sep 16

Hej,
först en ursäkt för att det inte skrivits något här på ett bra tag, förutom kommentarer. Jag (Erik Geijer) har
full förståelse för folk är missnöjda. Det är jag som godkänt kommentarerna så att de syns här, men mer än så har
jag inte orkat p.g.a. problem i privatlivet. Det handlar främst om en separation (nu börjar jag återhämta mig).
De andra i redaktionen har inte heller haft tid att skriva så mycket på sistone, förutom att fotografen Lars OA Hedlund fortsätter att ta utmärkta bilder.

Däremot har jag inte gett upp om Schacksnack, även om det kanske sett så ut.

Nu är frågan hur man kan gå vidare. Själv har jag inte tid att skriva särskilt många nyheter. Dessutom lägger
Sveriges Schackförbund allt mer resurser på schack.se (och minskar på nyhetsrapporteringen i Tidskrift för Schack).
Det är inte helt uppenbart vad Schacksnack kan tillföra vad gäller ”vanliga schacknyheter”, t ex om turneringar.
Att försöka vara lite snabbare än schack.se med samma nyheter skulle innebära väldigt mycket jobb utan att man
tillförde särskilt mycket, som jag ser det. Det här är en stor skillnad jämfört med när Lasse Thomasson skötte
Schacksnack, och rimligen kommer schack.se att öka sin bevakning allt mer (det diskuteras till och med om TfS ska
läggas ner).

Vad tycker ni läsare om Schacksnacks framtid? Förslag är välkomna.

På sikt är frågan vad som ska vara Schacksnacks profil. Själv lutar jag åt att det är diskussionerna som blir det
viktiga. Vad jag förstår så finns det inga planer på att införa möjlighet för läsarna att kommentera på schack.se
(jag har frågat redaktören).

Hittills har det varit så att nästan alla diskussioner här börjar med att jag (eller någon annan i redaktionen)
skriver ett inlägg, och att läsarna sedan kommenterar inlägget. Däremot har inte läsarna kunnat starta egna
diskussioner/trådar. Detta bör nog ändras.

Självklart är det mycket välkommet med folk som vill skriva här, och med tips om vad som kan tas upp.

Bo Berg förtjänar ett extra tack för de tips han gett mig om saker att skriva om.

Läs de 19 kommentarerna till “Framtiden för Schacksnack”

 1. Emil Hermansson säger:

  Att arrangörerna själva skriver lite om sina turneringar kunde vara en idé. Ger nyheter samtidigt som det är lite reklam för tävlingen. Bara det som skrivs känns relevant och håller en viss kvalitet.

 2. Sverrir Thór säger:

  Glädjande att sajten lever, även om andra sajter sköter rapporteringen bra så finns det alltid ett behov för mer. Andra sajter har exempelvis inte varit lika bra på fotoreportage som Schacksnack och det kan ju vara en nisch att fokusera ännu mera på.

 3. Pål Magnussen säger:

  Schacksnack har skämt bort sin publik med partier från pågående turneringar och det får ni gärna fortsätta med!

 4. Lennart Brorson säger:

  SSFs intensiva satsning på skolschack har medfört att man inte längre hittar någon separat länk för JUNIORER på schack.se. Nyrekrytering är positivt, men hur utvecklar vi de tusentals intresserade som nu finns i i hundratals skolschackklubbar och i Schack4ans ”överåriga”.?.
  En stor fördel med Eriks sida är diskussionsmöjligheterna. Om Schacksnack koncentreras till ungdomarna, så är jag övertygad om att det finns ett stort antal klubbar som är intresserade och som kommer att bidra med material. Om vi även knyter kontakter med erkänt framgångsrika juniorländer kan vi få ta del av intressanta juniortävlingar m m.

 5. Johnny säger:

  Att hela tiden få sina inlägg förmodererade och dessutom granskade på ett subjektivt sätt (åsikter som inte är ”korrekta” publiceras ej) gör att schacksnack inte ses som en seriös sajt.

 6. Bulls eye säger:

  Det var tråkigt att höra. Sen det blev ändringar här på schacksnack har sidan blivit tydligare tycker jag. Håller inte alls med Johnny. Erik har gjort ett bra jobb med att granska och banna tycker jag. För även om vi har åsiktsfrihet betyder det inte att siten behöver godkänna vilka tokigheter som helst. Jag kan spontant tycka så här Erik. Sluta med banningar och avstängningar. Förstå mig rätt. Redan från början skall tokiga kommentarer aldrig publiceras. Blir liksom inget snack i efterhand då. Något annat har jag tyvärr inte att komma med just nu.

 7. markkusi säger:

  Jag tycker det finns ett behov att schacksida på Svenska för även de som har schack mera som en hobby. Rapportering från tävlingar tycker jag det finns nog av redan. Att sidan bara skulle rikta in sig på juniorer tycker jag vore synd.

 8. Leo säger:

  @Bulls eye:
  ”Redan från början skall tokiga kommentarer aldrig publiceras.” Betyder det att dina kommentarer i andra trådar är avsedda att vara en sorts test av moderatorfunktionen?

 9. Knazig säger:

  Tur att Bulls eye skriver något… annars hade sida varit heeeelt dööööd

 10. Bulls eye säger:

  😉 Tjena Leo. Njae, jag tycker inte jag testar moderatorn med tokiga eller knasiga inlägg. För det är ju inte för skojs skull jag skriver mina som du ser det tokiga inlägg. Jag tycker det är bra att du retar dig lite på dem. Ibland är skämt och ironi bästa sättet att nå fram. Nä, det jag menar med tokiga inlägg är personangrepp, skitnack etc.

  Tack Knazig för stödet. Men ändå om jag fattat att sidan helt annars skulle varit heeeelt döööööd annars så kanske det blev så igen att jag var kontraproduktiv?? För en död sida får ju i.a.f. besökare på sin begravning som säger han va jäää-drans bra bla. bla…Knasigt va…?

 11. Leo säger:

  @Bulls eye:
  ”Inte för skojs skull”? Okej, vad är alltså syftet med inläggen? Jag håller med om att humor och ironi ibland är det bästa sättet att nå fram – om det nu är så att man har något att säga, och inte bara tramsar.

 12. Martin Skjöldebrand säger:

  Det är hur känt som helst att ironi inte funkar över internet. Så det är väl ingen hit att använda det i det här sammanhanget heller. Dessutom vet jag inte vem som ska bedömma om inlägg är ”tokiga” och inte ska publiceras, censur är ju inte direkt en strålande väg framåt i samhället …

 13. Bulls eye säger:

  Vänligen Leo läs inläggen igen och jag hoppas du ser poängen med dem. Nu är det ju så att moderator släpper igenom dem och gillar du inte det föreslår jag att du helt enkelt hoppar över att läsa mina inlägg.

  Sidan heter ju Schacksnack så då är det ju dessa man ska satsa på. Man kan få känslan att den ligger efter sin tid men det tror jag är fel. Just nu i skrivande stund är det 11 besökare online. Jag är tveksam på att läsarna ska kunna skapa diskussioner/trådar. Blir nog bara snacketorg. Låt Schacksnack istället styra debatten genom att ta upp aktuella frågor. Naturligtvis ska det vanliga sättet att kommentera finnas kvar men varför inte komplettera med en feedback-funktion där läsarna kan komma in med synpunkter och förslag utan att de publiceras. När Schacksnack väl publicerar en nyhet varför inte redan då ha några frågeställningar som man ber läsarna diskutera? Nyheten i sig själv kan vara en kopia från någon annan sida men där Schacksnack läser mellan raderna och kommer upp med dessa frågor.

 14. Leo säger:

  @Bulls eye:
  Jag antar att jag är trögtänkt, för jag förstår inte alls poängen. I vilket fall som helst verkar humor och ironi inte ha fungerat så bra i det här fallet

 15. Leo säger:

  Hoppsan, inlägget blev kapat. (Det har har hänt förut; det verkar som om det händer något när man lägger in en smiley på telefonen.) Fortsättningen var:
  Moderator får gärna släppa igenom vad som helst för min del; jag ska lyda ditt goda råd och hoppa över det jag inte gillar.

 16. markkusi säger:

  Redan bland dessa få kommentarer ser vi hur det brukar bli. Alltså en diskussion om vad man kan säga och inte. Det båda inte gott, men är som det brukar vara. Ganska tröttsamt ändå tycker jag.

 17. Trollmuppen säger:

  Framtiden för Schacksnack förefaller vara att det inte finns en framtid för Schacksnack.

 18. Mats Andersson säger:

  Schacksnack är en trevlig sajt och jag hoppas den kan fortsätta i någon form, inte minst kommentatorsfältet fyller en bra funktion. Alltid kul att läsa vad andra schackspelare tycker och tänker.
  MEN…. Tyvärr finns det inga pengar i svenskt schack. Med lite reklamintäkter hade en sån här sajt kunnat drivas på ett annat sätt och ge lite pengar åt dom som offrar sin fritid med mera för att hålla igång sajten med olika reportage.
  Tyvärr är utvecklingen inom svenskt klubbschack likadant. Det finns inget intresse av att engagera sig längre. Den typiske svenske schackspelaren sitter numera hemma framför datorn och gör sina drag på någon av dom olika schacksajter som finns. Klubbspelet förtvinar och allt fler klubbar i svenska småstäder läggs ner.
  I framtiden kommer det nog bara finnas schackklubbar i 10-20 städer.

 19. Bulls eye säger:

  Kan nästan hålla med Trollmuppen men det har under så många år varit en kanonsida så jag är inte riktigt beredd att hålla med. Men jag tycker man måste skärpa sig nu då ”Riktiga juniorer klättrar på borden” var den senaste nyheten för sisådär en månad sedan. Snälla schacksnack samla era trupper och spotta ut i alla fall något nytt även om det är tungt just nu.

Lämna en kommentar