jul 17


GM Hans Tikkanen (under IM Axel Smith och GM Nils Grandelius).
Foto Calle Erlandsson

MEDIAINFORMATION från Lunds Akademiska Schackklubb (LASK) signerat Calle Erlandsson 2012-07-17

Två LASK-spelare på pallen då Hans Tikkanen blev sverigemästare

27-årige stormästaren Hans Tikkanen, Lunds ASK, vann SM-titeln i schack för andra året i rad. Årets SM spelades 7-15 juli i Falun, där totalt ca 600 spelare ställde upp i de olika klasserna.

I elitgruppen deltog tio spelare, därav tre från Lunds ASK. Stormästaren och regerande junior-europamästaren, 19-årige Nils Grandelius låg bra för seger inför slutronden, men en överraskande förlust förpassade honom till femte plats. Även Tikkanen förlorade sista partiet, varför fyra spelare på samma slutpoäng fick spela en blixtturnering för att en sverigemästare skulle kunna utses.

Tikkanen vann blixtturneringen före internationelle mästaren Bengt Lindberg, Solna SS, och 26-årige internationelle mästaren Axel Smith, Lunds ASK.

Lunds ASK och stockholmsklubben SK Team Viking dominerar svenskt elitschack. LASK vann Elitserien 2010/11 och i våras var det Vikings tur. LASK:s unga elitspelare och satsar på seger 2012/13. Årets serie för 8-mannalag inleds med sammandrag i Malmö 5-7 oktober.

På internationella ratinglistan ligger Grandelius sexa av alla världens spelare födda 1993. På Sverigelistan har LASK tre spelare bland de sex bästa – 41-årige stormästaren Tiger Hillarp Persson, som ej deltog i SM, ligger tvåa. Dessutom ligger Tikkanen delad trea och Grandelius sexa.

I början av augusti spelar Grandelius junior-VM i Aten. Hans klubbkompis Smith medföljer som sekundant, och i slutet av månaden äger Schackolympiaden rum i Istanbul med ca 150 nationslag i öppna klassen. 60 procent av det svenska 5-mannalaget består av LASK-spelare: Tikkanen, Grandelius och Smith deltar tillsammans med SK Team Vikings stormästare Emanuel Berg och Pontus Carlsson.

Läs de 4 kommentarerna till “Pressmeddelande…”

 1. Stefan Bryntze säger:

  Vad är tanken?
  Ska det bli en halv-sida i en tidning eller försöker man få medier att fråga efter mer information.

  Bra skrivet hur som helst, väldigt rakt på.

 2. Calle Erlandsson säger:

  Mediainformationen var i första avsedd för lokala skånska media (dagspress, lokalradio, lokal-TV, s k annonsblad). Avsikten är att schacket ska synas mera i media och att öka schackintresset hos journalisterna. Det händer att kompletterande information efterfrågas och att det resulterar i större artiklar. Samma meddelande har sänts till Lunds ledande politiker samt ledamöter och tjänstemän i kultur- och fritidsnämnden. Två kommunalråd har redan lyckönskat.

 3. Webmaster säger:

  Orsaken till att Schacksnack publicerade pressmeddelandet/bilder beror på att det var ett utmärkt sätt att informera hemsidans många läsare i framförallt i Norden om SM i Falun och svenskt elitschack.

 4. Axel på BergHemmet. säger:

  Jau kan hölle mä öm att Lund å TeamViking domminerar svenskt ELITschack, nu står hä bare att dom dominerar Svenskt Schack? Men om vi ska prate svenskt schack i sin helhet är hä väl kanske 0-0sthlm och västerås som domminerer.. Nu blir hä ena kaffihalva me döpp.

Lämna en kommentar