jul 12

Dagens fråga

”Veckans fråga” denn gång gäller kort och gott: ”Vem blir Sverigemästare 2011?” Mästaren kommer att koras under SM i Västerås som spelas mellan den 16-24 juli. Omröstningen finns som vanligt i högerspalten och den avslutas samma dag som turneringen startar.

Skall man tro de som hittills röstat behöver turneringen inte spelas utan arrangören kan skicka beviset på titeln till GM Hans Tikkanen redan i dag. Men så enkelt är det antagligen inte för nog vill bland andra stormästarna Emanuel Berg (2 titlar), Jonny Hector (1 titel), Tiger Hillarp Persson (2 titlar), Nils Grandelius och Pontus Carlsson ha ett ord med i leken.

Läs de 9 kommentarerna till “Sista skälvande timmarna (påminnelse)…”

 1. Bo Berg säger:

  Jag har inte röstat ännu då jag tänkt avvakta resultatet från bl.a. Svein Johannessens minnesturnering i Norge börjar nu på midsommarafton och på till nästa tisdag 28 juni. Deltagare från SM-gruppen är Emanuel och Tiger. Emanuel har minus på senaste FIDE-ratingperioden men håller sig fortfarande över 2600-strecket. Flytande ELO 2004.

  Hans Tikkanen har gått starkt framåt senaste FIDE-ratingperioden + 36 och har nu flytande ELO 2596. Han har spelat stabilt med få förluster och verkar nu även ha en säkerhet att ofta uppnå minst mot starkare spelare, men även ibland endast remi mot lägre raitade.

  Mycket talar för att Hans inte bara kommer över 2600 i ELO under SM-veckan, utan även tar ett ytterligare kliv mot 2620 – 2630 c:a.

  Min undring är om Emanuel kan komma så pass i form till SM att han kan matcha det. Jag är lite tveksam, men tror att han har potensialen kvar och att han kan lyckas bra i Politiken oavsett hur resultatet blir i SM.

  Den för tillfället 3:je tippade junioren Jonathan Westberg har + 93 i FIDE:s senaste ratingperiod vilket innebär ett ELO på en bit över 2300 vilket säkerligen minst motsvarar hans spelstyrka. Även om juniorer gör sådana här kliv i sin utveckling så förstår nog de som är insatta att en ”stark framgång” likt denna inte räcker ytterligare 300 ELO nu redan till sommaren. Jag tror dock att Westberg blir ett inslag i turneringen som kan bli svår för samtliga deltagare och han är kanske en ny titelkandidat.

  Grandelius har inte tagit det efterlängtande steget, men rätt vad det är så kan det lossna för honom, vi såg partiet mot So.
  Pontus Carlsson vann nyligen högsta gruppen i Växjö och har krafter i sig, men frågan är hur motiverad han är? Han kommer hur som helst att kunna ge samtliga deltagare stora problem och om dessa blir större än hans egna tidsproblem så vinner han. Den nya klockan med 30 sek. per drag gynnar extremt Pontus. Han trivs denna miljö likt Lars Karlsson.

  Hector, Hillarp-Persson och Cramling har ju också givetvis möjligheter att blanda sig i in i striden, men just nu ser jag dem som tveksamt bättre än dem som inte blivit uttagna t.ex. Brynell och Karlsson.

  Efter Svein Johannessens minnesturnering i Norge lägger jag min röst efter vad jag tror och inte efter vad jag önskar, även om det inte är Emanuel.

 2. Bo Berg säger:

  Emanuel börjar visa kombinationstakterna. Nu lägger jag min röst.

  Se Hammer-Berg pågående: http://sjakkselskapet.no/livepartier/

 3. Dock säger:

  Jag tror på Hans. Emanuel är givetvis alltid farlig. Den största överraskningen kommer absolut bli Jonathan.

 4. Sune Larsson säger:

  I partiet mot Hammer kombinerades det friskt. Dock var Sg3 mer en hägring – draget
  fungerar om damen står på d3 – men inte som i partiet på e2. Det är tufft att spela
  dubbelrondigt med fix speltid. Inte så konstigt med ren ökensyn ibland alltså…

 5. Bo Berg säger:

  Sune du känner dock mig och Sg3 trodde jag på när Emanuel spelade det. Han brukar räkna långt och korrekt. Men här var det inte helt rätt, men han börjar komma in i kombinationstagen så jag tror ändå på Emanuel, trots missen.

  Nu är han hyggligt inspelt inför SM.

 6. Sune Larsson säger:

  Höll på att ramla ur stolen när jag såg Emanuels Sg3. Kunde inte för mitt liv se
  hur svart skulle kunna få reella chanser, när Tf2 fanns. SM kommer att bli intressant
  att följa. Hans har ju gått upp ett par klasser i spelstyrka – och lär av bara farten fortsätta
  en bra bit över 2600 i rating. Ja, nu är det ju inte bara farten det handlar om. Något har
  uppenbarligen skett med Hans spelmässigt. I stort borta är de tidigare svagheterna vad
  gäller taktik och tidsnöd. Nu söker han istället komplicerade ställningar och är väldigt
  kreativ. Dessutom med en god basic grundkunskap vad gäller schack och öppningar.
  Lägger man till ett självförtroende i paritet med GM-titel och rankingtal – så har vi nuläget –
  dvs ett flytande ratingtal alldeles i närheten av 2600. En uppgång som är ”remarkable” enligt
  Giri. Fortsättning följer – även om det nånstans måste ske en konsolidering vad gäller elo…

 7. Bo Berg säger:

  Men, Sune Du vet väl att detta är min son och jag överför telapatiska överföringar till honom? Han har dock stängt av linjen på senare tid, men i denna ställning tänkte vi lika, men fel.

  Nu har Emanuel sjukit med 8 ELO till 2596. Samma som Hans Tikkanen.

 8. Sune Larsson säger:

  Taktik-telepatiska överföringar minsann!
  I rättvisans namn – och med fortsatt telepati
  må du så själv räkna med en ELO-minskning
  på 8 points… 😉

 9. Stefan Bryntze säger:

  Värst va folk är lättpåverkade…
  Nyliga framgångar värderas tydligen extremt mycket högre än långa framgångar och lång erfarenhet.

  Kul men även komiskt att alla har fått röster, håller inte med själv om att alla kan vinna men det är roligt se folk tror det, att alla i gruppen är starka nog, att det är en relativt jämn grupp.

Lämna en kommentar