mar 22

Den senaste tiden har det varit tunt med partier från Sydamerika som legat till grund för de uppskattade partisluten. Det går att vinna dagens uppgift på annat sätt än det som finns i facit som ”huvudspår”, men det är utan tvekan den snabbaste vägen. Partiet spelades i Buenos Aires 1945 mellan F Benko och De Ronde.

Samtliga 1226 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.Läs kommentaren till “Partislut 1226…”

 1. Jörgen Nilsson säger:

  När man, som volgagambitör ser namnet Benkö dyka upp, blir man ju nyfiken.
  I det här fallet dock inte Paul, utan Francisco Benkö (1910-2010) son till Richard Wilhelm Benkö från Ungern och hans Hustru Alice Pick. från Österrike.
  Föräldrarna dog tragiskt nog under 1:a världkriget.
  1936 flydde Francisco och hans syster Anne till Argentina undan nazismen. (Modern var judinna)
  Han har ofta omnämnts som den äldsta aktiva spelaren. ( Han dog i januari 2010 i Buenos Aires)
  Eventuellt släktskap med Paul Benkö känner jag ej till.
  Svartspelaren Chris de Ronde Holland (1912 – 1996) deltog i Olympiaden i Buenos Aires 1939, där han t. ex. slog vår Gösta Danielsson. I likhet med många andra Ståhlberg, Najdorf osv. valde han att stanna kvar i Argentina i samband med krigutbrottet.
  För övrigt bör nämnas att han kämpade på ytterligare 7-8 drag längre,än vad webmaster nämner, innan han gav upp partiet.
  /JN

Lämna en kommentar