okt 23

Från Jörgen Nilsson (Hempa) har Schacksnack fått följande partiställning. Partiet spelades vid första bordet mellan Jörgen och Erik Kasselstrand i matchen mellan Gusum SK och Schack 08 Norrköping III (2½-5½). Hemsidan har valt att presentera den med ett diagram för eget funderande och underst i inlägget finns avslutningen av partiet för genomspelning, med Jörgens kommentarer.

I söndags (21/10) åkte jag med C-laget till Valdemarsvik, för att spela seriematch i div.III grupp 5 mot Gusum SK. Jag öppnade som vit på 1.a bordet som brukligt de senaste åren med 1.Sc3 … c5 2.e4 e6 3.d3 Dc7?! N 4.g3 Sf6 5.Lg2 Le7 6.Sge2 0-0 7.0-0 d6 8.h3 Sc6 9.f4 Sd4?! 10.Le3 e5 11.g4. På slutet av  60-talet början 70-talet spelade jag många slutna sicilianska partier influerad av Smyslov och Spassky. Svartspelaren Erik Kasselstrand är väl för ung för att känna till de angreppsidéer som visar sig i det här partiet. Brukligt är ju som du säkert vet tidigt g6 Lg7 Se7 osv. Springaren på f6 är tacksamt objekt att angripa.

Partislutet med kommentarer för genomspelning.

Läs de 6 kommentarerna till “Ett skapligt angrepp (parti)…”

  1. Johan säger:

    ”Brukligt”…Kasparov har spelat Sf6-varianter, som svart, mot högst kvalificerat motstånd. Inte som något överaskningsmoment direkt bör tilläggas.

    // spelat slutet-Sicilianskt i 10 år

  2. Micke säger:

    vad sägs om 28. Sh6! !! Istället för Dh6!

  3. Jörgen Nilsson säger:

    Det blir matt i 6 drag det också! (faktum är att jag lekte med tanken ett par drag tidigare än diagramställningen, men sedan föll den bort.)
    Tack för den kommentaren Micke!

    Johan: Jag inbjuder fler spelare till att prova Sf6-upställning mot slutet sicilianskt.
    Vidhåller dock att den är ett tacksamt angreppsmål för vit. h3,g4,Sg3, g5. osv.
    När det gäller Kasparov: Han var tillräckligt stark att spela vad som helst, för att vinna!
    /Jörgen

  4. Jörgen Nilsson säger:

    ”Brukligt” Först en rättelse.
    Erik Kasselstrand hade inte vit i partiet, det hade undertecknad.
    Borta-lag har vit på udda bord.
    Brukligt: när det gäller slutet sicilianskt, hittar man lätt följande uppställning 1.e4 c5 2.Sc3 Sc6 g3 g6 4.Lg2 Lg7 5.d3 d6 6.0-0 Sge7 osv.
    Brukligt: 1.Sc3 Efter Sven Gunnar Samuelssons nedsabling av draget (Ove Ekjeberg – SGS korrparti) Har jag konsekvent valt att spela detta drag i det allsvenska seriesystemet, med viss framgång.
    Om man vill vederlägga draget, finns nog endast 1…d5 övriga drag leder till kända öppningar.
    /JN

  5. Jörgen Nilsson säger:

    Återigen rättelse:6.Sge2, 0-0 7.0-0
    osv.

    Från webmaster: Vet inte vad du menar.

  6. Jörgen Nilsson säger:

    svar till webmaster: Det vet visst inte jag heller! Jag började med att skriva fel, citat: ” Vitspelaren Erik Kasselstrand” osv. sedan rörde jag till det här med brukligt. Ytterligare blev det helt fel med dragen i slutet sicilianskt 1.e4 c5 2.Sc3 Sc6 3.g3 g6 4.Lg2 Lg7 5.d3 d6 6.Sge2 e6 i mitt tycke bäst, även om Fritz 13 har Sf6 som förstaval 7.0-0 Sge7 osv.
    Hoppas det blev rätt nu!
    Ett varmt tack för att du presenterade partiet för schacksnacks läsare. Det vore trevligt om fler spelare skickade in sina alster för genomspelning.
    Det kan ju vara kul att få se även amatörer spela schack.
    /JN

Lämna en kommentar