jan 23

Så kom då tionde ronden och kampen om förstaplatsen skärps och möjligheten att undvika jumboposition blir viktig…

Världsmästaren Anand (vit) och världssexan Karjakin spelade ett damindiskt parti där Anand hade ett visst initiativ partiet igenom, men där han inte fick något riktigt genombrott. Motorerna hade mest +0.7 som utslag, inga taktiska förbiseenden begicks och remi togs i 46:e draget med damer och en del pjäser kvar på brädet.

Magnus Carlsen mot Erwin L´Ami då? Ja, holländaren var sin Caro-Kann trogen och Magnus gick in i en huvudvariant först, men avvek snart genom att spela 6. Lc4 och sedan utveckla springaren till f4 via e2. Så spelade Tal på 60-talet med viss framgång, men varianten anses inte ge vit någon större fördel i dag. Lite längre fram skaffade sig Magnus en isolerad d4-bonde och L´Ami verkade utjämna. Men, Magnus hade löparparet och lyckades på sitt vanliga, närmast obegripliga sätt ställa sina pjäser på bättre rutor än motståndaren, få en liten fördel, förstora den och vinna en bonde. I  det följande slutspelet med torn och löpare var löparna olikfärgade, men det kändes inte som om L`Ami någonsin var i närheten av remi.

Dagens snabbaste vinst/förlust sågs i partiet Sokolov-Leko. Sokolov förlorade som vit i 26 drag! Hur förklara Sokolovs genomklappningar?  I går förlorade han som vit i ett Nimzo-indiskt parti mot van Wely och i dag hade han återigen de vita pjäserna och det blev återigen Nimzo-indiskt. Som tidigare påpekats har Sokolov nyligen publicerat en bok om Rubinstein-varianten. Hur kommer det sig då att han idag närmast stod på förlust efter 17-18 drag? Peter Leko gav svaret efter partiet. Leko hade efter en plågsam förlust mot Naiditsch i olympiaden underkastat den s.k Karpov-varianten en noggrann analys – naturligtvis med datorhjälp. Detta gjorde att han kunde spela 11…h6, med tillförsikt. I sådana ställningar är drag som h6 oftast dåliga då de försvagar kungsställningen. Men i detta fall gömmer sig ett potent gift i draget. Sokolov som klassisk stormästare ville naturligtvis bestraffa försvagningen. Som svar på Lekos manöver med Sh5 ställde han sin dam på c2 (med en löpare på b1) och fick ett skenbart hyperfarligt batteri mot den svarta kungen. Dc2 är mänskligt sett ett starkt drag, ur datorsynpunkt kanske ett feldrag. De efterföljande förvecklingarna med tornoffer på e6 fanns med i Lekos preparation och Sokolov var chanslös. Detta är modernt schack på elitnivå. Man kan säga att Sokolovs encyklopediska lärdom inte räckte till mot  de hypersmala datoranalyserna.

Flera andra partier avgjordes. Aronian vann säkert mot Hao WangHou Yifan slog Harikrishna och Nakamura utmanövrerade Caruana efter klurigt spel.

Magnus leder suveränt med 8 poäng, 1.5 poäng före Anand, Aronian och Nakamura. Magnus har Nakamura kvar av de närmaste konkurrenterna.

I morgon, torsdag, är det spelfri dag. På söndag spelas sista ronden.

I B-gruppen förlorade Nils Grandelius mot Edouard Romain, som det förefaller på tid i 40:e draget med bonde under i ett tornslutspel. Nils står kvar på 3.5 poäng. Movsesian och Rapport delar ledningen på 7 poäng.

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
Grupp A


Grupp B.

Läs de 4 kommentarerna till “Tata: Carlsen håller undan (tabeller/partier)”

  1. Tomas Bragesjö säger:

    Angående Sokolov och Nimzo Indiskt så lär Sokolov ha världens bredaste repertoar mot Nimzo Indiskt. Enligt flera i klubben så spelar han allt mot det! Han anses vara världsledande ur vits synvinkel i både e3 och Dc2 varianterna och han håller även på att skriva en bok a3 varianten. Det här partit mot Leko påminner lite om en genomklappning mot Aronian i Dc2 varianten för ett antal år sen där tvingades kasta in handduken efter mindre än 20 drag.

  2. Erik Geijer säger:

    Du råkar inte veta när hans nästa bok ska vara färdig? Den han skrev om e3-varianten var nr 1, så fler är uppenbarligen planerade.

  3. Tomas Bragesjö säger:

    Jag vet tyvärr inte när boken kommer att komma.
    Däremot vet jag att hans e3 bok skulle från början ha handlat om både e3 och a3 men det blev för tjock.
    Jag har hans e3 bok men jag tycker att hans ”Winning chess middlegames” var bättre.

  4. Erik Geijer säger:

    Ok, tack för ditt svar. Han har förresten skrivit en bok om spanskt också.

Lämna en kommentar