maj 07

Idag invigdes Norway Chess 2013, med en blixtturnering likt Tal Memorial-formatet.

Placeringen i blixtturneringen blir också sitt startnummer till lottningen i huvudturneringen, som startar imorgon, och det är därför också extra motivation för spelarna som då helst vill placera sig i topp 5 för att få det eftertraktade, extra vita partiet.

Halvvägs genom turneringen såg det ut som att åtminstone en spelare var säker att hamna på övre halvan, Radjabov ledde med 4 poäng av 4 möjliga, 1½ poäng före konkurrenterna, i den nio ronder långa turneringen.Det hjälpte däremot föga, då krafterna tog slut och Radjabov slutade på 5 poäng av 9 möjliga med en snopen 6e plats i fältet.

Istället var det länge öppet om vem som skulle knipa förstaplatsen. Ett tag såg det ut att vara öppet mellan Carlsen, Anand och Radjabov, men när den senare föll bort rond efter rond klättrade istället Peter Svidler upp i ensam ledning inför sista ronden, men han ställdes inför uppgiften att möta Carlsen. Carlsen vann i sedvanlig slutspelsstil, och vinnare blev istället…Karjakin.

I övrigt bör nämnas tämligen bleka prestationer av de som ansågs vara Carlsens största hot, Aronian och Topalov. Aronian tog 2,5 poäng på de 9 ronderna medan Topalov endast mäktade med en ynka poäng. Förhoppningsvis ser vi bättre spel imorgon när turneringen sätter igång på allvar. I övrigt var ”wild-cardet” Jon Ludvig Hammer ett utropstecken. Norrmannen som länge stått i Carlsens skugga visade att han kan tävla på samma villkor mot världseliten, och lyckades bland annat med att besegra världsmästaren Anand med de svarta pjäserna.

Slutställning:

1. Sergey Karjakin 6,5 av 9

2. Magnus Carlsen 6 av 9 (fler svarta partier)

3. Viswanathan Anand 6 av 9 (fler svarta vinster)

4. Hikaru Nakamura 6 av 9 (färre svarta vinster)

5. Peter Svidler 5,5 av 9

6. Teimour Radjabov 5 av 9

7. Jon Ludvig Hammer 3,5 av 9

8. Wang Hao 3 av 9

9. Levon Aronian 2,5 av 9

10. Veselin Topalov 1 av 9

 

I och med detta bör vi få se ett par inledande toppmöten imorgon (lottningen är ej ännu publicerad på hemsidan, men är framräknad av tabellen):

Sergey Karjakin – Veselin Topalov

Magnus Carlsen – Levon Aronian (!)

Viswanathan Anand – Wang Hao

Hikaru Nakamura – Jon Ludvig Hammer

Peter Svidler – Teimour Radjabov

Tack till Tom Österström som påpekade felet i lottningen. Den riktiga lottningen är:

Carlsen – Topalov
Anand – Aronian

Nakamura – Wang Hao
Svidler – Hammer
Karjakin – Radjabov

Det blir alltså fortfarande väldigt intressanta partier och inte minst på de två högsta borden.

Partierna startar imorgon klockan 17.00 med utmärkt livekommentering av Dirk Jan Ten Geuzendam från New In Chess tillsammans med Magnus Carlsens goda vän och föredetta tränare/lärare GM Simen Agdestein.

Läs kommentaren till “Norway Chess 2013”

  1. Tom Österström säger:

    Ni har gissat fel. Det är Carlsen-Topalov i rond 1.

Lämna en kommentar