apr 23

På Sveriges SF:s hemsida går det att läsa att SM-gruppen är klar. Spelarna som skall göra upp om mästerskapet i Västerås är (rating den 1/3): GM Emanuel Berg (2612), GM Jonny Hector (2588), GM Nils Grandelius (2547), GM Hans Tikkanen (2541), GM Tiger Hillarp Persson (2524), GM Pontus Carlsson (2496), GM Pia Cramling (2484), IM Johan Eriksson (2405), IM Bengt Lindberg (2403) och Jonathan Westerberg (2224).

Både GM Lars Karlsson och Eric Vaarala vann i dag i Norge. Tabell och partier i morgon.










Läs de 45 kommentarerna till “SM-gruppen 2011”

  1. Nils Grandelius säger:

    Jag håller med om att det blir en intressant SM-grupp i år, även om det givetvis fattas några spelare. En fråga angående uttagningarna: Varför är Johan Eriksson uttagen? Mig veterligen finns det många högre rankade, aktivare spelare som gärna spelat.

  2. Johan Eriksson säger:

    En berättigad fråga Nils. Visst finns det många bättre spelare.
    Är själv förvånad över att jag blev uttagen.
    Om jag förstått Anders Pettersson rätt så finns det två skäl till detta:
    1, Låg kostnad, dvs jag bor hemma så att SSF inte behöver betala logi.
    2. Att ha med en representant från arrangörsorten.

    I övrigt hänvisar jag till förbundskaptenen Anders Pettersson.

  3. Anders Pettersson säger:

    Hej!

    Detta är min första uttagning av SM-gruppen sedan jag blev förbundskapten och det är ett svårt men roligt och givande uppdrag att ta ut spelare till den. I uttagningarna finns det flera olika faktorer att ta hänsyn till utöver den självklara som att försöka få så starka spelare som möjligt att spela.

    En central faktor i sammanhanget är de ekonomiska ramar som finns för SM-gruppen och som är tilldelade av styrelsen och som man givetvis måste hålla sig inom. Nytt för i år är även att skattelagstiftningen är ändrad så att det tillkommer sociala avgifter på alla arvoden och prispengar, något som inte varit fallet tidigare. En annan stor kostnad är spelarnas logi.

    Att ta ut de högst rankade/bästa spelarna rakt av är tyvärr inte möjligt givet de ekonomiska ramar som finns utan man måste kompromissa med att ha svagare/lägre rankade/billigare spelare med i startfältet på ett eller annat sätt. (Om man inte sänker ersättningarna rakt av för alla spelare jämfört med tidigare år, vilket jag inte velat göra). I de ekvationerna som då uppstått har valet i relation kostnad-spelstyrka gjort att jag tagit ut Johan som spelare för att i övrigt kunna ha starkast möjliga startfält bland svenska stormästare. Naturligtvis fanns det möjlighet att göra andra prioriteringar inom ramen för den budget jag förfogade över, men jag är ändå som helhet nöjd med SM-gruppen och det faktum att sju av tio spelare är stormästare.

  4. Bengt Wihlborn säger:

    Men Anders…
    Var har Stellan Brynell tagit vägen? En aktiv och efter svenska förhållanden mycket stabil GM! Tackat nej eller icke uttagen?

    mvh

  5. Per-Erik Franzén säger:

    HEJ.

    Har spelarna som ligger över Johan på rankinglistan tillfrågats om de vill deltaga om de finansierar äventyret själva?

    Glad påsk

  6. Bo Berg säger:

    Var inte D. Cramling och Kockum-Frisk kvalificerade från Mästare-elit? Har de backat ur?

    Erik Blomqvist som nu vann i Stockholm hade samma på poäng som dessa båda efter mitt minne. Han hade nog inte varit dyr.

  7. André Nilsson säger:

    Frisk Kockum var kvalificerad, inte Dan Cramling. Bengt Lindberg var den andre som kvalificerade sig från ME.

  8. André Nilsson säger:

    Och Påskturneringen spelas i Norrköping. 🙂

  9. Håkan Winfridsson säger:

    Frisk Kockum har tackat nej. Blomqvist hade varit dyrare än Johan Eriksson eftersom han hade behövt hotell medan Johan Eriksson bor i och spelar för Västerås och därmed inte behöver logi.

  10. Micke säger:

    Hej!

    Som Nils redan nämnt i tråden så finns det högre rankade, mer aktiva och ambitiösa spelare som gärna hade spelat. Jag vill verkligen inte racka ner på någon uttagen spelare, alla är bra schackspelare, men det finns helt enkelt ännu bättre.

    Jag har full förståelse till att folk tackar nej och sådär, men om det inte finns ekonimiska resurser till att göra SM-gruppen till den starkast möjliga tävlingen schackmässigt, så är formatet kanske inte helt optimalt.

    Kanske vore det mer rättvist med en kvalturnering tidigare under året (förslagsvis i februari-mars). Turneringen skulle kunna vara en öppen nioronders Swiss, där de sex första spelarna kvalar in. Sedan två från M-Elit, en från J-SM, och förra årets vinnare. På så sätt får alla spelare med 2400-2450, och stormästare, en chans att vinna SM. Att ha en SM-grupp med inbjudna spelare när vissa spelare bortprioteras trots sitt högre schackkunnande p.g.a. ekonomiska problem lämnar en del att önska, för ett svenskt mästerskap, tycker jag.

    Vad tycker ni andra?

  11. Jörgen Eriksson säger:

    Att spelarna tillfrågas i elo-ordning borde vara självklart. Om ekonomin sätter stopp bör spelarna
    få möjlighet att finansiera det hela själv (kan ju hända att det går o lösa med bidrag från hemmaklubben eller ngt liknande) först därefter bör man gå vidare till nästa på listan, tycker jag.

  12. Anders Pettersson säger:

    Hej!

    Vad roligt med kommentarer och debatt kring SM-gruppen! Temperaturen höjs inför tävlingen!

    Bengt: Visst är Stellan en utmärkt spelare. Jag vill inte redogöra i detalj på nätet hur och på vilket sätt som jag haft dialog med enskilda spelare, men som vanligt när man klagar på uttagningarna får man ange vem som ska bort istället. 🙂

    Per-Erik: Svaret är nej. Min utgångspunkt är att spelarna (med samma spelstyrka) ska ha lika villkor. Att ta ut spelare efter hur stor plånbok de har tror jag är ett dåligt alternativ. Det är också därför jag inte vill pressa ned arvodena från tidigare år.

    Bo: Det stämmer som André och Håkan skriver. Frisk Kockum tackade nej till deltagande, han var direktkvalificerad.

    Micke: Som förbundskapten har jag inga synpunkter på hur kvalificeringen ska gå till. (Eller för den delen hur stora ekonomiska resurser som finns) Det är en fråga för styrelse och medlemmar. Tidigare var det så (om jag minns rätt) att fler spelare var direktkvalificerade via andra turneringar t.ex. Öppna SM och liknande. Då var SM-gruppen klart svagare än idag, se t.ex. 90-talet. Idag är det två via ME, en via JSM samt de tre första från tidigare år som har direktplatser. Utöver det finns fyra platser som tillsätts av styrelsen/förbundskaptenen.

  13. Anders Pettersson säger:

    Ett tillägg också till ovanstående kommentar: Situationen i år skiljer sig inte speciellt mycket från tidigare år. Den stora nyheten var förstås förra året då man minskade SM-gruppen från 14 till 10 spelare, men annars betraktar jag inte årets förutsättningar som varken bättre eller sämre än tidigare, med undantag för den nya skattelagstiftningen som jag redogjort för ovan.

  14. Stefan Bryntze säger:

    Micke…
    Jag tycker att antingen så går man på en budget eller så tar man ut starkaste möjliga enligt rating.
    Tycker båda gör ditt kval onödigt, går man på budget så måste kvalet göra ekonomisk vinst för att betala de logi kostnader som tydligen är ett problem.
    Försöker man ta ut starkaste möjliga enligt rating behövs inte kvalet.

    Låter även som kvalet skjuter sig i foten, skulle ett kval generera några starka spelare som annars inte hade spelat, så hävs ändå effekten av att nån/några av de som skulle spelat tycker det blir för omständigt.

    Ju mer jag tänker på det, ju mer blir ett kval onödigt, på precis alla tänkbara sätt bör ett kval bara minska chansen att få de starkaste att spela SM.

    Om nu ekonomiska problem är orsaken, så är det väl bättre med en välgörenhets blixt eller simultan istället för ett kval.
    I en blixt kunde priserna vara symboliska, t ex endast 10% av anmälnings-avgiften så att ”90”% kan gå till logi eller höja priserna i själva SM för SM-gruppen.

  15. Bo Berg säger:

    Tack André för påpekandet och rättelsen!

    Jag var hos min bror när jag skrev inlägget och det var mycket runt omkring och jag hade även annat i mina tankar. Jag tänkte väl att han är från Stockholm och kan t.ex. resa billigt emellan eller ligga på Rockadens grupplogi. Det sista blir nog billigare än Johans hyra.

    Jag har absolut inget emot Johan, men han sattsar inte så mycket på schacket att han borde tas ut före alla de som ligger över i rating och är aktiva.

    Jag ger några exempel: Lars Karlsson (bl.a. bäste svensk i Rilton.) , Daniel Semcesen har varit mycket aktiv och gått över 20 + i ELO nu senaste perioden, även Ralf Åkesson har varit aktiv och gjort ett stort +resultat i elitserien över 15, medan Johan har gått minus, Viktor Nitander har också + i elitserien och fortsätter sakta att utvecklas, slutligen tycks den mycket aktive Axel Smith nu ha stabiliserat sig runt 2450 och rätt vad det är kanske det kommer ett nytt skutt uppåt och så givetvis Stellan Brynell som redan nämnts.

  16. Håkan Winfridsson säger:

    Jag sitter själv i samma kommitté som Anders Pettersson och jag vet att han har utnyttjat varje krona han har till sitt förfogande i budgeten och jag hänvisar till hans kommentar i inlägg 12 som jag helt och fullt delar.

  17. Sune Larsson säger:

    ¤15

    Bo Berg

    Jag delar din åsikt om att redovisade spelare i ditt inlägg, både är mer intressanta utvecklingsmässigt och mer aktiva som spelare. Lasse Karlsson gjorde t.ex ett väldigt bra resultat i Norge – med flera riktigt bra partier och goda GM-skalper. Daniel var ju dessutom snuddande nära GM-resultat i Lunda-tävlingen etc.

  18. August på Ekhemmet säger:

    Nu kum Bergaluen mä en genitial idé ! Utnöttja Ruckadens grupplogi, belliare kan dä ente bli. Läjre än Glocalnet, och t.o.m. läjre än Egons besköllning pau en aen trau, att ja sulle ha snott hanses kaffihalva.

  19. André Nilsson säger:

    Jag hade ingenting med uttagningarna av SM-gruppen att göra men är väldigt glad över att det – givet de ekonomiska ramarna – blev ett så starkt startfält som det blev. Ratingmässigt måste det vara en av de absolut starkaste genom åren. Jag funderar bara om det vore så snyggt att säga till exempelvis Erik Blomqvist att ”du kan väl pendla eller sova i grupplogi” eller till Lasse Karlsson att ”pengarna räckte inte till, så om du ska vara med så får det bli på egen bekostnad”. Någonstans där går väl ändå gränsen mellan vad man bör göra för att alla ska känna sig tillfrågade och att vara rent oförskämd?

  20. Stefan Bryntze säger:

    I teorin borde en knappt märkbar höjning av startavgifterna (+30-50 kr) lösa logi kostnaderna ganska enkelt.

    I praktiken är det dock redan som André säger en mycket väl godkänd SM-grupp.

    Personligen tycker jag det är väldigt roligt och bra att JSM och ME tävlar om platser till SM, men kanske är det ändå här man ska in och peta om man endast är ute efter att höja ratingen i SM-gruppen

  21. Micke dV säger:

    Stefan,

    Jag förstår att det finns en problematik även med en kvaltävling. Det är självklart ingen perfekt lösning. Jag tror dock att det skulle kunna bli en intressant och stark öppen tävling (hur många sådana har vi i Sverige per år?) som dessutom innehar en viss prestige, som en del av ett svensk mästerskap.

    Jag tycker att det känns fel att man ger vissa spelare chansen att vinna SM, som borde vara det finaste man kan vinna i svenskt schack, fastän det finns starkare spelare som inte blivit tillfrågade att spela ens.

    Man kan naturligtvis hänvisa till möjligheten för dessa att kvala via M-Elit, men du har redan belyst att vissa spelare tycker att det är omständigt. Man får då vänta ett helt år på att få spela SM-gruppen…

    Det är i alla fall en intressant debatt om hur uttagningen till SM-gruppen ska se ut.

  22. Victor Larsson säger:

    Borde inte Kockums plats gå till nummer 3 i ME av princip om han tackar nej?

    Jag inser att man har en budget – men om den extra kostnad man pratar om är Logi för en! spelare så tycker jag nog att man kan övertrassera budget – eller begära att få den där extra tusenlappen mer? I värsta fall kanske man kan sänka de andras arvode med 200 kronor var så att man har råd med en logi?

    I annat fall – Bra jobbat Anders – det är svårt att få alla nöjda med det här.

    //V

  23. Dock säger:

    En sak kan man konstatera:
    Hur man än plockar ut spelare så kommer kritiken direkt. Om jag minns rätt så toppades SMgruppen för några år sedan. Även det fick kritik då Nils inte fick en plats. Nu hörde jag till dom som tyckte att han borde fått en plats även om jag den gången inte förde fram det här.

    Personligen hade jag verkligen sett fram emot att få se Lasse K igen. Han spelar mer och klart bättre nu än på flera decennier.
    I år kommer jag att följa Jonathan Westerberg som absolut kan komma att överraska.

  24. Egon på Ekhemmet säger:

    Du ä änna en lömsker fisk August. Enna vaucker dau så skall vi mödas över brädet i gryninga…lau rullatorn va himma. Men tau me tvau kaffihalvor. De kunde ble gott.

  25. Bo Berg säger:

    Ordförande TK Håkan Widfridsson och Förbundskapten Anders Pettersson:

    Håkan du skriver bl.a. citat: ”Blomqvist hade varit dyrare än Johan Eriksson eftersom han hade behövt hotell medan Johan Eriksson bor i och spelar för Västerås och därmed inte behöver logi.”

    Det har kommit till min kännedom att flera Rockadenmedlemmar som spelat med i SM-gruppen vid flera tillfällen valt att bo tillsammans i grupplogin och inte utnyttjat sin hotellplats. För övrigt så har inte hotell varit standard i så många år, vet inte när det blev det heller eller varför. Har du varit med att genomföra det, Håkan?

    André skriver: ”Jag funderar bara om det vore så snyggt att säga till exempelvis Erik Blomqvist att ”du kan väl pendla eller sova i grupplogi” eller till Lasse Karlsson att ”pengarna räckte inte till, så om du ska vara med så får det bli på egen bekostnad”. Någonstans där går väl ändå gränsen mellan vad man bör göra för att alla ska känna sig tillfrågade och att vara rent oförskämd?”

    Jag anser att vi är ett folk som borde kunna prata med varandra om dessa saker och om inte arrangören kan fixa fram logiplatser så är det väl inte självklart att SSF skall betala dyra hotellrum till hela SM-gruppen eller snåla in på ett rum och plocka in en lokal hyffsad IM.

    Ralf Åkesson är ju också med I Västerås och han sover väl också någonstans i Västerås när han är där, så varför inte han.

    Ligger de andra SM-deltagarna i enkel eller dubbelrum? Där finns det ju också ev. en besparing att göra. Detta tycker jag speciellt skulle gälla vid internationella lagtävlingar att de som kräver enkelrum får bekosta mellanskillnaden själva.

    Förr så låg kostnaderna för SM-gruppen på arrangörerna sedan tog SSF på sig detta, men i dessa besparingstider med dyra projektsattsningar som kostar förbundet flera miljoner och som det budgetprutas på både här och där borde nog ha tagits med även i förhandlingen med arrangören och inte ge arrangören en ytterligare bonus sas.

    Alla som är med i SM-gruppen får ju även 3 000 i startpengar. Detta är ju inte en så dyr post, men så som det har prutats nu pga felbudgeteringar oansvariga projektanställningar så går det ju att ifrågasätta om alla i SM-gruppen behöver få startbidrag.

    Lägg tillbaka lite ansvar på arrangörerna för logi och detta. Stora delar av SM-gruppen kanske hela borde gå att inkvartera i frivilliga hem, anser jag

  26. August på Ekhemmet säger:

    Höddu Egonalu du sa hålla daj te ämnet ! Ja hade i alla fall ett ”kunstruktivt” förslaj ! Au dä hannla ente um ena kaffihalva.

  27. Jörgen Eriksson säger:

    André: Att inte fråga Erik eller (i ditt exempel) Lasse alls skulle jag betrakta som mer oförskämt i så fall.
    Däremot tycker jag att man mycket väl skulle kunna viga en plats i sm-gruppen (i reglerna) åt en hemma-klubbs-spelare, i den mån det finns någon som något så när matchar övrigas spelstyrka.

  28. Håkan Winfridsson säger:

    Bo: Några rättelser till det du har skrivit.

    Nej hotell till spelarna i SM-gruppen kom till före min tid inom SSF, har nog varit så ca 10 år. Alla spelare ligger i enkelrum. Logikostnaden per spelare är 2011 4550 kr. De som inte använt sig av hotell har fått ersättning för detta så även om de ej ligger på hotell så blir inte kostnaden 0 kr.

    Vi har ju de senaste åren haft svårt att få sökande till Schack-SM det var ju därför SSF beslutade sig för att ta hela kostnaden för SM-gruppen och att i ett läge med väldigt få sökande lägga på ev intresserade ännu en börda kan vara dödsstöten för SM i dess nuvarande format.

    Alla som är med i SM-gruppen får INTE 3000 i startpengar. Det de får varierar efter ranking och ev titel.

    Stefan: Eftersom arrangören inte är inblandad i SM-gruppens ekonomi går det inte att höja de redan höga startavgifterna för att få pengar till den.

    Victor: I TB står det att vakansplatser blir ytterligare styrelseplatser, detta gäller även för ME där ex Rasmus Janse valt JSM och då blir det en extra ratingplats i ME.

    Som jag skrev ovan så är logikostnaden 4550 kr per spelare och vi har redan en ansträngd ekonomi och överdrag av budgeten är oacceptabelt när alla redan dragit ner.

    André: Jag håller med dig.

    Dessutom har arrangören i de fall klubben haft en så pass stark spelare fått med honom i SM-gruppen och där fyller Johan Eriksson den kvoten.

  29. André Nilsson säger:

    Att SSF tog över kostnaden för SM-gruppen var en förutsättning för att hitta någon som ville arrangera SM över huvud taget … Vill man tulla på villkoren för SM-gruppsspelarna lär man få vara beredd på att det inte blir lika hög klass på SM-gruppen framöver.

    Jag vill kommentera något Stefan Bryntze berörde: Mästarelit har blivit mycket starkare med start förra året. Jag tror att vi i fortsättningen kommer att ha ett gäng starka IM med där. I år är – hittills! – tre tidigare SM-vinnare med: Dan Cramling, Michael Wiedenkeller och Jan Johansson. Det lär bli en mycket intressant tävling som kommer att ge oss två värdiga SM-gruppsspelare.

  30. Stefan Bryntze säger:

    En roligare och ”viktigare” fråga, vad blir det för kommentator av SM-partierna?

  31. André Nilsson säger:

    Bra fråga, Stefan, vi har lejt Jesper Hall! 🙂

  32. Magnus Olsson säger:

    Trevligt! Jesper har varit en väldigt bra kommentator vid tidigare SM.

  33. Egon på Ekhemmet säger:

    Du fau ursakta August, kaffihalvakonflikter gör me te en bitter man. Ett förslaug te logipraublema e att de gör som i Meistarnas meistare. Rösta ud en etter varje rond. Saj att Nils försöker sej pau ett luurigt löparoffer pau g2. De kanske inte di andra tyker va brau. Dau fau Nils auka hem dan därpau. Praublema löst.

  34. Bo Berg säger:

    Bäste Håkan:

    Det jag i första hand vänder mig emot är den hårda principen att hålla så behårt fast vid vad som gällt senaste tiden vad gäller SM-gruppens utgifter och standard när det prutats bort Ind. EM, och alla int. lagtävlingar utan lag-EM, mm. mm. Du vet nog.

    Varför skulle det inte gå att ändra tillbaka lite vad gäller SM-standarden vid dåliga tider när det gick andra vägen?

    Du skriver citat: ”Alla spelare ligger i enkelrum.” Detta kan väl inte vara en oantastlig lag?

    Vidare så skriver Du citat: ”De som inte använt sig av hotell har fått ersättning för detta så även om de ej ligger på hotell så blir inte kostnaden 0 kr.”

    Analogt till detta så får Johan minst 7550 kr för sitt deltagande i SM-gruppen och han är då ingen besparing för SSF.

    När det gäller startpengar så vet jag mycket väl att GM får betydligt mer beroende på rating. 3000 var minibeloppet, men det kanske är höjt nu. Vad jag menar är att denna taxa kunde väl sänkas och i vissa fall tom. slopas.

    Håkan du svarar vidare Victor citat: ”Victor: I TB står det att vakansplatser blir ytterligare styrelseplatser, …”

    Detta hindrar ju inte CS att i detta fallet välja Erik med motiveringen att han blev 3:a på samma poäng och att han därefter gjort stora framsteg.

    Slutligen skriver du citat: ”Dessutom har arrangören i de fall klubben haft en så pass stark spelare fått med honom i SM-gruppen och där fyller Johan Eriksson den kvoten.”

    Varför då inte Ralf Åkesson? Han tillhör också arrangörsklubben och har dessutom, efter vad jag förstått, ytterligere anknytning till Västerås.

    Sedan gäller inte hela ifrågasättandet om uttagningen bara Johan. Stellan, Lasse och Daniel Semsesen är nu högre raitade än Pia och hon har haft en svacka sista tiden.

    Sedan inser även jag att hon ger en färgklick till arrangemanget genom sitt avvikande kön sas., men det får kanske vara någon motta på jämnstäldheten för visst skulle Lasse Karsson t.ex. sätta färg på tävlingen.

  35. Håkan Winfridsson säger:

    Bo: Nej, Johan får INTE 7550 kr från SSF och han är definitivt den billigaste spelaren i årets SM-grupp så att ersätta honom spräcker budgeten.

    Hur många gånger ska jag behöva tala om att Johan bor i Västerås och därför är han en väldigt billig spelare i förhållande till sin rating.

    Man kan diskutera om man ska ändra principerna för deltagarna i SM-gruppen när det gäller tex arvode och logi men en sådan ändring gör du ju inte på en höft på några veckor.

    Uttagningarna är gjorda efter ELO-rating 1/3 och då hade Stellan 2 ELO-poäng mer än Pia, de övriga du nämner har lägre rating än henne. Vill du ha kommentarer runt den eller andra uttagningar får du kontakta Anders Pettersson vars epostadress du hittar på schack.se.

    Vilka internationella lagtävlingar har vi prutat bort? Jag känner inte till någon i dagsläget men du kan väl informera mig. SM-gruppens utgifter kommer att bli desamma som 2010 trots att vi får betala sociala avgifter på alla arvoden och prispengar vilket i praktiken innebär en sänkning.

  36. Max Karle säger:

    När jag tittar på årets startfält glädjer det mig mycket att vi har så många stormästare som spelar schack som ofta spelar publikfriande schack. SM-gruppen i Västerås har alla förutsättningar att bjuda oss hobbyspelare på stor underhållning. Rörande debatten här tycker jag rent generellt att det är en god idé att arrangörsstaden får en plats (om spelare med rimlig spelstyrka finns att tillgå), även bortsett från de ekonomiska motiven. Det blir ju roligare för den stora, dock i all tysthet vuvuzelatutande, hemmapubliken då.

    En fråga: är det tradition att förbundskaptenen ringer runt och frågar vilka som vill vara med och spela, eller anmäler spelare intresse till SM-gruppen precis som i övriga klasser?

  37. Calle Erlandsson säger:

    För mig är det ofattbart att den nye förbundskaptenen har så dålig fingertoppskänsla att han inte ens tillfrågar spelare som Brynell, Karlsson, Smith och Semcesen – spelare som alla seriöst satsar på schack och som under de senaste 30 månaderna spelat 193, 159, 263 respektive 306 eloratade partier. Deras klubbar, sponsorer eller spelarna själva hade säkert velat stå för det ekonomiska glappet. Men för de nämnda schacksatsande spelarna måste det upplevas som ett hån att Pettersson tar in en i stort sett inaktiv spelare, 50-80 poäng lägre ratad, och som orkat med att i snitt spela ett eloratat parti varannan månad de senaste 30 månaderna, samtliga 15 under tre säsonger i Elitserien. Jag tror faktiskt att Johan Eriksson själv känner, eller i varje fall borde känna, det lite pinsamt att på detta sätt bli inkvoterad på en av de numera hyperattraktiva tio SM-grupplatserna.

  38. Tom Ö säger:

    Det jag undrar efter att ha läst den här diskussionen är om det är lika mycket käbbel i andra mindre sporter… typ bridge, warpa eller kast med liten boll.

  39. Micke dV säger:

    Tom: Hur uttagnignen till de svenska mästerskapen ser ut i dessa andra mindre sporter som Du nämner tror jag inte kan figurera som debattunderlag varken i denna diskussion, eller någon annan på Schacksnack.

    Det är väl snarare att se som ett sundhetstecken att svenska amatörspelare intresserar sig för hur SM-upplägget ser ut, speciellt med tanke på att det är dom själva med sina medlemsavgifter som står för kalaset (min hypotes, då jag är väldigt dåligt insatt i hur den ekonomiska karusellen ser ut. Kanske Håkan Winfridsson kan rätta mig här, ber om ursäkt i så fall). Det borde ju således också vara för dom som SM-gruppen finns till, för att göra det till en så intressant tävling som möjligt. Därför ställer jag mig något frågande till SSF:s inställning i frågan.

    Det borde ligga i deras intresse att absorbera kritik från medlemmarna och anpassa SM-formatet för att göra det så publikvänligt som möjligt utefter medlemmarnas krav och önskemål.

  40. August på Ekhemmet säger:

    Mi fössta tanke va att Pettsonaluen gjot ett gott jobb. Män dä vete fäen. Dä kan väl ållri va fel au frauga fölk ifall di vell stau fö fiolera själve. Dä kan ja ente si naue oföskämt i. De e la värr au bli föbigaungen. Um ja blett tefraugad sau hade ja
    gladeligen ”hostat upp”. Förutsatt att dä ente ble tråbbel mä kaffihalvan.

  41. Stefan Bryntze säger:

    Ett riktigt guld-korn på SM brukar vara när spelare från SM-gruppen kommer in i kommentatorsrummet efter sina partier och i korthet diskuterar Jespers analyser av partiet.

    Det är ingenting man kan, borde, vill, tvinga dem till… det måste komma spontant, men det är riktigt synd så få verkar välja att göra så.

    På rak arm eller vad man brukar säga… så är det Tiger Hillarp och Nils Grandelius som jag tror brukar kommentera åtminstone ett av sina partier.

    Vet inte vart jag vill komma med detta inlägg, jag tror jag bara tänker som sådant, att om nån från SM-gruppen kommer till SchackSnack och läser den här tråden så ska den personen påminnas om hur uppskattat det är, och att det nog kan ge honom/henne ganska mycket tillbaka.

  42. Johan Hedström säger:

    Otroligt vilken känslig, och inte helt lättbesvarad, fråga det här verkar vara. Enligt min menig bör uttagningen baseras på följande kriterier.

    1) Ranking
    2) Direktkvalificerade från mästarelit och JSM.
    3) Wild-Card. Känns inte helt klockrent när man har bantat deltagarantalet. (Personligen hade jag direkt valt Johan Furhoff som wc pga det extrema underhållningsvärdet som är förknippat med hans spelstil.)
    4) Ungdom. Att det är ett självändamål att satsa på yngre spelare tror jag även att äldre, högre rankade, håller med om.
    5) Ekonomiska och logistiska hänsynstaganden. Jag har inte någon direkt insyn i dessa frågor så jag överlåter till andra att kommentera dylika frågeställningar. Men eftersom det är vi hobbyspelare som betalar kalaset tror jag att det är viktigt att man tar till sig klyschan ”alla korten på bordet”.

    Min högst personliga ”Dröm SM-grupp” (endast realistiska alternativ) skulle se ut på följande sätt:
    L Karlsson
    Grandelius
    Hector
    E Agrest
    E Berg
    Tikkanen
    Semcesen
    Furhoff
    E Blomkvist
    J Westerberg

    Jämfört med det faktiska utfallet får det väl bli godkänt.

  43. Jörgen Nilsson säger:

    Jag finner det något märkligt att ingen har tagit upp huruvida det ska vara just 10 spelare i SM-gruppen?
    I Veteran Elit är det 20 och nio ronder. I Norge och Danmark är det väl också någon form av monradsystem i deras nationsmästerskap?
    /JN

  44. Sture Lindberg säger:

    Kanske det borde vara 12 spelare med 11 ronder i ett SM.
    Lite för några partier att avgöra ett SM med bara 9 ronder.

  45. Joar säger:

    #43. Det tycker jag låter som en bra idé (om det är ekonomiskt genomförbart naturligtvis), eftersom Sverige har några dussin av intressanta spelare som kan hävda sig i en SM-grupp.

    Problemet (ur ett sportsligt perspektiv) skulle kunna vara att ju fler spelare desto rörigare. Om man har 20 spelare så blir det inte lika attraktivt för åskådarna, eftersom det är svårare att hän
    ga med.

    Dessutom skulle det kunna bli så olyckligt att den som vinner SM-gruppen (i ett monrad-system) inte mötte 2:an eller 3:an och därmed inte per automatik är en värdig vinnare.

    Ett sådant scenario vill man väl helst undvika.

    Men kanske skulle man införa monrad-lottning om möjligt.

    Det vore ju intressant att ha t.ex. de tre bästa juniorerna i Sverige+ några internationella mästare på uppgång och resten stormästare

Lämna en kommentar