feb 04

Nu drar vi igång den minst seriösa omröstningen i Schacksnacks historia: ”Vilken är den tråkigaste spelöppningen att möta?”

Alternativen är utvalda av legitimerade tråkmånsar inom Stockholms Schackförbund. Observera att Schacksnacks redaktör Erik Geijer ägnat många år åt att spela två av dessa öppningar (Caro-Kann och London).

Som vanligt kan man även välja ”Någon annan”. Om du gör det så får du gärna skriva ett inlägg och tala om vilken spelöppning som du tycker är allra tråkigast.

Läs de 14 kommentarerna till “Vår minst seriösa omröstning någonsin”

 1. Tomas Bragesjö säger:

  Tråkigaste att möte beror på hur man menar och vem man möter. Möter man klart högre rankad så kan det vara kul att möta öppningar med hög remi tendens. Möter man lägre rankade så blir de öppningarna inte lika kul.

  Angående tråkiga öppningar så lär även vissa öppningar som tex c3 sicilianskt har ett remi rykte om sig.

  Såg dock statistik på en hemsida ifjol att de mest remi betonade öppningarna är

  1. Bogoindiskt
  2. Damindiskt
  3. Ryskt

 2. Erik Geijer säger:

  Tråkigheten ligger inte bara i andelen remier. Som gammal London-spelare kan jag intyga att många moståndare uttrycker sin motvilja mot att möta just London, även om det nog inte är fler remier där än med andra öppningar så länge man spelar på en lägre klubbnivå.

 3. Friggebo säger:

  Det är svårt att förstå varför en öppning som Moderna försvaret finns med bland alternativen till omröstning. Den är väl knappast någon tråkig remi öppning. Collesystem är en gammal tråkig öppning.

 4. Martin Slingsby säger:

  @2: De beror på att hälften av motspelarna leds ihjäl, somnar vid brädet och fölorar på tid. :-p

 5. Erik Geijer säger:

  Till Martin: Jag brukar säga att London-systemet egentligen är en hypnotisk gest: ”Strax somnar du, käre motståndare, och sedan sätter du bort någonting”.

 6. Erik Geijer säger:

  Förresten finns det minst en svensk IM som hävdar att Caro-Kann inte är en spelöppning utan en sjukdom.

 7. Thomas Engqvist säger:

  Dambondespel där båda spelar London och alla löparna byts bort.

 8. Simon Björk säger:

  Alla andra franska varianter än avbytesvarianten.

 9. Martin Slingsby säger:

  @Thomas: man somnar ju bara man läser den meningen =)

 10. Sune Larsson säger:

  Dambondespel där båda spelar i London och alla löparna byts ut. 😉

 11. Leo säger:

  ”Tråkig” kan ju innebära lite olika saker. De flesta menar väl att ”systemöppningar” som London eller Gannholm är tråkiga att möta, eftersom svart inte kan göra så mycket åt att vit når sin uppställning (dvs. det kommer att dröja innan man kan genom taktik kan tvinga vit att tänka). Öppningar som tenderar att ge upphov till tidiga massavbyten är förstås också tråkiga, såvida man inte spelar för remi.

  Å andra sidan kan man säga att en skarp variant som leder till en känd forcerad remi är ”tråkig”, även om ställningen innehåller mycket taktik.

  Själv spelar jag ganska mycket enminuterspartier på nätet, och ett jag inte direkt gillar att möta är uppställningar med f3, Sh3-f2 etc (och motsvarande av svart), vilket en del använder; inte för att det är något särskilt att frukta, utan just för att mänskan ställer upp sig likadant i princip vad som än händer. Bevisbördan ligger så att säga på mig. Den problematiken är förstås mest kännbar i enminuters, där det gäller att snabbt ”få hål” på motståndaren – i ett långparti skulle jag känna mig betydligt mer nöjd med att möta den öppningen 🙂

 12. Stefan Bryntze säger:

  Nån av 30 drags teori varianterna i Sicilianskt…

 13. Tomas Bragesjö säger:

  Vi lite närmare eftertanke på tråkigaste öppning jag mött så var det 1 d4 f5 2 f4, blir totalt stendött spel.
  Det vare en fd Eskilstuna spelare som alltid spelade den varianten då han spelade Gannholm mot allt. I ett långparti så drog jag 2 .. d5 för att djävlas tillbaka och det hela slutade med att jag vann ett sömnpiller där han satte bort pjäs i tidssnöd.

  Själv förstår jag inte riktiga varför moderna försvaret finns med på listan, enligt min erfarnehet av vit så brukar det bli riktigt kul partier. Jag funderar också på varför inte c3 sicilianskt finns med bland valen, flera spelare på andra mera teori forum brukar ge den öppningen dylika kommentarer.

 14. Johan H säger:

  Konstigt att inte Caro-Kann leder omröstningen klart. Tycker att den öppningen är klart tråkigast att möta. Vit får en mikro-mikro fördel i de flesta varianter och svart gör inget förutom att vänta på misstag från vit, och spelar vit hårt på vinst brukar misstagen ofta dyka upp.

Lämna en kommentar