jan 10

Webmasters fundering.
Hur går det för riksinstruktören Jesper Hall?
Jesper har om några veckor varit anställd på Sveriges Schackförbund i ett år. Han har under den perioden kostat  förbundet över en halv miljon kronor. Det vore intressant att veta vad svenskt schack får för pengarna. I officiella kanaler, förbundets hemsida och protokoll, TfS mm, är det alldeles tyst. Jespers uppdrag är tidsbegränsat och tar slut i sommar.

Om det ska förlängas på något sätt bör en diskussion bli aktuell snart. En bra start på en sådan vore en öppen redovisning av hur det första året fallit ut. Det är ju trots allt de svenska schackspelarna som betalar hans lön!

Läs de 9 kommentarerna till “Webmasters fundering…”

  1. Hans Brodén säger:

    Välformulerad relevant fundering!

  2. SuneLarsson säger:

    En fundering som är både relevant och välformulerad! 😉

  3. Tom Ö säger:

    Instämmer med de två föregående. Relevant och välformulerad!

  4. André Nilsson säger:

    Såvitt jag vet kommer Jesper att överträffa de uppsatta målen med bred marginal.

  5. Gösta säger:

    Helt klart relevant! så kliv nu ngn med insyn fram o berätta!

  6. Bo Berg säger:

    Kan bara stryka under på vad som skrivits här och möjligen tillägga att en rapport noga bör redogöra för de intäkter som genereras mot avdrag av kostnader däribland den del på c:a 50% som bör tilldelas klubbarna i lokala bidrag enligt politiska beslut samt beslut enligt SSF:s kongress 2007.

    Sedan har jag ytterligare en reflektion. SSF:s styre med kansli har sedan några år senarelagt bidragsutbetalningarna till klubbar och distrikt med ett år då utbetalningen från Staten kommer likvitt tillgodo först ett år efter bidragsåret.

    Således pengar som gett ett underlag verksamhetsåret 2010 genererar inga reda pengar förrän 2012. Om ägarna av SSF distrikten och dess klubbar får vänta denna tiden med att få sina viktiga bidragspengar för att försöka upprätthålla och speciellt finansiera nysatsningar så ser jag inte anledningen att räkna på något annat sätt när en projektanställds lön och omkostnader skall ha sin finansiering genom framtida bidrag. Vem skall låna ut dessa pengar under ett års tid och hur länge skall detta fortgå om inte reda pengar kommer in under verksamhetsåret.

    Om man läser SSF-styrelsens senaste budgetmöte som nu finns utlagd så handlar det om en generell neddragning på SSF:s verksamhet 2011 och likadant varje år så länge projektanställningen pågår.

    Är SSF till för de allt fler anställda, som dessutom sitter i ledningen i flera centrala kommittéer, eller är SSF:s bidrag från Staten tänkta att gå till ungdomarna och den lokala verksamheten och deras demokratiska fostran, mm?

    Att dessa anställda i kommittéer fattar majoritetsbeslut mot reservationer från oavlönade förtroendevalda är en minst sagt otrevlig demonstration av motsatsen till demokratisk fostran.

    Hur många av schackfyranmedlemmarna och deras föräldrar har demokratiska möjligheter att påverka dessa ovan nämnda och liknande beslut?

  7. Robert Ericsson säger:

    Framgår i senaste styrelseprotokollet som finns att läsa på förbundets hemsida.
    http://www.schack.se/arkiv/protokoll/cs/cs2010_6.pdf
    Kika på tabellen på sid 5.

  8. Bo Berg säger:

    Tabell sidan 5 i protokollet anger prel. + 11 klubbar för verksamhetsåret 2010.

    För verksamhetsåret 2011 anges ytterligare prel. 5 klubbar om projektet med Jesper Hall fortsätter och om inte så anges att det skulle falla med 80 klubbar. Dessa övriga 64 klubbars bestånd har ju inget med Jesper Halls anställning att göra utan utgörs ju, lite profetiskt ”64”, av breddschacket i klubbarna på ideell gräsrotsnivå. De bidragspengar som betalas ut dit är inte heller skattepliktiga och kan därigenom göra mer nytta.

    Under verksamhetsåret -07 och halva-08 bildades under ett SSF-stött Fadderprojekt i Värmland 8 nya klubbar och c:a 200 nya medlemmar kom till. Innan detta projekt startades hade Värmland under 25 juniorer totalt. Det extra stödet för detta från SSF utgjordes av c:a 15 000 kr.

    Projektet fortsatte dock med stor kraft hösten -08 och våren -09 utan extra stöd från SSF och efter detta hade ytterligare 8 klubbar bildats och medlemssiffrorna närmade sig 1 000 ungdomsmedlemmar.

    Dessa klubbsiffror är de samma som åberopas i ovan nämnda tabell i det verksamhetsprojekt, under Jesper Hall, som i mycket är en kopia av det projekt som bedrevs i Värmland under min ledning.

    Vi sökte extra bidrag men fick inget trotts att detta projekt inbringat mycket bidragspengar till SSF riks.

    Som NI alla kan se så handlar det, i extra omkostnader, om c:a 3% av vad den mycket snygga och välarbetade kopian kostar.

  9. Emil Hermansson säger:

    Det låter bra André men jag kan förstå att det finns en viss oro hos många medlemmar eftersom det är ett kostsamt projekt där gemene medlem inte har någon insyn. Samtidigt hör man från flera håll en stark tilltro till Jespers insatser och att det i förlängningen kommer generera intäkter. Tror därför att det är viktigt att det kommer fram vad han gör och åstadkommer. Jag är själv väldigt dåligt insatt men jag tror och hoppas att det är en bra och viktig satsning.

Lämna en kommentar