir svaret kort: För tillfället har vi en spellokal ca 300 kvm2 utan annan aktivitet så det finns goda möjligheter att bo där under en månad eller så men hyrorna är heller inte höga i Boden så om två delar på en lägenhet så är jag säker på att ordna finansiering för det. Vill du ha mer info, skriv ditt namn eller kontakta mig per email: emilherman@hotmail.com. Jag söker unga spelare över 2100 elo som går in för schack och vill spela och träna på heltid eller i kombination med studier.

 3. Emil Hermansson säger:

  Eller egentligen söker jag alla slags entusiaster som ännu inte givet upp hoppet om att bli FM-IM-GM. Jag gillar alla människor med ett stort hjärta för schack och jag kan hjälpa dem att bli bättre samtidigt som jag själv får bra motstånd i mina turneringar.

 4. Bulls eye säger:

  Bra så! Jag skall fråga de jag känner som jag tycker kan vara aktuella. Alias Anonym har således inget mer att tilägga!

 5. August på Ekhemmet säger:

  Hu sulle du ställa daj te um en gammel gobbajävel sum en aen feck fö saj te au spändera en maunad elle tvau i denna spännande schackmiljö. Au ente sa dä väl va naura prublem mä den goa kaffihalvan.

 6. Axel på Berghemmet säger:

  Ska vi tau å fare öpp te Boden å spele ena turnering August? Hä kanske finns myche goe kaffihalvor där!
  Vi kan åke nattåge upp och dricke kaffihalvor hele vägen. Öm du bjur på alle desse kaffihalvor så kan ja bju däg på resa. Öm vi får mötes vill ja att vi tar ena snabbremi för hä är ju bra för båda, speciellt då vi kan dricke myche kaffihalvor sedan.

 7. August på Ekhemmet säger:

  Broder Axel,jag hade nog tänkt mig en seriöst menad schackresa till Boden. En sa ente messbruka den goa kaffihalvan.

 8. Emil Hermansson säger:

  Boden Elo 21

  Datum: 29 nov – 1 dec
  Spelschema: fre 18-22, lör 11-15, 16-20, sön 11-15, 16-20
  Fem ronder Berger
  Betänketid 90 m + 30 s
  Spellokal: Grangatan 19, Boden
  Startavgift:
  FM fri +300kr arvode
  CM fri
  >1800 400 kr
  <1800 500 kr
  utan elo 600 kr

  Anmälda:

  Emil Hermansson 2447
  Roland Eriksson 2097
  Anders Öhman 2066
  Mats Liljenberg 1906
  Håkan Holmström 1849

  Anmäld dig till en bra tävling och få ett fint minne från Boden!

 9. Erik säger:

  Välkommen till Folke Åströms minne i Luleå 8-9 februari 2014
  Kolla in inbjudan det kommer bli en höjdpunkt.
  http://www.sslulea.se
  I dags läget är spelare från Falkenberg till Tromsö i Nord Norge.

Lämna en kommentar