jan 28
WFM Susanna Berg

Undrar när GM Pia Cramling förlorade mot en svensk dam senast i ett turneringsparti? I Dam-SM i snabbschack hände det. Pia blev svensk dammästarinna 2013 med sex poäng av sju möjliga och det var Susanna Berg som såg till att det inte blev full pott. Arrangör var Solna SS och turneringens spelades i Granbackaskolans matsal den 6 januari och till start kom 16 spelare. Information om turneringen finns på Chess-Results.

Susanna Berg – Pia Cramling 1-0 (svart förlorade på tid i drag 50).

Läs de 7 kommentarerna till “Susanna – Pia 1-0”

 1. Carlsen fan säger:

  Snabbschack och blixt borde Thomas Engqvist veta att man inte ska analysera. Jag är dock idel öron till att lyssna varför du tyckte man skulle göra ett undantag i detta fall.

 2. Leo säger:

  Om vi nu ändå ska analysera: Är det inte snarare så att svart spelar på vinst efter 54. …Ta1 i varianten på slutet?

 3. Stefan Bryntze säger:

  Tycker det var helt rätt att kommentera.
  När man först ser ”Susanna – Pia 1-0” tänker man ”duktigt Susanna” men sen när man läser att det var vinst på tid kanske man inte är så imponerad längre.
  Då hjälper det att Thomas förtydligar att Susanna gjorde ett bra parti, att Susanna missa vinst på brädet och att det var Pia som kämpade för remi.

 4. Per Lindvall säger:

  Helt rätt att kommentera. Varför skulle man inte kunna kommentera snabbschack? I Wasa SK har har vi ex fått ett blixtparti Fischer-Kortniov kommenterat. Fischer spelade flera ideer som vanliga klubbspelare inte hade funnit med oändlig betänktetid…

 5. Carlsen fan säger:

  Öppningen möjligen. Inte resten. Blir lite som att köra sprintstart i Marathon.

 6. Dock säger:

  Klart man kan kommentera blixt och en minuters partier för den delen. Visst man kan missa djupet men det är en annan from av schack med mer taktiska inslag som absolut förtjänar att kommenteras.
  För min egen del finner jag kommentarer till korrpartier synnerligen ointressanta. Men jag kan mycket väl förstå de som gillar det.
  För övrigt var Thomas kommentarer bra.

 7. Thomas Engqvist säger:

  När det gäller kommentarer av blixtpartier kan jag hänvisa till Edward Laskers klassiker Chess for fun and Chess for blood. Hans vackra vinstparti mot Sir George Thomas som slutar med Kd2 matt när svarts kung står på g1 finns publicerat och kommenterat i många schackböcker. Det här världsberömda partiet var faktiskt ett blixtparti!

Lämna en kommentar