maj 18


Vit drar och vinner.

Nu kommer lösningen som utlovat: 1. Dxh2+ Dxh2 2. Tb1! h4 3. Kc6 h3 4. Kb7 c4 5. Ka8 c3 6. bxc3 Db8+ 7. Txb8 h2 8. Th8

En nackdel med schackprogrammen är, att till exempel Fritz i de flesta fall kommer fram till lösningen av en studie i samma sekund som man nuddar enter på tangentbordet. Därför är det inte så lätt att finna någon sådan eller ett problem där lösaren får tänka själv och känna tillfredställelse över sin bevisade kreativitet när pusselbitarna är på plats.

Ställningen på diagrammet har Schacksnack fått av Anders Nilsson från Lund och det verkar som om Fritz går vilse i sina försök att finna vinsten. Är du skickligare än Fritz? Lösningen publiceras i slutet av nästa vecka.

Läs de 12 kommentarerna till “Lösningen svårlöst…”

 1. Leo säger:

  Varför skulle man över huvud taget använda något program, om man vill tänka själv …?

 2. Anders Nilsson (Lund) säger:

  Den här studien, som nästan är ett problem (sa jag för mycket nu?), hittade jag i mitt ”library” på ICC. Comp har svårt att hitta vinsten men jag lät den i och för sig bara tugga ett par minuter så den kanske klarar det med mera tid och mänsklig handledning. Jag tycker att det är en trevlig studie. Inte helt lätt då det finns lite förförelse i varianterna. Sista draget har sin speciella charm.
  Tyvärr känner jag inte till kompositörens namn. Det kanske någon av läsarna gör?

 3. Jonathan Westerberg säger:

  Löste den i huvudet på ca. 2min, men reservation för att jag har fel såklart. Dxh2+ Dxh2 sen Tb1 och svart ligger i dragtvång då damen ej kan lämna h2 pga. Txg1#. Svart kan spela ned ena ena bonden till a6 och den andra till c3. Låt oss säga att han börjar med att offra c-bonden, den tar vit tillbaka. sen när svart springer med a-bonden så går vits kung ned till a8. Detta var idén med Tb1, att efter svarts damoffer (Db8+ i detta fall) kan vit ta tillbaka med tornet istället för kungen. Detta för att inte kungen skall ställa sig på samma ruta som svarts löpare. Alltså; Dxh2+ Dxh2 Tb1 c4 Kc6 c3 bxc3 a5 Kb7 a6 Kb8 Db1+ Txb1 och nu vinner vit. T.ex. h2 Th2 med matt på h2, eller lf2/e3c5 etc Th8 g1=dam Txh3+ – Sxg1 med avgörande fördel.

 4. Jonathan Westerberg säger:

  Menade såklart h2 Th8 med matt på h2, i slutfasen. Kan tillägga att även efter Lh2 så vinner och Th8 .

 5. Webmaster säger:

  Kommentarer med rätt lösning, som väntar på godkännande, kommer inte att publiceras förrän i slutet på nästa vecka.

 6. Kjell Jernseius säger:

  Hej, jag tror mig funnit en lösning…

  Genom att slå med vita damen på h2 binder man upp både svarts löpare och dam på ett ytterst obehagligt sätt.
  Svart kan då bara flytta sin c- och h-bonde mot en ställning som liknar patt (remi), i annat fall blir svart matt.
  I det läget gäller placera tornet (springaren går tyvärr inte) så att svarts dam kan slås med tornet, och för en kort stund frigöra svart ur bindningen. Vad jag kan se är det endast 2.Tb1! som är ett fantastiskt drag. Sedan ska vits kung marchera ner mot rutan a8.

  Så här skulle det kunna se ut…

  1.Dxh2+ Dxh2
  2.Tb1! c4
  3.Kc6 c3
  4.bxc3 h4
  5.Kb7 h3
  6.Ka8 Db8+
  7.Txb8 och vit vinner…

  Vackert!!

 7. Lennart Smith säger:

  Michael Bergman lät Houdini tugga på problemet. Löste problemet på någon minut.

 8. Hans Brodén säger:

  Fantastisk, vacker och spännande upplösning! Vad heter kompositören?

 9. Hans Brodén säger:

  Ett litet förtydligande – om någon nu undrar -.
  Avsiktligt skrev jag ”kompositör” och inte det sedvanliga ”komponist”, då studien gav mig som musikälskare en lika stor skönhetsupplevelse – tornets vandring från f1-b1-b8-h8 hållandes svarts försvarare i schack med slutlig ”dödsstöt”på h2 –
  som man kan uppleva när man får höra ett fantastiskt vackert musikstycke.

 10. Christer säger:

  Jag kan inte se att vit vinner detta. Efter vits sjunde drag Txb8 spelar svart Ld4 varefter g2-g1D vinner för svart om vit levererar en tornschack på b1

 11. Hans Brodén säger:

  Christer,
  Midnattstimmen fick dig nog att förbise att efter 7.Txb8 Ld4 tar vit helt enkelt löparen på d4 med 8. cxd4!

 12. Axel på BergHemmet. säger:

  Jau hä va ena svårlöste problem gett ja säge, inte ens minne goa kamrater hänne på Hemme lyckas löse ne. Fast vi strunta i bingo å bare fokusere på probleman. jau ger ena extra pluspoäng te VallentunaJonis lösning, om hä desutom va i huvve som han säg bli ja extra imponera. Nu vänter ena kaffihalve me tillbehöran.

Lämna en kommentar