sep 26


Delar av organisationen under Västerås Open 2011. Niklas Sidmar – André Nilsson – Tapio Tikkanen

Peter Hlawatsch har tagit för vana att skriva en liten ”rapport” om hur han uppfattar de större turneringarna i landet. Västerås Open 2011 blev inget undantag.

SCT besökte Västerås Open, en ELO-turnering med över 220 spelare.
Det råder ingen tvivel att Västerås har blivit schacket´s Mekka med bönutroparen André Nilsson som gör enorma insatser för att popularisera schacket i Sverige.

Spelet gick av stapeln i Växhusets 2 vackra salar, stor analyskorridor, trevlig kafeteria med podium för organisationen. Bra ventilation, belysning och vita dukar gjorde lokalen hemtrevlig. Deras välgenomarbetade protokollhäfte tjänade även som en guide till olika restauranger, reklam annonser, information till nästkommande turneringar samt enklare beskrivning av regler (Mycket bra samanställning!).

Synd att en så stor turnering kunde visa endast spel på 4 live bräden. I vår schackfamilj finns en del spelmaterial som säkert kan lånas ut kostnadsfritt och på så sätt göra våra turneringar mera kända och populära även för andra nationer.

En stor eloge till organisationen att man lyckades få med så många kvinnliga spelare. Det behövs, för att kvinnor skall får högre status i svenskt schack.

Till en del av schacklokalen räknas även sanitära anläggningar och de såg absolut inte roliga ut. (På SCT:s schackturneringar kontrollerar värdinnor flera
gånger under spelets gång hygienanläggningarna för trivselns skull, precis som SAS, McDonalds eller stormarknaderna gör). Vi kräver att schackspelarna skall visa ett representativt uppträdande och ha vårdad klädsel men då tar vi också på oss ansvaret att ha rena och fräscha hygienanläggningar.

Utav våra spelare från ”Talang 2010” har den nyblivne juniormästaren Erik Vaarala U 20 gjorde bäst ifrån sig. Hans föräldrar är alltid med på plats som ett psykologiskt stöd. Erik delade plats 9-19 med 6/8 poäng. Grattis! WIM Inna Agrest och FM Peter Bergström kom på plats 20-35 med 5,5/8 poäng och Martin Lokander U 16, samt Anders Pettersson U 20 hamnade på plats 36-68 med 5/8 poäng.

Västerås har igen visat med sin organisationsförmåga att det går att genomföra turneringar i sådan kaliber helt friktionsfritt. Vi önskar Västerås och André Nilsson ”Lycka till!” och ser framemot nästa möte vid elitseriesammandraget i mars 2012.

För SCT och Talang 2010, Peter Hlawatsch 2011-09-26

Lämna en kommentar