okt 05

På Sveriges SF hemsida går det att läsa att vårt lag till "European Team Chess Championships 2011", som spelas i Grekland mellan den 2-12 november, blir GM Hans Tikkanen och GM Nils Grandelius från Lunds ASK. GM Pontus Carlsson och IM Daniel Semcesen från SK Team Viking. Spelande lagledare är GM Stellan Brynell, Limhamns SK. Arrangören har enligt ett e-mail till Schacksnack informerat om att de hoppas att övriga deltagare kommer att publiceras (klart) under dagen på den officiella hemsidan. Datum för detta har med jämna mellanrum flyttats framåt...
Läs de 6 kommentarerna till “Lag-EM 2011”

 1. Bo Berg säger:

  Jag vill nu kommentera detta och då vill jag först säga att jag har stor förståelse för att Emanuel ratas, men jag har några andra invändningar.

  Jag ifrågasätter, nu strakt utnämningen av Anders Pettersson till förbundskapten. Han har ingen egen eller nära erfarenhet av internationellt schack på internationell nivå.

  Trots detta uppskattar jag att vi har en förbundskapten som vill satsa på de unga.

  Nu är det trots allt så att Sveriges unga talanger är mycket få. Vi har endast Nils G. (-93) på europanivå. Utöver detta så måste vi se ner mot årdersguppen 1996 och Kadetten Martin Lokander.

  Om förbundskaptenen vill satsa på unga talanger, vilket jag personligen uppskattar, så förstår jag inte varför Erik Blomqvist blir uttagen? Har han tackat nej? Sedan om en förbundskaptenen vill förbigå aktuell rating så finns det mycket många frågetecken?

  Erik Blomqvist är kvalificerad till nästa års SM-grupp inte Daniel. M. el. Pontus C.

  Kan tänka mig att återkomma i ärendet.

 2. Bo Berg säger:

  Över hälften av sveriges högst ratade spelare är inte uttagna till lag- EM.

  Vissa är innaktiva, men är inte några förbigångna?

  Om det är rätt uttagning så behövs det stark marknadsföring och uppsökande sponsring från SSF. Vad sysslar de anställa med?

  Byta S4an-lokal från 300 000 kr Globen, Arena ca: 50 000 kr är ett stort ekonomiskt lyft, men ett stort massmedialt sänke, förmodligen.

  Schach4an har spelats på Golben nu några år och det har en stor betydelse för deltgandet, Har detta utretts? Vad ger det mot vad det kostar?

  Nästa år blir finalen i Västerås. Lokalen blir billigare, men har någon gjort en analys över övrigt?

 3. Dock säger:

  Oavsett vilka som plockas ut blir det fel. För unga för gamla för trötta för oerfarna. För min egen del finns tre självklara val. Nils Hans och Emanuel. De övriga ligger hyfsat nära varandra i styrka så där bör man väga in andra aspekter.

  S4an i Stockholm och just i Globen är stort för ungarna. Inget ont om Västerås men det är långt ifrån Globen.

 4. Håkan Winfridsson säger:

  Bo: Anledningen till att de bästa saknas stavas PENGAR.

  Som både du och Dock skriver, Västerås är långt från Globen men också väldigt långt ifrån i kostnad. Om det är ett massmedialt sänke är jag inte så säker på.

  Det är många som försökt(både proffs och amatörer) med sponsring till schacket bla s4an och hittills har ingen lyckats med mer än några små sponsorer, tex har en från schackakademien(namnet har fallit ur minnet) klassat schacket som stendött på sponsormarknaden.

 5. Dock säger:

  @Håkan
  Visst är det pengar men det är ändå tråkigt. De få artiklar som skrivits och som jag läst om ämnet så trycks det specifikt på att klasser fått åka och spela schack i Globen eller tidigare Blå Hallen. De är nog de ställen med högst status man kan spela i Sverige. Givetvis är det ett sänke medialt att spela i Västerås. Men att gå från ytterst marginellt till obefintligt är ett kort steg.

  Det finns åtminstone ett riktigt bra exempel på sponsoring som jag känner till, Kenneth Wallin har jobbat hårt och fått in ett att Sveriges största företag som sponsor här i NV Skåne.

 6. Bo Berg säger:

  @ Håkan:

  Har det inte budgeterats och planerats för Lag-EM sedan länge? Ansner skapade ju taxor för spelarna och de kanske var för höga, men det går ju inte att välja ut ett lag efter att få så låga ersättningskostnader som möjligt. Då kan man ju ställa lite andra frågor.

  Varför prioriteras Stellan Brynell? Han är mycket ofta anlitad som ledare för ungdomarna både på tävlingar och läger och lagledare för landslaget verkan han fått monpol på.

  De som är uttagna gör det inte gratis så varför är Pontus och Daniel uttagna?

  Anders Petterssons uttalande citat: ”Det är ett ungt och lovande lag som tagits ut. Fyra av fem spelare är under 30 år… …Trots ett par återbud så är det ett starkt lag som Sverige mönstrar, med formstarka spelare som har goda möjligheter att prestera en bra placering.” Se http://www.schack.se

  Detta är ju dravel. Att SSF:s CS ledning lyckas värva så många marionetter och svaga medlöpare som de lyckas få att uttrycka propaganda som de vill att SSF-medlemmarna skall tro på likt en gammadax komunistpropaganda till folket i DDR.

  Lugn kongress skrev André Nilsson t.ex.

  SSF:s medlemmar vill ju se att ett lag till EM mönstras som gör det spännande att följa tävlingarna speciellt nu när andra lagtävlingar prutats bort i budgeten.

  ” …formstarka spelare som har goda möjligheter att prestera en bra placering.”

  T.ex. Pontus Carlsson har ju nästan varit inaktiv under en period turneringarna före SM.

  Daniel Semcesen platsar ju inte trots att han är ganska aktiv. Har deras klubb sponsrat deras medverkan i laget, eller?

  Stellan ”snällan” Brynell är ju en fd. hur snäll han än må vara.

  Om akademiledamöter ser schacket som stendött på sponsormarknaden så är det fel personer som sitter där likt som det är i SSF:s CS. Ta in Kenneth Wallin och liknand och sprak ut de negativa rösterna, men akademin är ju helt odemokratisk i sin uppbyggnad. Om IKEA kommer in så är det en mycket god sponsor, men då väcks väl avuden och det hela motarbetas.

  Sedan detta: … Fyra av fem spelare är under 30 år… ”

  Vad med detta? T.ex. Emanuel är också under 30. Han är född sent i dec och Pontus tidigt året efter.

  Det är dock endast Nils bland de uttagna som är junior och om man nu vill göra något billigt och radikalt och satsa på de yngre så skicka ett rent juniorlag några år och då kan man ju även satsa på Kadett-OS igen så att vi kan få fram några talanger typ Nils.

  Att göra som nu och kalla det för ett ungt och lovande lag som har goda möjligheter att prestera en bra placering.

  Detta är irriterande, falskt och naivt.

  SSF:s bidragspengar går i en allt för stor del bort i arbetsgivaravgifter och skatt samt till löner till allt för stor administration.

  En rationalisering typ att lägga ihop det hela med Stockholms SF och friställ huvuddelen av de anställda på riks och förlägg en lagerlokal någonstans i Sverige där det är billigt. Anlita en sponor- och projekt-ansvarig för att söka rätt vägar och höj rejält de lokala bidragen där de kan användas till mer ideellt arbete mot skattefria ersättningar för den lokala verksamhetens bästa.

  Projektet Schack i Skolan och Schack4an kan fortgå, men bidragspengarna för detta räknas i allt för stor del hem till löner på riks. De sk. mentorklubbarna bör få en mycket större del av kakan så att de kan ha en plåt för en mer djupgående schackverksamhet.

  Schack4an spelas nu med 10 minuterspartier. Detta är inte Schack det är Blixtschack. Skol-SM och Talangjakten mm. spelas med 15 min, 30 min och 60 min och detta är inte heller Schack utan Snabbschack. Ungdomarna bör mer och mer involveras i riktig och och dess djupheter, det är först där som det riktiga intresset för schack blir införlivat. Vad som saknas för de yngre är ett riktigt mästerskap med längre betänketid, obligatorisk protokollföring och FIDE-registrerade partier typ Ungdoms-EM och -VM ålderklasserna under 18, 16, 14, 12, 10 och 8 år. Dessa tävlingar skulle då gärna kunna utgöra kval till EM och VM så att Sverige kan få en stegring i spelstyrka och intresse för riktig schack.

  Tack för info Håkan.

Lämna en kommentar