aug 24


Sussana Berg.

Tack Sussana för rapporten från Barcelona Chess Open de Sants 2011.

Hej,
Kan berätta att Barcelona är en fantastiskt trevlig turnering som verkligen kan rekommenderas. Med sina 659 deltagare – för övrigt nytt rekord – är det bara att ge en eloge till arrangörerna. Mycket bra arrangemang och att Barcelona är en vacker stad med sol varje dag förstärker verkligen den schackliga upplevelsen.

Poängställningen bland svenskarna efter fem ronder är följande: Lars  Karlsson 3 1/2, Erik Blomqvist 3 1/2, Eva Jiretorn 3, Viktoria Johansson 2 1/2, Jörgen Dalmau 2 1/2, Anders Sandström 2 och Susanna Berg 1 1/2.

Eva imponerar med stabilt spel och har tagit poäng mot två stormästare. Som  kuriosa kan nämnas att båda dessa dessa remier skedde genom dragupprepning  och i första partiet stod hon på vinst. Igår slog hon Cruz Ravina Francisco  Javier från Spanien, rankad 58 i turneringen med elo 2399. Med resolut och  säkert spel bärgade hon hem hela poängen och efter att ha blivit matt i det
klassiska slutspelet löpare och springare mot kung tvingades spanjoren  sträcka fram handen.

Intressanta möten inför dagens rond som  startar 16.30.
Karlsson Lars – IM Lanzani Mario
cm Colon Garcia Enrique – Blomqvist Erik ( cm skrivet med små bokstäver är  en spansk titel. Kanske någon som vet vad det är.. )
m Barbero Senidic Alejandro – Jiretorn Eva

Toppmötet blir mellan GM  Iturrizaga Eduardo som möter FM Arribas Lopez Angel som vit, och de leder  båda på full pott dvs5 poäng. Den förstnämnda imponerade stort i gårdagens rond då han snyggt demonstrerade i partiet mot GM Florian Handke hur stark  en dam är mot torn och två pjäser som saknar samspel. Den tyske stormästaren  fick aldrig någon pardon eller tid att utnyttja sitt materiella övertag.  Mycket spännande avslutning för publiken att följa och jag vill också nämna  att det är mycket trevligt ordnat för alla åskådare.

Schackfesten fortsätter!  :-)

Läs de 6 kommentarerna till “Rapport från Barcelona…”

  1. Per säger:

    Tack för rapporten, Sussana!
    CM borde vara den senaste FIDE-titeln Candidate Master som man har rätt att köpa om man har 2200 eller mer i ELO-rating.
    Personligen kan jag skaffa mig titeln men den ger endast ett diplom. Jag känner inte till att den ger rabatt på startavgifter etc, men kanske kan någon annan ge mer info om denna titel. FIDE verkar vilja få in lite inkomst. :-/
    Mvh Per

  2. Per Steneskog säger:

    Har funnits i ca fem år. Sett någon enstaka inbjudan som givit rabatt. Bara till för spelare som saknar ambitioner. Räknas ej som titelspelare när man räknar ut norminteckning.

  3. Jan Johansson säger:

    Hej.

    Jag törs nästan sätta pengar på att c står för Catalunya och att cm är en titel eller dylikt i det katalanska schackförbundets klassystem. Titeln var med redan första året Sants spelades (-99), då med stora bokstäver. Antagligen har man bytt till små bokstäver för att den inte skall blandas samman med den CM-titel som näms ovan.

    Visst,även det omvända är möjligt; att CM är den katalanska titeln osv. Men det skulle jag inte satsa på.

    Och vem vill betala för en titel som skrivs med små bokstäver? (försök till lustighet)

    Mvh Janne

  4. Per säger:

    Hej Janne!
    Fanns titeln redan för 10 år sedan så köper jag din förklaring. Då är det inte Fides titel.
    Fides Candidate Master kostar 50 €.
    Mvh Per

    PS I Wien använde man också egna titlar som NM och MK. Jag brydde mig inte om att undersöka vad de betydde, Men det var titelhysteri förutom Dr fanns Ing, Dipl-Ing, Dipl-Mag, Mag o s v. Dessa är dock ”civila” titlar och har inget med schack att göra.

  5. Leo säger:

    Ja, om jag förstått det rätt så är man noga med titlar i tysktalande länder (kanske på hela kontinenten, jag vet inte); har man doktorerat och innehar en professur, så kallar man sig min själ också Prof. Dr So-und-so med en annan självklarhet än här.

  6. Kurt Setterqvist säger:

    Utan tvekan förhåller det sig som Leo säger ovan, i alla fall vad tysktalande länder avser. Även i några av de östeuropeiska länderna gäller titulaturregler som vi finner främmande.

    För ett antal år sedan arbetade jag som rektor för en skola i norra Sverige. Vi hade då besök av en grupp, bestående av både lärare och elever, från en skola i Österrike inom ramen för ett EU-projekt. Då lärarna skulle presentera sig för mig inträdde de på kontoret en och en. Ordningen var emellertid inte slumpartad utan styrdes av deras lärargrad; en ”oberlehrer” stod förstås över en ”lehrer” och så vidare. Vid presentationerna sa de först sin akademiska titel, sedan sitt namn och sist lärargraden; inget slarv där inte!

    Förutom deltagande på lektioner under några skoldagar innehöll vistelsen många norrländska vinteraktiviteter som snöskoterkörning, skidåkning, besök på Jokkmokks marknad och så vidare. Vid utvärderingen ansåg dock lärarna att höjdpunkten var när rektorn, jag själv alltså, kom ner till skolmatsalen och åt palt tillsammans med dem! Rang har en helt annan innebörd än hos oss. De har definitivt inte genomfört någon ”Du-reform”, som den Bror Rexed startade 1967 under sin tid som Medicinalstyrelsens Generaldirektör.

    Att informera om titlar som inte har med den aktivitet man ägnar sig åt finner jag särskilt löjligt. Om man spelar schack mot en doktor eller besöker en doktor som är schackspelare; varför ska man behöva veta det? Att se ”GM Dr Robert Hübner” stå skrivet i resultatlistor var mycket vanligt under hans storhetstid. Nog skulle det kännas betydligt mer underligt att spela ett parti mot ”GM Dr Ralf Åkesson”. Detta inte bara på grund av den senares blygsamma personlighet och motvilja mot självhävdelse utan mer på grund av att vår tradition inte inbegriper titulatur av detta slag.

    Bästa hälsningar från norr!

Lämna en kommentar