apr 25


Segraren IM Erik Blomqvist och tredje pristagaren GM Tiger Hillarp Persson (1-0). Foto: Frans Dahlstedt. 

I Påskturneringen i Norrköping segrade IM Erik Blomqvist bland 160 deltagare. Han startade med sex ettor i rad innan han lämnade ifrån sig en halva mot GM Pontus Carlsson för att sedan avsluta med en vinst. Detta blir 7.5 poäng på 8 ronder!  På Chess-Results finns det mesta om turneringen. Prispallen fick följande utseende.

1 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2419 7.5
2 Markus Örndahl, SK Rockaden Stockholm 2235 6.5
3 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2524 6.5


Partier från rond 1-8 (1-3 snabbschack, t.o.m. parti 21 L. Olsson-E. Jacobsson).


Läs de 3 kommentarerna till “Blomqvist segrade i Påskturneringen i Norrköping 2011 (partier)…”

 1. Nicolaj Zadruzny säger:

  Min tionde raka påskturnering i år och kan verkligen inte förstå hur det kan ha gått så långt att den nu spelas i en gymnastiksal. Så extremt mycket skol-sm känsla att det går över gränsen till närmast pinsamt. Ventilation/AC vid toppborden som för way too much oljud, högljudd kafeteria i spelsalen, öppna dörrar inpå natten som släpper in obehaglig kyla (många spelade med jackor på) – högst märklig miljö för en så pass stor och stark turnering. Har svårt att tänka mig hur tävlingen i fortsättningen ska kunna locka titelspelare (i synnerhet), om den fortsätter i samma stil.

  Hörde något löst rykte om att arrangemanget cashade in en profit på ca 50 000:- (någon som eventuellt kan verifiera/falsifiera?), vilket skulle göra det hela så löjligt mycket märkligare.

  Alla saknar väl tiden i Grand Hotel, men man förstår ju att denna lokal blir en omöjlighet när svenskt schack idag lider av väldigt stora finansieringsproblem. Påskturneringen gjorde mig dock extremt besviken i år.

  All ära åt arrangören, domare, övriga funktionärer osv. för en (precis som alltid) väldigt bra turnering. Lokalen var däremot en katastrof.

 2. Stefan Bryntze säger:

  Ja då var turneringen slut…
  Tänkte summera min upplevelse för att se om det finns nån med liknande, för att kanske kunna ta fram lite konstruktiv kritik inför nästa års upplaga.

  Det var en bra och trevlig turnering, men jag och en absolut majoritet av deltagarna från min klubb blev missnöjda över lokalen.
  Att sitta och spela i en sliten gympahall var helt okej i-sig-självt… men det fanns en rad irriterande följd-egenskaper som jag tycker bör åtgärdas om den brukas nästa år.

  1. Dörrarna in till hallen gnisla och slog igen ganska hårt… jag hade föredragit uppställda eller vadderade dörrar

  2. Ventilations fläkten skallra och brumma mycket högt, jag tror att med få undantag så föredrar man att gå och ta luft själv än lyssna på fläkten i flera timmar.

  3. Kaffeterian var för pratig, såväl kunderna som personalen glömde regelbundet att folk satt och spela schack bara nån meter därifrån. Om går bör den förläggas i den andra gympahallen, dvs analysrummet.

  4. Den öppna porten, den gav bra ventilation och bra ingång/utgång ifrån hallen, men det pratades friskt utanför den, och det blir iskallt för borden nära den på kvällen. Föreslår att man antingen flyttar de borden som inga bord står nära porten, eller att man har en funktionär vid porten, som kan säga åt folk om de prata för högt, samt stänga porten när det blir kallt.
  Eller vända på bords ordningen så de lägsta borden som tenderar att inte spela lika långa partier sitter vid porten.

  5. Aktivare funktionärer, rent upplevelsemässigt kändes det som Frans gjorde en jätte insats, lite för stor, förrutom en eller två domare som fick döma partier kändes det som Frans skötte turneringen mer eller mindre helt själv.
  Med det sagt förstår jag att det händer mycket i kulliserna samt innan turneringen ens har startat, och att det mycket väl kan vart så att nån/några gjorde en jätte insats även i det dolda.

  Jag vet inte exakt vad det är jag vill klaga på i denna punkt, jag vet bara att jag och en majoritet av deltagarna från min klubb (SK Rockaden Sthlm) fick känslan att turneringen mer eller mindre hade kollapsat om inte Frans hade varit där.
  Med även detta sagt vill jag framhålla att i första rum ser jag denna punkt som en hyllning till Frans mer än ris och pikar mot de övriga som arbeta med turneringen.

  Jag avslutar detta inlägg med en 1-10 betygsättning av turneringen…

  Påskturneringen 2011 får en stark 7:a

 3. André Nilsson säger:

  Någon vinst på 50 kkr tror jag knappast att arrangemanget har gjort. Vi kan väl göra en överslagsräkning och se var vi landar. Av naturliga skäl har jag inte något vidare underlag (jag var inte ens där), men jag skulle tro att jag har prickat ganska rätt:

  Inkomster:
  160 deltagare à 400 kr = 64 kkr
  Kiosk, netto ca 6000 kr
  Sponsring?
  ———————————————
  Summa 70 kkr + ev. sponsring

  Utgifter:
  Priser ca 50 kkr
  Lokalkostnad ca 5 kkr
  Logikostnad för GM ca 5 kkr
  Gratis startavgift för GM m.fl. ca 2 kkr
  Övriga kostnader (annonsering, trycksaker, hyra av bord och klockor, funktionärsmat m.m.) 5-8 kkr
  —————————————————————
  Summa: 67-70 kkr

  Tävlingen lär i bästa fall ha gjort ett blygsamt plus. Av inbjudan att döma kan man gissa sig till att break even ligger vid ca 150 deltagare då prispengarna garanteras.

  Att arrangera tävlingar är en balansgång. Man vill som arrangör inte riskera att gå back, men samtidigt vill man erbjuda bra spelförhållanden (= dyr lokal) och inte heller snåla med prispengar m.m. Kommande Västerås Open (23-25 september) har efter två framgångsrika år dragit på sig en ”kostym” som gör att break even ligger vid ca 200 deltagare. Det är ett jättejobb att arrangera en stor weekendturnering så jag hoppas på stort deltagande och ett plusresultat även denna gång och unnar Frans & Co det samma! 🙂

Lämna en kommentar