sep 18
Bäste Schackvän;

Sänder Dig några kopior på dokument som jag hoppas Du studerar. Avstängningen av mig från Salongerna innebär att vår förbundsstyrelse nekar mig att spela schack i ett års tid. Detta är ett intrång i min personliga frihet att få välja fritidssysselsättning. Motiveringen är att jag är skyldig förbundet pengar, vilket jag inte är. Övriga argument i protokollsutdraget är inte ens värda att kommentera.

Det bästa för Stockholms Schackförbund vore att vi får en styrelse som ägnar sig åt att utveckla förbundets verksamhet och ekonomi i stället för att slösa sexsiffriga belopp på en personförföljelse av mig som dessvärre också skadat min familj allvarligt.

En ny extrakongress med byte av hela styrelsen till seriösa och förtroendeingivande personer som tar ansvar för verksamheten och inte misshushållar med medlemmarnas pengar är av nöden.

Stockholm 18 september 2012, Sven-Gunnar Samuelsson

Bilagor:
Avstängningsbesked,
Besvär över avstängning, Brev från Stockholms SS, Mail från SeniorSchack Stockholm och Svar från Stockholms Schackförbund.

Läs de 19 kommentarerna till “Sven-Gunnar Samuelsson…”

 1. Victor säger:

  Känns inte helt orimligt med en avstängning, givet att han är skyldig förbundet pengar. Stefan Lindh har dock en poäng. En avstängning bör gälla alla klubbar (medlemmar) i Stockholms schackförbund i sådana fall.

  Angående spelarövergångar finns inte det problemet i just allsvenskan längre i och med de nya övergångsreglerna.

 2. onni aikio säger:

  Det var bra att jag läste detta på Schacksnack, eftersom jag slipper att åka till Stockholm i morgon där jag skulle just spelat en match mot SG .
  Jag har ett förslag: Kan inte Stockholms SF räkna med att SG:s skuld är betalt redan då förbundet fick ju c. 100 000 kr från HaniingeSS när den lades ner av dåvarande ordf. TL. Pengarna vilka Haninge SS hade på banken då den lades ner var ju pengar som jag och SG skaffade till klubben (Folke Hagstörms fond) Jag gjorde förjobbet till SCT-88 och SG blev ordförande till Organisationskommitté … Haninge Turism stod för financer !

 3. Stefan Bryntze säger:

  Givet att det är orimligt att ha en person som utger sig för att representera Stockholms schackförbund och inte gör det i närheten av salongerna samt kansliet.

 4. Fotbollsplanen, spelarna, bollen och målet. En ide! säger:

  Anta att jag suttit som VD i AIK-Hockey Aktiebolag och medlemarna, styrelsen, aktieägarna eller vilka det nu månde vara avsätter mig med motiveringen att ”han förnillat pengar” men att de därefter inte går vidare rättsligt väljer att stänga av mig från att gå och titta på när gnaget spelar. Vad tror ni skulle hända då? Jo jag skulle polisanmäla AIK-Hockey och stämma dem för diskriminering. Om du har krafter till det, eller tycker det är principiellt viktigt tycker jag du ska göra så SGS! Om inte finns många roliga sätt att hålla på med schack på andra sätt. Dessutom går ju ett år ganska fort. Jag förstår om du vill ha någon form av upprättelse och gör på detta sätt. Men jag är inte lika säker på att det leder ”den allmänna uppfattningen” av bilden av dig till något positivt.

 5. Einar säger:

  Det är pinsamt att läsa S G Samuelssons dokument och hans plädering för att ha tillgång till schacksalongerna. Det finns ingen demokratisk rättighet att ha tillgång till Stockholms schacksalonger. Skälen till avstängningen är tydligt redovisade och är ostridiga.
  Hans agerande har dokumenterats i offentligheten. Han har svikit förbundets förtroende. Han har fifflat med kostnadsersättningar som han inte skulle ha.
  Han bestrider tydligen att han är skyldig pengar och har fiskat upp en massa motkrav och tänker driva detta i tingsrätten vad det verkar som. Varför skall han i ett sådant läge ha tillgång till motpartens lokaler?

 6. Bengt Wihlborn säger:

  Hur kan man kommentera någons närvaro vid en schacktävling (se StSF protokoll) såvida inte personen har uppträtt synnerligen illa och oförskämt. (Vilket med min kännedom om SG:s stil verkar helt osannolikt) Han har väl heller inte pest eller ebola…?!?
  Skriva in detta i ett protokoll som kommer att bevaras i evinnerliga tider!?
  Synnerligen omdömeslöst!

 7. Martin Skjöldebrand säger:

  Jag tycker att det dels förefaller rimligt att StSF har rätt att besluta om vilka som ska ha tillträde i sina lokaler. Det har SGS själv tagit och medverkat i beslut om avstängningar av personer. Samtidigt känns det lite surt att det gäller för föreningar som inte är medlemmar i StSF. Eller föreningsverksamhet utanför lagmatcher (det borde ju klubben få bestämma själva).

  SSS sitter ju lite skrynkligt till när hyresvärden för deras spellokal sätter regler på vem som får närvara vid klubbens interna aktiviteter.

 8. Sex laxar i en laxask säger:

  Om jag förstått saken rätt rör det sig om ett förskott för ett par år sedan. Att man inte på den tiden lyckats redovisa pengarna är helt obegripligt. Vad är det för jazzklubbskvitton han nu har hittat som han vill kvitta mot?

 9. Tyst i lokalen! säger:

  Bengt, med ”synnerigen illa och oförskämt” antar jag du menar värre än att under pågående spel konsekvent prata hörbart i närheten av partierna, på bästa Karsparov-manér?

 10. Martin Skjöldebrand säger:

  Bengt: Du missade helt varför StSF polisanmält SGS? Går man på StSFs linje torde det som skett med råge kunna placeras i facket ”synnerligen illa och oförskämt”.

 11. Hänga upp i hinkar i taket säger:

  StSF har stängt av personer i ett år som protesterat högljutt mot domslut. Att representera med bluffnamn för 200KKR årligen ger samma eller mildrare straff.

 12. Tjår Bernard säger:

  Men SGS hade ju viktiga möten med politiker som inte ville skylta med sina namn. Jag tycker att det var helt okej att hitta på en massa namn och placera dem på platser de aldrig besökt. Ändamålen helgar medlen. 200 tkr är ju en spottstyver i schacksammanhang.

 13. Andreas van der Wal säger:

  @Hänga upp hinkar i taket:
  Har StSF stängt av personer som kalgat högljutt på domslut i ett år? Det är möjligt att du har rätt. de avstängnigar jag varit med om under den tiden rörde sig om fylla eller fysiskt våld, men det har ju hänt saker före och efter.

  I övrigt håller jag med om att det är märkligt att man inte lyckas få fram kvitton på det som ska motsvara de 30000 kronorna som är utlånade, om man nu påstår sig ha det.

  Slutligen till Onni, Nej, man kan inte ta Haninge SS pengar och betala SGS skuld med. Det är Haninge SS som skänkt pengarna, inte SGS, och även om det vore SGS så kan man inte bara ta tillbaks pengarna. Speciellt kan man inte ta tillbaks pengarna och låtsas som ingenting.

 14. bra styrelse säger:

  Om han är skyldig en massa pengar han inte har redovisat bra ska han som han själv gjort med fler spelare, ej några namn, stängas av från salongerna.

 15. Tomas Bragesjö säger:

  Jag är inte helt insatt i den här soppan och vet ingenting om Stockholmsschacket men jag tycker det hela mer är en intern angelägenhet för Stockholm Schack förbund. Angående politker så tycker personligen att den förklaringen är lika sannolik som att jorden skapades av ett flygande spaghettimonstrer.

 16. onni aikio säger:

  Till Anders van der Wal.
  … om jag har uppfattat rätt avstängningen av min kamrat SG handlar inte om pengar … egentligen … utan något helt annat ! Vad ? Jag vet att SG har gjort reklam under Schack-4:n … delat ut flygblad till skolorna där han uppfattar schacket som ett språk ! Kan det vara detta som är orsaken till att Sth:s styrelse ville straffa SG, vilket är samma som att ta lagen i egna händer … Styrelseprotokolll berättar om att klubban fördes av Tuve Lindeberg sista ordf. för Haninge SS som ”straffade mig” också när jag föreslog att vi skulle kallat Schack för ett geometriskt språk !
  Jag är rädd för att Stockholms SF hotas av samma öde som Haninge SS … nedläggning … så det skulle inte varit fel att vara nöjd med 100 000 kr. och tysta ner hela affären … tillåta domstolar ta hand det hela … inte ta lagen i egna händer.

 17. Schacklingvisten säger:

  Stockholms SF har flera tusen medlemmar och en god ekonomi. Nedläggning?

  Du tycks ha missat att domstol ska ta hand om det hela. Lite svårt att tysta ner det då.

 18. Andreas van der Wal säger:

  Onni, SGS har lånat 30000 kronor för flera år sedan och inte betalat tillbaks pengarna.
  Han har tagit ut ersättning för middagar med personer, där personerna förnekar att de varit närvarande.
  Han har tagit ut en hel del ersättningar av som han inte har haft rätt till, många gånger utan kvitton.

  Det handlar inte om tramset om att schack är ett geometriskt språk. Det handlar om pengar, riktiga pengar.

 19. Martin Skjöldebrand säger:

  Jag förstår inte hur det skulle gå till att ”vara nöjd med 100 000kr” som har donerats av Haninge SS många år innan den här soppan uppdagades. Menar du att bara för att X har donerat ett visst belopp vid något tillfälle så kan X uppföra sig lite som X själv vill och plocka pengar ur kassan – för det var ju ändå Xs pengar från början?
  Eller vad är det frågan? Är det ett fall av att ge bort kakan och ändå ha den kvar? Vad säger August?

Lämna en kommentar