mar 01

Hej Lasse.
Vi är hemma igen från Spanien, som du kanske vet och har sedan december slitit med att sammanställa SS Manhems årliga bokauktion som hålles 27 mars. Ett avbrott hade vi i januari, då vi besökte Buenos Aires under 14 dagar. En mycket intressant resa med många intryck, även från schackvärlden. Där finns en ”Central Schackklubb” med lokaler från ca 1900 där bl.a. ett museum ryms med saker från VM 1927 och Fischer – Petrosian 1971. Med en hel del besvär fann vi även Bent Larsens gravplats, tog några fotos och satte lite blommor. Kyrkogården ligger långt ut på landet, så enda möjliga kommunikationsmedlet var taxi. Vi fann också en mycket ovanlig och okänd bok av Ståhlberg som han skrev 1943 tillsammans med en argentinare och som omhandlar Capablanca. Den har vi lagt in till auktionen.
 
SS Manhem: Primus motor är Mats Eriksson, som lägger ner ett otroligt arbete på ungdomsverksamheten och även i stort då han är ordförande i klubben. Detta är helt idéellt och stora svårigheter med ekonomin är legio. Förutom de vanliga ekonomiska stöden från stat och kommun, bingolotto och annat har Manhem sedan 1976 sökt stärka ekonomin med att arrangera nämnda bokauktioner, som huvudsakligen har en mängd privata inlämnare. Verksamhetens överskott går oavkortat till Manhem.
 
Lördagen den 26 februari kunde man på Vegagatan 20 se ett hav av entusiastiska barn, ungdomar och deras föräldrar i Manhems schacklokal. Det var Talangjakten som det tävlades i och hela atmosfären i rummet var helt underbar! Alla dessa aktiviteter som Manhems ledare drar igång är värda respekt och beundran bl.a. med hänvisning till så stor samhällsnytta detta är. Det hela är idéellt och rent allmänt kan sägas att det är väl att det finns några eldsjälar kvar! Det skall ju finnas någon aktivitet för barn och ungdomar,
som varken vill eller kan sparka boll, simma, idka skidskytte eller spela ishockey! Riksidrottsförbundet skall väl inte ha monopol på all ungdomsverksamhet!?
 
Hälsningar
Stellan

Lämna en kommentar