sep 22

Schacksnack har tidigare redogjort för vem (7 klara…) som med största sannolikhet är kvalificerade för kandidatturneringen och när och var (ej bestämt) den skall spelas. Nu finns det en fyllig redogörelse på chessvibes som bör räta ut de frågetecken som kan finnas.

Tidigare spelades det matcher, som ett sista steg, för att utse utmanaren till den regerande Världsmästaren. Det var detta som GM Magnus Carlsen var kritisk mot och gjorde att han valde att inte ställa upp. Åtminstone denna gång, blir det en dubbelrondig turnering med åtta spelare. Det är tänkt att den skall spelas fjärde kvartalet 2012 och den som vinner kommer att få utmana regerande Världsmästaren – GM Vis. Anand eller GM Boris Gelfand – någon gång under 2013…

Vem kommer att vara med? Spelas den i Ryssland kommer det antagligen att vara fyra ryssar i deltagarelistan (se punkt 4).

  • Stormästarna Peter Svidler, Alexander Grischuk och Vassily Ivanchuk är garanterade deltagande (prispallen i senaste FIDE World Cup).
  • De tre högst rankade på FIDE:s ratinglista juli 2011 (GM Magnus Carlsen, GM Levon Aronian och GM Vladimir Kramnik) och janauari 2012 (skulle vara mycket överraskande om det blir något annat namn än de tre som var i topp på julilistan). Vill det sig illa blir det en omständig procedur innan den tredje spelaren är namngiven.
  • Förloraren i VM-matchen mellan Anand och Gelfand.
  • En spelare med minst 2700 är arrangörens val.

Budgivningen för att finna en arrangör har startat och skall vara avslutad den siste januari nästa år. Kan det bli Norge…? Men då blir den åttonde spelaren från ett annat land eftersom de endast har Carlsen med mer än 2700 i rating.

Lämna en kommentar